Šta je novo?

Novi 27" iMac i system reistall

Vortex

Cenjen
Učlanjen(a)
29.10.2009
Poruke
71
Poena
159
Narucio sam nov iMac 27" (Late 2012) pre nedelju dana i imam par pitanja oko reistalacije sistema posto sam do sada radio reinstalacije samo na PC masinama koje koriste Windows i Linux.

Narucio sam 1TB Fusion Drive umesto obicnog 1TB HDD-a. Ne znam kako ovo Mac OS X vidi, ali pretpostavljam kao jedan drive (jedna particija)... Sta se desava ako je potrebna reinstalacija sistema (znam da se to radi mnogo redje nego sa Windowsom, ali moze da zatreba)?

Ako ga vidi kao jedan drive (i jednu particiju), tokom reinstalacije sistema ce ceo hard onda biti obrisan i instaliran novi sistem... Da li sam upravu? To znaci da gubim sve podatke sa diska! :zgran: Na PC-u (koristeci Win ili Linux) uvek sam imao jednu particiju na kojoj je sistem i drugu na kojoj su podaci... Kada hocu da reinstaliram sistem formatiram samo tu sistemsku particiju i instaliram svez sistem, a "data" particije ostanu netaknute...

Sta se desava u slucaju Fusion Drive-a? Da li mogu da pravim particije i, ako mogu, da li mogu da podelim Fusion Drive na dve particije "sam 128GB SSD" i "sam 1TB HDD"?

Hvala!!!
 
Poslednja izmena:
Ne gledaj uopste odvojeno SSD i obican drajv, za sistem u pitanju je jedan jedini drajv i kao takvog ga posmatraj. Particije mozes bez problema dodavati, resizeovati i brisati iz disk utility-ja ali ti preporucujem da pre toga napravis backup preko Time Machine-a u slucaju da nesto krene kako ne treba.
 
Pa sta bi bilo najbolje da uradim, a da imam dve particije: jednu "sistemsku" i jednu "data"? Mislim... Ta sistemska bi trebalo da kortisti taj SSD u principu... Recimo 200GB sistem i ostalo data. Ne znam koliko bi u tih 200 GB "zagrabio" SSD-a a koliko HDD-a...? I da li ce iako se Fusion Drive podeli na dve particije, on i dalje "pametno" rasporedjivati podatke po SSD-u i HDD-u (kako je receno - fajlove koje cesce koristimo ce sam sistem stavljati na SSD, a ostalo na HDD)... Malo objasnjenje bi mi dobro doslo jer ne razumem najbolje kako ce to funkcionisati sa particijama...

Hvala!
 
Core Storage ce sam to lepo odrediti sta treba da se nalazi na SSD-u a sta na obicnom hardu, tvoje je samo da napravis particije velicine koje zelis. Jos jednom kazem ne posmatraj uopste to kao SSD + HDD vec kao jedan veliki HDD a Core Storage vodi racuna o tome sta treba na kom disku da se nalazi. ne treba uopste da brines koliko ce mesta sta imati na SSD-u, Core Storage to radi na najbolji nacin.
 
Poslednja izmena:
Pa cekaj... Ja napravim dve particije i on tada odvoji manji deo diska za jednu i veci deo diska za drugi (ne zna se odnos SSD-a i HDD-a na svakoj particiji), znaci zna se gde je koja particija. Ako napravim te dve particije i na "data" particiju stavim sve sto bih inace stavio na "drugu particiju" na nekom PC-u, a on pocne da rasporedjuje "pametno" fajlove po disku, u jednom trenutku kada mi zatreba reinstall sistema on ako je neki fajl primetio da sa te druge particije cesto koristim i prebaci ga na SSD moze da se desi da ga ustvari preseli i na drugu particiju?

Izvini... Stvarno ne kapiram...
 
