Šta je novo?

Novi EPROM kertridž za Commodore 64

zzarko

Čuven
Učlanjen(a)
13.10.2003
Poena
695
Posle nekoliko dana čitanja C64 dokumentacije, programiranja, debagovanja i dizajniranja, Marko i ja predstavljamo novi EPROM kertridž za C64. Kompletan dizajn hardvera (baziran na i kompatibilan sa Magic Desk formatom) je odradio Marko, dok sam se ja bavio C64 asemblerom (programski kod za meni na kertridžu) i Python generatorom kertridža. Debagovanjem i isprobavanjem smo se obojica intenzivno bavili poslednjih par dana.

Arhiva sa prekompajliranim kodom za meni, source kodom menija, pyhon generatorom, primerima, dokumentacijom i šemama (sve GPL) se može preuzeti sa:
http://8bitchip.info/commodore/MagicDeskCompatibleCartridgeGenerator-10.tar.gz

Ako bi neko hteo da vidi kako gotov meni u kertridžu izgleda na C64, može otvoriti priloženi crt fajl u VICE-u. Prijavljivanje bagova je dobrodošlo (mada, nekih ozbiljnih ne bi trebalo da ima).

Python kod je isproban na Linux-u i Windows-u, sa Python-om 2 i 3. Generisani crt fajlovi su probani na VICE-u (Linux/Windows), a kertridži su istestirani na pravom hardveru.

Prilozi

• compilation.7z
    117.5 KB · Pregleda: 52
  • crt.png
    crt.png
    18.8 KB · Pregleda: 256
Evo da dodam i ja nešto oko hardvera, kertridž je urađen po specifikaciji originalnih Magic Desk kertridža, s tim što je banking proširen sa originalnih 64k na 256k. Banke se biraju upisom broja banke na $DE00, a kertridž se "sklanja" iz memorijske mape C64 upisom bilo kog broja kojem je bit 7 setovan.
Teoretski, na ovaj način moguće je napraviti i kertridž od jednog megabajta, ali pošto nisam imao tolikih eproma, zadržali smo se na maksimalnih 512k u softveru i 256k u hardveru.
U linku koji je Žarko ostavio u prvom postu postoji šema i nacrt štampe u Eagle i PDF formatu, a ovde je fotka kertridža koji sam napravio radi testiranja softvera na pravom hardveru.
Kertridž je dizajniran tako da prihvata 27*512, 27*010, 27*020 i 27*040 eprom / eeprom / flash eprom čipove, tj. od 64k do 512k (u ovom zadnjem slučaju može se koristiti samo pola kapaciteta, dakle 256k, ali radim na redizajnu tako da bude upotrebljivo svih 512k).

Prilozi

• DSC03377.jpg
    DSC03377.jpg
    570.3 KB · Pregleda: 178
Bravo! Još jedan lep projekat za retro zaljubljenike!

Odličan posao!
Dobro je znati da se i kod nas ovako nešto radi :)

ps. Dobro izgleda se talasanje menija :)

Imam par komada 29F010/20 koji mogu lepo da se iskoriste za ovaj projekat .
Zanima me kako se ubacuju ovi programi u eprom/flash?
Pretpostavljam wilem programator moze (ili neki drugi paralelni programator) ali me buni ekstenzija prg.
Posto nemam nijedan programator eproma a moram jedan da napravim moze i neki savet sta je najbolje praviti?

PRG ekstenziju koristi samo python program koji od više PRG fajlova sklapa jedan BIN fajl koji se prži u eprom. Što će reći, sakupiš svoju kolekciju programa za C64 u PRG formatu, propustiš ih kroz python program, ako je sve u redu, dobićeš BIN fajl kojeg treba spržiti u eprom. Naravno, preporuka je da se BIN prvo iskonvertuje u CRT, kako bi se probalo u emulatoru da li sve radi kako treba.

Vrh Dno