Šta je novo?

Nova konfiguracija i par problema

v][bes

Slavan
Učlanjen(a)
20.02.2005
Poena
304
athlon 64 3200+ s939 (winchester)
dfi lanparty nf4 ultra-d
2x 512 kingmax harcore
sapphire x700pro toxic
160gb WD 7200prm

i ostale za ovo trivijalne stvari..

poslije jedno par sati sklapanja, od prvog do zadnjeg sarafa, upalih ga i krenuo s instalacijom. ova ploca ima jedno 5 miliona opcija u bios pa sam samo preletio one najznacajnije, bootovao s diska.. nedje poslije par koraka, na sami start, izbaci mi plavi ekran. kao neka od novih komponenti ne radi kako treba, spominje da je mozda problem neka od opcija biosa (kao caching i shadowing, pljunite me ako znam o cemu zbori). restartujem, krenem ponovo, ovaj put cak i formatiram prvu polovinu diska, kad ono opet ista stvar. isprskam bog zna sto kroz bios, i sad nece ni da mi bootuje s cd-a :S: kao da ne reaguje na tastaturu, u bios nece da udje a kad pise "press any button to boot from cd" ja stiskam on nista. onda u sledeci red izbaci ono sto me najvise buni "NTLRS is missing." ja mislim da je NTLRS, ili tako nesto.. koji mu qrac ovo dodje? zna li neko neke optimalne setingse za bios ove ploce? heeeellpppp ocu da probudim lava :wall:

ovo za "NTLRS missing" je rijeseno, tastatura i mis su USB pa sam ih ja odma ukljucio, prebacio sam ih na PS2 i sad je ok. medjutim, onaj plavi ekran se ponovo javlja, ovaj put je formatirao disk i pojavio se po startovanju XP-a. evo i slike.

Poslednja izmena:
e ako mi je sto jasno na ovaj link pomamio se, samo objasnjava kako i zasto, ali ne i kako prakticno rijesiti problem?

IRQL NOT LESS OR EQUAL

malo sam googlao, ljudi radi ovoga oce asmoubistvo da izvrse, niko nema pojma kako ga rijesiti, nekome se javlja u nekoj igri, nekome na svaka 2 sata, svako rjesava na svoj nacin.. bleh `bem ti microsoft :wall:

[QUOTE='v]IRQL NOT LESS OR EQUAL[/QUOTE]
Pa i to je obično do drajvera (osim ako nije hardverski problem). Mene je do ludila terala s tim audio kartica na starom kompu. Pod Win9x je radila bez problema, ali pod win2000 je svaki čas izbacivala ovo, mada sam imao najsvežije drajvere.

Znaš kako... Ako ne uspevaš da identifikuješ koja komponenta pravi problem, M$ preporučuje vaditi iz kompa jedno, drugo, treće... Dok ne otkriješ gde je problem. Kad otkriješ onda probaj sa drugim drahjverima. Ako ne pomaže, nema druge nego da tu komponentu zameniš nekom drugom. Mi obično previđamo da M$ preporučuje (što je blaga reč) da se za ispravan rad koristi samo hardver koji su oni sertifikovali. Razume se, radi i puno nesertifikovanog hardvera (kao i puno nesertifikovanih drajvera) ali nešto, eto, neće da radi.

Nije loše i da na M$ sajtu potražiš spisak sertifikovanog hardvera pa uporediš sa onim što imaš u kompu. Za neke specifične probleme M$ često nudi rešenje u knowledge base, pa i to treba pretražiti. Ovo niko ne može da uradi umesto tebe. Isto tako, treba pogledati forume, FAQ i support proizvođača pojedinih komponenti.

Poslednja izmena:
v][bes je napisao(la):
poslije jedno par sati sklapanja

Posto si vec si sklapao par sati, vidi ti dal si dobro povezao hard i ostale uredjaje, pa npr. razvezi sve sa IDE grana sem hard-a, zameni IDE kablic, memoriju... Odnesi u neki servis...?

Sve sto se imalo iskljuciti,zamjeniti raspored,disable-ovat,probao sam. I da,mijenjao sam IDE kablove,mijenjao grane..Iskljucivao u bios integrisani lan.. Ne znam sto da probam vise. Vadio sam.komponente,modem i citac,nemam sto vise da vadim,ovo ostalo mi treba :/

Koje napajanje imas?

PFN_LIST_CORRUPT:

Pfn lista je lista za translaciju fizicke memorije u virtuelnu koja se logicno nalazi u memoriji i nikad se ne swapuje na disk. Ako je doticna lista korumpirana, znaci da RAM ne radi kako treba iz nekog razloga. Iako se ne razumem u AMD moja pretpostavka je sledeca:

1. Prezategnuti tajminzi za RAM u BIOS-u -- udji u bios i stavi load setup defaults ako vec ne umes sam da podesis.

2. Neispravna memorija -- poteraj memtest i pusti da obrne 2-3 kruga ako ne prodje zameni memoriju.

3. BIOS ili procesor koji se ne gadja sa tom memorijom -- proveri da li imas najnoviju verziju BIOS-a, ako nije ni to onda ti nesto sa tim procesorom nije u redu jer je kod AMD-a memorijski kontroler u procesoru.

