Šta je novo?

Novi digitalni

Leonn

Cenjen
Učlanjen(a)
10.01.2010
Poena
151
Pozdrav svima!
Hteo bih da pitam sve koji se razumeju u digitalne aparate, sta mi preporucuju do 300e?
Na putu je beba pa sam odlucio da kupim aparat koji ce praviti odlicne slike, ali je vrlo bitno da ima i hd video, jer ce biti i snimanja.Koristio sam do sada Canon aparate uglavnom, jos uvek imam A560, ali zeleo bih neki kvalitetniji.Nisam nesto vican u podesavanjima, koristio sam ono sto je aparat nudio do sada, razlicite modove, crno bele slike...
Gledao sam Canon sx210is, zanima ne sta mislite o njemu, i da li ima nesto bolje za taj novac?

onda ce da slika klince u polumraku u fulu

ili da saceka g12 :)

blah blenda 2.8 i jos veca cigla i to muski

uf. ja narucih ixusa 300, pa da vidimo sto ce prvi foto sesn reci ;)

sa srecom , pravi dzepni aparatic i pohvala sto su se setili da vrate manuelni mod....

koji mojoj zeni apsolutno nista ne treba :)

Kako da vrate, pa Ixusi nikada nisu imali manuelne modove, chak nisu prikazivali ni blendu i ekspoziciju na pola okidaca...
Nisam mislio na ixsuse uopsteno na jeftiniju klasu... (mada ovo bas i nije jeftino :d )

Ixusi nikad nisu spadali u jeftiniju klasu. Cak su bili skuplji od pojedinih prosumera...

Drago mi je da je tema zazivela...
Konkretno, nije mi vazno da aparat bude bas mali, ali ne ni u velicini DSLR-a...
Gledao sam i S90, ali je skup, obzirom da ima samo 640x480...cak sam razmisljao da uzmem Fuji F70 za slike(mogu da ga dobijem za oko 140e), a onda da skupim kasnije jos love za neku dobru hd kameru...mozda ni to nije losa ideja, ali to su opet dva uredjaja...zato sam i hteo sve u jednom paketu.
Za sada ostaje Sony HX5, imam jos oko mesec dana da se smislim da narucim...pozdravljam dalje predloge.

Uzmi ixus 1000 hs i oduvaj ih sve!

Šta ima duvač za lišće ugrađen?
electric_leaf_blower.jpg

Šta ima duvač za lišće ugrađen?
electric_leaf_blower.jpg

Nisam rekao da oduva lisce, vec sve druge aparate u p&s kategoriji, za 300 evra nema bolje! CMOS senzor, 35mp/cm2, full HD video, 10x zoom i sve to u minijaturnom pakovanju.

36mm je kompromis zbog 10x optickog zuma. Ko hoce siri objektiv sa malo vise svetla nek uzme 300 hs, ali dobije samo 3.7x opticki zum, i ne dobije full HD video. Mada ne znam kolika je razlika u kvalitetu fotografije, jer ipak je to mali senzor.

Poslednja izmena:
Prvo, taj aparat o kome ti pricas nikako nije 300e, plus kada dodamo dodatne troskove rezervne baterije, torbice i kartice siguran sam prelazi i 400e. Za samo 180e kod nas ima da se nadje Fuji f70 i fuji f200exr za malo vise koje ta igracka tesko moze da oduva kvalitetom fotografija. Jedina mana im je nedostatak HD videa. Tu su jos i Samsung wb650 i Sony dsc-h20, oba sa HD videom i 15 odnosno 10 x zoom'om. Uklapa mu se i Sony hx5, pana tz7 i tz10. Pored svih nabrojanih ne vidim tog Canona kao razuman izbor. Ima naravno tu jos modela koje bih ja odabrao pre te igracke kao sto su polovan pana lx3, canon g10, s90,...ali oni nemaju HD. To sto kazes da i taj ixus 300hs ima samo 3.7x zoom, pa slikace dete ne galebove sa aparatom, cak i tih 3.7x bi mu zadovoljavalo 90% potreba. Zoom danas prodaje aparate kao i megapixeli, a vecina se izduva nakon par voajerisanja i posle ni ne koriste zoom.

