Šta je novo?

Nova ploca i CPU

Gadoguz

Slavan
Učlanjen(a)
10.06.2007
Poena
345
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 5600 & Thermalright Assassin Spirit 120 PLUS V2
Matična ploča
GIGABYTE B450 Aorus Elite (rev. 1.x)
RAM
XPG GAMMIX D35 32GB (2x16GB) 3200 MT/s CL16
GPU
GIGABYTE RX 6600 EAGLE 8G
Storage
WD Green M.2 240GB, Seagate BarraCuda 1TB 7200
Zvuk
HyperX Stinger S 7.1, Turtle Beach Recon 200
PSU
XPG PYLON 750W
Kućište
XPG VALOR MESH, Lian-Li 120mm fans
Monitor
iiyama GB2470HSU-B1
Miš & tastatura
ASUS TUF M3, GLORIOUS GMMK 2 Compact + GMMK Numpad
Mobilni telefon
Xiaomi Redmi 9A
Pametni uređaji
KOSPET TANK T2 Smartwatch
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pozdrav svima

Odlucio sam da promenim plocu i procesor,
Pa me zanima koji Intelov procesor da kupim da je dobar za OC a da nije puno skup.
i dobru plocu za OC a da nije Skupa.

Hvala Unapred

U principu koliko para das toliki ce ti biti OC . Znaci za malo para nemoj previse da ocekujes . Recimo Asus P5K koja je oko 110 + i recimo e 4300 koji je oko 100 - eura . To je recimo nesto solidno za 200 e.

A koliko bi vece performase imao sa tim procesorom i plocom.

Sada imam 3800+ i k9n

Sa 5600+ bi mogao da ocekuje oko 3.2Ghz sa boljim vazdusnim hladjenem.Max. za slikanje je oko 3.3-3.5Ghz(ako je suditi prema ljudima sa XS koji su postizali toliko sa vazuhom i vcore-om od 1.55-1.6V)

U ovom slučaju uzmi samo neki X2 procesor npr 5600+ sa 2m keša - 11.000,00 din. , a taj stari prodaj za nekih 40€.

Slazem se. U tvom konkretnom slucaju, najbolje bi bilo da CPU zamenis za X2... U principu bi taj 5600+ mogao da kloknes na oko 3GHz za svaki dan, sto jer veruj mi vise nego pristojno brzo... CPU 130e, tvoj prodas za 40e, dakle doplata 90e

Ako bas insistiras na Intel-u, kupi neku Gigabyte P35 plocu (i Asus su odlicne, ali su nesto skuplje), npr GA-P35-DS3P (130e), i recimo C2D-6420 CPU (160e). Kloknuces ga bez problema na nekih 3.1-3.2GHz za svaki dan, i dobiti recimo 25-30k % brzu masinu nego da si isao na AmdX2, ALI ces i dosta vise platiti celu zamenu. Kosta te 290e, tvoju plocu i CPU prodas za 110e, dakle doplata 180e. Duplo veca doplata i znatno vece cimanje za 25-30% brzine?

Licno, na tvom mestu bih samo zamenio CPU sa X2-5600 i uzivao. A ako vec instistiras na Intel-u, onda ima smisla ispruziti se za Quad Q6600 pa si miran za duze vreme...

Poslednja izmena:
Ali problem mi ploca k9n NEO, Skroz je Siromasna za OC.

***a,trebao si da nas pitas za savet pre nego sto si kupovao plocu.
I M_M je u pravu,inte lce te kostati duplo vise nego upgrade samog CPU-a,2x vise para za 20% vece perf. koje neces ni primetetiti osim ako ne radis neku tesku A/V kompresiju.Da ne govorim o tome kako je moj utisak da je K8 sa integrisanim mem. kontrolerom zivahniji cpu za uobicajen rad.

Hajde onda mi predlozite i neku dobru plocu za OC ako se odlucim za 5600?

Ma koje tri klase? economic 1,2,3? :D Inace ako nadjes nekog ko ce ti dati 110e za plocu i procesor... ili je on budala ili si ti extra prodavac. Ja sam zavaljao 3600x2 i m2n-e za 80e.

