Šta je novo?

Nove BS - VeratNet

@VeratNET: Konkretno kada Mirijevo i na kojoj lokaciji!? Ja sam blizu ul. Vitezova Karadjordjeve zvezde!

SaS je napisao(la):
Ne nego AP-om sa krova a do krova UTP kablom do ethernet kartice. Nadam se da smo se razumeli.
Inace ovaj ping ka google je u kasnije sate bio mnogo manji ali ka yahoo je stalno toliki sto me prilicno zbunjuje je prema nekim drugim sajtovima je konst ispod 180ms

Trace-ovanjem sam utvrdio da najveci ping postoji na nekom 4. hopu od mene, mislim da je to link od Verata do Deutche cega god, sve dotle je u rangu ispod 60ms i onda na tom mestu poraste za nekih 100 i nesto a posle toga je zanemarljiv naravno.
Takodje me cudi moj ping do BS Vidikovac, udaljenost 250-300m, (ne zalim se naravno iovako je bolje nego sto sam ocekivao). Da podsetim ping do BS je 15-60ms
Kapiram G standard => manji domet =>veci propust ali pre nekog vremena od LB do Miljakovca (BGwireless, tada B standard) nekih 4 km, rekao bih, ping do BS je bio konstantno 4<>12 ms

Zar to nije cudno? Ping do mog AP-a kroz 35m UTP kabla je 1 ms
Kabl antenski (netiks) do AP-a je 3m.

S' obzirom na udaljenost i trenutnu nezauzetost BS-a kapiram da bi mozda trebalo da imam i nizi ping.

Zamolio bi te ako je moguce da mi obezbedis sliku tacne lokacije vase antene da malo bolje nanisanim posto znas i sam da na toj zgradi ima jos nekoliko antena slicne namene. Moze na PM ili javno ako jos nekoga zanima.

Nisam tada verovao ali eto nisam bio u pravu :wave:

Zato i pitamo. Moguce da nesto drugo nije uredu ... Nazalost sliku tacne lokacije nemamo. Ping je preveliki, nista treba videti kako ce da radi u sledecih 7 dana pa onda zakljuciti nesto.

npetar je napisao(la):
Koliko sam shvatio... VeratNet je napisao da stavljaju AP-ove manje izlazne snage(30-50mW premda ja nisam cuo da postoji AP od 20-30mW). A to je los potez, istovremeno i odgovor na SaS-ovo pitanje. Znaci, stavili ste "losije" AP-ove a smanjili domet(naravno, slabiji uredjaji=mali domet :) ). Znaci, nista niste uradili...ili gresim?

ne, mi smanjujemo snagu na postojecim baznim stanicama kako bi sprecili korisnike da se povezuju na nase bazne stanice iz prevelike udaljenosti. Inace od sada koristimo smo cisco bazne stanice najnovije generacije 1310 seriju.

Dark_AveNGER je napisao(la):
@VeratNET: Konkretno kada Mirijevo i na kojoj lokaciji!? Ja sam blizu ul. Vitezova Karadjordjeve zvezde!

Za otprilike 45 dana ali sada nemamo tacnu lokaciju.

VeratNet je napisao(la):
Zato i pitamo. Moguce da nesto drugo nije uredu ... Nazalost sliku tacne lokacije nemamo. Ping je preveliki, nista treba videti kako ce da radi u sledecih 7 dana pa onda zakljuciti nesto.

Samo da bude jasno. Na koji ping mislis kad kazes prevelik? Na ping do BS ili verat ili yahoo. Posto mene najvise cudi ping do BS, iako je prilicno konstantan za wi-fi. Koliko bi po tebi on trebao da bude na ovu razdaljinu ciste vidljivosti, jedina mana moje pozicije je nekoliko spratova razlike.

Hvala na podrsci. Obavestavacu Vas i dalje o situaciji.

SaS je napisao(la):
Samo da bude jasno. Na koji ping mislis kad kazes prevelik? Na ping do BS ili verat ili yahoo. Posto mene najvise cudi ping do BS, iako je prilicno konstantan za wi-fi. Koliko bi po tebi on trebao da bude na ovu razdaljinu ciste vidljivosti, jedina mana moje pozicije je nekoliko spratova razlike.

