Šta je novo?

Novi DivX 4.12 codec

Gedza je napisao(la):
Ma izlecices se ti jednog dana (verovatno kada porastes).
Do tada zbogom.
Odavno sam ja porast'o komšija, sad' mogu samo da omatorim. :D
Ajd' zdravo! :wave;

OK, morao sam da prebacim u Notepad neke Magick-ove misli i da ih off line ospori:

Druga stvar, evo linka ka tom testu pa ga procitaj povovo, ako vec jesi. Ne znam kako je moguce da gledamo u istu stvar i vidimo razlicito. P4@2GHz u DivX v.4.11 codec-u glatko prestiže cak i XP-a 2000+ koji tek treba da se pojavi, a na testu su simulirane njegove performanse overklokom postojeceg 1900+.

Definisi mi pojam "glatko"? 5, 10, 15 minuta? 2 Sata? Koliko glatko?
Evo sta si ti napisao u postu koji sam ti quoteovao:

Ceka, cekaj. Nije valjda da osporavaš 4-kinu prednost u MPEG4 kodeku? Ma nemoj da si smešan, najbržeg Athlona otkida i neki srednji model P4, a o najbržima da i ne govorim

Pazi: "otkida". Definisi mi pojam "otkida"! Upravo sam ti zbog ove recenice rekao da se uozbiljis. Ovako otvoreno preterivanje je najbolji primer moje tvrdnje da ti, iz nepoznatih razloga, postajes totalno neobjektivan kada se povede prica o Intelu i P4 procesoru.

Ne bi išao tako daleko da cenu P4 i XP-a razdvojim u razlicite rangove, kao da pricamo o Xeonu i Celeronu

Pa ti mozes da pricas sta hoces, ali su cene XP i P4 definitivno u dva razlicita ranga, ili trzisna segmenta kako bi se ljudi od struke pravilno izrazili. Kada nesto kosta 250USD, a nesto drugo 500USD, onda je i slepcu ocigledno da se radi o dva razlicita cenovna segmenta.

samo što niko od vas AMD-ovaca termalnu zaštitu i druga bezbednosna rešenja, softversku podršku i stabilnost sistema ne želi da svrsta u tehnicke karakteristike. Kod vas je sigurnost i robusnost racunarskog sistema na spisku lepih želja, a ne zahteva, što je u neku ruku i mormalno za siromašnija i manje zahtevna tržišta.

Preterivanje, preterivanje i neobjektivnost. AMD ima ugradjenu termalnu zastitu, ali ona nije korektno implementirana na aktuelne maticne ploce. Ovaj nedostatak SocketA platforme ne mozes etiketirati AMD-u vec proizvodjacima ploca.
Koja druga bezbednosna resenja? Kakva bre softverska podrska?
Mozda su ta "resenja" stvarno na spisku nasih zelja (jer nemamo para da ih priustimo), ali su definitivno na spisku Daimlerchrysler-ovih zahteva. Mercedesi buducnosti ce se projektovati na AMD baziranim radnim stanicama (http://www.amd.com/us-en/Corporate/VirtualPressRoom/0,,51_104_543~13450,00.html) ili mozda na spisku zahteva ElectronicArtsa (EA) koji ce za razvoj buducih igrica, takodje koristiti AthlonMP radne stanice: http://www.amdzone.com/releaseview.cfm?ReleaseID=768

Ma buncaš covece. AMD idalje cedi nešto preradenu Intelovu P6 arhitekturu i to je bio njihov izbor. Da je Intel ostao na toj arhitekturi možda bi i mogli da ih poredimo na istoj hercaži, ovako je to apsurdno
Sa jedne strane ta suva drenovina daje mnogo bolje performanse sa starin ( neoptimizovanim ) softverom,

Za kraj sam ostavio najbolje... K7 i P6 su toliko razlicite arhitekture ("kao Bog i sesirdzija") da sama pomisao stavljanja znaka jednakosti izmedju njih je odraz totalnog neznanja o "fabuli radnje". Secam se da si nesto slicno pisao na starom forumu oko prelaska sa x86 na nekakvu x87 arhitekturu (ispravi me ako to nisi bio ti). Naravno, ostatak tvojih misli ne znam kako da komentarisem posto nemaju veze sa vezom. Opet potezes pitanje "neoptimizovanog" softvera sto je totalno apsurdno.
Naravno da AMD "cedi" K7 arhitekturu, ali samo iz razloga sto u njoj ima jos sasvim dovoljno "zivota" da zagorca zivot Intel-u.
(jesi li znao da je Intel '99 procenio da Athlon nece moci da dogura vise od 667MHz do kraja 2000-te? Mnogo su se zeznuli zar ne?;)

Na kraju moram da napomenem da ja licno koristim P6 arhitekturu materijalizovanu kroz Coppermine-128 procesor i nisam nikakav "AMD zanesenjak". Ovo moram da napisem da ne bih neopravdano dobio neku etiketu. Interesuju me samo cinjenice i objektivnost. Ponavljam, Magick znas dosta toga, ali ti sujeta ne dozvoljava da naucis nesto novo, te besmisleno tvrdis stvari za koje nisi siguran.

P.S
Ne, nisam mislio da je test laziran. Ono "TomaIntelLover" je na konto Pabstove reputacije kao coveka koji ce ponekad sniziti kriterije i istupiti ostricu zarad dobro prodatog reklamnog prostora. Ja licno ne mislim da je Tom neobjektivan. Kadkad nije posve upucen u materiju i nekad "slucajno" zaboravi vazne napomene, ali to ne znaci da je korumpiran.

byMaX je napisao(la):
Sta imas na tom Celly-ju? Ati-ja ili Voodoo ? Mozda Savage? Da imas nV karticu i hoces da gledas DivX u recimo 1280 rez ili cak 1600*1200.. video bi zasto se prepucavaju....

Sramota...

Samo cu reci - Nedjo BRAVO!
Stvarno citajuci tvoje postove covek moze i nauciti nesto_Ozbiljan sam,stvarno svaka ti cast.Jedno nastaje problem kada su postovi preopsirni,jer gubim koncentraciju i mrzi me da citam.

