Šta je novo?

Novi Am5 build

iRodjak

Zapažen
Učlanjen(a)
24.12.2023
Poena
15
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 7800X 3D, Noctua NH-U12A
Matična ploča
B650e Aorus Elite X Ax Ice
RAM
G.Skill 2x16Gb ddr5
GPU
RTX 4070 zotac
Storage
KC3000 1tb
PSU
Seasonic gx-850 gold
Kućište
Fractal Designe North
Monitor
AOC CU34G2XP/BK
Ostale periferije
Playstation 5
Mobilni telefon
Iphone 15
Pristup internetu
  1. Optički internet
Nedavno sam sklopio novu konfiguraciju sledecih komponenti:
-AMD Ryzen 7 7800X3D
-Noctua NH-U12A
-Gigabyte B650E Aorus Elite X Ice
-G.Skill Trident Z5 Neo RGB (TZ5NR)
-Kingston KC3000 1TB M.2 SSD
-Fractal Design North
-Seasonic Focus GX-850
Sto se tice graficke kartice odluka je pala na 4070ti ili 4080 zavisi koliko novca sakupim do decembra. Komponente sam kupovao u nasim radnjama tokom godine jednu po jednu. Kada sam sve sklopio i povezao racunar preko integrisane kartice na maticnoj da vidim hoce li racunar baciti sliku. Prilikom prvog paljenja na maticnoj sam primetio da svetli crvena lampica za ram (i ako je model memorije koji sam kupio podrzan na sajtu maticne) racunar nije hteo da baci sliku, medjutim samo crni ekran i ventilatori se okrecu na max. Skinuo sam zadnji bios sa Gigabyte sajta i preko q flash dugmeta sam updejtovao i racunar je bacio sliku. Pisalo je da je bios updejtovan i da li zelim da vratim na default i restartujem racunar.
Prvi put posle duzeg vremena sam odlucio da sa intela predjem na amd, pa eto ako neko cita i bude imao slicno iskustvo da zna da je potreban bios update

Prilozi

• 20241006_134019.jpg
    20241006_134019.jpg
    238.4 KB · Pregleda: 99
  • 20241006_133700.jpg
    20241006_133700.jpg
    225.1 KB · Pregleda: 89
Koliko štapova memorije ? Pogledaj u uputstvima za ploču za mesta na kojima memorija treba da se instalira, obično je A2 i B2 ili jedna od njih za jedan štap. DDR5 je malo zaznut za instaliranje pa dobro proveri kako je ubačena i kako leži.

Koliko štapova memorije ? Pogledaj u uputstvima za ploču za mesta na kojima memorija treba da se instalira, obično je A2 i B2 ili jedna od njih za jedan štap. DDR5 je malo zaznut za instaliranje pa dobro proveri kako je ubačena i kako leži.
Ako sam ga dobro razumeo, posle update-a BIOS-a radi mu sve kako treba...

U pitanju su dva stapa G.Skill DDR5 RAM 32GB (2x16GB Dual-Kit) PC6000 CL32 TZ5NR RGB Trident Z5 NEO RGB ubacena u drugom i cetvrtom slotu kao sto predlaze gigabyte na ploci. Posle bios updeta bacio sliku i usao sam u bios. Pretpostavljam da je bios koji je dosao uz plocu nije prepoznao memoriju ili x3d procesor.

Prilozi

• 20241006_143217.jpg
    20241006_143217.jpg
    161.7 KB · Pregleda: 73
Sve je logično što se desilo, da računar nije hteo da "butuje".
Napisao si da si komponente kupovao tokom godine.
Verovatno da si matičnu ploču kupio među prvim komponentama, a procesor na kraju, kada je bilo moguće kupiti ga.
I tih par meseci razlike u kupovini je napravilo problem.
Matična ploča je imala BIOS koji nije podržavao 7800X3D procesor, jer nije postojao u vreme kada je matična ploča napravljena/dizajnirana, i Gigabyte nije imao potrebe da radi BIOS koji podržava nešto što ne postoji.
Ni AMD nije imao AGESA-u za X3D.
Da si kupio/imao procesor bez X3D, sve bi odmah radilo i računar bi se odmah podigao.

Ovo je lepo iskustvo, i naučio si nešto.