Hvala na podrsci. Obavestavacu Vas i dalje o situaciji.

i jedan i drugi ali me najvise iznenadjuje ping prema inostranstvu jer ping do googlea nebi trebao da predje 100 ms sa tvog racunara.

pozdrav

VeratNet je napisao(la):
ne, mi smanjujemo snagu na postojecim baznim stanicama kako bi sprecili korisnike da se povezuju na nase bazne stanice iz prevelike udaljenosti. Inace od sada koristimo smo cisco bazne stanice najnovije generacije 1310 seriju.

Iznenadjujuce zaista. Posle pisete kako bi vam trebala konkurencija a ustvari vi nikome niste konkurencija ;)
Umesto da stavite jace predajnike a dozvoljavate kacenje sa max 400m, vi radite nesto potpuno suprotno, tj. nista ne radite vec ce biti sve po starom kao sto ste i dosad radili. A i dalje koristite Cisco koji se pokazao lose sudeci prema utiscima korisnika. Samo nemojte onu standradnu pricu, koju ste pricali i meni dok sam bio vas korisnik : "Nesto nije u redu sa vasom opremom".

Poz!

Ima li nekih planova za Zvezdaru, tacnije Lion, jos tacnije Lipov Lad? :)

Poslednja izmena:
Keops, 'ajd' isqliraj malo. VeratNet je verovatno samo jedan od zaposlenih u pomenutom ISP i ovde je da bi smo mi dobili informacije. Ako imas neku primedbu, otvori novi topic (eg. "pljuvanje po Veratu"), a ovaj neka ostane u vezi sa baznim stanicama zbog cega je i otvoren.
Verujem da ce mnogi ovde pronaci korisne informacije.
Hvala na razumevanju :)

previse si politically correct, bejbi. ali okej, ne zameram ti, pogotovu obzirom da furas nesto sto se zove web parlament :)

nemam ja nista protiv verata (niti, nedaj Boze, protiv personalizacije istog u liku VeratNet-a), niti imam nameru da otvaram nove topice u kojima bih pljuvao po njemu (veratu, kao provajderu), samo imam zesce nizak prag tolerancije prema odgovorima koji ubijaju nadu kod ljudi... istini za volju, realnost je takva kakva jeste - veoma surova - ali ja imam pravo da se pobunim, jer ja nisam taj koji je kreira, vec onaj koji se suocava sa njom. mislis da sam preterao? :)

Blade Runner je napisao(la):
Pa nas niko i nema u planu, tako blizu a tako daleko :S:

Ima Tehnikom na Karaburmi cini mi se - kod Partizanskog puta.

ok..da nastavimo :)

BruceLee je napisao(la):
Ima li nekih planova za Zvezdaru, tacnije Lion, jos tacnije Lipov Lad? :)

Na zalost za Lipov Lad nemamo nikakve planove za sada.

Keops je napisao(la):
pa kako ne - bice, evo, jos 45 dana. pocni da zaokruzujes po kalendaru!

srbija place za netom, provajder kaze da nije provajder. pruza usluge ciji kvalitet sam negira. disaster!

Keops, ako imas neko pitanje samo izvoli ...

Slazem se sa tobom da je nasa brzina porasta mozda manja nego sto mnogi ocekuju ali jednostavno nemoze brze. Stepen razvoja zavisi od mnogo faktora.

PJ je napisao(la):
Keops, 'ajd' isqliraj malo. VeratNet je verovatno samo jedan od zaposlenih u pomenutom ISP i ovde je da bi smo mi dobili informacije. Ako imas neku primedbu, otvori novi topic (eg. "pljuvanje po Veratu"), a ovaj neka ostane u vezi sa baznim stanicama zbog cega je i otvoren.
Verujem da ce mnogi ovde pronaci korisne informacije.
Hvala na razumevanju :)

Slazem se sa tobom. Ako hoces otvori novi topic samo ja bih to pre nekako drugacije recimo "nezadovoljni korisnici VeratNeta" ili mozda samo "korisnici VeratNeta". pljuvanje po Veratu mi malo zvuci prejaka rec.

Ako imas neko konkretno pitanje slobodno ...