Nedjo je napisao(la):
OK, morao sam da prebacim u Notepad neke Magick-ove misli i da ih off line ospori:

Sada ce on da ti objasni da je proizvod godine u svetu P4, a ne T-bird, ali su to malo cudno napisali ili je stamparska greska u pitanju. (kako cudno ovde pisu voda)

Nedjo je napisao(la):
Definisi mi pojam "glatko"? 5, 10, 15 minuta? 2 Sata? Koliko glatko?
Evo sta si ti napisao u postu koji sam ti quoteovao:

quote:
--------------------------------------------------------------------------------

Ceka, cekaj. Nije valjda da osporavaš 4-kinu prednost u MPEG4 kodeku? Ma nemoj da si smešan, najbržeg Athlona otkida i neki srednji model P4, a o najbržima da i ne govorim
--------------------------------------------------------------------------------

Pazi: "otkida". Definisi mi pojam "otkida"! Upravo sam ti zbog ove recenice rekao da se uozbiljis. Ovako otvoreno preterivanje je najbolji primer moje tvrdnje da ti, iz nepoznatih razloga, postajes totalno neobjektivan kada se povede prica o Intelu i P4 procesoru.
Jesam malo preterao sa tim "otkida", a tu sam mislio na Athlona Thunderbird, sa XP-om je već ozbiljnije pa ga samo "dobija". :) "Glatko" znači sa većom razlikom nego što je između dva sukcesivna modela Athlona ( 1900+ i 2000+ ). Lepo kažu, slika govori više od reči. :p
image012.gif
image014.gif
Pa ti mozes da pricas sta hoces, ali su cene XP i P4 definitivno u dva razlicita ranga, ili trzisna segmenta kako bi se ljudi od struke pravilno izrazili. Kada nesto kosta 250USD, a nesto drugo 500USD, onda je i slepcu ocigledno da se radi o dva razlicita cenovna segmenta.
Šta si zapeo za tog Northwood-a, pa to mu je premijerna cena, a i trenutno je prava retkost. [email protected] se kod nas prodaje za oko 450DM, a XP 1600+ za 300, što znači da je razlika oko 150DM, tj 50%. To jeste mnogo ali ne i za različite klase ako oćeš pravilno da se izraziš, ma koje struke bio. :p Kada uzmeš kompletnu konfiguraciju sa 256MB RAM-a, razlika u ceni ti je jedva 300DM, pa imaš izbor između AMD-a za 1500DM ili Intela za 1800DM. Ne bih rekao da je razlika u klasama.
Preterivanje, preterivanje i neobjektivnost. AMD ima ugradjenu termalnu zastitu, ali ona nije korektno implementirana na aktuelne maticne ploce. Ovaj nedostatak SocketA platforme ne mozes etiketirati AMD-u vec proizvodjacima ploca.
Prvo, otkud tebi da to nije AMD-ova greška, rekli ti oni? To da se radi o lošoj implementaciji je prosula AMD-ova propaganda i to putem zvaničnih izjava, a da je reč o loše implementiranoj termalnoj diodi, koja suviše sporo reaguje, su rekli Simensovi inžinjeri koji su napravili onu čuvenu ploču sa Tominog testa koja je spalila CPU. Rekli su da je to "normalna stvar" i da se to i njima desilo iz pomenutih razloga, te da je AMD-ova krivica jer su oni DOSLOVCE ispoštovali AMD-ove reference i implementirali HW Monitoring po njihovim preporukama. Tako da batali te rekla kazala fore i budimo malo praktični: radi il' ne radi?
Koja druga bezbednosna resenja? Kakva bre softverska podrska?
Jaaaaooo, mnogo se ti praviš naivan. :) Sistem kopčanja kulera, metalni disipator na procesoru, smanjenje kloka procesora pri pregrevanju umesto gašenja ( očuvanje podataka ), dodatna grana za napajanje procesora ( kontraverzno napajanje ), i.t.d. Što se softverske podrške tiče, reći ću samo 4in1. :p Inače kako ono beše da instaliram CD-RW sa VIA pločom? :D
Mozda su ta "resenja" stvarno na spisku nasih zelja (jer nemamo para da ih priustimo), ali su definitivno na spisku Daimlerchrysler-ovih zahteva. Mercedesi buducnosti ce se projektovati na AMD baziranim radnim stanicama (http://www.amd.com/us-en/Corporate/...3~13450,00.html) ili mozda na spisku zahteva ElectronicArtsa (EA) koji ce za razvoj buducih igrica, takodje koristiti AthlonMP radne stanice: http://www.amdzone.com/releaseview.cfm?ReleaseID=768
Alo, alo!!! Je l' svi vi to imate AMD-ove MPX radne stanice ili sam ja nešto propustio? Pazi, nemam ja ništa protiv AMD procesora, doduše mogli bi malo manje da se greju, :D već protiv slabe softverske podrške VIA čipsetova. Ako hoćeš stabilnu AMD platformu uzmeš lepo neki AMD čipset i ne akaš se sa third party proizvođačima. Ne možeš porediti AMD 760MP ili MPX sa KT266A, ali ni u ludilu. Ono što svuda prolazi je AMD MPX, a ne VIA koju koriste svi ostrašćeni AMD-ovci.
Za kraj sam ostavio najbolje... K7 i P6 su toliko razlicite arhitekture ("kao Bog i sesirdzija") da sama pomisao stavljanja znaka jednakosti izmedju njih je odraz totalnog neznanja o "fabuli radnje". Secam se da si nesto slicno pisao na starom forumu oko prelaska sa x86 na nekakvu x87 arhitekturu (ispravi me ako to nisi bio ti). Naravno, ostatak tvojih misli ne znam kako da komentarisem posto nemaju veze sa vezom. Opet potezes pitanje "neoptimizovanog" softvera sto je totalno apsurdno.
Naravno da AMD "cedi" K7 arhitekturu, ali samo iz razloga sto u njoj ima jos sasvim dovoljno "zivota" da zagorca zivot Intel-u.
(jesi li znao da je Intel '99 procenio da Athlon nece moci da dogura vise od 667MHz do kraja 2000-te? Mnogo su se zeznuli zar ne?;)
K7 i P6 jesu prilično različite, ali je AMD došao do svoje arhitekture dugogodišnjim razvojem i usavršavanjem Intelove P6. Kada pogledaš osnovni instrukcijski set, mikro instrukcijski set, način povezivanja egzekutabilnih jedinica i još neka tehnička rešenja, vidiš da se radi o praktično istoj stvari samo drugačije oblikovanoj.

Što se tiče x87 arhitekture, ne znaš šta pričaš. x87 je set matematičkih instrukcija za operacije u pokretnom zarezu koje se zajedno sa MMX, SSE i SSE2 instrukcijama izvršavaju u FPU jedinici. Pošto se hardver i softver neprekidno prepliću, pogotovu na ovom nivou, shvataš valjda da to zahteva i podršku odgovarajućih logičkih mreža. Znači kada se kaže x87 arhitektura misli se na realizaciju logičkih mreža i opcod-ova, pa samim tim i samog procesora. Možda je terminološki nepravilno reći "x87 arhitektura" ali ko se razume zna na šta se misli i shvata važnost optimizacije kompajlera i rekompajliranja softvere, pa čak i pisanja novog.

