Šta je novo?

Nova konfiguracija

milos0888

Slavan
Učlanjen(a)
16.12.2013
Poena
335
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 9 7900
Matična ploča
Asus TUF Gaming B650 PLUS WIFI
RAM
64gb DDR5 6000Mhz
GPU
RX 9070 XT
Storage
Samsung 970 1tb, 3xhdd
Zvuk
Marantz nr1510+ Polk R200+ 2x Fosi monoblok
PSU
Corsair RM850X
Kućište
Antec C8 Curved Wood
Monitor
LG 43' 4k
Miš & tastatura
Logitech MX
Laptop
Macbook Air M3
Mobilni telefon
Iphone 15 pro
Pametni uređaji
Apple watch SE-Huawei GT4
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Pozdrav svima,
Prodajem moj stari računar za nekih 17k, pa bih dodao na te pare još toliko za novi
Komponente bih sve uze preko "mađara" i hteo bih da čujem vaše mišljenje o njima i eventualno o nekom boljem izboru, hvala 😀

cpu: ryzen 3 1200 (hteo bih da ga oc) -77e
ram: 2x4gb 2400mhz apacer panter -59e
mb: asrock b350M pro4 -64e
Hd: wd 1tb -38e
gpu: prvih mesec dana bih koristio staru neku nvidia da može bar net i yt da tera a u planu mi je 1050ti
psu: ne znam koje bi bilo dosta za ovu konfu a da ne preteram sa snagom a da opet bude kvalitetno
kućište: ms winston -20e

Al su pale cene ryzena i ploca, a i ram ima super cenu, jel to kod najpoznatijeg madjara ili vise njih? Ako nije tajna.

Pomenuti LC Power bi ti bio dovoljan, i ispod toga ni slucajno. Ja bih eventualno pogledao MSI VDH model ploce, od tih jeftnijih B350 ploca, pokazala se kao vrh deal za R3 (oc istog). Mada nije ni bitno toliko, dobra je i ta.. Samo u domacim radnjama nekih 300 din je skuplja ta Asrock ploca, tako da ono, mozda da uzmes nju ipak u radnji za tu razliku, zbog domace garancije.

Takodje ja bih nasao jos 4k dinara i uzeo Patriot Burst SSD, pa neka je i od 128GB, za sistem, neki alat, jedna igra (ako igras) dovoljno. Dosta znaci. Ako nema prostora onda furaj sto si vec zamislio.

Poslednja izmena:
cpu, mb, hdd ću kod fante, tj mađara
ram sam uzeo od lika iz bga koji snima na yt pa je dobio ovo da snimi i sad prodaje, tj prodao
Kućište ću kod nas kao i napajanje jer je ista cena kao i preko mađara
Cena matične kod nas je za 2k više (pod pretpostavkom da je u E najjeftinije)
Bolja mi je ova jer ima 4 slota za ram, ne razumem se baš oko vrm-a, pa ne znam koja je u tome bolja, ako je msi onda bih žrtvovao ova dva slota

Inače ram najjeftiniji je bio 71e 8gb, sreća pa sam naleteo na ovog lika

Pa nije druze bas, 64e pod danasnjem kursu (srednjem) je oko 7700din, u radnjama je 8k ravno mATX model. ATX je 2K skuplji i vise. To ti (ako mATX ploca zadovoljava sve potrebe sto se tice portova) za R3 ne treba.

MSI B350M PRO-VDH takodje ima 4 DIMM slota, samo ona je skulja sigurno 10tak evra kod madjara od Asrock modela. Vidi kako se uklapas. Aftermarket hladnjak ti ne treba, iz licnog iskustva, klokao za drugara, dosta nizi napon je potreban za R3 nego za R5 modele, bukvalno u stress testu na 3.9ghz i 1.3v ili 1.325v ne mogu sad tacno da se setim, sa dva venta u kucistu kod njega mi izmerili posle 2h maks temp jedva preko 60 stepeni uz skoro pa nikakvu buku. Igre oko 50-55 stepeni, zavisno od loada. Cisto da navedem i nemoj siliti kod klokas preko 3.8-3.9ghz, a i to ti je neki realni maks za svaki dan.

Ako je bas skripac sa parama uzimaj jeftiniju plocu, bice to ok, izmedju te dve i vidi za SSD ako mozes, kao sto rekoh.

asrock ab350m pro4 (mikro atx) je 9550 kod nas, možeš mi poslati link u pm od te ploče 8k?

ako kojim slucajem budes uzimao ssd od 120gb, nemoj patriot burst (on je ok, ako se uzima 240gb), vec kingston a400. Isti je kontroler, ali velika razlika u podesavanju FW (veci slc cache, veca max brzina, vise smart parametara) + doradjen hw (radi ocitavanje temperature), a razlika u ceni 150din.
asrock ab350m pro4 - mnogi se zale na nestabilnost, sta je u pitanju ko zna, dok za atx model takih zalbi skoro da nema. Po mogucnosti bolje uzeti drugu plocu.

Isto sam i ja pročitao na par mesta, e sad da l se to nekoliko primera raširilo pa je na lošem glasu ko zna..
atx model je skuplji pa samim tim za njegovu cenu ima još par ploča kao npr msi tomahavk ili mMortar, čak i jedna od GB ax370?

To su ploce sa VRM-om za R5 cpu-ova, six core modele. Kazem to tebi za R3 ne treba. Osim ako nesto od portova tebi fali na nekoj jeftinijoj (mATX) b350 ploci. Ne znam, mnogi ce baciti kamenje, ali u budzet klasi dati (uz CPU od 80e, dakle 4C/4T) vise para za plocu, meni je to smesno i nepotrebno za 99% korisnika.
Zato sam pomenuo MSI VDH, u tom segmentu definitivno najbolje ocenjena iz iskustva ljudi, jos sto se na oko vidi onboard sve na mestu.
Gledam sad u EU joj je cena uglavnom na nivou tog asrocka, dakle oko 65e, pitaj fantu koliko on trazi.

Kako bi se držala ta 350 ploča sa r5 recimo ako bih hteo da nadogradim za neku godinu?

Pa ako odrade kako treba bios, podrsku za isti, bez problema, kao i svaka am4 ploca. Sve dok ne klokas, odnosno ne divljas sa naponom, tu bi ti resenje bio X model CPU-a, ili ako ti klokovi nisu toliko bitni non X i lepo drzis na default.
Bilo je vec ovde rezultata dosta i a320m ploca fino to sve prati, odnosno nema pregrevanja VRM-a.

Sad, valjda nece biti lenji sa bios update-om.

Nazad
Vrh Dno