Šta je novo?

Novi Codec !

• Začetnik teme Začetnik teme Golden
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Golden

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
660
Prica se da je neki tamo ..? radi na kodeku koji ce biti toliko dobar da ce moci 2h filma da smesti na 16mb. (pogodno za flash kartice) !
Zamislite samo sa za nepunih sat vremena skinete s net-a film 🙂

E sada mene interesuje neki link ka tome i ako znate nesto vise, kada ce izaci (oce li upste), itd., posto sam onako laicki to opisao.

silvereye je napisao(la):
da ne mislish mozda o microcosm codecu?
E stvarno neznam, ali cuo sam u nekoj emisiji ali samo sam uvatio kraj.
Ali kako je zvucalo to ce doneti revoluciju u komp. svetu. Zamislite oni tamo budze DVD i neke formate u u gigabajtima a u 16 mega stane DivX kvalitet (valjda).
Znaci gomila filmova na obican CD ili jedan DVD kvalitet na 700 mb. 🙂)

da tako nesto bi bilo zaista revolucionarno...osecam da ce taj codec malo sacekati na punu primenu jer ce garantovano drka**** iz muzicke, filmske, game indsutrije dici buku protiv njega jer uz koriscenje neta ovaj kodek bi doveo do krajnjeg procvata piraterije...ili barem razmene fajlova

16 MB i sve sa zvukom. Ma da je i bez zvuka nema sanse.
Mirisi na jos jednu prevaru.
Inace cuo sam za to pre jedno 2 meseca. Cini mi se da covek koji to "razvija" ima neko francusko ime. Citao sam o tome tada na nekom stranom forumu (nazalost se ne secam kom). Tamo su pisali kako je svoj rad predstavio u nekoj emisiji i kako su se svi zaprepastili kada je pustio jako mali fajl, a u njemu ceo film. Tada je neko napomenuo da je verovatno upotrebio stari trik. Nasnimio pocetak, sredinu i kraj filma i samo premotavao (kao da na brzinu pokaze). Ako se setim gde sam video postovacu.

Cuo sam i ja nesto o tome na TV-u i rekose film DVD kvaliteta na jedan CD , a za pojavljivanje cini mi se ali nisam siguran kraj 2003 ili 2004
Da ga zabrane nema sanse jedino da ubiju garija 🙁

Da to je codec koji se razvija za mobilne telefone 3G da bi mogli da se gledaju i distribuiraju filmovi.

Jeste, razvija se za telefone, ali koliko sam skapirao nece on skoro...

Sta da gledam filmove na mobilnom, koja perverzija to samo Japanci umeju 🙂

ZoNi je napisao(la):
gledao sam na nekom satelitskom kanalu kad gledaju film na Nokiji Komunikatoru - slika je izgledala *odlicno*!!!

Ja sam i skinuo tu animacijicu ali sad nema sanse da se setim sajta... Stvarno je trip.. mislim ono jes da je malechko ali opet.. odlichno se vidi..

Nasao sam ako je to to.

Novi programski jezik koji je osmislio Francuz Guillaume Defosse, a čije je ime DGS, predstavlja pravu revoluciju u oblasti digitalne kompresije podataka - zahvaljujući njemu, moguće je celovečernji film pohraniti na običnu memorijsku karticu mobilnog telefona kapaciteta 16 Mb. Softver je testiran na modelu Nokia 9210, pri čemu je na memorijskoj kartici ovog telefona zauzeo 11 Mb; u preostalu slobodnu memoriju sme¹ten je film koji traje 108 minuta i sadr¾i uobičajenih 25 frejmova u sekundi.

I pre početka funkcionisanja mre¾a treće generacije, ovaj će softver omogućiti pregledanje multimedijalnih datoteka koje je, do sada, bilo nemoguće ili preskupo slati na mobilne telefone. Takođe, nova tehnologija omogućuje i br¾e slanje multimedijalnih poruka i, uop¹te, otvara niz mogućnosti za racionalnije kori¹ćenje resursa i smanjenje cene prenosa podataka. Svoju primenu DGS će naći i na kućnim i prenosivim računarima.