Znači, pre prvog podizanja računara, OBAVEZNO odmah ući u BIOS i pogledati/zapisati koji je BIOS u njemu i AGESA, jer te informacije nigde nisu navedene/napisane u User Manual-u, i mora se ući u BIOS matične ploče.
Restartovati i ako se računar podigne, dobro je, i radi dalje.
Ako se računar ne podigne, sa drugog računara odmah ići na websajt proizvođača, i u sekciji BIOS, pronađi tvoj BIOS koji je fabrički prvi instaliran, i ako on podržava tvoj procesor sa X3D, onda je problem neka druga komponenta.
Ako tvoj fabrički BIOS ne podržava procesor sa X3D, onda vidi koja je prva verzija BIOS-a koja podržava procesor sa X3D, jer je to napisano ispod verzije BIOS-a na websajtu.
Većina bi uzela poslednji BIOS.

To je tako, kada se komponente kupuju kroz vreme.
Mada, ne mora da znači.
Možda si kupio matičnu ploču koja je dugo stajala u radnji, ili je nabavljena sa nekog "stoka" koji je dugo stajao ko zna gde.
Dešava se.
Bitno je da su sve komponente ispravne i da sve radi.

PS. Možda znaš, ali da napišem.
Ako si odlučio da kupiš grafičku 4070Ti ili 4080, i 7800X3D, onda je trebalo da se "otvoriš" i kupiš Focus 1000 a ne 850. Manje bi "mučio" napajanje, i računar bi ti radio stabilnije, obzirom na klokovanje i kad rade sva jezgra u igricama.
Slično je i sa grafičkom kartom, kod zahtevnih igara sa max. setovanjem.
Nema štednje kod napajanja i hladnjaka.
To je zlatno pravilo pri sastavljanju računara.
Ali to retko ko poštuje.

Smešno je kad pročitam da neko hoće maksimalni klok procesora i niske temperature, sa "jeftinim" hladnjakom, u tvom slučaju NH - U12A, koji nije u rangu tvog procesora, pogotovu zbog X3D, koju možeš da spržiš jureći visoke klokove.
Bez NH - D15S nema posla ako je vazdušno.
Za vodeno, bez 360 ili 420 takođe nema posla.
Ne možeš izvući pun potencijal rada tvog procesora sa NH - U12A. Imaćeš više temperature i niže frekvence nego što je moguće/potrebno. Leti na 35C je panika bez klime u sobi.
Slično je i sa "slabim" napajnjem. Mučiš ga jer radi do krajnjih granica snage, i sve komponente napajanja rade u visokom temperaturnom režimu, bez obzira na ventilator u njemu.
Za tvoj računar, minimum je 1000W, a 1200W ili 1300W je sigurna kupovina.
Pogledaj krivu stabilnosti napajanja, i videćeš u kom režimu rada imaš stabilne napone.
Ja radim tako da ukupnu snagu ugrađenih komponenti u računaru pomnožim sa 1,8 - 2,0 i to je snaga napajanja.
Najkritičniji trenutak je uključenje i podizanje računara.
Ja tako radim. Drugi, kako hoće ili mogu.
Nikada unapred ne znaš šta ćeš tokom vremena prikačiti ili promeniti na računaru. Možda za neko vreme odlučiš da uzmeš 5090 i ete problema sa napajanjem.
Igrice su sve zahtevnije.
Po komponentama, vidim da si hteo da napraviš vrhunski računar.
Ali si se "okliznuo" tamo gde nisi smeo.
Nisi sproveo ideju/želju do kraja.
Problem je što nemaš gde da uštediš kod vrhunske konfiguracije, kao što je tvoja.
Radiće, ali ne kako i koliko može, i investicija za procesor i grafičku kartu nije opravdana.

Nije kritika, samo moje razmišljanje, i pomoć za one koji čitaju Benchmark forum, i žele da sami sklope računar, a nemaju vrhunsko znanje i iskustvo kao neki članovi foruma. Ako im drugi sklapa računar, da prepoznaju prevaranta ili neznalicu, (moje iskustvo kod kupovine prvog računara).
Važi takođe i za kupovinu sklopljenih polovnih/novih računara, da shvate šta kupuju, da znaju šta da gledaju i porede ugrađene komponente, i uoče nelogičnosti.