Da sam znao da je tako mali i mizeran odnos Intel vs AMD ostao bih u AMD taboru(pricam samo za WS) render masinu ne planiram da menjam i sad ono kad sam krenuo da jedem *ovna bolje da smandrljam to sto pre tj. isplativo mi je samo ako uzmem QC.
A ako planiras da se lozis kao vecina super pi momaka i prime orthos mark 123456789... idi na intel pa ce ti tako klokovan stojati u leru, eventualno odigras neku igru koja koristi samo jedno jezgro, tako da ne vidim poentu zamene uopste.
Uzmi 5600x2 i poleti i to sve za veoma male pare.

Edit: biostar ili asus m2n-e ali ako ne radis rendering neki ili A/V obradu nema potrebe.

Poslednja izmena:
Vidis i sam misljenja su podeljena . Ako si za intel uzmi Asus P5K koja je za te pare odlicna za oc a sto se tice cpu razmisli koliko para zelis dati .

Eto rece covek ko je bio "to the hell and back" :D.Sala,intel jeste bolji sto se raw perf. tice ali samo u odredjenim situacijama.Kao sto rece Mamadzula,uzmi 5600+ i uzivaj.Ako izvuces 220Mhz za HTT kao sto si do sada mogao sa tom Neo plocom,sa 2800Mhz(koliko je def clock za 5600+) ces ga naterati bar na 3000Mhz i na tom kloku(kao i na def sa 2800mhz) nece biti programa,igre,HD videa ili bilo cega sto tvoj CPU nece moci da izvuce bar u naredne 2 godine. 5600+ je dual core CPu,znaci obezbedjen si i sa te strane,ako se pojave i multithred-ed igre.

PS Mislim na OC sa postojecm plocom,jer ti treba samo 220MHz za HTT da bi dobio 3Ghz sa 5600+

Poslednja izmena:
Neki 4300 sa 965 plocom, neka manje cene (zajedno cca 190eura), pa na to lepo dodas 2GB DDR800. Sve to "poteras" na 3Ghz sa mem na 888Mhz i tesko da ces biti nezadovoljan ;)
Naravno da te ni jedan AMD tada ne moze stici ;)

Poslednja izmena:
Ili doda samo 80e i kupi 5600+ i natera ga 3.2Ghz (na tom kloku ce taj CPU biti guja).

Poslednja izmena:
Njegov CPU vredi 35-40e.Pogledaj koliko kosta 5600+.
Jel si ti bio ozbiljan kada si napiso "ti to ozbilno?"

Njegov CPU vredi 35-40e.Pogledaj koliko kosta 5600+.
Jel si ti bio ozbiljan kada si napiso "ti to ozbilno?"
Kako god bilo mora se pomiriti sa tim da njegov CPu ne vredi vise od 40eura. Za 80eura u oglasima ima e4500, a za 100eura ima 965ploca. Posto je rekao da ima MSI koji ne voli OC bice da mu je to najbolja kombinacija. ;)
5600+ kosta 128eura (PC berza)
E4500 (u malim oglasima) ima za 80eura. razlika je skoro 50eura. Za 40eura ce prodati svoju plocu i eto mu 90eura. Nije bas 100eura potrebnih za 965plocu, ali ce verujem uspeti da izdvoji jos tih 10 eura. razlika izmedju C2D procesora na 3.2Ghz i tog 5600+ na 3.2Ghz je i vise nego primetna.

P.S. Zaboravih da mu u obe varijante jos preostaje i njegov stari CPu koji vredi 40eura. dakle u slucaju AMD 5600+ mora dodati 128-40=88eura, a u slucaju E4500 i 965 ploce (80+100)-(40+40)=100eura. I nije neka razlika u ceni.

Poslednja izmena:
Po meni razlika izmedju K8 i C2D na 3.2Ghz ne opravdava razliku u ceni i potrebnu za*banciju sa dodatnom prodajom i instalacijom.Pogledaj gaming testove na netu i videces da bilo koji K8 ili C2D na >2.5Ghz cak i sa 8800GTX daje priblizno pa iste rezultate u visim rezolucijama(ima par CPU bound igara,ali samo par).Osim ako ne namerava da opravda ulaganje u CPU i maticnu tako sto ce se igrati u 640*840 onda OK :d.
Jedina osetna razlika imedju pomenutih procesora na toj freq. bila bi u SSE optimizovanim aplikacijama.Ako mu to treba,samo napred.Ako ne ,apsolutno nikakav razlog nema da ide u tom pravcu.Osim ako ne zeli da vrti 3dmark 01 i SPi po ceo dan i da govori kako mu CPU baca toliko i toliko u sintetickim testovima :)

