Šta je novo?

Nova memorija - novi problemi

DjoX

Slavan
Učlanjen(a)
28.01.2007
Poena
330
Pozdrav svima,
promenio sam RAM memoriju na konfiguraciji iz potpisa, stavio sam 4x2GB Kingston Value KVR800D2N5K2 modula.
Komp radi okej na def. vrednostima (1.86GHz, FSB-RAM 2:3), i prilikom boot-a mi prijavljuje dualchannel PC2-6400.
Medjutim kada OC-ujem procesor na nekadasnjih (2.80GHz, FSB-RAM 1:1), dakle RAM uopste ne diram - radi normalno, performanse su normalne (Everest memory bandwith), ali prijavljuje prilikom boot-a dualchannel PC2-4300 i kompjuter mi se restartuje iz cista mira sa vremena na vreme.

Zasto se ovo desava, kada u ovoj situaciji memoriju vise ne moram da OC-ujem da bi ispratio tih 2.80GHz?
Jel ipak nesto do nje ili do samog chipseta?

POZ

Probaj da dignesh napon chipseta, poshto sad imash 4 shtapa rama moguce da mu treba veci napon da bi bio stabilan kad klokujesh.

Nemam takvu opciju :(
Postavio sma napon memorije na 1.90V ali opet isto.
Iscackao sam dosta kombinacija i opste je pravilo da nece ni da postuje ako postavim JumperFree podesavanja na Manual, procesorski FSB na bilo koju nestandardnu vrednost (probao sam razne od 300 do 400) a memorijski takt ostavim na Auto.
Ako, pak, memorijski takt naznacim konkretno (probao sam razne odnose 1:1, 2:3 sve sto je realno u okviru 800MHz) onda postuje, radi, ali ga prijavljuje kao PC2-4300 dualchannel i izbacuje mi.

Jel moze nesto oko dual channela da se uradi? Da se iskljuci nekako
Da deugacije postavim stapove po slotovima, jer to menja nesto?

POZ

Mali update situacije:
Isto se ponasa i sa dva stapa i sa jednim. E sad jel ne odgovara memorija ploci ili ploca memoriji?
POZ

Zadnji i imam, sad cu pokusam predzadnji :)
Nemoguce da ima veze BIOS i prelazak sa 32 na 64 bita?

POZ

Cisto da javim epilog - instalirao sam onaj Intelov chipset utility, i vise ne restartuje, radi odlicno.
Ali i dalje ga prijavljuje kao PC2-4300, al' koga briga sta on kaze, sto rece Vini Dzons: You can call me Susan if you pay me enough" :D

POZ

Nazad
Vrh Dno