Šta je novo?

Novi BIOS n a laptopu izaziva pregrevanje ?

Bartman

Slavan
Učlanjen(a)
30.06.2005
Poena
320
Danas sam fleshovao BIOS i temperature procesora i grafike su mi skocile za 10 stepeni, a HDD-a za 5 stepeni !!!
Jel moguce da zbog nvog BIOS-a temperature CPU-a i GPU-a skoce ?
Inace laptop je FSC Amilo Xi1526, predhodna verzija BIOS-a je bila 1.17, a sada je 1.25, inace BIOS sam skinuo sa Fujitsu Siemensovog sajta !!!

Ma dobro je da radi, ja sam video da su jednom pustili neki fuckedup:d bios
btw zasto novi bios?

Planiram da instaliram Vistu posle Nove godine, a video sam da BIOS-i ispod verzije 1.2 imaju poblema sa Vistom, tj. ne podrzavaju je.
Ne mogu da verujem da sa novim BIOS-om temperature rastu :mad:

Temperature mogu porasti nakon flash-a zbog:
1. Smanjenja brzine ventilatora u ACPI tabelama u BIOS-u.
2. (Ispravljanja) pogrešnog očitavanja temperatura u BIOS-u.

Sve je apsolutno u redu, ako te temperature nisu porasle van dozvoljenih.

Poslednja izmena:
@Bartman
proveri na www.amilo-forum.com da li postoji isti/slican problem kao tvoj
I ja sam jedno vreme razmisljao da flesujem bios, ali sam odustao
Da li se flesovanjem biosa moze povecati kolicina memorije po slotu(npr 2GB po slotu)?

Teško, ograničavajući faktor je čipset. Ako je u pitanju 945 (ili sličan) on je ograničen na 2GB RAM-a, a uzimajući u obzir cijenu modula od 2GB, isplatljivije je staviti 2x1GB. Ako je u pitanju 965 (ili sičan) on već ima podršku za 2x2GB.

Teško, ograničavajući faktor je čipset. Ako je u pitanju 945 (ili sličan) on je ograničen na 2GB RAM-a, a uzimajući u obzir cijenu modula od 2GB, isplatljivije je staviti 2x1GB. Ako je u pitanju 965 (ili sičan) on već ima podršku za 2x2GB.

Ovaj laptop ima 945 cipset i podrzava do 4GB rama.

@Bartman
Jel ti primecujes pod rukom da se laptop vise greje? Mozda su samo ocitavanja promenjena a laptop se greje isto kao i ranije.

Poslednja izmena:
@astan

Sto se tice ugrejanosti samog laptopa, ne osecam veliku razliku, tj. mislim da se laptop ne greje vise nego ranije. Inace ocitavanja su iz Everesta i PC Wizarda. Moguce je da ranije nije lepo ocitavao vrednosti iz BIOS-a (ako iscitavanje za Everest i PC Wizard ide odatle), ali u uputstvu u ispravljenim greskama u novoj verziji BIOS-a na FSC sajtu nije pisalo nista o bagu u vezi ocitavanja temperature.
Inace laptop radi OK, probao sam MS Flight Simulator X i lepo radi, nista ne koci i ne restartuje se. Doduse proba je bila na svega par minuta.

@qazqaz

Sto se tice tog foruma video sam da su se ljudi zalili na slican problem, ali koliko vidim, temperature od 65C za GPU i 55C za CPU u Idle-u i za 10 do 15C vise pod opterecenjem izgleda da su normalne. Sto se tice 2GB modula preskupi su, bolje uzmi 2x1GB, a sto se tice 2x2GB na to zaboravi jer u specifikaciji stoji da je 2GB maksimum, verovatno zbog chipseta.

@ned123

Ventilator sljaka OK kao i ranije, definitivno nije usporio.
Jel ima neki program da se podese te tabele u BIOS-u da ventilator vrti brze, posto laptop ima trp kada se zagreje da ventilator ubrza, dok u Idle-u uspori ?
Inace jel postoji neki program za kontrolu brzine ventilatora na FSC laptopovima ?

Inace moj krajnji utisak je da u odnosu na verziju 1.17 verzija 1.25 ne donosi nista revolucionarno. Izgleda da su nove temperature realnije, pa sam se istripovao bespotrebno. Ako vam laptop radi OK i ako ne planirate da instalirate Vistu, nema potrebe da radite flash BIOS-a na FSC Amilo Xi seriji, jer necete dobiti nista specijalno !!!

@astan

Taj HP ima Intel i945GM chipset, dok FSC Amilo Xi ima Intel i945PM (Calistoga) Chipset !!!
Moguce da prvi podrzava do 4GB, a drugi samo do 2GB !!!

Mobile Intel® 945PM Express Chipset je napisao(la):
Up to 10.7GB/s of bandwith and up to 4GB memory addressability, for faster system responsiveness.

Intel 945PM

Valjda je to taj cipset
Za cipset ovog gorenavedenog HP-a ne pise ovo za memoriju

Ako postoje tehnicke mogucnosti chipa, onda sigurno moze da se nabudzi 4GB. Inace vervatno kada su pravili uputstvo nisu postojali moduli od 2GB, a obzirom sa ima samo 2 SoDIMM slota stavili su logicno 2GB kao maksimum (2x1GB) !!!
Btw. U XP-u je i 1GB sasvim dovoljno, a i nece ti videti vise od 3GB, dok kod Viste ces moci da iskoristis svih 4GB !!!
Da ne planiram da predjem na Vistu ne bih uopste uzeo 2GB. Jeste da sa 2GB radi bolje (20% maksimum), ali ne toliko koliko bih neko ocekivao (recimo duplo).

Nazad
Vrh Dno