Šta je novo?

Nova masina - savet

freakapotamus

Slavan
Učlanjen(a)
01.07.2004
Poena
304
E pa...uzimam za pola meseca novu masinu (bez monitora), mogu da izdvojim max 750evra! Krenuo sam da razmisljam sta je najbolje uzeti za te pare pa sam odlucio da vidim da li neko od vas ima savet. Ne treba mi za neki ozbiljan rad, u pitanju je to sto prekidam sa poslom na nekih pola godine a zapostavio sam kolekciju video igrica koje imam na 3 godine i sad hocu da se izivim:banana: . Naravno nisu samo igre u pitanju, treba mi komp koji ce trajati...

Moja razmisljanja za masinu...NAJBITNIJA mi je ploca! Mislim da krenem sa Intel platformom pa mi i takva ploca treba, neki dual core procesor, 1gb ddr, 7600 GS ili GT...ma ni ja jos ne znam tacno sta i kako! Dakle molim za savete, dakle najbolje sto moze do 750evrica bez monitora *u ovu cenu upada i PDV naravno :wall: !

Hvala Don Vito na pomoci, makar da malo formiram u kom pravcu da idem...

E da i da napomenem, uzimam i bez zvucnika, vec imam Altec 251 5.1
I ako mozete da stavite i cenu pored, to bi bilo idealno :cigar:

Kakve ti fix ideje imash... :wall: :wall: :wall:

A ti si mu bas pomogao sa tvojim postom.

@freakapotamus moj savet ti je da par dana pre nego sto resis da kupis i kada znas koliko para ces imati postavis ovu istu temu pa da ti onda ljudi daju odgovor sta je najbolje za te pare i sta moze da se nadje kod nas.

@ kjgkreek
Moram ti reci da sam i ja razmisljao u tom pravcu, inace za dve-tri nedelje uzimam komp pa sam i racunao da je mozda bolje onda se baciti u razmisljanje ali reko nece cene toliko pasti, ajd neka post ostane otvoren pa cemo videti...

@Rax13
Ako imas predlog daj ga :), ili da se cujemo svi za 2-3 nedelje

ajde ovako da ti napisem odokativno sta bi bilo cool:

Intel:

Procesor : C2D E6300 cena mu je oko 190 evra (zaboravi na 805-nebuloza)

http://www.pcberza.co.yu/asp/price/qsearch.asp

Ploca-preporucio bih ti Gigabyte 8I965P-DS4 kojoj je cena oko 175 evra-dobro se klokuje izdrzljiva, a ujedno ne_tako_skupa ploca.

Ram:

predpostavljam da neces izvlaciti poslednji atom snage iz masine tako da bi mogao da kupis bilo koji modul DDR2 na 667mhz i uz mali klok dignes na 800 mhz. cena je oko 100 evra

HDD Sata II-trebao bi da uzmes sto veci Hdd, recimo u opsegu od 250-320gb (najbolji odnos cene po gb)

cifre su im od 80-100 evra (zavisno od kapaciteta)

Graficka

moj savet bi ti bio da uzmes 7600 gt, cena je oko 170 evra. sto se tice proizvodjaca moraces sam da odlucis.

ako ne budes imao kesa mozes da kupis 7600gs i tu da ustedis jedno 40-50 evra
(sto ti ne bi bilo lose,ako planiras da kupis neko ok napajanje i kuciste)

DVD RW -pioneer 111d ili neki nec 4570

cena im je od 30-35 evra

Napajanje LC power 550w-oko 45 evra. za taj novac mozes da nadjes i chieftec od 400-420w pa sta vise preferiras.

Mis i tastatura- tu ces morati malo da ustedis, pa pogledaj neke jefitinije modele logitech-a

cena im je oko 1000 din za tastaturu.

sto se tice miseva, meni se svidja RX1000, laserski logitech-ov mis, po ceni od 2000 din.

Kuciste- e to ces morati sam da izaberes. generalno cene su im od 2000 -15000 hiljada pa ti gledaj da se uklopis u sve to.