Godominska ulica odmah ispod skojevskog naselja (rakovica) tri solitera, da li postoji mogucnost wireles ili nesto drugo unapred zahvalan

e stvarno su vam jaka pitanja, ladno mogu da se uortace sa planplusom i da prave pare - upisi ulicu, daj $1 i reci cemo ti - moze, ne moze, dodji juce. :)

nisam ja nezadovoljan korisnik verata, jer uopste nisam korisnik verata, pa i da hocu da otvorim novi topic, ne bih mogao tako da ga nazovem, jer bih lagao u startu :)

posto obojica ceznete za ostajanjem u kontekstu topica, evo, bicu krajnje konkretan - negativan odgovor po pitanju dostupnosti wirelessa < dvajes pet (vidis, smanjih ;) posto ljudi u gradu zainteresovanih za isti -- jel to u "planu", ikada??? posto me famozni plan zanima, jel mozes da me ispostujes i da u jednom ogromnom postu napises sta ce biti pokriveno i kada, pa makar bilo i 19. februara dve iljade desete, u 17 casova i 25 minuta (aj' ***** sekunde)!! mislim, jel plan u tako nekoj formi, ili je nesto kao - koliko stignemo, toliko? odgovaracemo na isti tip pitanja doveka i nikada necemo moci da kazemo svima - moze, evo sutra ti krece net. ili tad i tad, ali da ne lazemo jedni druge :)

objasni mi i taj stepen razvoja koji nazalost ide usporeno - sta ga to toliko koci? lova? nekako uvek ti lova prva padne na pamet u kontekstu pokretanja stvari u zemlji srbiji, zar ne? ko donosi lovu - disa iz svog dzepa? i tvog? ili sam i ja u toj nekoj cash kombinatorici? kako to ide? ako kojim slucajem jesam a ti mi kazes - nisi nam u planu, pricekaj malo, ili - ma losa ti je veza preko nas, pici dalje, ja nemam net, ti nemas korisnika - bezveze, zar ne? pored toga sto je totalno neprofesionalno i sto ne ide nikome u korist. vrlo lako cemo wireless otpisati i ti i ja, sa hiljadu i jednim razlogom, ali zasto, sta je to toliko nepremostivo? tih xyz metara opticke vidljivosti?

Poslednja izmena:
@VeratNet.
Evo ja sm povezan na Beomedicinu, udaljen oko 200m max.
AP: Pheenet 200mW+
Antena: 18dB Grid

I ping prema yahoo-u:
PING yahoo.com (66.94.234.13) 56(84) bytes of data.
64 bytes from w2.rc.vip.scd.yahoo.com (66.94.234.13): icmp_seq=0 ttl=55 time=222 ms
64 bytes from w2.rc.vip.scd.yahoo.com (66.94.234.13): icmp_seq=1 ttl=55 time=281 ms
64 bytes from w2.rc.vip.scd.yahoo.com (66.94.234.13): icmp_seq=2 ttl=55 time=229 ms
64 bytes from w2.rc.vip.scd.yahoo.com (66.94.234.13): icmp_seq=3 ttl=55 time=221 ms

Google:
ING google.com (216.239.57.99) 56(84) bytes of data.
64 bytes from 216.239.57.99: icmp_seq=0 ttl=238 time=227 ms
64 bytes from 216.239.57.99: icmp_seq=1 ttl=238 time=227 ms
64 bytes from 216.239.57.99: icmp_seq=2 ttl=238 time=219 ms
64 bytes from 216.239.57.99: icmp_seq=3 ttl=238 time=216 ms

verat
PING verat.net (217.26.64.130) 56(84) bytes of data.
64 bytes from primo.vdial.verat.net (217.26.64.130): icmp_seq=0 ttl=62 time=11.0 ms
64 bytes from primo.vdial.verat.net (217.26.64.130): icmp_seq=1 ttl=62 time=14.4 ms
64 bytes from primo.vdial.verat.net (217.26.64.130): icmp_seq=2 ttl=62 time=20.1 ms
64 bytes from primo.vdial.verat.net (217.26.64.130): icmp_seq=3 ttl=62 time=11.5 ms
64 bytes from primo.vdial.verat.net (217.26.64.130): icmp_seq=4 ttl=62 time=9.41 ms

Dosta bolje nego sto je bilo ...
:banana:

E sad imam jednu primedbu, aj potrudite se da imate bolju podrsku za BS-ove, posto nekad se desi da pukne BS ili sta vetj recimo uvece ili preko vikenda i nema nikog da namesti pa ostanes bez net-a dok ne pocne radno vreme vama ..