Što se tiče Intelove procene, sigurno je da su se malo preračunali, ali oće li se sve na kraju završiti kao što su i planirali videćemo. Za sada su na dobrom putu da ostvare svoje planove i ponovo postave standard na PC tržištu.
Na kraju moram da napomenem da ja licno koristim P6 arhitekturu materijalizovanu kroz Coppermine-128 procesor i nisam nikakav "AMD zanesenjak". Ovo moram da napisem da ne bih neopravdano dobio neku etiketu. Interesuju me samo cinjenice i objektivnost. Ponavljam, Magick znas dosta toga, ali ti sujeta ne dozvoljava da naucis nesto novo, te besmisleno tvrdis stvari za koje nisi siguran.
Možda nisi AMD zanešenjak, ali furaš neku svoju priču i ne shvataš šta pokušavam da objasnim. Nisam ni ja u fazonu Intel pa Intel, samo hoću da se malo smanji ta CPU histerija i da se vratimo pravim vrednostima u računarskom svetu. Važan je kvalitet a ne kvantitet. ;)
P.S
Ne, nisam mislio da je test laziran. Ono "TomaIntelLover" je na konto Pabstove reputacije kao coveka koji ce ponekad sniziti kriterije i istupiti ostricu zarad dobro prodatog reklamnog prostora. Ja licno ne mislim da je Tom neobjektivan. Kadkad nije posve upucen u materiju i nekad "slucajno" zaboravi vazne napomene, ali to ne znaci da je korumpiran.
O.K. ali nije trebalo tako da se izraziš u onom konteksu jer je ispalo da sumnjaš u verodostojnost testa koji može svako da uradi i gle blama.

Pa sto ne quotova i meni?
Sta imas da kazes na proizvod godine u svetu?
Uzgred ako mislis da si nesto novo rekao u prethodnom postu, prevario si se. Samo si nastavio sa svojom ne objektivnoscu. Pricas o skupljoj konfiguraciji "samo 300 DM", a nisi za toliko vise novca dodao jaci CPU kod AMDa. Sastavi dve konfiguracije koje su novcano jednake, pa izvedi testove na oba PC i vidi u gde ce biti bolji P4 - NIGDE.
Ako nas smatras za budale, zar mislis da su u svetu (Mercedes, EA i ostali) budale ili nisu robovi predrasuda kao neki (prepoznajes li nekoga), vec vodeci u svojoj grani poslovanja i gledaju sta je bolje na trzistu i da to najbolje upotrebe za sebe.
Ja licno ne volim ni Intel ni AMD, vec koristim ono sto je trenutno najisplativije u mojoj ekonomskoj grupi kojoj pripadam (zar neko pametan u svetu radi drugacije?). Ranije sam koristio Intela, a u zadnjih 15 meseci AMDa, sto ne znaci da se necu vratiti na Intela kada bude bio bolji (za sada nije).
Osvesti se covece ili upisi neki kurs racunarske tehnike. Zar mislis da si pametniji od celog sveta i vidis nesto sto vecina ne vidi (ili je obrnuto)?

Dakle, opet smo jako daleko otišli od osnovne teme.
Iako to nije lepo, ali moram reći da je to velikim delom zasluga magicka.

Kritikovati Athlon seriju da se ne menja arhitektura vec više od 2 godine ?
A šta onda reći za P4, koji je novijeg datuma, a sporiji je na istom taktu oko 20% ? Jeli to pravac razvoja, koji nam treba ?
Govori se o velikim potencijalima za ubrzanje preko optim. softvera... P4 postoji već više od godinu dana, ali od te silne optimizacije se malo šta ostvarilo. Govori se o budućim smanjenjima cena P4. Pa valjda će i AMD spuštati sene...

Kao krajnji argumenat onda dolazi termalna zaštita i VIA...
Pa može magick ovde da piše kilometre postova, ali meni je bitno ono što sam sam video. Ta 'krš' VIA je radila kod mene i po nedelju dana bez gašenja računara, i to upravo DivX enkodiranje, i brzo i bez ikakvih grešaka. A mašina je bila i overklokovana .

Što se tiče Intela i P4, moje mišljenje je da Intel ima najbolju tehnologiju same izrade procesora. Rezultat toga su superiorna termalna zaštita i visoki radni taktovi.
Međutim mene malo više interesuju performanse od broja MHz, a da će mi hladnjak otpasti nema šanse... Kako stvari stoje, čini se da je razvojni tim AMD-a uradio daleko bolji posao.

Sve u svemu, smatram, kao što i mnogi kompetentni autori članaka i testova da je P4 rezultat isforsiranog razvoja, sa ciljem da se od AMD-a preotme nazad brzinska kruna, pa makar to bilo samo na papiru, tj. u broju MHz.

Zasto svaka tema mora da se svede na AMD vs INTEL odnosno ATI vs Nvidia.

K7 i P6 jesu prilično različite, ali je AMD došao do svoje arhitekture dugogodišnjim razvojem i usavršavanjem Intelove P6. Kada pogledaš osnovni instrukcijski set, mikro instrukcijski set, način povezivanja egzekutabilnih jedinica i još neka tehnička rešenja, vidiš da se radi o praktično istoj stvari samo drugačije oblikov
Pa sta. Neka su im i ukrali arhitekturu, pa sta. Nismo mi ovde da navijamo za onoga koji je prvi poceo pa je potkraden ili iskoriscen. To je surova trka gde mnogi ostaju bez posla cim se malo opuste. Intel se jedno vreme opustio i AMD je preuzeo veliki deo kolaca. To je dobro zbog konkurencije.

Šta si zapeo za tog Northwood-a, pa to mu je premijerna cena, a i trenutno je prava retkost. [email protected] se kod nas prodaje za oko 450DM, a XP 1600+ za 300, što znači da je razlika oko 150DM, tj 50%. To jeste mnogo ali ne i za različite klase ako oćeš pravilno da se izraziš, ma koje struke bio. Kada uzmeš kompletnu konfiguraciju sa 256MB RAM-a, razlika u ceni ti je jedva 300DM, pa imaš izbor između AMD-a za 1500DM ili Intela za 1800DM. Ne bih rekao da je razlika u klasama.
Menjas teze magick. Kako 50% nije razlicita klasa. Po toj logici sto onda ne uzmes da meris XP 1900+ sa pentium 4 1.2Ghz. Posle bi plakao.

Zasto ne uzeti AMD i P4 konfiguraciju iste cene. Zato sto to tebi ne odgovara.

Trenutno imam Durona na 700Mhz ali uopste ne mrzim Intel. Samo nisam lud da dajem pare za nesto sporije a pritom skuplje. Bar da su negde bolji pa bi razmislio.
A sto se tice grejanja AMD-a sta to tebi smeta. Sta nas briga kolika je temperatura procesora ako to lepo sljaka. Jedini problem moze biti buka kulera i to ti priznajem. A ti si se uhvatio za tu termalnu zastitu kao pijan plota. AMD nece izgoreti odmah kad prestane kuler da radi. Ti testovi koji su se pojavili na internetu govore da amd procesori gore za 1 sec posle skidanja hladnjaka, ponavljam hladnjaka. To je ekstreman skucaj. I na ovom forumu niko, ama bas niko nije dosao i rekao izgoreo je AMD. Dakle koliki je procenat. Mali. A sto je najvaznije toliko mali da to ne opravdava 50% razlike u ceni.

I na kraju ta softverska podrska. Pa koja je firma luda da napravi proizvod koji je optimizovan samo za Intel procesore. Pa zar da diskriminise ostalih 50% trzista (ovaj podatak je dat napamet mozda je veci mozda manji, ali ofrlje - ma neka bude i 10% niko nije lud da izgubi deo kolaca). A i ako je bolja podrska intelu kako to programi bolje rade na amd-u.

posted by Magick
K7 i P6 jesu prilično različite, ali je AMD došao do svoje arhitekture dugogodišnjim razvojem i usavršavanjem Intelove P6. Kada pogledaš osnovni instrukcijski set, mikro instrukcijski set, način povezivanja egzekutabilnih jedinica i još neka tehnička rešenja, vidiš da se radi o praktično istoj stvari samo drugačije oblikovanoj.