Poslednja izmena:
Prvo, taj aparat o kome ti pricas nikako nije 300e, plus kada dodamo dodatne troskove rezervne baterije, torbice i kartice siguran sam prelazi i 400e. Za samo 180e kod nas ima da se nadje Fuji f70 i fuji f200exr za malo vise koje ta igracka tesko moze da oduva kvalitetom fotografija. Jedina mana im je nedostatak HD videa. Tu su jos i Samsung wb650 i Sony dsc-h20, oba sa HD videom i 15 odnosno 10 x zoom'om. Uklapa mu se i Sony hx5, pana tz7 i tz10. Pored svih nabrojanih ne vidim tog Canona kao razuman izbor. Ima naravno tu jos modela koje bih ja odabrao pre te igracke kao sto su polovan pana lx3, canon g10, s90,...ali oni nemaju HD. To sto kazes da i taj ixus 300hs ima samo 3.7x zoom, pa slikace dete ne galebove sa aparatom, cak i tih 3.7x bi mu zadovoljavalo 90% potreba. Zoom danas prodaje aparate kao i megapixeli, a vecina se izduva nakon par voajerisanja i posle ni ne koriste zoom.
http://www.hoh.de/Foto-und-Video/Ka...xus-1000-HS-pink-10-MP-30-TFT_i645_122350.htm
Meni nije jasno zasto kategorija aparata kao sto su recimo s90 ili g10 uopste postoji. Das veliki novac a nemas nista. Tesko da sa njima mozes da radis fotografije za naslovnu stranu, a opet za standardne formate fotografija, ta njihova prednost se ni ne vidi.
Ixus ima jedu ogromnu prednost, sto u malom pakovanju dobijes prilicno dobre fotografije. A sada cak i 10x zoom i HD video. Za sve ozbiljnije preporucio bih DSLR uz odgovarajuci objektiv za ono sto se slika (ptice ili cvece) :).

A meni nije jasno sto se ljudi koji nemaju pojma o razlici izmedju f2.0 i 10 puta zuma uopste predstavljaju kao veliki znalci fotografije , razlika izmedju s90 i 98posto ixsusa je nebo i zemlja , takodje i izmedju lx3, lx5 , ex1 , g10 i ostalih

Ako zamislimo da je senzor fotoaparata = procesoru racunara, a objektiv = grafickoj karti, recimo imamo dobar procesor (senzor) i losu graficku (objektiv) necemo se naigrati igrica. I obrnuto, ako imamo dobru graficku (objektiv) i los procesor (senzor) opet se necemo naigrati. Po meni kvalitet senzora i objektiva mora da prate jedan drugog da bi fotoaparat imao smisla. Da se razumemo nisu samo objektiv i senzor ono sto cini aparat, ali sam ovde pokusao da pojednostavim ono sto sam u prethodnom postu rekao vezano za g, s, lx i ostale aparate.

ja i dalje mislim da lupas gluposti ili nisi uporedio slike sa aparata koje sam naveo , evo jos jedanput, s90 , g10, g11, lx3, lx5 , ex1 sa tim tvojim multiprakticima kojima je upravo objektiv najbolnija tacka kao i procesiranje slike...

ja i dalje mislim da lupas gluposti ili nisi uporedio slike sa aparata koje sam naveo , evo jos jedanput, s90 , g10, g11, lx3, lx5 , ex1 sa tim tvojim multiprakticima kojima je upravo objektiv najbolnija tacka kao i procesiranje slike...
Procesiranje slike je isto i kod ixusa i kod s i g modela Canona i to je tzv DIGIC4 procesor, koji se nalazi i u njegovim novim DSLR-ovima. Treba razdvojiti procesiranje slike od senzora. To su dve razlicite stvari.

i staje u dzep i mozes da ga poneses bilo gde i bilo kada , mesas babe i zabe i to debelo

Samsung WB2000

10MP (Sony-jev CMOS senzor)
f2.4 (na 24mm)
Pune manuelne kontrole
RAW
Full HD video (1080p)
3.0 inča AMOLED displej
Sweep panorama
Time lapse

Jednostavno, u tom cenovnom rangu (a u USofA se prodaje za oko 250USD), nema konkurenciju. Pogledaj i fotografije članova sa Samsung dpreview foruma, a evo i primera sa Samsungovog flickr photo stream-a.

PS: A evo i fotki dečice u zatvorenom, bez blica (za veću rezoluciju pretražujte dpreview galeriju, sada se ne mogu setiti koji član ih je postavio):

Prilozi

• 2523815F743E4E12B5ADE3190EE025CE.jpg
    2523815F743E4E12B5ADE3190EE025CE.jpg
    51.6 KB · Pregleda: 62
  • A815995A8B8C486DABF5A54C893E11F6.jpg
    A815995A8B8C486DABF5A54C893E11F6.jpg
    50.5 KB · Pregleda: 64
Poslednja izmena:
Vrh Dno