Šta je novo?

Nova tastatura

WebWolf

Čuven
Učlanjen(a)
18.09.2004
Poena
735
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5600 & Scythe Mugen
Matična ploča
MSI X470 Gaming Pro Carbon
RAM
Kingston HyperX Predator 16GB 3200MHz
GPU
GeForce RTX™ 3060 Ti GAMING OC PRO 8G
Storage
Samsung 970 Evo Plus 1TB & Samsung 970 Evo Plus 500GB
PSU
Corsair RM650x
Kućište
NZXT H500
Miš & tastatura
Cooler Master MK730 & Razer Basilisk v3
Mobilni telefon
Pixel 7 Pro
Pametni uređaji
Xiaomi Roborock 6
Xiaomi Air Purifier 3H
Pristup internetu
  1. Optički internet
Heh... neki bi rekli da hocu i da stisnem i da prdnem, ali ***. evo sta mi treba od tastature :) .

Pre svega, bitna mi je ergonomija, da je sto udobnija za dugotrajno (i mukotrpno) kucanje. Do ovog trenutka imam A4Tech KBS8 sa palm-restom (ma sta vi pricali o njoj, ja ovu tastaturu volim :d ), ali mi je malko dosadila. Prvo, sto se sva izlizala i pozutela, drugo... jednostavno dosadila mi je, imam je ko zna koliko godina vec.

Posto bih nesto slicno, samo malo kvalitetnije, preporucljivo je da ima palmrest uz sebe, ili bar da je sa nekim padom. Nerviraju me slim tastature, tako da bih voleo da ima mogucnost da se malo odigne zadnji deo. Hod tastera, osrednji. Tvrdoca mi nije bitna. Bitno mi je da ima veci backspace i levi shift veci od ostalih tastera. Insert/Home... moze da bude u 3x2 i 2x3, nema veze.

Ukratko, ako imate neki predlog, koji bi se mogao podvesti pod "udobna", slobodno ga recite.

Ja sam gledao Ergo 4000, ali iskren da budem ne daju mi se onolike pare za tastaturu. Spreman sam da izdvojim do recimo 2.5 hiljade.

Neki moji izbori su bili M$ Natural 2000, Logitech Media 600 (video sam da stariji model ima i sa palmrestom, a i on mi se vise svidja). Gledao sam da li moze da se nadje Logi Internet navigator SE, ali izgleda da ne moze.

Predlozi?

ne znam posto ti je ms 4000, ali ako vec dajes 2.5 , stisni se pa daj jos tih 1000 (u moje vreme je bila 40-tak e), vredi definitivno.

imash za 34eura u gigatronu microsoft ergonomic value pack sa ergo4000 i vrlo solidnim msovim optichkim mishem, da meni treba ergonomija ne bih gledo nishta dalje, tastatura je perverzija.

Hvala na savetima. Prosetacu danas po gradu pa cu videti sta je u ponudi, ali svakako drugacije sada gledam na stvar :). Komplet mi bas i nije neophodan, samo tastatura. Ovaj mis koji imam je prilicno ok.

Meh. Izgleda da ce biti Gigatron. U Nisu nisam nasao (po razumnoj ceni). A mis cu ili prodati, ili cu ga pokloniti ili zadrzati :) . Bas ne mogu da verujem da nema u Nisu. Samo moram da sacekam da neko od obliznjih ide u BG :) .

Poslednja izmena:
Batali te tastature sa "skejtbordovima", palmrestovima, i ostalim dodatcima, kupi sebi Logitech UltraX premium, ili samo UltraX ako stisnu pare, i uzivaj u savrshenoj tastaturi. ja sam se odrekao Apple wired-a zbog ovog Logitech-a, a kucanje na njoj se za IT ljude moze porediti sa sex-om za obichne ljude :p

Logitech%20UltraX%20Premium%20oem%20920-000173.jpg

Batali te tastature sa "skejtbordovima", palmrestovima, i ostalim dodatcima, kupi sebi Logitech UltraX premium, ili samo UltraX ako stisnu pare, i uzivaj u savrshenoj tastaturi. ja sam se odrekao Apple wired-a zbog ovog Logitech-a, a kucanje na njoj se za IT ljude moze porediti sa sex-om za obichne ljude :p

Ovo bi lako moglo da zavrsi u nekom signature-u :)
A sto se tice doticne tastature, stvarno je jako dobra.

ja bih na tom ultrashitu kucao jedino da me dvojica tuku sa druge dve po ledjima, to je meni gora kazna od laptopa...

mogu samo da kazem da si spamer as usual, posto je covek opisao sta zeli...

