Šta je novo?

Novi Creative APU

• Začetnik teme Začetnik teme Nedjo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nedjo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
12.07.2000
Poena
800
http://www.behardware.com/news/imprimer/7532/

Sav taj mambo-dzambo i brojke izgledaju impresivno, ali da li je sve tako bajno i sjajno?! Obzirom da ovde ima gomila audio freakova bilo bi zgodno i korisno cuti neko pametno misljenje!

P.S

Meni je bezveze sto nisu napravili (ili barem licencirali - kao recimo S3 od Rambusa) PCI Express kontroler! Definitivno je sve manje PCI slotova na novim plocama, a oni forsiraju kupce sa PCI karticom! Shit!!

zar je toliki problem napraviti PCI-E kontroler? Valjda je to jedan od onih malih čipova koji se lako kupe, integrišu i niko o njima ne priča. Mislim da su se odlučili da PCI bude prva verzija, a da će, vrlo brzo, izaći i PCI-E izdanje.

CL je napisao(la):
It will however still be impossible to apply the effect engine without the 48 kHz frequency. To compensate this second downside of the Audigy 2, X-Fi is capable of applying sound effect on a 24/96 or 24/192 soundtrack with the ‘Band Splitting’ function. This function divides the 96 kHz frequency by two and the 192 kHz by four and then recombines them at the output.

Znaci opet DSP na 48 interno. ******. Zato 70% resursa i odlazi na SRC algoritme.

CL je napisao(la):
it will feature from 2 to 64MB of memory to stock and process data faster.

Znaci jeftinije je staviti RAM nego napraviti PCI-Express? E to je tek ****** na kvadrat.

Ja vise ne kupujem Creative kartice. Cekam Terratec da napravi PCI-Express karticu.

audiofreak je napisao(la):
Znaci opet DSP na 48 interno. ******. Zato 70% resursa i odlazi na SRC algoritme.

Ne mora da znaci. Najverovatnije rade tzv. multirate obradu. Podele signal na dva podopsega (1. 0-24k, 2. 24k-48k) i u svakom rade obradu na 48k. Kad se signal rekonstruise on je i dalje semplovan na 96k. Obrada je brza ako rade sa dva streama na po 48k nego sa jednim na 96k, a konacni rezultat je isti.

gojko je napisao(la):
Ne mora da znaci. Najverovatnije rade tzv. multirate obradu. Podele signal na dva podopsega (1. 0-24k, 2. 24k-48k) i u svakom rade obradu na 48k. Kad se signal rekonstruise on je i dalje semplovan na 96k. Obrada je brza ako rade sa dva streama na po 48k nego sa jednim na 96k, a konacni rezultat je isti.

Sve je to lepo teoretski ali pitanje je na sta ce tako obradjen zvuk liciti u praksi. Skoro je sasvim sigurno je da ce doci do nekog izoblicenja u tom procesu. Pride, kartica ce sigurno kostati djavo ipo, a koristi jeftino resenje koje po meni nije primereno. Vidi kako se razvija memorija, procesori, GPU (koji btw moze da pojede APU za dorucak jer razvija do 40 GFLOPS), a oni mi tu nesto cinculiraju i jos uvek u sustini koriste isti E-MU fixed point DSP na 48KHz.

Sve je to lepo teoretski ali pitanje je na sta ce tako obradjen zvuk liciti u praksi. Skoro je sasvim sigurno je da ce doci do nekog izoblicenja u tom procesu. Pride, kartica ce sigurno kostati djavo ipo, a koristi jeftino resenje koje po meni nije primereno. Vidi kako se razvija memorija, procesori, GPU (koji btw moze da pojede APU za dorucak jer razvija do 40 GFLOPS), a oni mi tu nesto cinculiraju i jos uvek u sustini koriste isti E-MU fixed point DSP na 48KHz.

Nema izoblicenja, makar ne cujnih. To je standardni postupak u obradi signala, nije to nista novo i koristi se jako cesto u sistemima sa velikom frekvencijom odabiranja. Obrati paznju da procesorski zahtevi nisu linearno vezani za frekvenciju odabiranja nego kvadratno. Drugim recima, za 96k nije ti potreban 2x brzi procesor u odnosu na 48k, vec 4 puta brzi. Ja bih ih pohvali zapravo sto su se napokon toga setili. Jer im je time potreban samo kvalitetan adc i dac, dok ovom tehnikom stede na procesoru, bez gubitka kvaliteta.

gojko je napisao(la):
Nema izoblicenja, makar ne cujnih. To je standardni postupak u obradi signala, nije to nista novo i koristi se jako cesto u sistemima sa velikom frekvencijom odabiranja. Obrati paznju da procesorski zahtevi nisu linearno vezani za frekvenciju odabiranja nego kvadratno. Drugim recima, za 96k nije ti potreban 2x brzi procesor u odnosu na 48k, vec 4 puta brzi. Ja bih ih pohvali zapravo sto su se napokon toga setili. Jer im je time potreban samo kvalitetan adc i dac, dok ovom tehnikom stede na procesoru, bez gubitka kvaliteta.

Kad bi oni razliku u parama spucali u kvalitetniji ADC i DAC ja bih se slozio s tobom ali znam da to nece biti tako i da je usteda na APU tu samo da bi oni imali sto vecu marginu za zaradu na kartici.
Sto se tice toga da je potreban 4x brzi procesor za 2x brzi signal to mi nije bas sasvim jasno zasto. DSP obradjuje taj signal na nivou pojedinacnog uzorka, ako se dobro secam, stari Live je mogao 64 DSP instrukcije da izvrsi po jednom uzorku na 48KHz. Ako mozes objasni malo na sta si mislio. Ne pratim ovu tematiku cesto, jedino znam da je Creative hohstaplerska firma i da gleda da te zakine gde stigne.

