Šta je novo?

Novi akcelatori za A600/A1200

E voodoo druze ima on a1200 s blizard ppc tako da ti on dodje PPC atarista.
Kako tek neki dan saznao za forum? Cini mi se da sam pominjao na voodoo forumu(tamo sam dejan sd) bench retro sekciju za koju smo izborili,sto bi rekli nase cose ovog foruma

Eh ne znam..Očito da mi je to nekako promaklo..stvarno nisam zamjetio..moja greška..ili jesam..ali sam se jednostavno zaboravio logirati

@highlanderfx82

Što se tiće časopisa za Amigu...Imaš Amiga Future.. izlazi u dvije verzije njemacka i engleska : http://www.amigafuture.de/

E VooDoo man pa gdje si ti?

Nego majsta sve mislim nesto da te pitam sta si uradio s tom amigom sto je otkazala posle prosirenja memorije?

Nista evo je stoji i ceka reparaciju :) Popravicu ja nju posto predpostavljam sta je otislo samo moram zbavit novu plocu da uporedim neke vodove. Ali sa ovom mojom plocom se ne moze puno uraditi jel je revizija 1.3 koja u principu pravi najvise problema sa akceleratorima tako da cu je koristiti samo za neka testiranja.

Pazi sad ovako ja sam samo jednom video amigu 600 i to ispravnu i sklopljenu :) jel kod nje cpu zalemljen kao kod a1200 ili je u podnoziju kao kod a500? U podnozje bi ladno mogli svi akceleratori koji idu na a500 modele ,odnosno starije verzije akceleratora pa tu revizija ploce ne bi imala sta previse da remeti.........na expansion port je vec stvar sta je kod koje revizije izvuceno i kako...

Jeste zalemljen je CPU, ali nije to CPU oblika kao sto je kod a500. U a600 je LCC ili ako hoces preciznije PLCC-68 pakovanje, a u A500 DIP-64. Dakle razlika je ogromna. Sto se tice A600 mislim da je to jedan od najvecih promasaja Amige, upravo zbog toga sto na expansion port odnosno trapdoor nije dovucena nikakva direktna veza sa procesorom cime je A600 totalno degradirana, pa je trapdoor jedino moguce koristiti za 1MB prosirenje i eventualno bateriju za sat. Ovo mozda ne bi bilo lose da Agnus nije usko grlo jer moze da adresira samo 2MB. Ovo je sve izbjegnuto na A1200 i zato danas imamo masu akceleratora za nju dok za A600 postoji svega nekoliko. I svaki akcelerator se mora montirati direktno na procesor, ali ovde me zbunjuju 4 rupe probusene na ploci koje ne sluze nicemu sem da se na njih moze usarafiti akcelerator. Nije valjda da su u Amigi bas predvidjeli da se ovako montira akcelerator jer ako jesu glupo je!

Ma nema razlike procesori na a600 i a500 isto rade samo je mana sto je na a600 zalemljen pa bilo koja nadogradnja sada zahteva razlemljivanje i lemljenje necega drugog,npr nekakvog podnozja u koji bi se utakao neki od prostijih akceleratora.

Ma nema razlike procesori na a600 i a500 isto rade samo je mana sto je na a600 zalemljen pa bilo koja nadogradnja sada zahteva razlemljivanje i lemljenje necega drugog,npr nekakvog podnozja u koji bi se utakao neki od prostijih akceleratora.

Nije tačno. Ima razlike. Na a500 postoji E clock (potreban za CIA-e) na procesoru, dok na a600 nema. E clock je 1/10 osnovnog clocka. Zbog toga akceleratori za a600 neće raditi na a500.

e vezano za brzinu memorije:

danas sam naleteo na DTACK Grounded link - serija newsletera od 1981. do 1985.

covek je nedavno preminuo; imao je ideju da napravi racunar na bazi MC68000 koji bi imao toliko brzu memoriju da se DTACK signal nikada ne bi koristio (DTACK pin na MC68000 sluzi za signalizaciju da je podatak na bus-u i spreman za citanje, odnosno da je upisan u memoriju)

sad sam pogledao:

MC68030 iz cachea moze da cita instrukcije i podatke svaki ciklus. a najbrze sto sam video je da se cache puni (4 x longword) za 5 ciklusa u burst modu (2-1-1-1).