Proc 190
Ploca 170
HDD 100/80
Grafa 170/130
DVD/RW 35
(mis+ tastatura)40
Napajanje 45
Total:750 (bez kucista) /680 (bez kucista 7600gs i hdd 250gb)

nadam se da sam ti bio od pomoci.

Poslednja izmena:
Hvala na savetu, sve razmatram kao mogucu opciju...ali koliko vidim to su cene bez PDV-a? Stvarna cena je oko 900 jel? :)

Koliko ja vidim, gore navedene cene su maloprodajne, sa PDV-om, barem u Beogradu. Jedino sto trenutno, posto je evro slab, a u radnjama se kupuje za dinare, mozda te (ako menjas evre za dinare da bi kupio konfu) dodje malko skuplje jer prodavci nisu snizavali cene zbog pada evra (ali zato hoce cim skoci) :(

Poslednja izmena:
Koliko ja vidim, gore navedene cene su maloprodajne, sa PDV-om, barem u Beogradu. Jedino sto trenutno, posto je evro slab, a u radnjama se kupuje za dinare, mozda te (ako menjas evre za dinare da bi kupio konfu) dodje malko skuplje jer prodavci nisu snizavali cene zbog pada evra (ali zato hoce cim skoci) :(

bas tako sve su cene sa PDV-om.

Uf ako je sa PDV onda super, koliko vidim mogu da idem sa 7600GT jer imam vec jednu dobru tastaturu, samo da uzmem mis do 15e, hard izmedju 150-250gb (oko 60-70?) i mogu onda uzeti i kuciste, nemam kuciste :(. Znaci 750 je max koji mogu dati i to jedva, zato i prebiram svaku opciju... Da li je ploca bas ok, niko nije imao problema sa biosom ili nekim glupostim oko nje? Najbitnija mi je ploca, stabilna i jaka, sto jaca to bolje

Mozda zvucim kao laik ali ispao sam iz price sta valja a sta ne pre 2 godine zbog posla, prosto sam prestao da pratim...cisto da kazem da sam vas covek :)

P.S. Hvala svima na pomoci, ako jos neko ima predlog samo napred

ovo sto sam ti napisao je masina koju planiram sebi da uzmem( uz male korekcije, jer vec imam kuciste, napajanje, misa i tastaturu)

pogledaj malo vise o ploci ovde

http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=110189&highlight=Gigabyte+ds4

http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=111010&highlight=Gigabyte+ds4

a ovde mozes procitati o plocama za E6300

http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=108453&highlight=Gigabyte+ds4

http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=102839&highlight=Gigabyte+ds4

po meni bi bilo bolje da uzmes sto veci HDD, jer se on redje menja, a 7600gs za sada, a za par meseci dokupis nesto bolje, ako ti bude trebalo.

Poslednja izmena:
Jel si razmisljao o AM2 platformi ili bash mora da bude C2D? Ako hoces da se "izivis" sa igrama stavi grafiku u prvi plan tj. juri minimum 7600GT karte. U kombinaciji sa plocom od 100ak eura i procesorom od takodje 100ak eura mozes za manje para dobiti odlicnu platformu za igranje. E sad ako ti bash treba multitasking, ako radish u photoshopu ili ako radish video animaciju onda uzmi dual core cpu. U suprotnom mozes da ustedish dosta love. Dakle, od namene racunara zavisi koliko ces love dati za isti.

covek je u startu rekao da preferira intelovu platformu... inace ja se vodim logikom kada vec radim upgrade da uradim kako treba (normalno ako imam love)

u ovom slucaju za 750 evra ce imati odlicnu masinu, koju nece morati da skorije upgrade-uje,mozda jedino grafiku. mada 7600gs je odlcina karta i sa njom ce moci da igra sve bez problema. Jos ako i je i malo klokne... vredi svaki evro...

a mozes i da pozajmis 40-50 evrica pa da kupis 7600 gt :)

Poslednja izmena:
Svi su odjednom odlepili na dual core procesore... kupuju ih i oni kojima trebaju i oni koji ni ne znaju sta je to. Pitam se kako li je IT industrija uopste postojala dok se nisu pojavili dual core procesori!?