Inace u poslednje vreme ne mogu da se pozalim na vas, odlicni ste ,)

Poslednja izmena:
Kakvo je trenutno stanje sa AP na hotelu Slavija, dajte mali update? Prvenstveno mislim na korisnike, jer su najobjektivniji ...ili nisu :D Mislim na zagusenja, prekide u funkc. i slicno. Vrijedi li se cimati za opremu i eksperimentisanje.
Keops, smanji dozivljaj jasno ti je gdje zivis, pa prema tome nije Verat taj koji je glavni krivac za sve. Uklapaju se ljudi u sredinu u kojoj posluju, pa tako postupi i ti. Doduse ja sam "gost" u vise drzava u kojima ama bas sve funkcionise kao na divljem zapadu, tako da su mi svi koji rade na zaobilazenju glavnog monopoliste po pitanju "komunikacija" dobrodosli :smoke:

Keops je napisao(la):
e stvarno su vam jaka pitanja, ladno mogu da se uortace sa planplusom i da prave pare - upisi ulicu, daj $1 i reci cemo ti - moze, ne moze, dodji juce. :)

nisam ja nezadovoljan korisnik verata, jer uopste nisam korisnik verata, pa i da hocu da otvorim novi topic, ne bih mogao tako da ga nazovem, jer bih lagao u startu :)

posto obojica ceznete za ostajanjem u kontekstu topica, evo, bicu krajnje konkretan - negativan odgovor po pitanju dostupnosti wirelessa < dvajes pet (vidis, smanjih ;) posto ljudi u gradu zainteresovanih za isti -- jel to u "planu", ikada??? posto me famozni plan zanima, jel mozes da me ispostujes i da u jednom ogromnom postu napises sta ce biti pokriveno i kada, pa makar bilo i 19. februara dve iljade desete, u 17 casova i 25 minuta (aj' ***** sekunde)!! mislim, jel plan u tako nekoj formi, ili je nesto kao - koliko stignemo, toliko? odgovaracemo na isti tip pitanja doveka i nikada necemo moci da kazemo svima - moze, evo sutra ti krece net. ili tad i tad, ali da ne lazemo jedni druge :)

objasni mi i taj stepen razvoja koji nazalost ide usporeno - sta ga to toliko koci? lova? nekako uvek ti lova prva padne na pamet u kontekstu pokretanja stvari u zemlji srbiji, zar ne? ko donosi lovu - disa iz svog dzepa? i tvog? ili sam i ja u toj nekoj cash kombinatorici? kako to ide? ako kojim slucajem jesam a ti mi kazes - nisi nam u planu, pricekaj malo, ili - ma losa ti je veza preko nas, pici dalje, ja nemam net, ti nemas korisnika - bezveze, zar ne? pored toga sto je totalno neprofesionalno i sto ne ide nikome u korist. vrlo lako cemo wireless otpisati i ti i ja, sa hiljadu i jednim razlogom, ali zasto, sta je to toliko nepremostivo? tih xyz metara opticke vidljivosti?

Keopse, stvarno te nerazumemo ti se ustvari bunis sto je nas stepen razvoja toliko mali ?

Nazalost takav je kakav je i nije novac u pitanju vec se projekcija naseg biznis plana zasniva na tome da jednostavno zbog resursa naseg preduzeca nemozemo brze da se razvojamo od projektovanog.

+ mnogo drugih faktora, kasnile su bazne, pa napajanja pa kupis nesto a dobijes za 3 meseca ili se izgubi usput i veruj mi da to nije tako jednostavno.

Sto se tice naseg celokupnog plana to ti nazalost nemogu reci. Ako te zanima kada ces imati na nekoj lokaciji "Mogucnost" da se povezes pitaj.