Na Google -u ima milion linkova pa svi na Google 🙂

Nema sanse... 16MB...? Znaci, prebacis u digitalni aparat i gledas odatle 🙁 🙂

? ? ? ? ? ? ?

Malo sam zbunjen...
Ranije su se programi i igre maksimalno optimizovali da bi zauzeli sto manje prostora (mislilo se na svaki bajt) setimo se sta je sve postojalo pre danasnjeg malog flopija 1.44 mb na koji danas malo toga snimamo (osim sistemskih fajlova u slucaju da padne win 🙂 )
Kada je pocela velika ekspanzija i veliki skokovi u informatickoj industriji prestalo je da se misli o tome i onda su se programeri bukvalno razbacivali (u fazonu "danas je prosecna graficka 16mb, ako mi ovo sto pravimo necemo izbaciti jos par meseci - pola godine, ajd' da je nabudzimo jer ce tada graficke sa 32mb i konfiguracije sa 256 rama biti normalna stvar....") manje-vise su tim razbacivanjem resursa terali ove da prave jaci i brzi ram, graficke, hdd, procesori itd...
cemu ubijati se da ponovo sve smanjujemo, istina lepa stvar 16 mb ceo film.... znaci da na flash-card od 64 mb mogu opusteno da smestim 4 filma, lepo ... ali sami ste rekli probano na mobilnom, pa prebacite tu sliku na prosecni 15" monitor i na sta ce to liciti (doduse na sta god licilo 16 mb je sasvim pristojna cifra)
Bilo bi lepo kada bi bilo istinito... Ako se nece pojaviti do 2003-2004 razmislite koliko nas ce imati (ili smatrati normalnim) posed jednog DVD RW uredjaja i zveri od nekoliko GHz... a umesto disketa normalno koristimo DVD RW diskove ili one flash kartice koje u proseku imaju i do 1GB (vec postoji ona Viking kartica, samo malo mnogo $$) zasto se onda cimati sa 16mb ?!?
Nije da propagiram "imace se - moci ce se" ali 2003-2004 ... fijuu malo daleko i nepredvidivo za informaticke tokove...

Da ja sam podrzavam takvu tehnologiju jer koliko vidim u zadnje vreme je hajde da nazovemo naucnicima ili pametnim ljudima lakse da naprave neki brzi procesor, vise memorije na manjem mestu ili neki novi 3D mark koji ce da muci komp. koji na izdisaju snage pokusava da prikaze u 10-tak. frejmova neka cudesa.
Ali ljudi setite se samo onih silnih introa od samo 64 kb. kako sjajno izgledaju, puni 3D texture, muzika i to na velikoj kompresiji od 30000:1 pa i vise ! Primer na http://www.theproduct.de/
Umesto da rade na optimizaciji koda oni se razbacuju sa sve vecim texturama, itd.

da sada sam video da je i LuxoR slico napisao

Da da da ali gde je tu napredak.. pa fora je iskoristiti pruzeno maksimalno moguce. Zato je optimizacija i jako bitna stvar. Shta dobijash razbacivanjem.. samo haos i raspad.

Ajmo sad polako:

1. Vi tu pricate o optimizaciji programskog koda, optimizacija filma je nesto drugo. Onda, te teksture su matematicki generisani (fraktali etc) kao i "radnja" demoa, tj kretanje lopti etc, muzika je obicna matematicka FM sinteza (nema semplova).
Da bi se spakovao film, ipak je potrebno staviti piksel koji lici na originalni negde otprilike tamo gde je bio originalni, sto je jos uvek mnooogo informacija, a nista nije moguce generisati, sve mora da lici na pravo.

2. Ako se to vec razvija za mobove, da li vam je palo na pamet da ce rezolucija doticnog filma od 16MB biti negde oko 100x80 pixela u 256 boja? Sa zvukom kvaliteta diktafona na mobu?

