Šta je novo?

Nova ploča, novi bios?

takinada

Znamenit
Učlanjen(a)
12.04.2004
Poena
1,045
Poštovani,
Naručio šurak po mojoj preporuci par komponenti, da mu zamenim u postojećem kućištu staru kombinaciju.
Ploča je asus a520m-k a procesor r5 5600g.
Da li ova ploča kada se sad pazari zvanično u radnji ima odgovarajući bios za navedeni procesor ili mora da se turi noviji bios?
Verzija prvog biosa za ovaj procesor je iz decembra 2020. godine.

Poslednja izmena:
Pošto je podržani bios prilično star(12/2020) najverovatnije neće trebati ažuriranje bios, ali niko nemože da ti garantuje dok se ne proba. Najbolje proveriti sa prodavcem i tražiti da u prodavnici stave najnoviji ako rade to.

Samo, moze da se oduzi ako oni rade bios.. u emiju sam plocu cekao 9 dana

Imam fotku kutije ploče, gde je naznačeno da je proizvedena u martu tekuće godine.
Za vikend ću se uveriti kakve sam sreće sa bios-om, kad budem sklapao.

Prilozi

• IMG-80dd375b1ba73ba4e8021dcd99eb236b-V.jpg
    IMG-80dd375b1ba73ba4e8021dcd99eb236b-V.jpg
    173.8 KB · Pregleda: 20
Lažna uzbuna sa moje strane.
Bios na ploči iz marta ove godine.
Sve proteklo bez problema.

Hteo bih da iskoristim temu.
Do kog ryzen procesora podrzavaju maticne a320?

Najbolje da za tačan model pogledaš na sajtu proizvođača. U iteracijama bios-a bi trebalo da piše.

Gde tacno pise?

PRIME A320M-K​

Mozda i odustanem od te maticne na kraju.

Hteo bih da iskoristim temu.
Do kog ryzen procesora podrzavaju maticne a320?
Nije toliko podrška, koliko upotrebljivost i mogućnost tih ploči sa procesorima koji više troše.

Znam za situacije npr. sa 5800x i A320 pločama i to radi ok, ali nije baš predviđeno i gubi se nekih 5% performansi u odnosu na propisno hlađene vrm-ove (i to kažem kada procesor gasira koliko može, bez oc-a). Tako da, po meni, maksimum-maksimuma su 65w (mooožda ako otključaš sa PBO-om) do 90W procesori, tipa 5600 ili 5700x.

Ne znam i sam sta cu.
Vremenom su rasli epitetiti.
Na kraju se svelo na ryzen 5 5600 ryzen 7 3900x ili ryzen 9 3900
Mada ryzen 9 3900 mi je preskup.

Preskoči A320M-K. Realno, najjeftinija varijanta. Sasvim slučajno imam tu ploču na kompu na poslu, evo danas gledam ima svega jedan CHA_FAN header što je smešno.

Podrzava sva tri procesora,nije potreban apdejt?
@NenadG Jeste najeftinija varijanta ali ne daje mi se puno za maticnu.
Jedino zasto bih odustao je jer je premalena ploca.
Planiram da stavim sve rgb a toliko je mala da se na njoj ne vidi nista.
Kuler od procesora pokrica ram i ne vidi se,a izgleda da se cak ni m2 ne vidi od graficke kartice.

Ma odradiće ona posao samo dobro premeri da li ima sve funkcije koje su ti potrebne. Poprilično je siromašna.
Mislim da sa zaista malo dodatnog novca može da se kupi dosta bolja ploča.

@NenadG Dosta je siromasna,nije za dzabe najeftinija,jos uzmimo u obzir sta sve nudi.
Ma uzeo bih ja bolju nije peoblem da se dosa malo novca nego nisam nasao nista.
Gledam na eponudi ali nema puno izbora tamo.

Vrh Dno