Kad bi oni razliku u parama spucali u kvalitetniji ADC i DAC ja bih se slozio s tobom ali znam da to nece biti tako i da je usteda na APU tu samo da bi oni imali sto vecu marginu za zaradu na kartici.
Sto se tice toga da je potreban 4x brzi procesor za 2x brzi signal to mi nije bas sasvim jasno zasto. DSP obradjuje taj signal na nivou pojedinacnog uzorka, ako se dobro secam, stari Live je mogao 64 DSP instrukcije da izvrsi po jednom uzorku na 48KHz. Ako mozes objasni malo na sta si mislio. Ne pratim ovu tematiku cesto, jedino znam da je Creative hohstaplerska firma i da gleda da te zakine gde stigne.

Evo primer bas za jednu audio aplikaciju i to simulacija prostorija. Npr. zelis da simuliras prostoriju sa vremenom reverberacije T sec. To znaci da si sobu predstavio sa T*fs semplova (fs je frek. odabiranja). Sad pustis neki zvuk kroz taj filter sto simulira prostoriju i hoces da sve radi u realnom vremenu. Da bi dobio jedan sempl na izlazu filtera moras da uradis T*fs mnozenja i sabiranja i sve to mora da se zavrsi pre nego sto stigne sledeci sempl u filter. Neka je vreme trajanja jednog mnozenja i sabiranja tmac. To znaci da (T*fs)*tmac<(1/fs), tj. tmac<1/(T*fs^2). Odatle sledi da ako povecas frek. odabiranja 2x zahtev za procesorsku snagu tmac(koliko brzo izvrsi jedno mnozenje i sabiranje) ti se povecavaju 4x.
Naravno ovde je kvadratna zavisnost dosla iz razloga sto se duzina filtera (ovde T*fs) menja u zavisnosti od frek. odabiranja, ali u praksi to i jeste tako. Kad promenis fs moras da promenis i filtere. Npr. imas filter koji sece sve ispod 10kHz, pri fs=48kHz. Ne moze isti filter da radi isti posao ako je sada fs=96kHz. Moras da napravis novi i to 2x duzi da bi postigao isto sto stari za fs=48kHz.
Kad koristis multirate onda bi ulazni stream od 96kHz podelio na dva u kojima je fs=48kHz. Sad su filteri kraci, i ukupna slozenost je 2x u odnosu kad su imao ulazni stream na 48kHz, a ne 4x. Doduse, nesto vise od 2x zbog overheada koji multirate pristup unosi. Bez mulirate-a na 192kHz bi ti trebalo 16x vise snage nego na 48kHz, a sa multirateom treba ti nesto vise od 4x.
Uh, nadam se da nisam smorio. Ali ta kvadratna zavisnost nije odmah ocigledna, i meni je bilo cudno dok nisam to stavio na papir svojevremeno.

bas kao sto sam mislio.
http://www.extremetech.com/article2/0,1558,1813723,00.asp

edit: I bio su u pravu za ono hohstaplerska firma. Postupak koji koriste je star ko zna koliko godina, i skolski je primer koriscenja tzv. banaka filtera. Creative je to predstavio kao da su oni to sami smislili, ne bi me cudilo da podnesu zahtev za patent na postupak.

Poslednja izmena:
gojko je napisao(la):
bas kao sto sam mislio.
http://www.extremetech.com/article2/0,1558,1813723,00.asp

edit: I bio su u pravu za ono hohstaplerska firma. Postupak koji koriste je star ko zna koliko godina, i skolski je primer koriscenja tzv. banaka filtera. Creative je to predstavio kao da su oni to sami smislili, ne bi me cudilo da podnesu zahtev za patent na postupak.

Eh, sta ces, dugogodisnje iskustvo vlasnika Creative proizvoda je progovorilo iz meme 😀

Sto se tice filtera itd, iole kvalitetan npr. reverb se najbolje radi konvolucijom sa impulse-response fajlovima i postoje programi koji to odradjuju na procesoru vrlo kvalitetno i u realnom vremenu (besplatni SIR ili najbolji do sada Voxengo Pristine Space). U odnosu na kvalitet ova dva koje sam pomenuo, Creative reverb iz EAX-a koji radi po principu FDN (feedback delay network) je malo dete.

Sto se tice filtera itd, iole kvalitetan npr. reverb se najbolje radi konvolucijom sa impulse-response fajlovima i postoje programi koji to odradjuju na procesoru vrlo kvalitetno i u realnom vremenu (besplatni SIR ili najbolji do sada Voxengo Pristine Space).

to je i jedini fizicki ispravan nacin. Ali i najzahtevniji procesorski. Za prosecnu sobu sa vremenom reverberacije 0.5 sec ti treba filter od 24000 semplova (pri 48k sample rate). Za katedralu sa T=5 sec to je 240000 semplova. Zato se i prave vestacki reverberatori sa FDN, jer mogu biti vrlo verni. Creative ipak pravi kartice za igre, a vecini igraca je i integrisan zvuk dobar, tako da je i kvalitet koji ispred sebe Creative postavi kao cilj relativno nizak. Ne radi se o tome da ne umeju, nego su monopolista, pa im se moze.
Sve u svemu, kao i u ostalim oblastima ako te nesto zanima moras da kopas malo dublje od onoga sto se najcesce na trzistu nudi.

gojko je napisao(la):
tako da je i kvalitet koji ispred sebe Creative postavi kao cilj relativno nizak. Ne radi se o tome da ne umeju, nego su monopolista, pa im se moze.

E to sam i hteo da kazem od samog pocetka.

Nazad
Vrh Dno