Znas, Igoritze, ja imam shake koje bi bez problema mogle da sluze kao lopate za sneg :d . Da li ti zaista mislis da mene moze da podmiri stapic od tastature? :) Ako je tastatura previse uska meni se zapletu prsti bre :d .

Dakle, slim & short ne dolazi u obzir :). A verovatno ce pasti Ergo 4000. Jednostavno, slim i male tastature mi uopste ne prijaju.

ja bih na tom ultrashitu kucao jedino da me dvojica tuku sa druge dve po ledjima, to je meni gora kazna od laptopa...

mogu samo da kazem da si spamer as usual, posto je covek opisao sta zeli...

a pa dobro. ti si ochigledno neki tvrdoglav lik koji ne moze da prizna da je kucanje na slim tastaturama jedno 40 hiljada puta bolje od "dugme za lift" tastatura, pa se ne vredi ni okretati na tu tvoju prozivku ...

@webwolf - nisi u pravu, izgleda nisi probao - razmak izmedju dugmica na slim tastaturama je isti kao i na standardnim, te je na standardnim teze kucati vecim prstima - treba prst vishe da ti ulegne u dugme da bi bilo otkucano.

Poslednja izmena:

Logitech%20UltraX%20Premium%20oem%20920-000173.jpg

Na prvi pogled izgleda lepo, ja jos samo zamerim mali enter. Ne znam koje je sirine, valjda nije uza od standardnih tastatura... Meni ne smetaju slim tastature, ali uzane i bez tastera insert i ispremestanim desnim delom ne mogu da podnesem organski.
Jel ima ista ovakva ali sa velikim enterom? Moze i sa manjim backspace, ne gresim toliko. :)

a da ti prihvatis da nemamo bas svi istu konstrukciju zglobova, velicinu sake, prstiju, navike pri kucanju itd... za pocetak koliko uopste kucas i sa koliko prstiju? koliko ja citam tvoje postove tvoja veza sa it-em je uglavnom u nekim maloprodajama isl, a neko ko zivi od tastature ipak ima malo drugacije vidjenje.
da si ti u pravu, ne bi se niko ni trudio da pravi ergonomske tastature, vec bi svi pravili te slimcice i samo njih..
tebi odgovara slim, super... covek je explicitno trazio nesto drugo i ti dodjes i objasnjavas kako je ultrax super tastatura i to je spam.

igore jel mozhesh da mi uchinish jednu uslugu ? poshto mi se ta tastatura dopada jako a nemam gde da je testiram jel nije problem da skinesh http://www.passmark.com/products/keytest.htm i samo proverish koliko tastera radi u isto vreme i da li radi kombinacija enter + del + home :) bio bih ti jako zahvalan :)

e da sry za offtopic ali kapiram da je wolf svoj problem reshio pa da iskoristim diskusiju :)

Poslednja izmena:
Ne razumes. Nije stvar u tasteru, nego u polozaju ruku. Hod tastera mi bas i nije veliki problem, koliko to da ja moram da spustim ruke na nesto. A kada je tastatura pod malim uglom, onda mi zglobovi vise u vazduhu kako bi sake i prsti uopste bili na samim tasterima. Tako je cak i kada spustim nozice na ovoj obicnoj tastaturi. Inace, kucao sam na slim. Mislim, slim bi mi bila mnogo udobnija da mogu da ispruzim ruke neki metar od sebe :d .

@zevs - nije uzana, chak je i shira od standard velichine za nekih 2-3 centimetara. shto se tiche entera, moja je sa velikim enterom, nisam ni primetio da je ova na slici sa malim, to valjda zavisi od trzishta za koje je planirano.

