Šta je novo?

Nove BS - VeratNet

VeratNet je napisao(la):
U tom slucaju povezujes se UTP kablom i netreba ti nikakava oprema. Trenutno imamo zakupljenih dosta krovova pa netrazimo nove.

Koliko se placa uvodjenje kabla do stana i ko izvodi radove u zgradama?

Voyager je napisao(la):
A po pitanju wireless neta tek ne može da se govori o ozbiljnom projektu jer pre svega tu niti postoji jasna zakonska reulativa a niti je frekventi opseg koji se koristi (2.4Ghz) predviđen za to. Što znači da u iole normalnijoj zemlji (ne, ne mislim na zemlje EU) ovakav pristup netu ne bi ni bio moguć.

Pogresno si informisan. Svuda u svetu je dozvoljena 2.4 za wireless i to "for free", naravno zakonski je regulisana max emitovana snaga uredjaja.

Poslednja izmena:
VeratNet je napisao(la):
Imaces onda jednu uskoro u Mice Radakovica pa ces moci da probas ..to je relativno blizu tebe.

OK. Thanx za info. Opet imam 600-700m, ali dobro.
Nadam se da me nece zaklanjati soliteri iz Prvomajske...

Keops je napisao(la):
jeli, VeratNet, ko god da si imenom i prezimenom, jel imate vi u planu da pokrijete ceo grad? :) ili je to malo preobimno za Vas gospodu iz Verata, a? mislim, ovo "Nove BS" dobro zvuci kao marketinski potez, ali nista od Neta za mene, koji sam "tamo negde", a? (igrom slucaja, ovo "Save Kovacevic" me dotice, ali zar je to bitno, mogu da budem bilo gde, stvarno mogu!)

Kazi ti meni koj procenat grada je pokriven - 1? dva? bice da je 10 previse, ne? :) Ma mozda bude toliko posle ovih "novih BS-ova", ili opet precenjujem vase mogucnosti?

*****ite bre da palite ljude, pogotovu na mestima gde se jasno vidi da su oni zeljni Neta, licemerno je! Kome bre ovde treba tvoje "Nije nam to u planu za sada" ili "Nemamo tehnickih mogucnosti" - jesi zato startovao ovaj topic?

Javi se kad pokrijes bar 50% grada, imacemo onda o cemu da pricamo.

pazi Keopse BS na 2.4 GHz ce pre svega sluziti onim ljudima koji nece imati mogucnost da koriste ADSL (PCM ili Dvojnici) ili neko ko hoce sa PDA,Laptopom ili tablet PC-om da pristupa na Internet.

Sto se tice pokrivenosti na 2.4 GHz za rezidencijalne korisnika pokrivenost je prilicno mala ... ali se trudimo da pokrijemo sto veci deo grada.

U svakom slucaju ako zelis da povezes desktop racunar pod uslovom da imas telefonsku liniju i da ti cena od oko 70 eura mesecno nije previse, onda ti je nas savet da pricekas februar kada ce biti pusten ADSL svi ostali koji hoce jeftinije da prodju ....nemaju mopucnosti za ADSL treba da razmisle o wi-fi pristupu.

npetar je napisao(la):
Koliko se placa uvodjenje kabla do stana i ko izvodi radove u zgradama?

U svakom slucaju ti samo placas otvaranje naloga od 4.000 dinara a mi radimo sve ostalo.

VeratNet je napisao(la):
... uslovom da imas telefonsku liniju i da ti cena od oko 70 eura mesecno nije previse, onda ti je nas savet da pricekas februar kada ce biti pusten ADSL svi ostali koji hoce jeftinije da prodju ...

potpuno je pogresna informacija da ce ADSL biti 70e i to od februara. ADSL se ocekuje za par dana (cak je i sam telekom na njihovom sajtu objavio pocetak) a sto se tice cene u poslednji momenat su spustene (informacija iz strategije) i realno gledano 256 kbps ce biti oko 25-30 evra, FLAT. ovo su informacije dobijene od ljudi iz telekoma kao i od ljudi koji rade u ISP firmama.

Slazem se ja da ce ADSL biti mozda nesto ranije ali dok provajderi formiraju svoje cene, nacin pruzanja usluge, i sve ostalo ima neko vreme da prodje. Za cene je vrlo diskutabilno i za sada nebih to komentarisao. Cena od oko 70 eura koju sam napomenuo ce biti za 768/192 kb. U svakom slucaju ce wireless uvek da bude jeftiniji.