Stvarno radimo na tome da bude i stabilnije nego sto je sada. Nazalost gomilu problema smo imali sa Beomedicinom ali se nadamo da cemo za mesec dva imati stabilni kvalitet na toj lokaciji.

poz,

AuReUs ReCtoR je napisao(la):
@VeratNet.
Evo ja sm povezan na Beomedicinu, udaljen oko 200m max.
AP: Pheenet 200mW+
Antena: 18dB Grid

I ping prema yahoo-u:

Google:

verat

Dosta bolje nego sto je bilo ...
:banana:

E sad imam jednu primedbu, aj potrudite se da imate bolju podrsku za BS-ove, posto nekad se desi da pukne BS ili sta vetj recimo uvece ili preko vikenda i nema nikog da namesti pa ostanes bez net-a dok ne pocne radno vreme vama ..

Inace u poslednje vreme ne mogu da se pozalim na vas, odlicni ste ,)

Posle one 4 BS koje ste stavili 2 dana,verujem da je vecina ocekivala da nastavite barem slicnim tempom,kad ono cvrc vec 5dana potpunog zatisja?!?!
JEste rekli da ce pasti opasan demanti,onom momku koji je rekao da kilavo postavljate BS?

VeratNet je napisao(la):
Sto se tice naseg celokupnog plana to ti nazalost nemogu reci. Ako te zanima kada ces imati na nekoj lokaciji "Mogucnost" da se povezes pitaj.

Ok, evo mene recimo interesuje kada cete poceti da se sirite van okvira grada, tj. u predgradje. Ja zivim u Ostruznici, i sad, posto je uzasno malo verovatno da bi neko bas ovde postavio bs, da li postoji neka varijanta stavljanja recimo jedne stanice izmedju Ostruznice i Zeleznika, ili tamo preko Save Jakova, ili tamo dole Umke. Ne znam koje kombinacije, ali mozda bi tako sa jednom stanicom pokrili i dva prigradska naselja sto opet nije lose.
Da pocnem da se nadam ili da pitam opet za deset godina? :)

marko81 je napisao(la):
Ok, evo mene recimo interesuje kada cete poceti da se sirite van okvira grada, tj. u predgradje. Ja zivim u Ostruznici, i sad, posto je uzasno malo verovatno da bi neko bas ovde postavio bs, da li postoji neka varijanta stavljanja recimo jedne stanice izmedju Ostruznice i Zeleznika, ili tamo preko Save Jakova, ili tamo dole Umke. Ne znam koje kombinacije, ali mozda bi tako sa jednom stanicom pokrili i dva prigradska naselja sto opet nije lose.
Da pocnem da se nadam ili da pitam opet za deset godina? :)

nemoras za 10 dodji 2006 :)

@VeratNet

Jos jedno pitanje,
Sta je problem losem pingu na Beomedicni, tehnicomov AP, losa oprema ili prebukirana stanica ?!?

AuReUs ReCtoR je napisao(la):
@VeratNet

Jos jedno pitanje,
Sta je problem losem pingu na Beomedicni, tehnicomov AP, losa oprema ili prebukirana stanica ?!?

Ako dozvolis ja mogu da ti dam odgovor na to pitanje, posto Verat poslovicno daje lazne informacije u vezi sa ovim pitanjem. Problem je u Veratovoj opremi koja pri vecim opterecenima nije sposobna da rutira kako treba te stvara velike odzive i prekide u vezi. Cini se da svi korisnici koji su udaljeniji od 300m od ap-a imaju ovaj problem na Cisco AP-ovima. Ovo nije slucaj ni sa jednim drugim provajderom koji koristi drugu opremu (recimo Tehnikom ima Pheenet-a, a Maksnet ima USRobotics). Inace postoje mesta u gradu na kojim se nalazi i po 14 wireless tacaka prenosa i na njima sve dobro sljaka - tako da nije problem u prisustvu tehnikovog AP-a. Problem je u losoj opremi i nespremnosti Verata i njegove tehnicke podrske da se pozabavi problemom. To ide dotle da su spremniji da ti kazu da nadjes drugog provajdera ili koristis modem jer wireless "nije za ozbiljnu upotrebu...". Dakle da rascistimo odmah - nema veze sa smetnjama u etru i zasicenosti frekvencije iako je to jedini odgovor koji Veratova tehnicka podrska je autorizovana da da.

Nazad
Vrh Dno