Što se tiče x87 arhitekture, ne znaš šta pričaš. x87 je set matematičkih instrukcija za operacije u pokretnom zarezu koje se zajedno sa MMX, SSE i SSE2 instrukcijama izvršavaju u FPU jedinici. Pošto se hardver i softver neprekidno prepliću, pogotovu na ovom nivou, shvataš valjda da to zahteva i podršku odgovarajućih logičkih mreža. Znači kada se kaže x87 arhitektura misli se na realizaciju logičkih mreža i opcod-ova, pa samim tim i samog procesora. Možda je terminološki nepravilno reći "x87 arhitektura" ali ko se razume zna na šta se misli i shvata važnost optimizacije kompajlera i rekompajliranja softvere, pa čak i pisanja novog.

Ti bi Magick bio silan politicar. ;)
Mnogo imas raznovrsan recnik, ali to moze da prodje samo kod ljudi koji se ne razumeju u CPU arhitekturu.
K7 jezgro ni u cemu nije slicno sa P6 jezgrom i uopste nije nastalo AMD-ovim dugogodisnjim usavrsavanjem P6 jezgra.
K7 (Argon) jezgro je nastalo usavrsavanjem NexGen 6X86 jezgra (koje je AMD otkupio) uz koriscenje DEC-ovi tehnologija primenjenih kod Alpha procesora. Dublja analiza primenjenih tehnoloskih resenja zahteva poseban trid.
SSE i SSE2 su skrecenice za set instrukcija koje se koriste nad integerima, a ne nad brojevima sa pokretnim zarezom!!!
I daleko bilo da se MMX/SSE/SSE2 instrukcije izvrsavaju u FPU jedinici.
Ovo moram da ponovim:
Posted by Magick
Pošto se hardver i softver neprekidno prepliću, pogotovu na ovom nivou, shvataš valjda da to zahteva i podršku odgovarajućih logičkih mreža. Znači kada se kaže x87 arhitektura misli se na realizaciju logičkih mreža i opcod-ova, pa samim tim i samog procesora. Možda je terminološki nepravilno reći "x87 arhitektura" ali ko se razume zna na šta se misli i shvata važnost optimizacije kompajlera i rekompajliranja softvere, pa čak i pisanja novog.

Ako sam dobro razumeo "prelazak na x87 arhitekturu" bi predstavljao prelazak na koriscenje posebnog seta instrukcija koje se izvrsavaju u registrima FPU jedinice, a sluze iskljucivo za operacije nad brojevima sa pokretnim zarezom.
Pitanje: Kako mislis da ukines potrebu za koriscenjem operacija nad celobrojnim vrednostima? Dakle, po tebi, sve operacije, pa cak i one osnovne koje funkcionisu u sprezi sa ALU jedinicom ce postati nepotrebne sa prelaskom na tu "x87" arhitekturu.
Moje skromno misljenje je da si se malo preracunao i da si pojam x87 uzeo kao sinonim za NetBurst arhitekturu kod P4, sto bi se i moglo podrazumevati, ali uz naznaku da to nije analogija sa FPU jedinicom i operacijama nad brojevima u pokretnom zarezu.
Ponovicu jos jednom na ovom mestu: x86 je set instrukcija koje se koriste u "Wintel" kompatibilnim procesorima. I, ako cemo sasvim precizno, x86 instrukcijski set je jedino sto povezuje K7 i P6 procesore, i to ne direktno. K7 koristi odredjen broj specijalizovanih "RISColikih" registara i opkodova da bi procesorao x86 instrukcije Inace, AMD je ove godine obnovio desetogodisnji licencni ugovor sa Intelom povodom koriscenja x86 instrukcijskog seta u sopstvenim procesorima. Interesantno je da je AMD u "paketu" dobio i licencu za SSE2 set instrukcija.
PS
Licno za Magicka: Citajuci nasa prepucavanja verujem da, u sustini, imamo priblizna gledista na mnoga od pitanja po kojima se raspravljamo. S obzirom na objektivne nedostatke medijuma, ajde da pokusamo sa koriscenjem sto preciznijih pojmova (ako je to pravi izraz) u buducim natezanjima ;) (D)
Mozda tako vise mozemo doprineti i ljudima koji sa strane sve to prate a zele nesto da nauce.:wave;
P.P.S
Posto je ovo ipak softwer forum,ako nemas nista protiv, ajde da na ovome zavrsimo tekucu raspravu i da je eventualno nastavimo drugom prilikom na MB odeljku foruma. Sta kazes?

Gedza je napisao(la):
Pa sto ne quotova i meni?
Sta imas da kazes na proizvod godine u svetu?
Uzgred ako mislis da si nesto novo rekao u prethodnom postu, prevario si se. Samo si nastavio sa svojom ne objektivnoscu. Pricas o skupljoj konfiguraciji "samo 300 DM", a nisi za toliko vise novca dodao jaci CPU kod AMDa. Sastavi dve konfiguracije koje su novcano jednake, pa izvedi testove na oba PC i vidi u gde ce biti bolji P4 - NIGDE.
Ja sam ovo već objasnio a tvoj sarkazam nisam smatrao dostojnim replike. Ako poredimo platforme iste cene, AMD/VIA daje bolje performanse ali i čitav niz svojih problema. Možda je nekome mnogo da plati 300DM za očuvanje podataka u slučaju extremnih situacija, ali zato ni nemaju svi UPS ili SCSI diskove. Ovde treba pridodati i softversku podršku ( otkud mi samo ovoliko strpljenja i upornosti, sam se sebi divim ). Ja lepo rekoh, poredi AMD i INtel računar istih performansi i dobićeš razliku u ceni za koju dobijaš besprekornu podršku, stabilnost i pouzdanost. E, sada ti proceni da li ti je mnogo da to platiš 400DM i kol'ko ti šta vredi. Čist račun duga ljubav, nema ljutiš.
Ako nas smatras za budale, zar mislis da su u svetu (Mercedes, EA i ostali) budale ili nisu robovi predrasuda kao neki (prepoznajes li nekoga), vec vodeci u svojoj grani poslovanja i gledaju sta je bolje na trzistu i da to najbolje upotrebe za sebe.
Nikoga ja ne smatram budalom. Mercedes, EA i ostale kompanije koje pominješ će da koriste platforme sa AMD MPX čipsetom, a to je nešto SASVIM DRUGAČIJE od VIA čipseta koji svi vi koristite. Nemoj da mešamo babe i žabe, nemam ja ništa protiv AMD-a, već protiv VIA čipsetova i podrške za njih.
Ja licno ne volim ni Intel ni AMD, vec koristim ono sto je trenutno najisplativije u mojoj ekonomskoj grupi kojoj pripadam (zar neko pametan u svetu radi drugacije?). Ranije sam koristio Intela, a u zadnjih 15 meseci AMDa, sto ne znaci da se necu vratiti na Intela kada bude bio bolji (za sada nije).
Osvesti se covece ili upisi neki kurs racunarske tehnike. Zar mislis da si pametniji od celog sveta i vidis nesto sto vecina ne vidi (ili je obrnuto)?
Nemoj sa tim prozivkama leba ti mene će posle da malerišu. BTW: Imam ja malo više od kursa o računarskim tehnologijama. Komšija si pa možeš da dođeš i na neke časove, daću ti popust. ;)

Drunk Devil je napisao(la):
Dakle, opet smo jako daleko otišli od osnovne teme.
Iako to nije lepo, ali moram reći da je to velikim delom zasluga magicka.