Ako ti je prevashodno za igre, uzmi AM2 3600+ a 100-nak evra u razlici u ceni ploce i procesora stavi u brzu graficku, igre ce sigurno ici brze...

Ako pak mislis da racunar koristis i za druge stvari, multimediju, obradu slika, i jos stosta, onda ima smisla da ides za C2D i nekom prosecnom grafickom pa kad skupis jos koju kintu (a i grafickama cene padaju brze nego procesorima) zamenices postojecu graficku za bolju...

Poslednja izmena:
E super...znaci ovako:

Ploca: Tu sam laik i ne znam koja je trenutno best-buy ali ajd recimo da krenemo sa Gigabyte 8I965P-DS4. Ako neko ima bolji predlog tj neki best buy ploce za D2C procesore neka javi

P.S. Treba mi objasnjenje za C2D procesore, to je vidim bas novo, tj da li ova ploca moze da tera i najjaci C2D 6800, recimo ako upgrejdujem za milion godina? Koji je fazon sa tim?

Procesor: Zbog kesha jedina opcija je C2D 6300 - dosta

Memorija: 1gb DDR - ima li neko predlog koju memoriju? Cuo sam za savet "ne isplati se uzimati ništa ispod DDR2-800", jel to i vi razmisljate? I sta uzeti...Kingston?

HD: SATA2 150-200gb, stvarno mi ne treba veci, cak mislim da uzmem 150, ne volim da trpam komp preterano, sve sto vidim da ce mi trebati narezem

Graficka: Zavisno od kesa biram izmedju 7600 GS - GT

Zvucna na ploci + mis - nebitna stavka, lako cu za to, mis je lebac, kupis ga kad hoces

Napajanje: Tu sam laik pa cu poslusati savet ali recimo chieftec od 400-420w

Kuciste malo povece

Jel se neko buni u vezi ovoga? Jos neki predlog?

Svi su odjednom odlepili na dual core procesore... kupuju ih i oni kojima trebaju i oni koji ni ne znaju sta je to. Pitam se kako li je IT industrija uopste postojala dok se nisu pojavili dual core procesori!?

Pa jednostvno DC procesori nude dosta vise za relativno malu razliku u ceni cele konfiguracije.

Znas kako, sve u svoje vreme... Ziveli su ljudi sasvim lepo i dok nije bilo koka-kole, ali je danas to nezamislivo (nije da ne bi mogli ali...). Nekad davno je Bill Gates rekao "Kome ce ikad trebati vise od 640KB memorije???" A danas u racunaru imam 2GB, tj 3000x vise od toga i ima momenata kada sistem pocne da se gusi i pozelim 4GB. Polako, sledece godine u ovo vreme, imacu quad-core i 4GB sasvim sigurno...

E super...znaci ovako:

Ploca: Tu sam laik i ne znam koja je trenutno best-buy ali ajd recimo da krenemo sa Gigabyte 8I965P-DS4. Ako neko ima bolji predlog tj neki best buy ploce za D2C procesore neka javi
DS4 je gigabajtova top ploca, mozda bi ti i DS3 zavrsio posao. A ima i ASUS P5B ili Asus P5W64 WS, mada su za nijansu skuplje ali su bolje za OC. Procitaj malo poruke po forumu sa iskustvima ljudi...

P.S. Treba mi objasnjenje za C2D procesore, to je vidim bas novo, tj da li ova ploca moze da tera i najjaci C2D 6800, recimo ako upgrejdujem za milion godina? Koji je fazon sa tim?
Sve koje teraju C2D, mogu i najjaci X6800, ali na njega zaboravi, dzepovi nam nisu toliko duboki a i E6300 se solidno klokuje i neuporedivo je isplativiji po odnosu cena/performanse. Kod racunara se sve tako brzo menja da CPU koji ce izaci za recimo godinu i po, dve, sasvim sigurno neces moci da utaknes ni u jednu plocu koju danas mozes da kupis.

