Šta je novo?

Nova ploca novi problemi (DFI nf4x)

n_131

Slavan
Učlanjen(a)
16.09.2005
Poena
320
Pre neki dan sam zamenio plocu.Kupio sam DFI nf4x za mog Semprona 2800+ po preporuci clanova ovog foruma. I sada imam specifican problem.
Overclockovanjem sam stigao do vrednosti 300 za fsb, naravno HT mi je 3x a memorija (Kingston VR, 1x512Mb Kingston cipovi) mi je namestena na 133Mhz 3-3-3-8 mada moze da radi i sa 2.5-3-3-7 na ovoj frekvenciji. Problem je sledeci:
Svako sledece ubrzanje FSB-a dovodi do poruke: Nvidia IDE RAID boot rom, searchig for nesto... i tu zakuca, nema nista od podizanja sistema, imam samo IDE hard od 3.2Gb u trenutnom nedostatku boljeg...
Da li treba mozda da povecam napon memorije ili nesto slicno, posto sam cuo da ovaj Kinston i nije bas nesto (menjao sam 1x512 PQI za njega)?
Sa kojim podesavanjima mogu da teram ovo na 320 ili 330?
Sa prethodnom plocom(EPOX 8KDA3J) i PQI memorijom sam isao sa istim procesorom i do 315, bez problema, sada hoce sistem da se probudi i na 350 ali ne ide dalje od one nvidia poruke, vece vrednosti nisam ni pokusavao...
Ako neko moze da mi pomogne, zelim da izvucem max iz ovog procesora ako je moguce...

Flesuj poslednji bios, probaj da olabavis memoriju na 100(delilac 16), onda se pita samo procesor i ploca.
Jesi li probao da podizes napon na procesoru, jeli ti iskljucen raid u biosu, jesi li menjao memorijske parametre u biosu?

Jesi li stavio poslednji bios? Obavezno prvo uradi to, ako vec nisi.
Pre nego sto si napisao da si na epox-u imao onakve rezultate, htedoh da ti kazem da je u pitanju takav primerak cpu-a. Ja sam imao jedan 2800+ na dfi nf4x koji je tek posle 4-5 startovanja kompa prolazio doticnu poruku, na 300MHz htt, tj. 2.4GHz. Kada sam stavio drugi primerak istog modela cpu-a, sve je doslo na svoje mesto, postizem mnogo vece klokove sa manjom voltazom.
Probaj vecu voltazu za cpu. Ne znam da li bi veca voltaza za chipset pomogla da se pregura ta poruka, tj. povecanje sa 1.5v na 1.6v.
Prestize me Dekara. Dok se ja smilujem da post-ujem:)
Poiskljucuj sve sto mozes u bios-u, a sto ti ne treba.

Poslednja izmena:
Ponavljam vec receno; probaj sa nekom drugom verzijom BIOS-a pa posalji zapazanja.

To je problem sa Kingston VR modulima, i ja imam isti problem kada pokusam da predjem 200mhz sa kingston VR memorijom sa istom plocom i 3000+, malo glupo ali mi nije jasno zbog cega...na 8KDA3J i 8KNE je sve radilo savrseno.

BIOS je najnoviji koji postoji, proverio sam na sajtu, takav je dosao uz plocu.
RAID je iskljucen, koristim samo IDE disk, zato mi je i bila cudna poruka.
Memorija mi trenutno radi na 200Mhz, setovanja 2.5-3-3-7 sve je stabilno.
Probacu to sam memorijom na 100Mhz, a i opet nadam se da nije do nje...
E da na onom prvom ekranu mi kada upalim komp mi izbaci da memorija radi na 266Mhz, kada stavim 133 ali u CPU-z lepo pise da je na 200(400ddr)... Cudno jer i vama to tako izbacuje?

n_131 je napisao(la):
BIOS je najnoviji koji postoji, proverio sam na sajtu, takav je dosao uz plocu.
RAID je iskljucen, koristim samo IDE disk, zato mi je i bila cudna poruka.
Memorija mi trenutno radi na 200Mhz, setovanja 2.5-3-3-7 sve je stabilno.
Probacu to sam memorijom na 100Mhz, a i opet nadam se da nije do nje...
E da na onom prvom ekranu mi kada upalim komp mi izbaci da memorija radi na 266Mhz, kada stavim 133 ali u CPU-z lepo pise da je na 200(400ddr)... Cudno jer i vama to tako izbacuje?

To sto ti pise da radi na 266 mhz je zato sto si ukljucio limitator memorije, pa ploca pokazuje brzinu memorije kako je namestena u Biosu ne osvrcuci se na HTT a posto sigurno dizes HTT na 250 ili vise onda normalno i brzina memorije raste. Ja nisam dugo experimentisao ali kada sam video da i neko drugi ima iste probleme jutros sam testirao razlicite postavke u biosu i dosao sam do cudnih stvari...elem uspeo sam podici mog kingstona na 220 mhz ali samo kada sam podigao napon na cipsetu na 1.7 volti (normalno 3-3-3-7), i sad nesto sto me sludjuje..kada sam napon vratio na 1.6 (kako je i pre stajalo) sve je radilo savrseno - bez poruke o trazenju NVRaid array-a, a pre toga na ovim setovanjima nije ni pomisljalo da se ukljuci...svasta? Ako neko ima ideju zasto jednom radi a jednom ne radi na Kingstonu???!?!?