Po meni razlika izmedju K8 i C2D na 3.2Ghz ne opravdava razliku u ceni i potrebnu za*banciju sa dodatnom prodajom i instalacijom.Pogledaj gaming testove na netu i videces da bilo koji K8 ili C2D na >2.5Ghz cak i sa 8800GTX daje priblizno pa iste rezultate u visim rezolucijama(ima par CPU bound igara,ali samo par).Osim ako ne namerava da opravda ulaganje u CPU i maticnu tako sto ce se igrati u 640*840 onda OK :d.
Jedina osetna razlika imedju pomenutih procesora na toj freq. bila bi u SSE optimizovanim aplikacijama.Ako mu to treba,samo napred.Ako ne ,apsolutno nikakav razlog nema da ide u tom pravcu.Osim ako ne zeli da vrti 3dmark 01 i SPi po ceo dan i da govori kako mu CPU baca toliko i toliko u sintetickim testovima :)
C2D (@3Ghz) je recimo vidno i bez ikakvog merenja brzi od AMD-a (2.8Ghz) u:
Oblivionu, HL2: Episode 1, COH, FEAR (kao i njegov dodatak)... da ne nabrajam dalje. Narocito je izrazena ona razlika u minimalnom fps, a on je jako bitan za ugodno igranje.

Daj Ivane sta pricas to :( Dobre su cene i jednih i drugih, ali da C2D na 2.4 GHz dere u igrama X2 na 3GHz k'o Musa jarca, dere ga :) i to ne samo u igrama, a koliko vidim covek ima 17" monitor.
Nedjo je gx-x-u kacio par slicica odavde http://www.tomshardware.com/2007/07/16/cpu_charts_2007/index.html kako bi dokazao da AMD ipak ima bolji CPU...
Sa AMD-om mozes sastaviti jeftiniju masinu-donekle, zavisi sta zelis. Ako li imas neko minorno iskustvo u O/C-u za ~140-150 Evra mozes sastaviti osnovu C2D masine i dici je na ~3.2-3.4 GHz. Mada pojedinci ne priznaju PE21xx kao C2D :d
:wave:
edit:
Niko ne odgovori Gadoguzu.
Dobra, a jeftina ploca ti je : Biostar Tforce P965 ~6300 din.
CPU: Pentium E 2140 (5900 din.) ili 2160 (6700 din)

Poslednja izmena:
Pa ljudi nije u tome poenta, nego sta je povoljnije u datom slucaju... brz je c2d ali i ovo mu zavrsava posao. Nemojte bre terati coveka da postane jedan od superPI 3d mark "juracha" :D:D "zlikovci" ste vi samo bi da se nesto benchmarkuje :D pa kad prsne sve pare posle za 1 sekundu superPI-a... nije lepo, sto bi se reklo "...to je sve prApaganda i to sto oni govore to nije istina...":D

Poslednja izmena:
Poenta je sta je jeftinije.Nema sumnje da je c2d brzi klok za klok,vec ja sumnjam da ce to covek da primeti u normalnoj rezoluciji(pogledajte i koju video kartu ima...)
Znaci Yoti jesi u pravu ,ali poenta je sta dobija kompletnom promenom i za*bancijom oko toga.

Gorane,sa 7900GS u Stalkeru razlike su minorne i dolaze tek do izrazaje ako se stavi jos jedna karta u SLI.Evo ti npr ovaj review:
http://www.firingsquad.com/hardware/stalker_cpu_performance/page4.asp
A evo sa SLI :
http://www.firingsquad.com/hardware/stalker_cpu_performance/page5.asp

Ima ovakvih testova jos,poenta je jasna.Covek ima jos slabiju kartu od 7900GS SLI,i rest my case :d.

PS Yoti ja priznajem PentE kao kao C2D :),samo malo usporeniju varijantu ali vrlo isplativu :)

Poslednja izmena:
Znam ja kakvog zverka imas u masini :),sklopih jednu slicnu konfu pre nedelju dana(bez zverka Radeta kao kod tebe :D).Nisam bas ubo 3.2Ghz ali 2.8Ghz mi je vrlo dobro delovalo i radilo sa tim PentE.Mada se pitam koji ce to tipu za koga je konfa,nema covek pojma ni sta je CPU :d.

Poz :wave:

Nazad
Vrh Dno