Geek_master je napisao(la):
Ajmo sad polako:

1. Vi tu pricate o optimizaciji programskog koda, optimizacija filma je nesto drugo. Onda, te teksture su matematicki generisani (fraktali etc) kao i "radnja" demoa, tj kretanje lopti etc, muzika je obicna matematicka FM sinteza (nema semplova).
Da bi se spakovao film, ipak je potrebno staviti piksel koji lici na originalni negde otprilike tamo gde je bio originalni, sto je jos uvek mnooogo informacija, a nista nije moguce generisati, sve mora da lici na pravo.

Bilo bi lepo da se moze napraviti neka matrica u toj rezoluciji filma i reci samo na kojim koordinatama se menja boja ako se menja. Nisam bas neki programer, ali mozda bi se nesto ustedelo.

2. Ako se to vec razvija za mobove, da li vam je palo na pamet da ce rezolucija doticnog filma od 16MB biti negde oko 100x80 pixela u 256 boja? Sa zvukom kvaliteta diktafona na mobu?

Ko zna mozda je i tako, jer sam zvuk sada zauzima oko 30-50 mb. Ali isto tako znamo da je svejedno u kojoj rezoluciji je film posto je takav algoritam da nema razlike dal je to 300x200 ili 1024x ??? Bar sam tako nasao u jednom uputstvu za pakovanje u DivX.

Golden je napisao(la):
Ko zna mozda je i tako, jer sam zvuk sada zauzima oko 30-50 mb. Ali isto tako znamo da je svejedno u kojoj rezoluciji je film posto je takav algoritam da nema razlike dal je to 300x200 ili 1024x ??? Bar sam tako nasao u jednom uputstvu za pakovanje u DivX.

Moguce je da rade vektorski algoritam, kao sto je bio onaj dejavu za slike. Ali opet on je prilagodjen nekoj ciljnoj rezoluciji, a ti kad tu sliku razvuces vidis opet istu kolicinu detalja, to jest ispadne zamuceno ili zrnasto...

Npr jpg radi tako sto deli sliku na 16x16 blokove, i onda njih pakuje svaki blok sa svakim algoritnom i zadrzava onaj koji je dao najbolje rezultate.
E sad ako bude tacno ono za mobove, to su male rezolucije, pa verovatno za npr 100x80 imaju jos neke fazone kako da izdele te blokove... mada je bezveze da pricam kad ne znam, ali recimo da je tako neka fora.

Mene je odusevio onaj mp3 pro, sa algoritmom za visoke tonove (na koji inace ode najveci deo informacija) sto znaci da od boljeg uvek moze bolje... ko zna sta ce biti, ali mi se divx film u 16MB cini prilicno teoretski nemogucim 😀

Ajmo sad polako:

Ti ovde raspravljas o necemu kao kad bi ja poceo da tebi objasnjvam kako se pravi CPU a nemam pojma tako da ko zna sta su provalili i kakva ce masina trebati za prikaz tog formata ?

Svi ste "tu blizu", ali zar je moguce da niko ne cita (odnosno slusa 🙂 ) izmedju redova.
SLusao sam i ja tu emisiju i jedino sto nisu pomenuli je REZOLUCIJA tog filma sto staje na 16MB. Sigurno se ne radi ni o priblizno DVD kvalitetu znaci DivX jos uvek rulZ.
To je samo kodek, kao sto neko rece, da bi se na 3G mobilnim prenosili filmovi "za cas", i da bi uopste mogli da se gledaju.
Postoji realna granica dokle moze da se kompresuje a da se to ne odrazi na kvalitet, znaci nista od revolucije...

Pozdrav...

mmarky je napisao(la):
SLusao sam i ja tu emisiju i jedino sto nisu pomenuli je REZOLUCIJA tog filma sto staje na 16MB. Sigurno se ne radi ni o priblizno DVD kvalitetu znaci DivX jos uvek rulZ.
To je samo kodek, kao sto neko rece, da bi se na 3G mobilnim prenosili filmovi "za cas", i da bi uopste mogli da se gledaju.
Postoji realna granica dokle moze da se kompresuje a da se to ne odrazi na kvalitet, znaci nista od revolucije...
Pozdrav...