VeratNet je napisao(la):
U svakom slucaju ti samo placas otvaranje naloga od 4.000 dinara a mi radimo sve ostalo.

Hvala na odgovoru.

Interesuje me jos nesto. Kako povezujete bazne stanice. Wireless-om(2.4, 3.5, 5 GHz), kablom?

npetar je napisao(la):
Pogresno si informisan. Svuda u svetu je dozvoljena 2.4 za wireless i to "for free", naravno zakonski je regulisana max emitovana snaga uredjaja.
Nismo se razumeli. Mislio sam da u svetu ne možeš da napraviš mrežu na 2.4GHz koja ima status ISP, zar ne? Koliko znam za to služe neke druge frekvencije.

VeratNet je napisao(la):
jel mozes da nam postujes ovde ping do googlea i yahoo-a

poz,

Pinging google.com [216.239.57.99] with 32 bytes of data:

Reply from 216.239.57.99: bytes=32 time=228ms TTL=243
Reply from 216.239.57.99: bytes=32 time=234ms TTL=243
Reply from 216.239.57.99: bytes=32 time=253ms TTL=243
Reply from 216.239.57.99: bytes=32 time=229ms TTL=243
Reply from 216.239.57.99: bytes=32 time=245ms TTL=243
Reply from 216.239.57.99: bytes=32 time=238ms TTL=243

Ping statistics for 216.239.57.99:
Packets: Sent = 7, Received = 7, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 228ms, Maximum = 253ms, Average = 236ms
Control-C
^C
C:\Documents and Settings\SaS>ping yahoo.com -t

Pinging yahoo.com [66.94.234.13] with 32 bytes of data:

Reply from 66.94.234.13: bytes=32 time=234ms TTL=55
Reply from 66.94.234.13: bytes=32 time=231ms TTL=55
Reply from 66.94.234.13: bytes=32 time=238ms TTL=55
Reply from 66.94.234.13: bytes=32 time=232ms TTL=55
Reply from 66.94.234.13: bytes=32 time=248ms TTL=55
Reply from 66.94.234.13: bytes=32 time=278ms TTL=55
Reply from 66.94.234.13: bytes=32 time=266ms TTL=55

Ping statistics for 66.94.234.13:
Minimum = 231ms, Maximum = 278ms, Average = 246ms
Control-C

Dobro ili lose?

Trebalo bi da bude bude bolje,ja na ISDNU preko Yubc-a imam average ping ka yahoo 175ms,a ka googlu 115ms

Mislim da je to do Verata posto:

C:\Documents and Settings\SaS>ping verat.net -t

Pinging verat.net [217.26.64.130] with 32 bytes of data:

Reply from 217.26.64.130: bytes=32 time=46ms TTL=62
Reply from 217.26.64.130: bytes=32 time=55ms TTL=62
Reply from 217.26.64.130: bytes=32 time=18ms TTL=62
Reply from 217.26.64.130: bytes=32 time=39ms TTL=62
Reply from 217.26.64.130: bytes=32 time=24ms TTL=62
Reply from 217.26.64.130: bytes=32 time=20ms TTL=62
Reply from 217.26.64.130: bytes=32 time=29ms TTL=62
Reply from 217.26.64.130: bytes=32 time=45ms TTL=62
Reply from 217.26.64.130: bytes=32 time=23ms TTL=62
Reply from 217.26.64.130: bytes=32 time=20ms TTL=62
Reply from 217.26.64.130: bytes=32 time=24ms TTL=62

Ping statistics for 217.26.64.130:
Packets: Sent = 12, Received = 12, Lost = 0 (0% loss),
Minimum = 18ms, Maximum = 129ms, Average = 39ms

aj sad ja imam jedno "glupo" pitanje...
kad ce i da li ce uskoro moci da se korisri Wireless bez postavljanja antene na krov (kako to vec ide, ne interesuje me posto imam ISDN, pa ne znam), vec ona varijanta, ukljucim WiFi na notebooku i kacim se na net, kao napolju sto funkcionise???

boggyman je napisao(la):
kad ce i da li ce uskoro moci da se korisri Wireless bez postavljanja antene na krov (kako to vec ide, ne interesuje me posto imam ISDN, pa ne znam), vec ona varijanta, ukljucim WiFi na notebooku i kacim se na net, kao napolju sto funkcionise???