Poslednja izmena:
Sve je logično što se desilo, da računar nije hteo da "butuje".
Napisao si da si komponente kupovao tokom godine.
Verovatno da si matičnu ploču kupio među prvim komponentama, a procesor na kraju, kada je bilo moguće kupiti ga.
I tih par meseci razlike u kupovini je napravilo problem.
Matična ploča je imala BIOS koji nije podržavao 7800X3D procesor, jer nije postojao u vreme kada je matična ploča napravljena/dizajnirana, i Gigabyte nije imao potrebe da radi BIOS koji podržava nešto što ne postoji.
Ni AMD nije imao AGESA-u za X3D.
Da si kupio/imao procesor bez X3D, sve bi odmah radilo i računar bi se odmah podigao.

Ovo je lepo iskustvo, i naučio si nešto.

Znači, pre prvog podizanja računara, OBAVEZNO odmah ući u BIOS i pogledati/zapisati koji je BIOS u njemu i AGESA, jer te informacije nigde nisu navedene/napisane u User Manual-u, i mora se ući u BIOS matične ploče.
Restartovati i ako se računar podigne, dobro je, i radi dalje.
Ako se računar ne podigne, sa drugog računara odmah ići na websajt proizvođača, i u sekciji BIOS, pronađi tvoj BIOS koji je fabrički prvi instaliran, i ako on podržava tvoj procesor sa X3D, onda je problem neka druga komponenta.
Ako tvoj fabrički BIOS ne podržava procesor sa X3D, onda vidi koja je prva verzija BIOS-a koja podržava procesor sa X3D, jer je to napisano ispod verzije BIOS-a na websajtu.
Većina bi uzela poslednji BIOS.

To je tako, kada se komponente kupuju kroz vreme.
Mada, ne mora da znači.
Možda si kupio matičnu ploču koja je dugo stajala u radnji, ili je nabavljena sa nekog "stoka" koji je dugo stajao ko zna gde.
Dešava se.
Bitno je da su sve komponente ispravne i da sve radi.

PS. Možda znaš, ali da napišem.
Ako si odlučio da kupiš grafičku 4070Ti ili 4080, i 7800X3D, onda je trebalo da se "otvoriš" i kupiš Focus 1000 a ne 850. Manje bi "mučio" napajanje, i računar bi ti radio stabilnije, obzirom na klokovanje i kad rade sva jezgra u igricama.
Slično je i sa grafičkom kartom, kod zahtevnih igara sa max. setovanjem.
Nema štednje kod napajanja i hladnjaka.
To je zlatno pravilo pri sastavljanju računara.
Ali to retko ko poštuje.

Smešno je kad pročitam da neko hoće maksimalni klok procesora i niske temperature, sa "jeftinim" hladnjakom, u tvom slučaju NH - U12A, koji nije u rangu tvog procesora, pogotovu zbog X3D, koju možeš da spržiš jureći visoke klokove.
Bez NH - D15S nema posla ako je vazdušno.
Za vodeno, bez 360 ili 420 takođe nema posla.
Ne možeš izvući pun potencijal rada tvog procesora sa NH - U12A. Imaćeš više temperature i niže frekvence nego što je moguće/potrebno. Leti na 35C je panika bez klime u sobi.
Slično je i sa "slabim" napajnjem. Mučiš ga jer radi do krajnjih granica snage, i sve komponente napajanja rade u visokom temperaturnom režimu, bez obzira na ventilator u njemu.
Pogledaj krivu stabilnosti napajanja, i videćeš u kom režimu rada imaš stabilne napone.
Ja radim tako da ukupnu snagu ugrađenih komponenti u računaru pomnožim sa 1,8 - 2,0 i to je snaga napajanja.
Najkritičniji trenutak je uključenje i podizanje računara.
Ja tako radim. Drugi, kako hoće ili mogu.
Nikada unapred ne znaš šta ćeš tokom vremena prikačiti ili promeniti na računaru. Možda za neko vreme odlučiš da uzmeš 5090 i ete problema sa napajanjem.
Igrice su sve zahtevnije.
Po komponentama, vidim da si hteo da napraviš vrhunski računar.
Ali si se "okliznuo" tamo gde nisi smeo.
Nisi sproveo ideju/želju do kraja.
Problem je što nemaš gde da uštediš kod vrhunske konfiguracije, kao što je tvoja.
Radiće, ali ne kako i koliko može, i investicija za procesor i grafičku kartu nije opravdana.