Ma ok je to ,ali tu bi se nenefit od brze memorije video samo pri recimo kobiranju velikih blokova podataka. Cpu moze da cita podatke svaki ciklus ali treba i da ih obradi sto traje neki broj ciklusa zavisno od operacije do operacije.Postojace neki dobitak od tako brzog rama to ne sporim ali to nikako nece biti toliko da ce 030 moci da nadmasi 040.Sada ako me secanje dobro sluzi 030 je i iimao brzi memorijski transfer od 040 i 060 pa je ugradjeni ide u a1200 postizao najbolje performanse bas s 030 ali se tu sve i zavrsavalo.

A ovo je meni interesantno mada ima i bolji primer na netu ali ne mogu da nadjem sada
http://eab.abime.net/showthread.php?t=52364

150 eura!!!!! pa ima pentiuma 3 za 30 eura! a oni su brzi od ovoga!!!

kako mislis? oces da kazes da je ta amiga bolja od pentijuma trojke??

Hocu da kazem da si zalutao na podforum, ocito da ne razumijes sta se ovde desava cim uopste spominjes Pentium3 :) Poenta je da bi ti ja dao dzabe taj Pentium 3, a ovu moju pokvarenu plocu od Amige 600 koju nema sanse da popravim ti ne bi dao ni za koje pare :)

A sta se to ovde desava?? nekontam, koji ce vam ti stari kompjuteri, nemozes ni windows da pokrenes na njima, ja sam imao onu amigu 500 i stalno moras da menjas diskete, j...s to! a drugar sa pc-jcem samo klikne misem i odma igra! I to bilo na 486! a taj je jos sporiji od pentijuma trojke!

A sta se to ovde desava?? nekontam, koji ce vam ti stari kompjuteri, nemozes ni windows da pokrenes na njima, ja sam imao onu amigu 500 i stalno moras da menjas diskete, j...s to! a drugar sa pc-jcem samo klikne misem i odma igra! I to bilo na 486! a taj je jos sporiji od pentijuma trojke!

:laugh:
druže, lepo si dobio savet.
zašto se trudiš da razumeš nešto što ne možeš da razumeš? ;)

Ma ne nasedajte na provokaciju :p Zemunac kanda nikada nije video amigu s hard diskom.

Eto imas BMW je za sitne pare danas ,a ima ljudi pa za slicnu lovu rade ficu,bubu, mini morisa, dianu ili spaceka. Mislis da tu ima neke logike. Ne nema logike ali eto ima nas koji se odupiremo napretku pa necemo tu pentium 3 uskoro ce biti J...S kompjuter ako nemoz da teraa win 7 a da sve leti

Ma ne nasedajte na provokaciju :p Zemunac kanda nikada nije video amigu s hard diskom.

Eto imas BMW je za sitne pare danas ,a ima ljudi pa za slicnu lovu rade ficu,bubu, mini morisa, dianu ili spaceka. Mislis da tu ima neke logike. Ne nema logike ali eto ima nas koji se odupiremo napretku pa necemo tu pentium 3 uskoro ce biti J...S kompjuter ako nemoz da teraa win 7 a da sve leti

Zemunac bi pre stavio 4 mb fast rama, nego hard disk. Nema veze sto pola igara nebi mogao da igra jer nema gde da ih instalira. Ali bi imao dokonu memoriju.

Gde moze da se nadje 1200 i da ja krenem budzenje moju sam davno prodao :( a ocu da je imam i da se setim lepih vremena i video igrica sa kojima sam proveo mladost :) moze info na PM ko ima da ponudi 1200

Jedino da pratis oglase i limundo 1200 su redje i ja pecam koji primerak .................

Tako sam i ja prodao svoju amigu davno i uzeo prvi 486. Onda se posle rada na amithlon kernelu javila opet zelja i ponovo sam nabavio A500 i A1200 koje bi sad tesko prodao. Jedino jos uvek cuvam svoj C=64 kupljen valjda '84-te ;-) Nemam jedino turbo karticu ali bih i to uzeo. Prati oglase, da, ili limundo, gde se moze naci a1200 za oko 40-50eur. Ja iskreno cekam da vidim sta ce biti sa natami projektom, kada ce doci u prodaju i kolika ce biti prodajna cena. To bi za mnoge bila prava stvar samo da cena bude sto pristupacnija.

Jedino da pratis oglase i limundo 1200 su redje i ja pecam koji primerak .................

Deki sta da ti kazem,pretekao sam te :banana:..............bila je na limundu po ne normalno visokoj ceni vise puta,pa je lik prebacio na kupindo za 120eura(opet jaka cena,al sta da se radi),ako se secas imala je i tower sa cd i hdd-om........inace koji ti je nick na limundu? :)

Nazad
Vrh Dno