E tako nesto sam pokusavao da kazem, samo su mi promakli pravi izrazi type;

Sad ja nesto ne kapiram, "DVD kvalitet na CD-u" i "Film na 16MB" ova dva mi nekako ne idu zajedno kakve veze ima film na 16MB i DVD na CD ?? Dal' mu to dodje kao napredniji korak...
A kada smo kod koraka ko je rekao da ce se pojaviti 2003-2004 koliko vas ce tada smatrati normalnim da ima fini DVD player i gomilu DVD filmova cija ce cena sigurno opasti to uopste nije nemoguce setite se da ste koristili diskete i mastali o CD-u i da ste kroz nepune dve godine kolekciju od 100CD-ova smatrali krajnje normalnom, e pa ovo ce doci jos brze...

Ja jos uvek ne vidim poentu gledanja filma na mobilnom ?? pa koliko vas ima mobilne sa ekranom koji ima vise od zelene i crne boje i slikama kreiranih u kvadraticima? da necu mozda bacati pare na mobilni koji ima min 256 boja i tecno skrolujuci ekran da bih gledao film na istom ekrancicu a do tada cu kuci imati LCD 21" i 5.1 Dolby Surround sa punom policom filmova... Ovo nije preterivanje jedino zdrav stav o tome sta ce sve desiti za par godina to vreme uopste nije daleko.

Na konto gledanja filmova na mobilnom to mi deluje toliko zevezeb kao i sto se sada mnogi primaju da mogu sa mobilnim da skidaju e-mail... (krajnje beskorisno i izvlakusa para, pa ne bavim se milijarderskim poslovima na svetskoj berzi pa da je svaki sekund vazan... uostalom zar nije bitnije opustiti se....)

samo razmislite o ovome nemam nameru nikoga da vredjam i prozivam...

:wave;

Jesi cuo nekad (sigurno jesi) od neke curke ili nekog debila "ma super mi je telefon imam sve i internet i bas sve" (a jedva poruku da posalju). Za to sluzi to gledanje filmova na mobilnom da bi se prodala sledeca generacija i po meni to je sve !!!

Korist codeca moze biti ta da ce se i sa slabijim protokom na netu moci gledati neki video materijali live .

"Sad ja nesto ne kapiram, "DVD kvalitet na CD-u" i "Film na 16MB" ova dva mi nekako ne idu zajedno kakve veze ima film na 16MB i DVD na CD ?? Dal' mu to dodje kao napredniji korak... "

Film na 16MB neci biti DVD kvalitet nego Divx a mozda i gori , to ti je za te mobilne .

Nema ljutnje ali razmisli mozda bude neke koristi sem za "mobilne telefone" ako se pojavi taj codec cheers

LuxoR je napisao(la):
Sad ja nesto ne kapiram, "DVD kvalitet na CD-u" i "Film na 16MB" ova dva mi nekako ne idu zajedno
Pa fora je u tome da je "kvalitet" nešto podložno tumačenjima 🙂

Na konto gledanja filmova na mobilnom to mi deluje toliko zevezeb kao i sto se sada mnogi primaju da mogu sa mobilnim da skidaju e-mail... (krajnje beskorisno i izvlakusa para, pa ne bavim se milijarderskim poslovima na svetskoj berzi pa da je svaki sekund vazan... uostalom zar nije bitnije opustiti se....)

Pa ovo je predvidjeno za mobilne treće generacije, koji bi trebali da imaju protok i do 2Mbps, tako da to svakako neće biti problem.

Golden je napisao(la):
Nije baš tako. Suština je da se isti bitrate koristi bez obzira na dimenzije, a rezultati su svakako drugačiji.

LuxoR je napisao(la):
Kada je pocela velika ekspanzija i veliki skokovi u informatickoj industriji prestalo je da se misli o tome i onda su se programeri bukvalno razbacivali
Pa mislim da te DivX codec malo demantuje... 🙂
Osim toga, jači procesori omogućavaju korišćenje jačih kompresija, tako da se trend svakako neće prekinuti...

Nazad
Vrh Dno