@danijel00 - pa onda si verovatno video moja tri cetiri posta, jer se bavim programiranjem, programiranje studiram na PMF-u, i pare zaradjujem od web design-a.

slimcic - nisu sve slim tastature male tastature, kako ih ti predstavljash. da si kojim sluchajem video model o kom pricham, znao bi da je veca od standardne tastature,a da je povrshina jednog dugmeta veca za koji milimetar od ustaljenih velichina. te se ne moze porediti sa laptop tastaturom. evo sad je izmerih - pola metra. ako je tebi malo pola metra za tastaturu, onda si ti verovatno najbolji ortak od jao minga. ili on sam.

i nije spam, jer gomila ljudi ovde tvrdi da neshto shto nisu probali ne valja, i da im mozda ne odgovara, pa ja samo shirim vidike.

@rev - rade 3 tastera istovremeno, radi enter+del+home.

@Wolf - sad mi je jasno. ne znam onda shta da ti kazem, mislio sam da ovo eventualno moze da ti znachi, jer je veliki slim u pitanju, al *** ...

Jesi probao da kucaš na Logitech Wave? Ja sam je pazario nedavno, imao sam upravo tu Logi UltraX koja je na toj slici i bila mi je najbolja tastatura na svetu ikada proizvedena (čak sam imao i prvu verziju bez MM tastera, pa sam kasnije kupio istu, samo sa tasterima), ali je počela malo da se gubi, nije htela da kuca baš sve tastere uvek, čini mi se da je malo opao kvalitet (drugar je već drugu UltraX promenio za 3-4 meseca, zeza ga shift, pa space i tako svašta), onu prvu sam arčio dve, tri godine, i ni jedan mali problemčić, prezadovoljan sam bio, bukvalno sam joj izlizao slova koliko sam kucao, a morao sam da nađem neku zamenu... Iako je Wave potpuno drugačija kategorija od UltraX, odlično mi je legla, ne odmah, ali nakon nedelju dve, kucam isto toliko brzo i udobno kao na slimu, a vidi se da je dosta kvalitetnija, ima sjajne MM tastere, odličan palm rest, malo je višlja, ali ima dva nivoa visine (nožica), tako da je podesivo... I jeste malo skuplja od 2.5k, više je oko 3.5k, ali mislim da zaista vredi... Probaj negde malo da kucaš, većina normalnih radnji to ima izloženo, pa vidi, možda ti se svidi :)

Poslednja izmena:
@igoritza, priznajem nisam pratio tvoj razvojni put |> posle price o kamatama me bas cudi da studiras pmf...
malo sam uzeo da razmisljam o ergonomiji ergonomskih vs slim tastatura... koliko imas kg? rekao bih da nekom ko ima puno sebe izmedju laktova treba vise mesta da razmakne laktove (tj da se razmase) i onda mu naravno prija razmak na tastaturi...
ja kad kucam na laptopu moram da spojim ruke zglobove sake na <10cm, sto znaci da mi laktovi odu ispred tela ili da ih nabijem sebi u stomak. U oba slucaja tesko i sporo kucam sa jako puno gresaka...
a nisi mi odgovorio ni sa koliko tacno prstiju kucas... sa ergo tastaturom hteo-ne hteo kucas sa 10...

@vule obzirom da su slicne cene (ili je cak ms jeftiniji), a ja jesam probao obe, moja preporuka ide ms4000.. npr u novelu na spensu su imali izlozene obe jednu pored druge, pa mozda nije losa ideja da covek proba obe pre kupovine...

@vule - Wave izgleda fenomenalno! svaka chast za find.