Nije kritika, samo moje razmišljanje, i pomoć za one koji čitaju Benchmark forum, i žele da sami sklope računar, a nemaju vrhunsko znanje i iskustvo kao neki članovi foruma. Ako im drugi sklapa računar, da prepoznaju prevaranta ili neznalicu, (moje iskustvo kod kupovine prvog računara).
Važi takođe i za kupovinu sklopljenih polovnih/novih računara, da shvate šta kupuju, da znaju šta da gledaju i porede ugrađene komponente, i uoče nelogičnosti.
Hvala na komentaru. Da pocnemo od procesora. Procesor sam kupio kao prvu komponentu pocetkom proleca. Posle procesora maticnu plocu. Aorus B650e chipset je izasao posle x3d procesora i na sajtu proizvodjaca pise da prvi bios koji ide uz plocu podrzava x3d procesore i 8xxx seriju procesora. Kasnije tokom godine sam kupio memoriju, ssd, cpu hladnjak i na kraju napajanje. Noctua NH-U12A je i vise nego dovoljan za 7800x 3d procesor jer je potrosnja 120w. Ne znam odakle tebi informacija da procesor moze da se "sprzi" sa ovim hladnjakom? Hladnjak je u rangu sa 360 aio. Napajanje je za moje potrebe vise nego dovoljno. Ako se odlucim za 4070ti po potrosnji i 750w bi bilo dovoljno, ali sam ja ipak isao na 850w eto bolje neka ima ako odlucim da idem na 4080.
Kao sto pise u mom postu prilikom prvog paljenja kompa racunar nije hteo da baci sliku i ventilatori su se vrteli na max i svetlela je crvena lampica za ram, a ne za cpu. Tako da mislim da ploca sa fabrickim biosom nije prepoznala memoriju i da nije bio problem do x3d procesora.
Uvazavam svaku kritiku i komentar. Normalno je da svako ima svoje misljenje. Moj racunar nije niti najbolji niti najjaci. Samo sam hteo da napisem ako neko ima slicna iskustva da zna da prvo pokusa sa biosom pa onda ostalo.

Samo da kazem da prvi put vidim da neko predlozi 1300W napajanje za pc koji ce trositi mozda 400w u realnom radu.

Sve si lepo napisao osim ovoga. Ja imam napajanje od 1000W na kom se ventilator pokrene kada dođe do 40 ili 50% iskorišćenosti. Moja 4080 Super u retkim pikovima vuče oko 300W, možda nekad malo preko, ali nikada preko 315 ( po HWINFO ). 7800X3D u igrama nikada preko 90W ( takođe po HWINFO ). Sa svim propratnim sijajućim stvarima u kućištu i 4 M2 SSD-a, napajanje u ekstremno retkim situacijama pokrene ventilator. A kad Nvidia za 4080 grafiku preporučuje 850W znaj da je i to preterano. Kakvih crnih 1000W, to samo za neke nabudžene Asusove 4090 od par hiljada evra...

i ja imam 1000w sa 7800x3d i 4080 super uz undervolt koja max povuce 230-250w, cpu ogranicen na 65w, mogao sam da prodjem i sa 750w napajanjem bez problema, ali od viska glava ne boli :D

Moje razmišljanje podstaklo je lepu diskusiju.
Podela oko izbora odgovarajuće snage napajnja, očito je ne pomirljiva, i obzirom na to, ostaviću da svako za sebe odluči koja snaga je dovoljna za njega.
Ja ću ostati pri svom izboru, da ukupnu snagu komponenti pomnožim sa 1,8 - 2,0 i to je snaga napajnja koju ću kupiti.
Više volim da napajanje radi u režimu max. opterećenja između 45%-60% od nazivne snage napajanja, i bude hladno.
Obzirom da se tokom vremena, neke komponente menjaju i/ili dodaju, moj stav je da "višak" daje slobodu nadogradnje, ako napajanje ima "rezervnu snagu" koju može da isporuči.
Uvek mi se sviđao stav da od viška glava ne boli.
AM5 platforma je još uvek u razvoju.
Za moju matičnu ploču, ASUS TUF Gaming X670E WiFi Plus, za dve godine, skoro svakog meseca, je izlazila nova verzija BIOS-a.
Prva verzija 26. Septembra 2022.
Poslednja Beta verzija 18. Septembra 2024.
Znači, 26 verzija BIOS-a za 24 meseca.
Obzirom da je poslednji BIOS Beta verzija, očekuje se i 27 verzija uskoro.
Zaključak je jednostavan.
Asus i AMD još uvek eksperimentišu, uključujući i proizvođače memorija.
Znači, problemi su očekivani, i dobro je što postoje članovi, koji sa svojim fondom znanja, mogu pomoći.

