Šta je novo?

Novi Chieftec

eternity

Čuven
Učlanjen(a)
08.01.2003
Poena
650
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel 14700K + NH-D14
Matična ploča
Gigabyte Z790 Aorus Elite X AX
RAM
Kingston 32GB (2x16GB) DDR5 6400MT/s CL32 FURY Renegade
GPU
RTX 3090 founders edition
Storage
Samsung M2 970 EVO Plus 500GB
PSU
EVGA 1000W GQ
Kućište
Antec NX360
Monitor
LG UltraGear 27GP850-B
Mobilni telefon
iPhone 14 PRO MAX
Pristup internetu
  1. Optički internet
Ovih dana bi trebalo da kupim novo kuciste.Staro (JNC) koje imam ne bi moglo da potera ovu moju konfiguraciju sa novom grafickom koju nameravam da uzmem (6600GT AGP).Tu su jos i jedan hard,DVD,CD-RW,kao i 2 osmice.Ja sam razmisljao da uzmem Chieftec DG-01-BDU sa 300W napajanjem.Sta vi mislite o ovome?

POZDRAV! :wave:

Poslednja izmena:
Sve ok,samo napajanje bi mogao da uzmes 360W....tj. mislim da bih cak i morao 🙂
Jos je fx5900 zahtevala 350W.......

Ma kakvi bre, "debelo" overklokovana masina sa 9800-tkom, 2HDD-a, DVD-RW, CD-RW ima potrosnju malo jacu od 200W, pod punim opterecenjem.

definitivno 360W minimum... mada uz tu grafiku uskoro ces najverovatnije da predjes i na A64 pa je glupo da menjas napajanje svakih dva meseca... razmisli i o 420W ako ti to finansijska situacija dozvoljava...

2Twix: Ne mogu da verujem da je 5900 zahtevala 350W.Mozda je zahtevala 350W nekog kung-fu napajanja,ali ne verujem i Chieftec ili nekog drugog brandovanog.
Razlika izmedju 300w i 360w je skoro 25e.Ne daje mi se bas toliko,ako ne mora.Da li je kod Chiefteca svaki deklarisani vat = realnom vatu?

Poslednja izmena:
Da,chieftec je chieftec i 360W=360W.....

A da,cak i na kutiji je pisalo (fx5900) minimum 350W...

Nadji neko polovno 360W napajanje (naravno brand name).....to ce biti jevtinije,a i ako su polovna nisu nista losija od novih,zato sto su kvalitetna.....samo izduvaj prasinu ako je ima...
Mozes da vidis i DTK napajanja (cujem da su sasvim OK),i ima jos nekolicina OK proizvodjaca.....procunjaj malo forumom,bilo je dosta slicnih tema...

Sa slabim napajanjem rizikujes pri stabilnosti sistema,a i kasnijem dodavanju hardware-a,dok sa kung-fu rizikujes ceo stomak kompa 🙂

P.S.Istina jeste da bi 300W guralo sve sto sada imas,ali to je samo sada.....razmisljaj korak u napred....

Poslednja izmena:
@eternity:
ti klokujesh mashinu, a ove nove grafichke po rechima ljudi kojima verujem, vuku mnogo struje i u defaultu, a kamoli kad se nasviraju. Ne znam koji je odnos u potroshnji ove i 6800, ali ona ume da zagrcne i Enermax od 420W. Razmisli kolika je frustracija da kad sve sastavish saznash da morash da menjash napajanje...

nickname je napisao(la):
@eternity:
ti klokujesh mashinu, a ove nove grafichke po rechima ljudi kojima verujem, vuku mnogo struje i u defaultu, a kamoli kad se nasviraju. Ne znam koji je odnos u potroshnji ove i 6800, ali ona ume da zagrcne i Enermax od 420W. Razmisli kolika je frustracija da kad sve sastavish saznash da morash da menjash napajanje...

upravo to...

msi k8nf3 neo,amd64 3200+,1 giga ram,200 giga sata hd,fx 5600 graf.dodatni ventilatori(nije ni bitno)......ne prelazi 210 wati potrosnje.....a ja som imam cooler master 450w.ali ajde////malo duvanja u prazno...temperatura napajanja je u proseku 18c.a sobna temp.je 20-22c.
e sad po ovome mozes da vidis neku potrosnju isl.cpu mi nije kloknut.

carnivora ursidae je napisao(la):
temperatura napajanja je u proseku 18c.a sobna temp.je 20-22c.