Kada neko od provajdera bude zakupio bar petinu krovova po gradu ili kada male satelite sa antenama vidis oko sebe :D

Poslednja izmena:
boggyman je napisao(la):

hmmm, postoji nesto sto se zove WiMAX i pruza sledece:

- clijentska oprema od 100-300 evra
- NEPOTREBNA opticka vidljivost
- stabilnost i brzine kao kod E1 fixnih linija
- zone pokrivanja od nekoliko kilometara u sa 4 sektorske antene

ovo je pravi wireless i mi ga nazalost necemo nikada osetiti. ako nekoga zanima vise googkajte.

nazalost mi ovo necemo docekati. inace to je trenutno no.1 stvar oko koga se svetski ISP-ovi raspituju, kupuju opremu, postavljaju, jer je ovo buducnost wireless-a.

Lokacija na koju ću uskoro da preselim svoj posao je oko 250 metara udaljena od Beomedicine (uzbrdo Kruševačkom, kome je poznat kraj).
Vidim da na Beomedicini ima Veratov AP.
1. Koji još provajderi imaju AP na Beomedicini?
2. Recite mi kakva su vaša trenutna iskustva sa Verat-ovim ili AP-om nekog drugog provajdera na Beomedicini?
3. Da li je ta lokacija generalno zagušena tj. da li ima previše smetnji?
4. Ono što me brine je što sam ipak dosta niže od vrha Beomedicine a prilično blizu. Da li taj "strmi" ugao može da se savlada kvalitetnom opremom koju ću u svakom slučaju uzeti (npr. Pheenet AP sa Prism čipom + neka firmirana grid antena)?

Poslednja izmena:
pazi Keopse BS na 2.4 GHz ce pre svega sluziti onim ljudima koji nece imati mogucnost da koriste ADSL (PCM ili Dvojnici) ili neko ko hoce sa PDA,Laptopom ili tablet PC-om da pristupa na Internet.
pa nema frke - taj sam. imam dvojnika, necu moci da koristim adsl, imam laptop, imam wi-fi karticu i sta mi fali - provajder? iliti opticka vidljivost? jel ja to treba da obezbedim, ili ti?

U svakom slucaju ako zelis da povezes desktop racunar pod uslovom da imas telefonsku liniju i da ti cena od oko 70 eura mesecno nije previse, onda ti je nas savet da pricekas februar kada ce biti pusten ADSL svi ostali koji hoce jeftinije da prodju ....nemaju mopucnosti za ADSL treba da razmisle o wi-fi pristupu.
nije mi previse, iz prostog razloga sto je Net osnova mog posla i sto mesecno zaradim bar 10x vise nego sto bi me kostao taj adsl koji si uzeo kao primer. desetina mojih primanja bi bez problema mogla da ode na konekciju iz prostog razloga sto bi mi em olaksala rad em bi mi definitivno povecala prihode. u svakoj normalnoj zemlji bi se vi, kao isp potrudili da meni obezbedite Net i ne bi vam palo na pamet da ikome, pa ni meni dajete odgovor tipa 'Nije nam to u planu' ili 'Nemamo tehnickih mogucnosti' - malo je bezveze da se pravdate svojom nesposobnoscu, ne?

Aj kad se svi raspituju onda i ja da pitam nesto.....interesuje me BS u krnjaci tj. dobio sam mail od teh. podrske (vase) da ce uskoro biti postavljen, e sad me interesuje gde tacno, tj. i ulica i objekat......

voyager je napisao(la):
Nismo se razumeli. Mislio sam da u svetu ne možeš da napraviš mrežu na 2.4GHz koja ima status ISP, zar ne? Koliko znam za to služe neke druge frekvencije.