Kritikovati Athlon seriju da se ne menja arhitektura vec više od 2 godine ?
A šta onda reći za P4, koji je novijeg datuma, a sporiji je na istom taktu oko 20% ? Jeli to pravac razvoja, koji nam treba ?
Govori se o velikim potencijalima za ubrzanje preko optim. softvera... P4 postoji već više od godinu dana, ali od te silne optimizacije se malo šta ostvarilo. Govori se o budućim smanjenjima cena P4. Pa valjda će i AMD spuštati sene...
Meta leba ti nemoj opet da počinješ. Ti očigledno obožavaš da pričaš o stvarima u koje se nerazumeš ili misliš da se razumeš. Ko si sada ti da pričaš o procesorskoj arhitekturi? Da se nisi i time bavio u životu? Bolje se ni ne upuštaj u ovu diskusiju bar ne samnom, idi loži nekog drugog'.
Kao krajnji argumenat onda dolazi termalna zaštita i VIA...
Pa može magick ovde da piše kilometre postova, ali meni je bitno ono što sam sam video. Ta 'krš' VIA je radila kod mene i po nedelju dana bez gašenja računara, i to upravo DivX enkodiranje, i brzo i bez ikakvih grešaka. A mašina je bila i overklokovana.
Super, svaka ti čaš i tebi i VIA-i. Rekao si šta si imao i ja cenim tvoje iskustvo. :wave;
Što se tiče Intela i P4, moje mišljenje je da Intel ima najbolju tehnologiju same izrade procesora. Rezultat toga su superiorna termalna zaštita i visoki radni taktovi.
Tvoje mišljenje nema veze sa realnošću ili se pak nisi korektno izrazio. Termalna dioda i HW monitoring nisu nešto što dolazi sa kvalitetnijim postupkom izrade.
Međutim mene malo više interesuju performanse od broja MHz, a da će mi hladnjak otpasti nema šanse... Kako stvari stoje, čini se da je razvojni tim AMD-a uradio daleko bolji posao.
Samo ti se čini, bar što se DivX-a tiče. ;)
Sve u svemu, smatram, kao što i mnogi kompetentni autori članaka i testova da je P4 rezultat isforsiranog razvoja, sa ciljem da se od AMD-a preotme nazad brzinska kruna, pa makar to bilo samo na papiru, tj. u broju MHz.
O.K. tvoje mišljenje je tvoje, a moje je moje. Živi bili pa videli.

Nedjo je napisao(la):
SSE i SSE2 su skrecenice za set instrukcija koje se koriste nad integerima, a ne nad brojevima sa pokretnim zarezom!!!
I daleko bilo da se MMX/SSE/SSE2 instrukcije izvrsavaju u FPU jedinici.
Grešiš i to debelo, da ne kažem nemaš pojma. Idi uradi domaći zadatak pa da te vidim ovde sa izvinjenjem. :D
Ako sam dobro razumeo "prelazak na x87 arhitekturu" bi predstavljao prelazak na koriscenje posebnog seta instrukcija koje se izvrsavaju u registrima FPU jedinice, a sluze iskljucivo za operacije nad brojevima sa pokretnim zarezom.
Pitanje: Kako mislis da ukines potrebu za koriscenjem operacija nad celobrojnim vrednostima? Dakle, po tebi, sve operacije, pa cak i one osnovne koje funkcionisu u sprezi sa ALU jedinicom ce postati nepotrebne sa prelaskom na tu "x87" arhitekturu.
Moje skromno misljenje je da si se malo preracunao i da si pojam x87 uzeo kao sinonim za NetBurst arhitekturu kod P4, sto bi se i moglo podrazumevati, ali uz naznaku da to nije analogija sa FPU jedinicom i operacijama nad brojevima u pokretnom zarezu.
Ponovicu jos jednom na ovom mestu: x86 je set instrukcija koje se koriste u "Wintel" kompatibilnim procesorima. I, ako cemo sasvim precizno, x86 instrukcijski set je jedino sto povezuje K7 i P6 procesore, i to ne direktno. K7 koristi odredjen broj specijalizovanih "RISColikih" registara i opkodova da bi procesorao x86 instrukcije Inace, AMD je ove godine obnovio desetogodisnji licencni ugovor sa Intelom povodom koriscenja x86 instrukcijskog seta u sopstvenim procesorima. Interesantno je da je AMD u "paketu" dobio i licencu za SSE2 set instrukcija.
Iz tvojih reči zaključujem da nisi inžinjer niti imaš detaljnu predstavu o arhitekturi procesora. Nije da sam ja neki VELIKI stručnjak ali o ovome znam više od tebe. Ne znam odakle da počnem da te ispravljam, možda bi najbolje bilo da odemo negde na (D) pa da se lepo ispričamo pošto ovako ne vredi. :wave;

Laza je napisao(la):
Menjas teze magick. Kako 50% nije razlicita klasa. Po toj logici sto onda ne uzmes da meris XP 1900+ sa pentium 4 1.2Ghz. Posle bi plakao.
Razlika od 50% idalje nije razlika u klasama. PIII, P4 ili Athlon naspram UltraSparc-a već jeste.
Ma ništa meni ne ide ni iz džepa ni u džep, a stvari sam već nekoliko puta objasnio. Zaboravljaš na neke prednosti Intela, koje se ne izražavaju u poenima u 3D Marku. Znam da te prednosti malo znače za prosečnog "Home User"-a, ali ih ne treba negirati.
Trenutno imam Durona na 700Mhz ali uopste ne mrzim Intel. Samo nisam lud da dajem pare za nesto sporije a pritom skuplje. Bar da su negde bolji pa bi razmislio.
A sto se tice grejanja AMD-a sta to tebi smeta. Sta nas briga kolika je temperatura procesora ako to lepo sljaka. Jedini problem moze biti buka kulera i to ti priznajem. A ti si se uhvatio za tu termalnu zastitu kao pijan plota. AMD nece izgoreti odmah kad prestane kuler da radi. Ti testovi koji su se pojavili na internetu govore da amd procesori gore za 1 sec posle skidanja hladnjaka, ponavljam hladnjaka. To je ekstreman skucaj. I na ovom forumu niko, ama bas niko nije dosao i rekao izgoreo je AMD. Dakle koliki je procenat. Mali. A sto je najvaznije toliko mali da to ne opravdava 50% razlike u ceni.
Ne radi se samo o temperaturi procesora, već o globalnom pristupu stvarima. Meni najviše smetaju razne bubice VIA ploča i slaba softverska podrška za iste, dok protiv AMD procesora ili čipseta slabo šta imam.
I na kraju ta softverska podrska. Pa koja je firma luda da napravi proizvod koji je optimizovan samo za Intel procesore. Pa zar da diskriminise ostalih 50% trzista (ovaj podatak je dat napamet mozda je veci mozda manji, ali ofrlje - ma neka bude i 10% niko nije lud da izgubi deo kolaca). A i ako je bolja podrska intelu kako to programi bolje rade na amd-u.
Maya, Adobe, Microsoft, .... kol'ko još da nabrajam? :)