P.S.
Jedini način da se sazna koja verzija BIOS-a je fabrički instalirana je da se otpakuje matična ploča, sklopi računar i uključi.
To neki put pravi problem i sprečava da se preventivno deluje u sprečavanju problema kod butovanja/podizanja računara, kada je ugrađena neka komponenta koja nije podržana već instaliranim BIOS-om.

Ploče, tj, BIOS su uvek kompatibilne sa prvom generacijom procesora kome su namenjene i posle updejtuju bar malo pre izlaska nove generacije procesora. Problem nastane kada ploče leže na polici dovoljno dugo da taj BIOS postane zastareo za sledeču generaciju procesora. AMD gura više generacija Ryzena, koji su dovoljno različiti na isti socket i čipset prilično često pa već godinu dana stara ploča može da ima zastareli BIOS. To mora da se očekuje i planira za to. Dug je put od proizvođača do krajnjeg kupca i ako neko ne intreveniše između onda nastane problem, nekada je to samo sticker na kutiji ili ploči koji ukazuje za koji tačan model processora ima BIOS. Ne radi se tu o "sazrevanju" nego čestim unapređenjima. "Zrela" platforma zbačii mrtva platforma.

Ploče, tj, BIOS su uvek kompatibilne sa prvom generacijom procesora kome su namenjene i posle updejtuju bar malo pre izlaska nove generacije procesora. Problem nastane kada ploče leže na polici dovoljno dugo da taj BIOS postane zastareo za sledeču generaciju procesora. AMD gura više generacija Ryzena, koji su dovoljno različiti na isti socket i čipset prilično često pa već godinu dana stara ploča može da ima zastareli BIOS. To mora da se očekuje i planira za to. Dug je put od proizvođača do krajnjeg kupca i ako neko ne intreveniše između onda nastane problem, nekada je to samo sticker na kutiji ili ploči koji ukazuje za koji tačan model processora ima BIOS. Ne radi se tu o "sazrevanju" nego čestim unapređenjima. "Zrela" platforma zbačii mrtva platforma.
To shvataju samo profesionalci i mali broj ostalih.
I sad sam nešto naučio. "Zrela platforma znači mrtva platforma." Logično. (y):)

Sve je tacno sto ste napisali u vezi AMD platforme i biosa. Ali kod mene to nije slucaj. Jer maticna ploca B650E AORUS ELITE X AX ICE je izasla 08. februara 2024, a procesor Ryzen 7800x 3d 06. aprila 2023 pusten u prodaju.
Na sajtu proizvodjaca pise da fabricki ili ti prvi bios koji dolazi sa plocom podrzava x3d procesore out of box.

Ne radi se o tome kada je izašla nego kada je stigla do tebe. Kompatibilnost je u AGESA verziji, ne u samom BIOS-u.

Sve je tacno sto ste napisali u vezi AMD platforme i biosa. Ali kod mene to nije slucaj. Jer maticna ploca B650E AORUS ELITE X AX ICE je izasla 08. februara 2024, a procesor Ryzen 7800x 3d 06. aprila 2023 pusten u prodaju.
Na sajtu proizvodjaca pise da fabricki ili ti prvi bios koji dolazi sa plocom podrzava x3d procesore out of box.
Pravo zapazanje. Prosto je neverovatno sa s*pci iz Gigabyte nisu u stanju da naprave ploce da rade "out of the box". Ni CPU ni memorija nisu nikako mogli biti "noviji" od ovog modela ploce, ali eto, polu proizvodi pusten u prodaju, pa mora malo flash BIOS-a odmah na pocetku. Svaka cast AMD-u na zadnjih par godina procesora i na X3D, na AM4 socketu, ali AM5 i DDR5 memorije, pa to je grdilo jedno koliko problema i losih iskustava. Bukvalno kupis sve novo i "ne baca sliku". Smesno da smesnije nemoze biti.
Ne radi se o tome kada je izašla nego kada je stigla do tebe. Kompatibilnost je u AGESA verziji, ne u samom BIOS-u.
1729154552685.png
1729154592840.png
1729154683200.png

AMD Ryzen 7 7800X3D ima grafiku u sebi ? :O mislim da X serija ona prva nije imala grafiku morala je graficka kartica da se koristi sa X procesorima.