:banana: Bravo ! ako ti nije problem da nam objasnis kako si ovo izveo ...
🙂

Bas ste me zbunili...Imao sam DTK 300w koje je napajalo "debelo overklokovanu masinu"-Vidi kod Paradigme (Abit NF7 i Barton 2500+@2550MH + FX5900XT 480/850MH, 4x8cm fan, HDD120GB, 2 opticka uredjaja) i sve je radilo OK.Prodao sam plocu, procesor i napajanje parcijalno i dan danas sluze super kod svojih novih vlasnika.Dok je bilo kod mene nikakvih problema nije bilo.Kada sam na tu masinu stavio Chieftec 420w ocekivao sam da ce moci jos vise ali to je bilo to.Znaci, kod mene je DTK 300w super zavrsavalo posao. cheers

RS je napisao(la):
Bas ste me zbunili...Imao sam DTK 300w koje je napajalo "debelo overklokovanu masinu"-Vidi kod Paradigme (Abit NF7 i Barton 2500+@2550MH + FX5900XT 480/850MH, 4x8cm fan, HDD120GB, 2 opticka uredjaja) i sve je radilo OK.Prodao sam plocu, procesor i napajanje parcijalno i dan danas sluze super kod svojih novih vlasnika.Dok je bilo kod mene nikakvih problema nije bilo.Kada sam na tu masinu stavio Chieftec 420w ocekivao sam da ce moci jos vise ali to je bilo to.Znaci, kod mene je DTK 300w super zavrsavalo posao. cheers

Pa to i ja pricam.Mislim da ce Chieftec od 300W odgovarati nekim mojim potrebama barem jos pola godine dok ne predjem na A64. 😉

eternity je napisao(la):
Pa to i ja pricam.Mislim da ce Chieftec od 300W odgovarati nekim mojim potrebama barem jos pola godine dok ne predjem na A64. 😉

A ja mislim da ce tvojim potrbeama odgovarati i onda kada budes presao na a64, nebi mogao da potpisem to ali pretpostavljam.

msi k8nf3 neo,amd64 3200+,1 giga ram,200 giga sata hd,fx 5600 graf.dodatni ventilatori(nije ni bitno)......ne prelazi 210 wati potrosnje.....a ja som imam cooler master 450w.ali ajde////malo duvanja u prazno...temperatura napajanja je u proseku 18c.a sobna temp.je 20-22c.

izvini molim te, ali cime si izmerio da "ne prelazi 210 wati" Mislim, i ova temperatura napajanja 🙂 Oces da kazes da napajanje ima interni peltier koji ga hladi ili se mozda hladi sa tecnim azotom :trust: ? tih 18C svi imaju (maltene) medju temperaturama, to je ko zna sta iz winbound chipa, to je neki trip. Nije to temp. napajanja.

@eternity: 300W chiftek je 300W kombinovanog napajanja, treba gledati koliku amperazu ima, koliko W na 12V grani, koliki je +5VSB itd. Doticno napajnje sam imao i odlicno je, medjutim bilo je na ivici snage (i otkazivanja) sa epox rda3i, overklokovanim AMD 2000+ na 2ghz (nije hteo proc vise sa tim napajanjem, gasio se komp) 512mb rama, ti4200, 2 hdd-a, cd-rom (voditi racuna da ovi uredjaju trose malo struje kad nisu aktivni) Tako da sam na kraju morao da kupim jace napajanje. Da li ce 300W hteti da gura 6600GT i overklokovanu masinu - ne verujem, bice problema sa stabilnoscu, napajanje ce biti jako opterecno i ako rikne moze da povuce sa sobom i HDD-ove i plocu i ko zna sta jos pa ti vidi kolko ces jeftinije proci. Iako nemas 25e vise, nije mi jasno kako si dosao do Dragon kucista sa 300
W napajanjem ? 90e su dragoni sa 360W napajanjima, uzmi ovo i ne razmisljaj. I ako uzmes to 300W sta ces kasnije sa njim ? Kome ces to prodati kad svatis da ti treba 360W ??? za kolko novaca ? 10e ? ....kome to treba (sem tebi) 🙂

Poslednja izmena:

Stvarno kako ga izmeri,majke ti??? :trust:

Nemoj samo da mi kazes za onaj sajt "koliko vam napajanje treba" jer generalno mislim da je to glupost!

gx-x je napisao(la):
@eternity: 300W chiftek je 300W kombinovanog napajanja, treba gledati koliku amperazu ima, koliko W na 12V grani, koliki je +5VSB itd. Doticno napajnje sam imao i odlicno je, medjutim bilo je na ivici snage (i otkazivanja) sa epox rda3i, overklokovanim AMD 2000+ na 2ghz (nije hteo proc vise sa tim napajanjem, gasio se komp) 512mb rama, ti4200, 2 hdd-a, cd-rom (voditi racuna da ovi uredjaju trose malo struje kad nisu aktivni) Tako da sam na kraju morao da kupim jace napajanje. Da li ce 300W hteti da gura 6600GT i overklokovanu masinu - ne verujem, bice problema sa stabilnoscu, napajanje ce biti jako opterecno i ako rikne moze da povuce sa sobom i HDD-ove i plocu i ko zna sta jos pa ti vidi kolko ces jeftinije proci. Iako nemas 25e vise, nije mi jasno kako si dosao do Dragon kucista sa 300
W napajanjem ? 90e su dragoni sa 360W napajanjima, uzmi ovo i ne razmisljaj. I ako uzmes to 300W sta ces kasnije sa njim ? Kome ces to prodati kad svatis da ti treba 360W ??? za kolko novaca ? 10e ? ....kome to treba (sem tebi) 🙂

Pazi ovako:
1. Tvoj stari Chieftec od 300W je "gurao" konfiguraciju slicnu mojoj i bilo je problema,a ja sa mojim kung-fu JNC-om na 230W nemam nikakvih problema.Kako sada to?!
2.Chieftec-ovo napajanje od 360W je oko 33e.Pa cak i da ne bude dovoljno tih 300W,mogu da ga prodam za 20-ak e,pa uz doplatu od 13e da kupim 360W.
Probacu sa 300W.Malo cu se kockati.