Za sve koji pristupaju iz lite režima evo onih slika iz XP-P4 testa.

quote:

Ma ništa meni ne ide ni iz džepa ni u džep, a stvari sam već nekoliko puta objasnio. Zaboravljaš na neke prednosti Intela, koje se ne izražavaju u poenima u 3D Marku. Znam da te prednosti malo znače za prosečnog "Home User"-a, ali ih ne treba negirati.

Ma samo ti uzmi istu cenu a niko nije pomenuo da cemo meriti procesore u 3d marku. Moze koji god hoces test, a najbolje je vise testova pa da vidimo.

quote:

Maya, Adobe, Microsoft, .... kol'ko još da nabrajam?

Nisu oni ludi. Hoces da kazes da to sve radi sporije po AMD sistemom koji kosta isto kao i P4. Ako to hoces da kazes, moraces i da dokazes. A ako kazes da na radi brze ali postoji veca "softverska podrska" ili neko manje blokiranje to je smesno. Batali tu softversku podrsku vec jednom. Verovatno mislis da ljudi na zapadu kupuju u vecem procentu intela od nas.

Skinuo sam te Tomove slike...
I sve se slaže sa onim što sam rekao...

DivX 4.11 je specijalno optimizovan za P4. Kada bude i AMD optim. verzija prednost P4 će biti znatno manja.

Test sa Flaskom upravo pokazuje da je AMD brži na istom taktu za oko 20 %.

Inače nigde se ne vidi sa kojim pločama i memorijama su rađeni testovi, a zna se koliki to ima uticaj... A od Tomovih testova sam video i daleko bolje i preciznije dokumentovane.

Na magickov reply nema smisla odgovarati, jer on je najpametniji, najškolovaniji itd.. Mi smo svi glupi, neobrazovani itd.
Nadmenost njegovih postova je stvarno takva da mislim da je vreme da neko postavi poll 'Da li uopšte vredi raspravljati sa magickom ?' .
I najluđe u svemu je to što se on sam sebi divi, koliko je uporan.
Mislim da je to već stvar za psihijatra.

I da... tehnologija i postupak ne znače istu stvar.

". Živi bili pa videli."
Pa i živi smo i vidimo dobro, bar većina nas... A šta nam donosi sutra... To ostavimo Zorkama i Zoni Sumraka :D .

magick je napisao(la):
Nemoj sa tim prozivkama leba ti mene će posle da malerišu. BTW: Imam ja malo više od kursa o računarskim tehnologijama. Komšija si pa možeš da dođeš i na neke časove, daću ti popust. ;)
Sta da me ucis? Da popravljam ves masine.
Poruci konfiguraciju ili software po zelji i srazmerno tome odresi kesu, pa ces videti znanje.
Nego da ti nisi neki od onih iz skupstine (mozda prosli saziv)? Licis mnogo na njih. Ljudi ti nesto lepo kazu, a ti picis po svome ko svaba tra-la-la. Pa zar mislis da smo budale i da ces nas ubediti u svoje bezvezarije. Da li si nekada koristio masinu sa T-birdom, sredjenu od strane "strucnog" lica koje ima znanje.
Izvinite, ali ovo mora velikimslovima:
T-BIRD JE PROIZVOD GODINE U SVETU.
Procitaj, skontaj pa se onesvesti, a posle dodji kod cika Gedze na kurseve o hardwaru, da stvarno nesto naucis.

Nisam pristalica ni Intela ni AMD vec cu uvek kupiti proizvod koji nudi najbolji odnos cena performanse (trenutno AMD, sto se moze promeniti a i ne mora koliko sutra). Razlog sto postujem je sto mi se smucilo uporedjivanje procesora po brzini na istom radnom taktu!!!!!! Hoce li ljudi konacno ukapirati da nije bitno na koliko MHz radi procesor vec koliko je brz u realnom radu u grani racunarstva kojoj je namenjen (u al onaj Itanijum na 800 dere i 4 i XP u serverskim konfiguracijama :) )

Pa ljudi aman zaman prekinite sa tom glupom raspravom intel-AMD. Kad vas molim zar je vazno sta je brze 2 minuta kad od toga ne zivite, a i da zivite 2 minuta je nista.Koliko ste samo vremena izgubili zagledavsi se u jednu tacku? Mnogo vise nego sto ce intel-i ili amd-eovi ikada protraciti tako ovo je od jednog normalnog thread-a preraslo na prepucavanje kosmickih razmera(nije off-topic zato sto je usko vezano za to, ali vala dosta ste o tome pricali) nasli ste rupu u zakonu ovoga foruma.(procitaj iz zagrade)
P.S. necu nikog da krivim jednostavno varnica je dovoljna da upali benzin tako da i vama treba isto da bi planuli.
PP.S> pratim thread od samog pocetka.
Ajd ziveli(D).

Stvar je u tome da je po ko zna koji put došlo do situacije : magick protiv svih. I to na takav način kao da je on neka elita, a mi smo glupa i neobrazovana 'raja' .
Pa neka mu bude, želim mu da što pre spiska što više para na svog željenog P4. Neka se akcionari i dalje bogate, i neka on uživa kako to savršeno radi. A mi ćemo dotle već naučiti nešto... :D .

Laza je napisao(la):
Ma samo ti uzmi istu cenu a niko nije pomenuo da cemo meriti procesore u 3d marku. Moze koji god hoces test, a najbolje je vise testova pa da vidimo.
Može i tako da se gleda, ali onda pored performansi moraš uzeti u obzir i druge elemente: SouthBridge, čuvena softverska podrška, hlađenje procesora, i.t.d. Akanje sa 4in1, PCI Latency patch, cimanje oko instalacije CDRW i raaazni drugi problemi i bubice.
Nisu oni ludi. Hoces da kazes da to sve radi sporije po AMD sistemom koji kosta isto kao i P4. Ako to hoces da kazes, moraces i da dokazes. A ako kazes da na radi brze ali postoji veca "softverska podrska" ili neko manje blokiranje to je smesno. Batali tu softversku podrsku vec jednom. Verovatno mislis da ljudi na zapadu kupuju u vecem procentu intela od nas.
Kada kažem softverska podrška tu prvenstveno mislim na drajvere, OS i sponu sa hardverom, a što se samih alikacija tiče .... i tu postoji "blaga" naklonjenost Intelu. ;)

Skinuo sam te Tomove slike...
I sve se slaže sa onim što sam rekao...