Postaje zanimljivo.
Detektivska istraga i logika. Volim to.
Izgleda da smo mi sa AMD-om imali više sreće od "Intelovaca" sa 13-om i 14-om generacijom, što je najblaže rečeno bezobrazluk.

Ako je Gigabyte ploča izašla u radnje 08. Februara 2024, njena proivodnja je krenula minimum 3 - 4 meseca ranije, zavisno od količine koju su planirali.
Delovi za nju su poručeni minimum 6 meseci ranije.
AMD je inženjerske uzorke 7800X3D uradio 12 meseci ranije, i poslao proizvođačima matičnih ploča zbog dizajna i testiranja uzoraka matičnih ploča.
Isto je i sa firmom koja piše BIOS i onima koji proizvode BIOS chip.
Zaključuje se da niko nije radio"napamet" bez inženjerskog uzorka procesora.
I opet su "omanuli".
* Vremenski okviri su moja pretpostavka

Napisao sam već, 26 BIOS-a za 24 meseca, za moju ploču. I još uvek rade.
Prošao sam kroz "muke", ali nisam odustajao.
Protivno logici, instalirao sam prvu verziju BIOS-a 0613 i moje muke su nestale.
Intuicija ili očaj, ali uspelo je.
Taj 0613 BIOS nije imao nikakvih ograničenja kao i AGESA 1.0.0.2, i korišćen je samo za inženjerske uzorke i review-e, što je logično. Dobri rezultati i vrednosti, podgrejali su prodaju. A u ploči koju sam kupio, bio je novi 0809 BIOS a ne 0613. I AGESA je bila nova 1.0.0.3 Patch A, sa ograničenjem na 5500 MHZ.
Ono što su dobijali i prikazali u review-ima, ja nisam mogao da dobijem. I patio sam. Šta ću.
Sada, prvo i četvrto jezgro 7700X rade na 5657 MHz a svi ostali na 5607 MHz, bez CO-(curve optimizer).
Hladnjak NH - D15S sa dva ventilatora koja izvlače vazduh sa obe strane spolja.
Sada smo svi zadovoljni. ASUS, AMD i ja.

Mada, kad se bolje razmisli, zaključuje se da se "igraju" sa nama kupcime.
Nove verzije BIOS-a rešavaju problem kompatibilnosti sa novim/poboljšanim komponentama, ali usput uvode i mnogo ograničenja - (improve stability), pod izgovorom da štite nas kupce od sopstvene gluposti i ne znanja.
Ako hoćeš brži procesor, moraš to i da platiš, mada procesor koji si kupio može da ima viši clock.
Oni odlučuju koliko, a prave se da su "majka Tereza" i da brinu o nama. A oči su im u našim džepovima.
Ekstremni overclock sa BIOS-om koji ima ograničenja nije moguć ni sa tečnim azotom, ako su vrednosti napona i jačine struje ograničene.
Temperatura na -192 C nije smetnja - pregravanje ne postoji.

Poslednja izmena:
Meni na 7900x i Asrock ploči AGESA 1200a i AGESA PI 1.2.0.2. (za koje piše da su za 9000 Ryzen) ograničavaju power na 65 ili 105W kada se ide preko PBO a 7900x može do 170W i 105w ograniči all core frekvencju na 5003MHz. pa sam se vratio na BIOS sa AGESA 1170 gde ide do 5350MHz. gde je ECO limit 105W a gornji nije limitiran ali ga držim do 170W jer preko toga temperatura ode na i preko 90c. što je Tjmax.
Da ne davimo ovu temu i idemo u "Off", otvorio sam https://forum.benchmark.rs/forums/overclocking-modding.72/ ko voli nek izvoli.

Nazad
Vrh Dno