P.S. Veci problem mi predstavlja nestasica 6600GT AGP kartica.Da li je moguce da ih nigde nema?! 😡

@eternity: pa dobro radi ti, to napajanje nema regulacije i zastite napona, ko zna kakvu struju daje i kolko je opterecno itd. Znas one price : riknjavaju quantumi i maxtori ko ludi, e to je prica sa HDD-ovima na kun fu napajanjima. Ja sam dve ploce sprzio dok nisam ukapirao da je jeftino napajanje i nedovoljno jako napajanje, najskuplji moguci komad hardwera 😉

Upravo to!

Ja se za 25e ne bih igrao sa hardware-om koji kosta par puta skuplje!

gx-x je napisao(la):
@eternity: pa dobro radi ti, to napajanje nema regulacije i zastite napona, ko zna kakvu struju daje i kolko je opterecno itd. Znas one price : riknjavaju quantumi i maxtori ko ludi, e to je prica sa HDD-ovima na kun fu napajanjima. Ja sam dve ploce sprzio dok nisam ukapirao da je jeftino napajanje i nedovoljno jako napajanje, najskuplji moguci komad hardwera 😉

Ok onda cu uzeti Chiefteca od 360W.Samo sam mislio da ce 300W Chiefteca zavrsiti posao,ali izgleda da nisam bio u pravu. 😉
HVALA!

Ja moju potrosnju merim pomocu APC-ovog software-a za UPS, a stvarno me zanima kako je merio temperaturu. 🙂

Delija je napisao(la):
Ja moju potrosnju merim pomocu APC-ovog software-a za UPS, a stvarno me zanima kako je merio temperaturu. 🙂

Ma ima u nosu ugradjenj termalni senzor. 😀

pa jeste sasavo.trebalo bi da ima oko 35c ako poredim moje prethodno napajanje.ali ovo softversko merenje pokazuje ovoliko....neznam dali neko uoste ima cooler master 450w ali meni je tako...ako je neko pronasao o cemu je rec neka javi....a mozda je i ta temp.obzirom na velicinu vetilatora.... :d
gde sam izmerio?vidi se da nikad nisi ni video ovo napajanje 😀 .ima merac potrosnje....pa i da varira 10% u preciznosti opet je toliko....
das lepo 90eu za napajanje i nema problema.... :d

Prilozi

• Image3.webp
    Image3.webp
    116.7 KB · Pregleda: 111
  • napajanje.webp
    napajanje.webp
    20.4 KB · Pregleda: 103
Poslednja izmena:
Imam i ja CM 450W i ubedjen sam da onaj merac potrosnje nije presao 200W nikada, tako da verujem da nicemu ne sluzi. Inace, imam Prescott OC na 3.6 GHz....
Najcesce pokazuje da je potrosnja ispod 150W.

postoji sajt sa detaljnim testom preko 30(mislim 36) napajanja na kome je i cm 450w.pricali su o tom pokazivacu.....tacan je...ima odstupanja 10%.meni reaguje u zavisnosti od opterecenja pa ide po nekad i do 220w ali ne preko toga

Poslednja izmena:
takodje sam juche uzeo cm 450w i mashina je ova iz potpisa ... meni ne prelazi 150 vati ...

pa se sad vi zapitajte kolko stvarnih vati daje to napajanje od 200 😉

@carnivora: Interesantan je +12V napon, celih 4.48V (image3.jpg) a i baterija ti je u ocajnom stanju, 2.8V :S:

Inace napisao sam ti ja tamo gore sta ti je tih 18C sto ti pokazuje ploca (winbound zapravo)

da.ali si garant ukljucio opciju Q'N'Q.meni samo tada pada na 150w.ovako se mota oko 190-220w.

C'n'Q

ja missim da je ukljucheno nisam siguran ... pa dobro to je to 220 ... prichamo da je dosta napajanje i od 300W ... samo je pitanje koliko to napajanje zaista daje vati ...

kapiram da ovih 450 vati ne bi otishlo ni da ubacim sva chetiri rom-a i 8 diskova koliko ova moja mazga prima a ne verujem da ce ikada unutra biti vishe od pola kapaciteta tako da bi mi i tu sasvim dovoljno bilo 360W a za normalnu mashinu ako predje 250 onda imash neki grejach umesto coolera 😀

Da,ali ono sto obojica previdjate,je cinjenica da vase graficke ne zahtevaju dodatno napajanje.Ova nova koju nameravam da kupim ima dodatno napajanje,i ono sto me zanima je koliko struje trosi?

Nazad
Vrh Dno