Memorija: 1gb DDR - ima li neko predlog koju memoriju? Cuo sam za savet "ne isplati se uzimati ništa ispod DDR2-800", jel to i vi razmisljate? I sta uzeti...Kingston?
Moras DDR2 ako ides na C2D ili AM2. DDR je za stare S754 i S939 Athlone i stare P4-ke. Vidi neku value DDR2-667 memoriju, idealno ako nadjes da je deklarisana na CL4, mada i vecina deklarisanih na CL5 rade OK sa CL-4. Ako ides na 1GB, razmisli imas li nameru da u skoroj buducnosti ides na 2GB. Ako da, kupi samo 1 modul od 1GB. Ako ne, kupi 2x512MB (malko brze, zbog dual channel pristupa).

HD: SATA2 150-200gb, stvarno mi ne treba veci, cak mislim da uzmem 150, ne volim da trpam komp preterano, sve sto vidim da ce mi trebati narezem
To sada kazes a par meseci nakon sto ga kupis ima da kukas kako ti treba jos mesta za filmove ili muziku... Trenutno najisplativiji po odnosu cena/kapacitet su diskovi od 250GB i 320GB pa te savetujem da ne ides ispod toga. Ustedeo bi 10-20e a odrekao se 100-150GB.

Graficka: Zavisno od kesa biram izmedju 7600 GS - GT
Bas tako. Ako ostanes tanak s parama cak i za 7600gs, obavezno uzmi u obzir X1300XT.

Napajanje: Tu sam laik pa cu poslusati savet ali recimo chieftec od 400-420w
Gledaj samo da je ATX 2.0 (ili 2.2), sa barem dva odvojena 12V raila (obicno oznacena 12V1 i 12V2) kao i da ima veliki, 12cm ventilator (tisi i bolje "ventilira" od 8cm). Chieftec, CoolerMaster, ThermalTake, LC Power, sve je to slicna klasa...

Poslednja izmena:
Kazes "DC procesori nude dosta vise". Sta je to konkretno "dosta vise": Ako hocu u isto vreme da pravim animaciju u 3d studiu, da rezem dvd, igram flight simulator X, kompresujem 100gb podataka i gledam DivX za to bi mi zaista trebao dual ili quad core cpu ali i dva mensa-ready overclockovana mozga. Svi odjednom rade multitasking, cak i oni koji koriste racunar da kucaj text u wordu, pogledaju neki film, surfuju internetom ili odigraju neku igru. Ako cemo vec da pricamo o igrama i dual core, slazem se da ce buducnost doneti podrsku za dva jezgra u igrama ali hajde sada da uporedimo SC vs DC:

Doom3 timedemo: 3800+ Venice: 145.4 FPS , 3800+ X2: 118.3 FPS

Tek kada je 3800 X2 overclockovan na 2891Mhz!!! (to je 45% o/c) bio je brzi od default 3800+ Venice za 15 FPS.

Tabele i ostalo:

http://www.neoseeker.com/Articles/Hardware/Reviews/amd64-3800dc/9.html

E sad, C2D je definitivno superiorniji u odnosu na bilo koju slicnu AMD platformu i tu intelu skidam kapu, stvarno je napravio CPU da boli glava... to je pokazalo XYZ testova i tu vise nema sta da se prica. Medjutim, da li onaj ko hoce udobno da igra nove naslove a ne koristi racunar za npr. 3d animaciju mora da kupi C2D i potrosi brdo para? Skupa i brza graficka je ovom slucaju must have ali da li su i C2D cpu i mb?

Ja sve ovo gledam sa ekonomske tacke gledista (valjda zato sto sam ekonomista). Postoje ljudi kojima ce C2D olaksati a pre svega ubrzati posao. Njima je racunar sredstvo za rad a sredstva za rad tokom eksploatacije vracaju ulozeno.
Onaj ko kupuje nov racunar ne treba da se vodi onim sto je najskuplje i najbolje na trzistu vec onim sto ce zadovoljiti njegove kriterijume i zahteve. Da uprostim: onaj ko hoce da igra samo tetris njemu ne treba 7950 GX2. O entuzijastima tj. lovcima na high-end tehnologiju necemo ovom prilikom ali mada su retki postoje i takvi ljudi.