@danijel00 - ih sad, evo otkrivam se, ko na fejsbuku: nisam mali, imam 181, i pritom idem u teretanu, i odatle vuchem 90 kila. u ramenima sam koliko i moje vishe kolege sa kojima sam igrao kosharku lane. imash moje slike sa basketa na temi za slike. kucam sa 4 prsta na levoj, i sa 2 na desnoj, i sa oba palca space. i josh jednom ponavljam - nija svaka slim tastatura mala, UltraX je shiroka 50cm.

i 'de se seti te priche o kamatama ... ne kapiram onda komentar - kredite uzimaju i bogati i siromashni. moj cale je penzionisan, a pare u kucu donosimo ja i brat (pozorishni reziser). sasvim opravdano stanje da budem student. i to na PMF-u, i to vanredno, upravo zbog posla. dnevno otprilike vishe iskucam nego shto izgovorim rechi (ako se float, integer, <p>, </p> i ostalo rachunaju), tako da bih verovatno znao shta je kvalitetna tastatura, sobzirom da je moja 40 evra. (ukazujem na to da mi nije svejedno chime kucam)

Poslednja izmena:
OT: Slazem se za kredite, ali smo diskutovali da li je kamata mala/velika... koliko se secam, ti si uzeo kredit sa nekom brutalno velikom kamatom i uzeo da nas ubedjujes kako je to sasvim ok kamata, pa sam zakljucio da ti procenti bas nisu jaca strana.

ehh sad Vuletov find...
kad sam prelazio sa zicne ms4000 na bezicnu, sam se dvoumio izmedju wave (tad je bio samo bezicni) i ovog comforta... izabrao comfort, a probao obe pre toga i wave mi je bio losiji od ms4000, a ovaj mi je bio blizi osecaju na 4000... mozes potraziti thread.

ja mislim da je mozda problem tome sto ti pricas o necemu sto nisi probao... tj ja sam sigurno puno vise vremena proveo na ravnim tastaturama (i dobrim i velikim i skupim) nego ti na ergonomskim i znam da mi se vise ne vraca na ravnu tastaturu kakva god da je...

Poslednja izmena:
Vidim da cu ja da podizem kredit zbog tastature kako ste krenuli :d .

Ako uopste nadjem, probacu, mada sam vec kucao i na razlomljenim, i ok mi je osecaj.

Rabim ovu MS 4000 vec dve godine, i ne menjam je ni za sta (osim mozda onu novu 8000 wireless hubba hubba) :)

Mis koji ide uz Ergo pack je trash (jako neudoban) tako da ili ga baci ili pokloni nekom.

neko je bio hvalio onu kamenu IBM-ovu tastaturu skoro na forumu, mozda bi ti se svidela webwolf, zaboravih kako se zove, al poenta je da je teshka jedno 10ak kilograma, i pravljena od ne znam ni ja chega, i velika je ko djavo. :)

G15 je velika tastatura isto, ali zbog dodatnih dugmeta sa strane, a eventualno bi ti odgovarao Saitek Eclipse bilo koji, jer sam video da imaju ogromne nozice, da ih bukvalno drzish na 40ak stepeni od stola.

izgleda da ostaje wave ili MS tastatura, jer oni jedini prave tastature po tvom izboru.

da dodam jos...

brat je prosuo sok u ms4000 i poslao u vecna lovista par tastera (nista bitno 2,w,9,8 |)))))
ja sam je otvarao da je ocistim i mogu da kazem da je od svega sto sam otvorio u zadnjih par godina najbolje napravljena... istini za volju nisam otvarao skuplji logitech ni jedan |))

yess... i tu ispod space-a je elektronika i bas je tu upao sok... ludilo |))
Trenutno ovu popravlja jedan jako sposoban lik sa spremnim tecnim srebrom (moja ideja je bila benzin pa sta mu bude |))), pa cu javiti rezultat...
puna kesa srafova, a tek ce sklapanje da bude zanimljivo |))))

Kupio sam Ergo 4000, i nisam se pokajao. Treba privikavanja, ali je super :D.

Hvala na predlozima :D.

Joj da, nisam pitao. Da li postoji neki nacin da odrzavam ovu presvlaku, da se ne bi iskrzala ili zaprljala? Da li uopste ima tendenciju da se iskrzava na mestima gde se drze dlanovi?

godinu i kusur kod mene i godinu dana kod brata i jedino su tasteri prljavi, a veruj da brat jede na njoj redovono... znaci opusti se i uzivaj...

Vrh Dno