Evo jutros sam spustio memoriju na 100Mhz i opet ista prica... Mozda treba da nabavim SATA hard pa da moze ovo da ga vidi...
da li je mozda moguce da postoje i neke losije serije ovih DFI ploca pa da sam ja ubo bas takvu neku...

n_131 je napisao(la):
Evo jutros sam spustio memoriju na 100Mhz i opet ista prica... Mozda treba da nabavim SATA hard pa da moze ovo da ga vidi...
da li je mozda moguce da postoje i neke losije serije ovih DFI ploca pa da sam ja ubo bas takvu neku...

Pre ce biti da je do procesora, novi hdd ti nece pomoci u OC-u, jesi li dizao napon na procesoru, jeli procesor E6 revizija?

To je klasicna poruka (jedna od poruka) na ploci DFI NF4X, kada pri overklokvanju nesto nije podeseno kako treba pa zato i zakuca, najcesce se odnosi na memoriju, meni se ta poruka javljala sve dok nisam nasao prava podesavanja za memoriju (Geil), mada mozda je kod tebe do procesora, kao sto te Dekara pitao napisi koju reviziju procesora imas, na kojim naponima ti radi, procesor, memorija itd...

I ja sam imao isti problem, ispalo je da kada sam prebacivao Mem mode na Manual neka podesavanja latencija memorija nisu bila dobro namestena,pa zato proveri da li su ti sve BySPD i onda probaj...

Sempron jeste revizija E6, terao sam ga na prosloj ploci (Epox 8kda3J) do HT315 ali sam imao PQI memoriju...
Trenutno mi je memorija na 2.5-3-3-7 i radi ok na 200Mhz. Bio bih zahvalan ako neko moze da napise tacno koja podesavanja da stavim za memoriju, a u bisu ima i onih drugih parametara koji ne znam tacno cemu sluze, oni su mi na default mozda bih i trebao i njih da promenim? Probao sam i 3-3-3-8 ali nista opet isto.
Sto se tice voltaze u biosu pise 1.45 ali iz CPU-z i Speedfana citam 1.37-1.38 ko je u pravu od ta dva? Napajanje mi je Frontier 400W 20 pinsko, da nije mozda i zbog toga?
@Dekara za hard sam se malo salio, ali nadam se da cu uskoro imati SATA hdd samo da prodam ovog epoxa...

Pa povecaj jos malo napon na procesoru pa probaj, sa kojom voltazom je radio na epoxu na 315HTT, a i sa napajanjem se nisi bas usrecio, koliki su naponi u speedfan-u +5v, +3.3v i +12v?
Jesi li testirao memoriju sa memtest-om i goldmem-om?
Kakva je stabilnost na 2400MHz i 200 za memoriju?

Napomena: Zatamnjene vrednosti memorijskih parametara u biosu NE MORAJU odgovarati stvarnim vrednostima, resenje je da se trenutni parametri ocitaju pomocu a64info-a ili a64tweaker-a i rucno upisu u bios.

Memoriju drzi na 2,5-3-3-7, pokusaj menjanjem trc trfc parametara, po nekom difoltu to bi na toj frekvenciji trebalo biti 12 i 24, ostavi 12, a pomeraj na dole trfc 24.

Istu poruku sam dobijao na dfi nf4 ultra infinity, ram je bio previse oc-ovan ...

Probao sam i povecanje napona ali opet nista, memorija mi sada radi jos brze, 2.5-3-3-6 sa naponom 2.6V.
Naponi su +12---12.10V, +5---5.03V, +3.3---3.33V i sto je najbolje od svega ne variraju ni malo prema speedfanu, tako da mislim da napajanje nije bas skroz lose. (nisam imao love za neko bolje).
Probacu sutra da proverim parametre iz A64info-a i da testiram memoriju.
Trc i trfc su mi na 12 i 24 a ono 1T/2T sam probao i jedno i drugo i nece, trenutno je 1T. Probacu da pomeram i to...
Stabilnost je za sada savrsena bez greske...
Na epoxu sam sve ovo radio bez podizanja voltaze i na default cl vrednostima, znaci samo sam podigao na 315 i to je to...
Ali dobro makar smo sigurni da je do memorije, nacicu vec jednom dobra podesavanja, moram da uspem kad tad... :)

Ovo nece pa nece... Probao sam gomilu kombinacija ali ne ide...
Ako neko moze nek mi napise kako je on podesio Kinston memoriju na DFI nf4x, ali kompletno sve parametre pa da probam i ja isto tako...
Ako ne ostajem zauvek na 2400Mhz...

Ja imam Geil memoriju, bolje da ti neko napise ko ima Kingston, ja sam stavio 12 tfc i 18 trfc, probaj tako. Mada sumnjam to sve zavisi od samog memorijskog modula.

Znaci nema sanse, zadnjih par dana sam pokusavao sve moguce kombinacije ali jednostavno nece, dizao sam napone i menjao frekvencije, spustao memoriju na najnize moguce latencije ali ne ide...
Skinuo sam i onaj Lukijin A64info i on mi javlja iste podatke kao i na ploci kao i cpu-z, znaci nije ni to...
Konacno sam stigao do ovoga:
Sempron 2800+@2401Mhz, 300HTT, HT multiplier sam stavio na 4x jer onda imam 1200Mhz pa mi je nekako delovalo brze, a da li stvarno ima nekog uticaja na brzinu nemam pojma...
Sto se memorije tice moze max na 201Mhz, 2.5-3-3-6 na 2.6V, i to mi je neki Kingston sa kingston chipovima. E da jednom me usralo 306HTT i memorija na 203 verovatno slucajno.
Masina ovako radi super stabilno ali to je to, videcu mozda da promenim memoriju i da uzmem neku bolju, ovako ne vredi vise, odustajem do daljnjeg.... :(...

Vrh Dno