Poenta je u tome sto ne zelim samo da se igram, vec da ne moram na svakih godinu dana da pazarim novi procesor kao sto cu morati sa AMD platformom. Ako uzmem ovaj jeftiniji C2D sada, i kad za recimo 2 godine dodje vreme kad ni to ne bude dovoljno, C2D 6800 ce verovatno onda biti strasno jeftin a uz sve to pretpostavljam da se C2D znatno manje greje od AMD sto odmah znaci vecu stabilnost i duze trajanje.
Ovo sam napisao kao laik jer nisam odavno u tim pricama pa sam dao misljenje, ako nije ovako nek neko napise kakvo je stanje u vezi procesora. Ko zna mozda se odlucim za AMD ako mi nece biti tolika razlika a razlika u ceni je strasna

hteo si savet, dobio si ....koliko je moglo za taj novac.

nema potrebe za filozofijom, C2D su najbolji procesori trenutno i za iste pare ces dobiti samo slabiji(sporiji amd).

Ja imam Amd, i nisam nikada razmisljao o prelasku na intell, ali vremena se menjaju :)

Poslednja izmena:
freakapotamus, a sta jos planiras da radis na racunaru osim da se igras?

Kazes "DC procesori nude dosta vise". Sta je to konkretno "dosta vise".

Znas kako, za kuckanje u Wordu i surfovanje dovoljan ti je i P3 sa 512MB memorije na Win2K. Tako nesto sam sklopio za moju sestru, kojoj nista vise od toga niti treba niti ce joj u blizoj buducnosti trebati.

Ali moja poenta je drugacija. Evo da obrazlozim. Za priblizno iste pare mozes da kupis E6300 i X2-3800. Da kupujes od nule, sta bi izabrao, da se ne foliramo?

A sto se multitaskinga tice, evo ja recimo cesto sa TV kartice snimam u high bitrate MPEG2 (kasnije to kompresujem sa xvid-om) a pritom hocu da nesmetano radim (cesto i da se igram) u isto vreme. Probao sam to na single core A64 na 2.5GHz i nije islo kako valja (ispusteni frejmovi, "stucanje" u igri itd.) , a na dual core radi pa razbija. Da ne spominjem da u danasnje vreme u pozadini trci mnostvo programa, pocev od antivirus, firewall, antispyware, pa for raznoraznih DC++, bitcomet-a i slicnih, koji svi vuku svoj deo CPU vremena. U takvom okruzenju, razlika single core i dual core se itekako primeti i jednostavno nudi znatno veci komfor za relativno malu razliku u ceni (tipicno oko 100e na tipicnoj 1000e konfiguraciji sa monitorom).

Uz to, posto dual core postaje masovan, sve vise i vise svakodnevnog softwera i igrica (fizika?) ce umeti da iskoristi blagodeti multi-core procesora, pa ako te u ovom trenutnku neko (ko ce od racunare ipak imati vece ocekivanja od moje sestere) pita za savet na kom procesoru da sagradi racunar, a ti mu ne preporucis E6300, onda mu verovatno nisi bas neki prijatelj...

P.S. Za kraj, u tu C2D plocu ce moci i quad-core Kensfield da ubode (za godinu dana recimo, kad se omasovi i pojeftini), a sa AM2 ce moci samo da se slika, posto quad-core AMD ce biti iskljucivo za AM3 (barem kako sam citao po net-u).

P.P.S. Nemoj da mislis da sam Intel fan (pogeldaj moju masinu), ali u ovom trenutku, je C2D ubedljivo najbolja kupovina, sto po odnosu cena/pefromanse, sto po odnosu performanse/potrosnja_struje. Tacka.

Poslednja izmena:
Kazes "DC procesori nude dosta vise". Sta je to konkretno "dosta vise": Ako hocu u isto vreme da pravim animaciju u 3d studiu, da rezem dvd, igram flight simulator X, kompresujem 100gb podataka i gledam DivX za to bi mi zaista trebao dual ili quad core cpu ali i dva mensa-ready overclockovana mozga. Svi odjednom rade multitasking, cak i oni koji koriste racunar da kucaj text u wordu, pogledaju neki film, surfuju internetom ili odigraju neku igru. Ako cemo vec da pricamo o igrama i dual core, slazem se da ce buducnost doneti podrsku za dva jezgra u igrama ali hajde sada da uporedimo SC vs DC:

Doom3 timedemo: 3800+ Venice: 145.4 FPS , 3800+ X2: 118.3 FPS

Tek kada je 3800 X2 overclockovan na 2891Mhz!!! (to je 45% o/c) bio je brzi od default 3800+ Venice za 15 FPS.