Uf, bogami ni ja sada ne kapiram sta si hteo da kazes :D . Imas 1 Fusion drive, na njemu mozes napraviti jos jednu particiju (koja nece biti deo Fusion Drive-a), podatke sistem sam rasporedjuje na SSD i HDD u okviru Fusion Drive-a, ti o tome ne brines niti te zanima na kom drajvu se oni fizicki nalaze. najbolje ti je ovde da iscitas clanak o tome i ne razbijas previse glavu kako ce sve to raditi - radice :).

http://www.anandtech.com/show/6679/a-month-with-apples-fusion-drive/
 
Ok... Hvala za link! Ima dosta, procitacu sve i nadam se da cu naci odgovore na pitanja... Znaci, prema tvojim recima, na 1TB Fusion Drive-u, ja mogu da napravim particiju od, recimo, 800GB koja nece biti deo Fusion Drive-a. To znaci da je ta particija na obicnom HDD-u i da podaci sa nje nece biti "pametno" rasporedjivani?
 
Pa da, tako bi trebalo da bude, nisam pokusavao da napravim custom Fusion drive vec koristim obican SSD, ali nemas onde nikakve koristi od samog Fusion Drive-a. pametnije ti je da napravis neku manju particiju od tipa 200gb i na njoj drzis podatke koje retko koristis ali i to po meni nema smisla jer ce ti svakako Core Storage drzati podatke koje retko koristis na obicnom HDD-u.
 
Poslednja izmena:
I nemoj nikako zaboraviti na treću particiju za Time Machine ili još bolje, uzmi neki eksterni hard disk od bar 500 GB i koristi ga isključivo i samo za Time Machine. Veruj mi, znaćeš da ceniš ovu preporuku ako ti neki put Time Machine bude bio potreban, pošto radi savršeno. Meni je za ovih 5-6 godina koliko koristim OSX bi potreban samo jednom, ali i tada, a posebno od tada uvek imam posebnu particiju za backup, zlu ne trebalo.
I definitivno je najbolje kada bi Time Machine bio fizički odvojen od sistema - u tvom slučaju eksterni hard disk (u mom, drugi hard disk u caddy-u MacBook Pro-a, sistemski je SSD).
 
Morao sam do grada i tek sad video poruke... Nisam jos nista od onoga stigao da procitam, ali sve ovo pitam zbog REINSTALACIJE SISTEMA! Ja bih isto radio sto i sam Fusion drive... Stavio sistem i programe na SSD, a ostale podatke na HDD... Medjutim... Ako ne bih pravio particije vec sve bio jedan HDD sa jednom jedinom particijom, po onome kako je to funkcionisalo na PC-u sa Windowsom i Linux-om ostao bih bez svih podataka prilikom reinstalacije sistema...

Recite mi sta je najbolje u ovom slucaju da se uradi? Dakle imacu Fusion drive... Sta da uradim nakon ukljucivanja iMac-a, tj. pre kopiranja podataka sa externog harda na iMac? Znaci, da ne prekopiram sve i krenem sa radom, pa onda "e trebalo je prvo da uradis ovo, pa onda ovo... ". Dakle sve ovo pitam zbog reinstalacije sistema kada bude zatrebalo!

Gledao sam ovaj klip sa Lynda.com (http://goo.gl/JyI46 - 1. Installing Mountain Lion (6 min,56sec)) i nije mi jasno kako to da je on prekopirao fajl sa instalacijom operativnog sistema u Documents i nakon instalacije to nece biti dirano??? Zar se ne brisu svi podaci sa te particije?
 
Jos jedno pitanje... Vezano je za taj Time machine? Kako on funkcionise i koliko bi trebalo da ostavim mesta na externom hardu za njega?
 
Ne znam čemu ovolika paranoja oko reinstalacije, ali kontam da je zbog viška stresa navučenog dugogodišnjim radom na Win-u:)
Dakle, uopšte nema potrebe o ovome ni da razmišljaš, a sada ću ti objasniti i zašto.

1. Fusion, koliko sam ja skapirao čitajući ono štivo sa linka, posao radi automatski, a na tebi je samo i isključivo da definišeš broj particija i veličinu svake ponaosob.
Kraj, ende, ne razmišljaj više o ovoj stavci, zaboravi.