Evo demanta pogledaj recimo ovog provajdera u Americi.

http://www.ottawawireless.net/

ima slicne cene ko mi, osim pristupne brzine naravno ... ? :)

SaS je napisao(la):
Pinging google.com [216.239.57.99] with 32 bytes of data:

Reply from 216.239.57.99: bytes=32 time=234ms TTL=243
Reply from 216.239.57.99: bytes=32 time=253ms TTL=243
Reply from 216.239.57.99: bytes=32 time=229ms TTL=243
Reply from 216.239.57.99: bytes=32 time=245ms TTL=243
Reply from 216.239.57.99: bytes=32 time=238ms TTL=243

Ping statistics for 216.239.57.99:
Minimum = 228ms, Maximum = 253ms, Average = 236ms
Control-C
^C
C:\Documents and Settings\SaS>ping yahoo.com -t

Pinging yahoo.com [66.94.234.13] with 32 bytes of data:

Reply from 66.94.234.13: bytes=32 time=234ms TTL=55
Reply from 66.94.234.13: bytes=32 time=231ms TTL=55
Reply from 66.94.234.13: bytes=32 time=238ms TTL=55
Reply from 66.94.234.13: bytes=32 time=232ms TTL=55
Reply from 66.94.234.13: bytes=32 time=248ms TTL=55
Reply from 66.94.234.13: bytes=32 time=278ms TTL=55
Reply from 66.94.234.13: bytes=32 time=266ms TTL=55

Ping statistics for 66.94.234.13:
Minimum = 231ms, Maximum = 278ms, Average = 246ms
Control-C

Dobro ili lose?

Ti si povezujes etherentom?

legend je napisao(la):
hmmm, postoji nesto sto se zove WiMAX i pruza sledece:

- clijentska oprema od 100-300 evra
- NEPOTREBNA opticka vidljivost
- stabilnost i brzine kao kod E1 fixnih linija
- zone pokrivanja od nekoliko kilometara u sa 4 sektorske antene

ovo je pravi wireless i mi ga nazalost necemo nikada osetiti. ako nekoga zanima vise googkajte.

nazalost mi ovo necemo docekati. inace to je trenutno no.1 stvar oko koga se svetski ISP-ovi raspituju, kupuju opremu, postavljaju, jer je ovo buducnost wireless-a.

Da WIMAX ce biti krajem 2005 i pocetkom 2006 dostupan pa cak mozda i kod nas... ali to nije nesto sto ce biti uskoro ...

voyager je napisao(la):
Lokacija na koju ću uskoro da preselim svoj posao je oko 250 metara udaljena od Beomedicine (uzbrdo Kruševačkom, kome je poznat kraj).
Vidim da na Beomedicini ima Veratov AP.
1. Koji još provajderi imaju AP na Beomedicini?

najbolje je da pozajmis opremu od nekoga i da probas da skeniras radio spektar.

voyager je napisao(la):
2. Recite mi kakva su vaša trenutna iskustva sa Verat-ovim ili AP-om nekog drugog provajdera na Beomedicini?

Iskreno receno imamo dosta problema sa Beomedicinom i radimo na poboljsanju kvaliteta.

voyager je napisao(la):
3. Da li je ta lokacija generalno zagušena tj. da li ima previše smetnji?

Ovo je isto prethodni odgovor.

voyager je napisao(la):
4. Ono što me brine je što sam ipak dosta niže od vrha Beomedicine a prilično blizu. Da li taj "strmi" ugao može da se savlada kvalitetnom opremom koju ću u svakom slučaju uzeti (npr. Pheenet AP sa Prism čipom + neka firmirana grid antena)?

Ugao ne bi trebao da ti predstavlja problem cak stavise mislim da ce mozda cak i sam pheenet bez antene (samo male dipol antenice) uspeti da ti radi do Beomedicine.

Ali za sada neotvaramo nove naloge za pristup kod Beomedicine zato sto radimo na resavanju nekih postojecih problema.

Keops je napisao(la):
pa nema frke - taj sam. imam dvojnika, necu moci da koristim adsl, imam laptop, imam wi-fi karticu i sta mi fali - provajder? iliti opticka vidljivost? jel ja to treba da obezbedim, ili ti?

ni ja ni ti vec provajder. U svakom slucaju ako za tvoju lokaciju postoje tehnicke mogucnosti nadamo se da ces biti nas korisnik u svakom slucaju wi-fi kao takav se nemoze uzeti za neku profesionalnu upotrebu. Ukoliko si spreman na to da ti internet ponekada nece bas najbolje raditi a zelis da prodjes jeftinije onda treba da razmisljas o wi-fi pristupu.