Tabele i ostalo:

http://www.neoseeker.com/Articles/Hardware/Reviews/amd64-3800dc/9.html

E sad, C2D je definitivno superiorniji u odnosu na bilo koju slicnu AMD platformu i tu intelu skidam kapu, stvarno je napravio CPU da boli glava... to je pokazalo XYZ testova i tu vise nema sta da se prica. Medjutim, da li onaj ko hoce udobno da igra nove naslove a ne koristi racunar za npr. 3d animaciju mora da kupi C2D i potrosi brdo para? Skupa i brza graficka je ovom slucaju must have ali da li su i C2D cpu i mb?

Ja sve ovo gledam sa ekonomske tacke gledista (valjda zato sto sam ekonomista). Postoje ljudi kojima ce C2D olaksati a pre svega ubrzati posao. Njima je racunar sredstvo za rad a sredstva za rad tokom eksploatacije vracaju ulozeno.
Onaj ko kupuje nov racunar ne treba da se vodi onim sto je najskuplje i najbolje na trzistu vec onim sto ce zadovoljiti njegove kriterijume i zahteve. Da uprostim: onaj ko hoce da igra samo tetris njemu ne treba 7950 GX2. O entuzijastima tj. lovcima na high-end tehnologiju necemo ovom prilikom ali mada su retki postoje i takvi ljudi.
Tvoja poređenja nisu baš najbolja, AMD 3800+ je oko 125 evra a a najjeftiniji dual core AMD procesor X2 3600+ ( koji je BTW sporiji nekoliko procenata od X2 3800+ ) je oko 140 evra, Doom 3 je stara igra, pogledaj testove Call of Duty 2, Quake 4 i novije igre da ne pominjem ostale aplikacije gde je razlika još veća.

freakapotamus, a sta jos planiras da radis na racunaru osim da se igras?

Pa pazi, inace sam operater graficke pripreme, dizajn i ta cuda. Ne volim da radim moj posao kuci ali eto nekad dodje vreme kad moram da uradim ponesto kuci... Napomenuo sam da mi treba zbog igrica jer sam poginuo od posla zadnje 3 godine i zapostavio svoju najvecu ljubav - igre :). Uzimam odmor od pola godine i hocu da se izivim jer posle jovo-nanovo.. Naravno hocu komp koji ce ici na duze staze, do sada sam stalno uzimao AMD platforme i nije bilo frke, malo se pregreju ponekad al i to mi je ok. Znaci...komp na duze staze...to mi treba

@M_M
tako slicno i ja razmisljam...

Poslednja izmena:
Uz to, posto dual core postaje masovan, sve vise i vise svakodnevnog softwera i igrica (fizika?) ce umeti da iskoristi blagodeti multi-core procesora, pa ako te u ovom trenutnku neko (ko ce od racunare ipak imati vece ocekivanja od moje sestere) pita za savet na kom procesoru da sagradi racunar, a ti mu ne preporucis E6300, onda mu verovatno nisi bas neki prijatelj...

OK :smack: ja sam mu neprijatelj :vomit:

Zar FX-62 i X2 5000+ nikada nece pojeftiniti? Ne zaboravi da ce i to moci da se ubode na am2 plocu. Koliko sam citao po netu optimizacija u igrama za dual core procesore nece bas ici tako glatko. Cak ni UT3 engine nece imati punu optimizaciju za dc (citao sam nekoliko clanaka na netu na tu temu). Ali, da ne bih gubio pre svega svoje vreme, ponovicu samo sustinu onoga sto sam rekao u prethodnom postu: ne treba svakome dc cpu. Eto, ti se npr. igras i snimas program sa TV kartice u isto vreme i tebi je dual core must have. Ja to postujem cheers

Vrh Dno