DivX 4.11 je specijalno optimizovan za P4. Kada bude i AMD optim. verzija prednost P4 će biti znatno manja.

Test sa Flaskom upravo pokazuje da je AMD brži na istom taktu za oko 20 %.
Naravno da je verzija 4.11 optimizovana za P4, ali to ne isključuje da slabije radi sa XP-om, naprotiv i on je na dobitku. Da li misliš da će sledeća verzija koja uključuje optimizaciju i za AMD raditi mnogo brže od verzije za P4 koja je kompajlirana njihovim kompajlerom? Arhitektura P4 je optimalnija za ovakve poslove ( razne algoritme za kodiranje ) i to se i vidi čim počnu da se koriste svi njegovi resursi ( novi registri i instrukcije ).
Inače nigde se ne vidi sa kojim pločama i memorijama su rađeni testovi, a zna se koliki to ima uticaj... A od Tomovih testova sam video i daleko bolje i preciznije dokumentovane.
Nisi ga ti ni pročit'o.
AMD: CPU Athlon XP 1900+ (1600/133 MHz FSB)
Athlon XP 2000+ (1666/133 MHz FSB OC)
Memory 256 NB, PC2100, 133 MHz, CL2.0, Micron
Motherboard Epox EP-8KHA+

Intel: CPU Intel Pentium 4 2000 (100 MHz quad-pummped)
Memory 256 MB, PC800, 400 MHz, Viking
Motherboard Asus P4T-E
Na magickov reply nema smisla odgovarati, jer on je najpametniji, najškolovaniji itd.. Mi smo svi glupi, neobrazovani itd.
Nadmenost njegovih postova je stvarno takva da mislim da je vreme da neko postavi poll 'Da li uopšte vredi raspravljati sa magickom ?'.
I najluđe u svemu je to što se on sam sebi divi, koliko je uporan.
Mislim da je to već stvar za psihijatra.
Ja odvajam pojmove inteligencije i obrazovanja i nikome nikada nisam rekao da je glup. Jeste strašno sam nadmen kada neko počne da mi objašnjava kao se "DVD snima u RGB-u i nema veze sa PAL/NTSC formatom te da ima bolju sliku zato što je to digitalna tehnologija". Tada sam strahovito nadmen i uopšte ne mogu da podnesem da se neko loži kao je nekakav stručnjak a pritom LUPETA ( čak i po Saši :) ) jezive gluposti. Dalje o sebi neću da komentarišem, jer smatram da je neumesno, a što se tiče ego problema, ti bi mogao malo da sjašeš sa tog tvog "visokog konja", pogotovu kada pričaš o stvarima o kojima neznaš.

Da divim se sebi otkud mi tolika upornost i entuzijazam da za dž obrazujem ljude na ovom forumu što mi se uzvraća najgorim kinjenjem i nepoštovanjem čak i od strane nekih moderatora, koji opet sve najbolje znaju. Možda ću vas sve osloboditi muka i posvetiti sebi malo više slobodnog vremena. :mad:

Gedza je napisao(la):
Sta da me ucis? Da popravljam ves masine.
Poruci konfiguraciju ili software po zelji i srazmerno tome odresi kesu, pa ces videti znanje.
Vidim da si veliki stručnjak za preprodaju i sklapanje komponentata, al' to ne znači da se razumeš u sve. Ti sklapaš PC konfiguracije za kućne korisnike i verovatno pravi računar nikada nisi ni video. Nemoj samo da počneš da me zasipaš AMD serverima i mašinama za VE koje si sklopio. :D Hvala na ponudi ali umem i sam da kupim komponente, i to po dilerskimcenama, i da sastvavim mašinu po svojim potrebama. BTW: Nisam te razumeo ono oko softvera, oćeš ti da mi nešto napišeš ili ćeš da mi narežeš disk? :D
Nego da ti nisi neki od onih iz skupstine (mozda prosli saziv)? Licis mnogo na njih. Ljudi ti nesto lepo kazu, a ti picis po svome ko svaba tra-la-la. Pa zar mislis da smo budale i da ces nas ubediti u svoje bezvezarije. Da li si nekada koristio masinu sa T-birdom, sredjenu od strane "strucnog" lica koje ima znanje.
Izvinite, ali ovo mora velikimslovima:
T-BIRD JE PROIZVOD GODINE U SVETU.
Procitaj, skontaj pa se onesvesti, a posle dodji kod cika Gedze na kurseve o hardwaru, da stvarno nesto naucis.
T-Bird jese proizvod godine po prodaji, tj odnosu cena performanse, ali ne i po inovativnosti i tehničkim rešenjima. To su po pravilu odvojene stvari.

P.S. Opet počinjete da mi inputirate nešto što nisam rekao i da mi lepite nekakve etikete. AMD/VIA za PC je O.K., šta više SUPER, za nešto ozbiljniji rad NIKAKO!!! To je cela filozofija. P4 je dosta skuplji i pruža čak slabije rezultate od Athlona u globalu, ali ga treba respektovati sa aspekta budućnosti razvoja ( nametnuće on nove standarde ). Kod AMD PC mašine meni smeta VIA čipset, tačnije njen SouthBridge, AMD MPX platformu i sam priželjkujem.

Stvar je u tome da je po ko zna koji put došlo do situacije : magick protiv svih. I to na takav način kao da je on neka elita, a mi smo glupa i neobrazovana 'raja' .
Pa neka mu bude, želim mu da što pre spiska što više para na svog željenog P4. Neka se akcionari i dalje bogate, i neka on uživa kako to savršeno radi. A mi ćemo dotle već naučiti nešto... :D .
Ama nije Magick protiv svih već samo protiv nedokazanih. Ne pokušavam ja vama da dokažem kako je P4 bolji i kako to treba da kupite, već samo da vas malo spustim na zemlju da ne bi bili u zabludi. Sve ima svoje i taj Intel je itekako bolje rešenje u izvesnim situacijama, šta god vi mislili. Po prirodi stvari CPU je maltene sporedna stvar u dobrom računarskom sistemu.