Keops je napisao(la):
nije mi previse, iz prostog razloga sto je Net osnova mog posla i sto mesecno zaradim bar 10x vise nego sto bi me kostao taj adsl koji si uzeo kao primer. desetina mojih primanja bi bez problema mogla da ode na konekciju iz prostog razloga sto bi mi em olaksala rad em bi mi definitivno povecala prihode. u svakoj normalnoj zemlji bi se vi, kao isp potrudili da meni obezbedite Net i ne bi vam palo na pamet da ikome, pa ni meni dajete odgovor tipa 'Nije nam to u planu' ili 'Nemamo tehnickih mogucnosti' - malo je bezveze da se pravdate svojom nesposobnoscu, ne?

Onda za tebe wi-fi definitivno nije resenje. Bolje je da potrazis mozda neko malo skuplje i kvalitetnije resenje. Sto se pokreivenosti tice VeratNet ima svoj plan razvoja koji podrazumeva sirenje u procentima na godisnjem nivou od toliko i toliko. Mi jednostavno radimo na postavljanju velikog broja baznih stanica ali oni koji nemaju mogucnost treba jednostavno da pokusaju sa nekom drugom solucijom ili da potraze drugog provajdera.

deky je napisao(la):
Aj kad se svi raspituju onda i ja da pitam nesto.....interesuje me BS u krnjaci tj. dobio sam mail od teh. podrske (vase) da ce uskoro biti postavljen, e sad me interesuje gde tacno, tj. i ulica i objekat......

Odmah kod pancevackog mosta.

VeratNet je napisao(la):
Ti si povezujes etherentom?
Ne nego AP-om sa krova a do krova UTP kablom do ethernet kartice. Nadam se da smo se razumeli.
Inace ovaj ping ka google je u kasnije sate bio mnogo manji ali ka yahoo je stalno toliki sto me prilicno zbunjuje je prema nekim drugim sajtovima je konst ispod 180ms

Trace-ovanjem sam utvrdio da najveci ping postoji na nekom 4. hopu od mene, mislim da je to link od Verata do Deutche cega god, sve dotle je u rangu ispod 60ms i onda na tom mestu poraste za nekih 100 i nesto a posle toga je zanemarljiv naravno.
Takodje me cudi moj ping do BS Vidikovac, udaljenost 250-300m, (ne zalim se naravno iovako je bolje nego sto sam ocekivao). Da podsetim ping do BS je 15-60ms
Kapiram G standard => manji domet =>veci propust ali pre nekog vremena od LB do Miljakovca (BGwireless, tada B standard) nekih 4 km, rekao bih, ping do BS je bio konstantno 4<>12 ms

Zar to nije cudno? Ping do mog AP-a kroz 35m UTP kabla je 1 ms
Kabl antenski (netiks) do AP-a je 3m.

S' obzirom na udaljenost i trenutnu nezauzetost BS-a kapiram da bi mozda trebalo da imam i nizi ping.

Zamolio bi te ako je moguce da mi obezbedis sliku tacne lokacije vase antene da malo bolje nanisanim posto znas i sam da na toj zgradi ima jos nekoliko antena slicne namene. Moze na PM ili javno ako jos nekoga zanima.

Hvala na svim odgovorima. Samo da podsetim za one koji nemaju strpljenja:

SaS je napisao(la):
02.07.2004, 15:44
@VeratNet
A da li su planirane lokacije Vidikovac, Cerak, L.Brdo, Petlovo Brdo za baznu stanicu i ako nisu kada ce otprilike? Recimo vodotoranj na Kosutnjaku je idealna lokacija za sva pomenuta naselja.
i odgovor
VeratNet je napisao(la):
03.07.2004, 01:44
ZA sada nemamo u planu navedene lokacije. Ali se nadam da ce se uskoro raditi i po tom pitanju.

Nisam tada verovao ali eto nisam bio u pravu :wave:

Poslednja izmena:
Pitanje za VeratNet:
Da li se planira Miljakovac 1 i da li znate okvirne planove kada?

Koliko sam shvatio... VeratNet je napisao da stavljaju AP-ove manje izlazne snage(30-50mW premda ja nisam cuo da postoji AP od 20-30mW). A to je los potez, istovremeno i odgovor na SaS-ovo pitanje. Znaci, stavili ste "losije" AP-ove a smanjili domet(naravno, slabiji uredjaji=mali domet :) ). Znaci, nista niste uradili...ili gresim?

Nazad
Vrh Dno