2. Potrebno je da, zlu ne trebalo, napraviš i jedan butabilni instalacioni USB, sa koga ćeš moći da podigneš instalaciju i pokreneš Time Machine, ako do toga uopšte dođe (u šta sumnjam).
Ceo postupak imaš ovde i prilično je jednostavan, a ono što ti je potrebno je usb od minimum 8 GB i image OSX-a:
http://www.cultofmac.com/180925/how-to-make-a-bootable-disk-or-usb-drive-of-os-x-mountain-lion/
Jednostavno, korisno i jeftino, s obzirom da stick od 8 gb košta kao šaka kikirikija.

3. Što se tiče Time Machine-a... Zavisno od veličine sistemske particije i količine podataka na njoj, trebaće ti veći ili manji hard disk, ali mislim da će ti eksterni hard od oko 500 GB biti i više nego dovoljan - npr. ja imam particiju od 250 GB na drugom hard disku namenjenu za TM, sistemski SSD od 256 GB na kome ima oko 130 GB podataka, a trenutno na toj particiji od 250 GB imam 58 "slika" svog sistema i još 30-ak GB slobodno (hard disk se nalazi u caddy-u umesto optičkog drajva i podeljen je na dve particije, od kojih je ona 750 GB radna, a resto od 250 GB je za TM).
Evo ti i link gde je objašnjeno kako se radi povratak sistema preko Time Machine:
http://support.apple.com/kb/HT1427
A evo i kako se radi setup (u pitanju je Lion, ali isto je i na Mountain Lion-u):
http://www.youtube.com/watch?v=uznfIEy23CY

To je ono o čemu treba da razmišljaš i mere koje po meni treba da preduzmeš.

Još par stvari... Na sistemskom hard disku pri instalaciji OSX-a automatski se pravi recovery particija koja je nevidljiva i služi za eventualnu reparaciju sistema (ako nije fizički crkao hard, naravno), a poziva se kombinacijom command-R pri startovanju, tako da i ovako može da se uradi reparacija, ali samo ako ti je problem na nivou OSX-a, tj. ako hard nije umro (zato i treba imati Time Machine kopiju na eksternom hard disku).

Ako ti nešto nije jasno slobodno pitaj.
 
Poslednja izmena:
Prvo veliko hvala na ovako detaljnom postu!

Da, pretpostavljam i ja da je zbog 17 godina koriscenja Windows-a... :)

E sad... Kazes: "Što se tiče Time Machine-a... Zavisno od veličine sistemske particije i količine podataka na njoj, trebaće ti veći ili manji hard disk...". Pa koje sistemske particije? Meni je ceo Fusion Drive onda sistemska particija... Ti lepo kazes da imas SSD od 250GB kao sistemski disk/particiju. Ja kada prebacim slike, muziku, projekte itd. na Fusion Drive, prebaci cu nekih 500GB sigruno! I kako ga budem punio dalje ta "sistemska particija", tj. ceo Fusio Drive ce biti sve puniji...

Inace sutra mi stize WD My Passport 1TB usb3.0 na koji cu da prebacim sve podatke sa ovog kompa koji mi trebaju, pa posle sa tog externog na iMac.

Sta cuva taj Time Machine? Ti na 250GB imas 58 "slika"... Znaci da ne cuva sve podatke sa te sistemske particije i kada bi ga upotrebio izbubio bi podatke sa te perticije... Jel tako?
 
Time machne cuva sve.
Ali inkrementalno izmedju backup-ova, pa se npr. slika 57 i 58 razlikuju samo u onome sto je u medjuvremenu menjano.
Kada bi ba upotrebio dobio bi sve identicno kao u trenutku kada je data slika napravljena.