Ključ ove rasprave je VIA SouthBridge, a ne AMD procesor ili nekakva softverska podrška za njega. Znači ČIPSET, tačnije SouthBridge. Da prekratimo više ovo besciljno natezanje evo vam link ka jednom opširnom testu "južnih mosotva" i njihovog rada sa PCI uređajima ( u dnu stranice kliknite na "Weiter" za prelazak na sledeću stranu pošto je to opširniji test ).

magick je napisao(la):
Da divim se sebi otkud mi tolika upornost i entuzijazam da za dž obrazujem ljude na ovom forumu što mi se uzvraća najgorim kinjenjem i nepoštovanjem čak i od strane nekih moderatora, koji opet sve najbolje znaju. Možda ću vas sve osloboditi muka i posvetiti sebi malo više slobodnog vremena. :mad:

Nemoj baš tako, ima nas ovde koji i čitamo i cenimo tvoje postove tako da nema potrebe da odustaješ od edukacije ;-). Meni STRAŠNO smeta VIA jer sam i ranije imao MVP3(586) a sada KT-133(686) i ne pada mi na pamet da ne daj Bože kupujem KT-266. Razlog zbog čega uvek ne ispunim sebi dato obećanje u kupovini VIA ploča je cena :-( ali jedna stvar je možda interesantna kod tih ploča koja nas pored cene najviše i vezuje za VIA-u a to je KONSTANTNO podešavanje sistema u nadi da će posle najnovijih drajvera, patcheva, programa itd. on konačno profunkcionisati kako treba i time nas nagraditi za sav trud i vreme koje smo potrošili i uložili u kompjuter....samo slabo nešto to ide...

magick je napisao(la):
1.Vidim da si veliki stručnjak za preprodaju i sklapanje komponentata, al' to ne znači da se razumeš u sve. Ti sklapaš PC konfiguracije za kućne korisnike i verovatno pravi računar nikada nisi ni video. Nemoj samo da počneš da me zasipaš AMD serverima i mašinama za VE koje si sklopio.
2. Hvala na ponudi ali umem i sam da kupim komponente, i to po dilerskimcenama, i da sastvavim mašinu po svojim potrebama.
3.BTW: Nisam te razumeo ono oko softvera, oćeš ti da mi nešto napišeš ili ćeš da mi narežeš disk?
4.T-Bird jese proizvod godine po prodaji, tj odnosu cena performanse, ali ne i po inovativnosti i tehničkim rešenjima. To su po pravilu odvojene stvari.

5.P.S. Opet počinjete da mi inputirate nešto što nisam rekao i da mi lepite nekakve etikete. AMD/VIA za PC je O.K., šta više SUPER, za nešto ozbiljniji rad NIKAKO!!!
6.To je cela filozofija. P4 je dosta skuplji i pruža čak slabije rezultate od Athlona u globalu, ali ga treba respektovati sa aspekta budućnosti razvoja ( nametnuće on nove standarde ).
7.Kod AMD PC mašine meni smeta VIA čipset, tačnije njen SouthBridge, AMD MPX platformu i sam priželjkujem.
Da bih ti pokazao da ne znas sta pricas moracemo po tackama i bez filozofiranja i pretpostavki:
1. Da ja sam strucnjak za preprodaju i sklapanje PC (ne umem da sklapam komponente kako si naveo). Nemam proizvodnju komponenata pa moram da ih kupim, ugradim i naravno naplatim. To se zove usluga i trgovina (a moze i preprodaja kako ti rece). Opet PRETPOSTAVLJAS da li sam video neki BN server i slicno, ali o tome ne bih (samo da znas da si u velikoj zabludi, kao i obicno).
2.Komponente znas da kupis, ali po ovome sto pises na Forumu, ne znas da ih odaberes.
3. Ne znam kako da ti napisem? Ako ne znas sta znaci poruciti software, postavi novi topic, neko ce ti objasniti. npr. Skini Shutdown sa Benchmark sajta (program je razvijen za licne potrebe i nije doterivan za prodaju).
4.Po tvojim merilima (opet), proizvod godine je SDRAM (verovatno je to najprodavaniji proizvod). Procitaj prvo za sta je dobio tu nagradu, pa onda pricaj o tome, a ne (opet) ovako napamet.
5.Pa mi ovde pricamo o kucnim i office kompijuterima, a ne o serverskim stanicam (mozda nisi znao). Na cemu ti radis, na serveru? Nisam razumeo sta znaci ozbiljniji rad? za mene je svaki rad ozbiljan.
6. Nisu u pravu kada kazu da samo pises gluposti. Zato cu te ponoviti jos jednom:
" To je cela filozofija. P4 je dosta skuplji i pruža čak slabije rezultate od Athlona u globalu, ali ga treba respektovati sa aspekta budućnosti razvoja ( nametnuće on nove standarde ). "
Pa to ti mi pricamo svo vreme (izgleda da si shvatio). Kada dodje (i ako dodje) njegovo vreme prica ce se okrenutu (tada ces verovatno biti poklonik AMDa).
7.Pa imas kod nas na trzistu jos dve platforme za AMD, pa biraj ako mislis da su bolje od VIA.

Ne znam da li je neko od vas nekad imao bilo koju Savage kartu (3d, 4 i 2000). E pa to je nesto najgore sto je izaslo iz firme kakva je S3. Tu firmu je sebi pripojila VIA da bi dobila jeftino resenje za integrisanu grafiku. Hardverska izrada tih kartica plus softverska podrska u vidu raznih driver -a za svakakve graficke Api -e bila na najnizem nivou. Sve je bilo nadoknadjivano u vidu stalnih revizija driver -a koji su izlazili na mesecnom nivou, a izaslo ih je podosta. Naravno neki problemi nikada nisu reseni a to je sve uticalo na performanse kartice. Na kraju su odustali (kupljeni su od strane VIA -e).
Koliko primecujem slicni problemi se javljaju sa cipsetom koji je izdala VIA (samo se nadam da isti inzinjeri nisu radili na tome). Sve se to isto nadoknadjuje sa stalnim izbacivanjem VIA 4in1 drivera. Verovatno ce ljudi skidati te drivere sa svakom novom revizijom u nadi da ce imati dobitak u performansama. I tako iz meseca u mesec dok na kraju ne budete videli da je vasu plocu vreme pregazilo i da ste se nervirali i svadjali zbog gluposti.
Drugim recima hardverski problem se nikako ne moze nadomestiti drajverima ma koliko oni bili dobri.
Pozdrav!!!

Ma daj vishe prestanite sa tim glupostima o VIA.
Sad je odjednom AMD postao dobar, ali je VIA nesto najgore.

I nije mesto tome u ovome threadu. Otvorite nov thread 'VIA je *****' na CPU i matichne, pa ćaskajte do mile volje.
Dotle ćemo mi lepo da radimo nešto korisno na tim đubradima od chipseta...

Ma daj vishe prestanite sa tim glupostima o VIA.
Sad je odjednom AMD postao dobar, ali je VIA nesto najgore.

I nije mesto tome u ovome threadu. Otvorite nov thread 'VIA je *****' na CPU i matichne, pa ćaskajte do mile volje.
Dotle ćemo mi lepo da radimo nešto korisno na tim đubradima od chipseta...

Ma ne kazem da je VIA nesto najgore. Svi inzinjeri koji rade u VIA -i su normalni ljudi kao i svi mi, normalno samo mnogo vise znaju u svojoj oblasti nego mi smrtnici. VIA jednostavno kao firma mora da prelezi decje bolesti. Ajde da se kladis da ce za jedno 2 generacije cipseta VIA izbaciti veoma dobar cip. Evo pogledaj kako radi 266 cipset. Popravljaju se. Uostalom pogledaj AMD koji sada pravi strasne procesore i bije Intel u njegovoj igri. Seti se samo slabe Fpu jedinice svih AMD -ovih procesora pre Athlon -a. A sada. Tako ce i biti sa VIA -om.

Nazad
Vrh Dno