(u sustini ove moze biti bitno ako si nesto slucajno obrisao izmedju 57 i 58 i skapiras da ti je ipak bilo potrebno)
 
@ Vortex: Sta si zakomplikovao, jbt, k'o da je ne znam sta... Fusion tretiraj kao bilo koji drugi HDD, ti sa njim nemas nista. Koliko particija napravis i gde instaliras sistem i sta/koju particiju posle budes brisao - tako ce ti i biti. Isto kao sa HDD-om. To cemu on pristupa i sta radi sa file-ovima tebe NE interesuje.
Sto se tice Time Machine-a, radi k'o i svaki krsten backup - cuva prvi put sve, posle samo promene. Ako imas >500GB podataka, trebace ti vise od 500GB HDD za TM (osim ako ne napravis 2 particije, jednu za OS i instalacije, drugu za data, a backup-ujes samo prvu, onda treba manje)
 
@ Vortex: Sta si zakomplikovao, jbt, k'o da je ne znam sta... Fusion tretiraj kao bilo koji drugi HDD, ti sa njim nemas nista. Koliko particija napravis i gde instaliras sistem i sta/koju particiju posle budes brisao - tako ce ti i biti. Isto kao sa HDD-om. To cemu on pristupa i sta radi sa file-ovima tebe NE interesuje.
Sto se tice Time Machine-a, radi k'o i svaki krsten backup - cuva prvi put sve, posle samo promene. Ako imas >500GB podataka, trebace ti vise od 500GB HDD za TM (osim ako ne napravis 2 particije, jednu za OS i instalacije, drugu za data, a backup-ujes samo prvu, onda treba manje)

Da, ali ja ne dobijam prazan Fusion Drive pa da ga delim praznog na particije... Dolazi mi iMac sa vec instaliranim Mac OS X Mountain Lion-om... Mogu samo da resize-ujem tu jednu particiju, pa da napravim drugu, ali sto je neko rekao ovde - ako tu drugu particiju napravim prevelikom gubim fakticki funkcionalnost Fusion Drive-a.

A i ne razumem... Ako napravim tu drugu "Data" particiju... Da li taj sistem koji premesta fajlove po Fusion drive-u ima neki uticaj na fajlove na toj drugoj particiji? Da li ih premesta iako su na drugoj particiji ili ne?
 
Da, ali ja ne dobijam prazan Fusion Drive pa da ga delim praznog na particije... Dolazi mi iMac sa vec instaliranim Mac OS X Mountain Lion-om... Mogu samo da resize-ujem tu jednu particiju, pa da napravim drugu, ali sto je neko rekao ovde - ako tu drugu particiju napravim prevelikom gubim fakticki funkcionalnost Fusion Drive-a.

A i ne razumem... Ako napravim tu drugu "Data" particiju... Da li taj sistem koji premesta fajlove po Fusion drive-u ima neki uticaj na fajlove na toj drugoj particiji? Da li ih premesta iako su na drugoj particiji ili ne?

Ako napravis novu particiju ona nece biti deo Fusion drive-a vec ce se podatci na njoj nalaziti na obicnom HDD-u. zato i kazem nema nikakve poente Fusion Drive ukoliko ces napraviti ogromnu "Data" particiju kako je ti zoves. moj predlog ti je, ako vec zelis da imas 2 particije, napravis tu drugu dosta manju i na nju stavis podatke koje maltene nikada ne koristis. a sto se ostatka tice apsolutno ne moras nijednog trenutka da razmisljas o tome sta se nalazi na SSD-u a sta na HDD-u, Core Storage to sam optimalno sredjuje. a Time Machine ti toplo preporucujem da koristis, ja koristim jedan externi HDD kapaciteta 500GB i iako mi do sada nije zatrebao mogu mirno da spavam znajuci da cak i u slucaju da mi otkaze disk nemam o cemu da brinem, podatci ce biti tu.
 
@ Vortex:
Onda imas 2 resenja:
1) kupis dodatni, externi HDD od 1TB (za backup) ili
2) disable-ujes Fusion, pa napravis particiju za OS na SSD-u, i data na HDD-u (a onda na tom istom ili na nekom externom HDD-u odvojis deo za TM)
 
OK! Hvala svima! Sada mi je sve ipak malo jasnije... Ako neko ima jos nesto da doda neka kaze slobodno, a ja ako budem imao neko pitanje postavicu...

Hvala svima puno jos jednom!:wave:
 
Sta ce biti ako se na tom fusion drive-u drzi paralelno Win i OS X?
 
Nazad
Vrh Dno