4. Neispravna maticna ploca -- najmanje verovatna opcija, ali ako drugo nista ne upali probaj i to da promenis.

5. Neko rece napajanje, ali pretpostavljam da si uz takvu konfiguraciju kupio i neko krsteno napajanje, zar ne?

prvo flesuj bios,pa se javi dalje
stavi oficijalni 3-10

napajanje sam dobio sa chieftec kucistem, 360W.

memorijski tajminzi nisu prezategnuti, prvo sto se ipak radi o overclock memoriji a i nisam je jos uvjek dirao (sad je po defaultu 3-4-8-4).

u medjuvremenu sam se i igrao sa integrisanim lan-om, fireware-om i zvukom. nijedna kombinacija enable/disable ne pomaze.

razmisljao sam o flashovanju biosa, s tim sto bi mi trebala mala pomoc oko toga s obzirom da nisam nikada radio. znam kako iz operativnog to odraditi, ali ja Hebiga nemam operativni :S: kako flashovati bios bez operativnog sistema? mogu da skinem update s drugog kompa i narezem ga na cd, ali sto onda?

samo da napomenem da sada blokira kada instalacija krene sa HDD-a, znaci ono kad se bootuje pa se kao setup restartuje. kad krene ponovo, BUC :mad:

i kako da odradim memtest bez operativnog? moze li to kako iz biosa? nisam siguran da sam vidio tu opciju, a s druge strane mi se cini da sam ipak nedje citao da DFI to moze..?

staxm je napisao(la):
prvo flesuj bios,pa se javi dalje
stavi oficijalni 3-10
imamo istu plocu, cpu, memoriju i napajanje. kako tebi sve to radi, mrzim te
,)

citao sam kako flashovati bios. kazu skinuti s neta, snimiti na disketu, bootovati s nje i iz DOS-a pokrenuti exe fajl. e ja nemam FDD i nemam DOS! moze li se to kako s CDa? snimiti s CDa i bootovati s CDa?

Mozes memtest sa linux instalacionog CD-a, svaka novija distribucija (npr. SuSE 9.2 ili 9.3) ima to na CD-u. Imas i da skines memtest kao ISO image pa narezi na RW i probaj.

Stvarno dobronamerni savet: Da se ne bi vrteo u krug, zovni nekoga (proverenog) ko se bavi racunarima, samo neka proveri kako si ga sklopio, komponentu po komponentu. Mislim nije mogao bas da ti sklizne srafciger na plocu (znam, sad ce neko pametan da mi odgovori da se cooler za A64 ne montira srafcigerom), ali mozda proveriti molex na hdd-u ili neki kontakt na donjoj strani ploce...
Iskreno me plasi pocetak tvog post-a
poslije jedno par sati sklapanja
jer sklapanje racunara ne bi trebalo da traje ni 20 min. Znaci ozbiljno ti savetujem da to uradis, sacuvaces i svoje zivce i pre ces resiti problem. Poz.

Batalite memtest, it sux i stojim iza toga. Ne znam zasto se ljudi loze toliko na memtest? Jeste brz da detektuje greske (test broj 5) ali neke i ne detektuje. Meni recimo Gold Memory 6.64 mnogo bolje detektuje greske kao i S&M memory test. U slucajevima kada su mi prijavili greske memtest je sve prosao i to 8 puta (oko 4h) dok je GM nasao gresku na 99% testa. Slicno je i S&M prijavio gresku.

@v][bes - imam tu plocu i imao sam Chieftec 360W. Radilo je, ali preporucujem da uzmes jace napajanje. Recimo da CPU radi stabilnije (proverio sam sa 64bitni prime95 , CPU je radio sa istim parametrima, kada je bio Chieftec, prime95 je brzo skucavao celu masinu. Kada sam uzeo jace napajanje sa 24pinskim konektorom za napajanje, prime je radio kudikamo bolje). Procesor obavezno stavi na fabricka setovanja. Slobodno ucitaj optimized defaults . Ubodi memoriju u narandzaste slotove. PRETHODNO OBAVEZNO ISKLJUCI NAPAJANJE NA PREKIDAC ili IZVADI KABL PRE NEGO STO RADIS SA MEMORIJOM. Stavi oficijelni BIOS (3-10). Sa beta BIOSom sam imao problema. Sto se tice flashovanja BIOSa, moze iz Windowsa, postoji program zove se Winflash, a mislim da na DFI sajtu imas i verziju sa flasherom iz Windowsa. Memtst moze da se pokrene iz BIOS-a, treba ga enableovati, to je na kraju strane za podesavanje (BIOS Genie).

Obavezno skini S&M sa

http://testmem.nm.ru/snm.htm link za download je na dnu (verzija 1.6.0)

i pusti wizard i izaberi long test sa max opterecenjem i vidi sta se desava.
Znaci sve to uradi na ne overklokovanoj masini. Ako ima problema onda imas neki ozbiljan problem, ili si se zeznuo kod montaze ili imas neku problematicnu komponentu. OBAVEZNO PRVERI da li si na DFI ploci prikljucio sve konektora za napajanje - ondaj od 4 pina + molex + ona za 3.5" floppy.

Pogledaj sajt www.dfi-street.com imas lep tutorijal kako se flashuje ploca i dost korisnih saveta.

Srecno.

Poslednja izmena:
@Zveki

nova je masina, puno ljubavi je vezano za nju pa je sklapanje toliko i trajalo, bas da utvrdim jeli sve u redu :)

sad cu da flashujem bios sa diskete, ima ona fora da *.exe fajl s DFI sajta sam napravi budabilni flopi, pa da probam.. ako ne uspije i poslije toga, onda cu da ga ponesem nekome, a za testiranje memorije ipak moram prvo istalirati OS :)

ne morash..
veccina mem-testera je na bootabilnim floppy-jima

pozdrav

ima ova ploca u biosu svoj memtest.

ja popodne fleshovah bios i sad kuckam sa svog kompa :) sve je proslo bez problema.. skoro. to sto se desilo je glupo ali mozda pomogne da shvatim sto je bilo. poslije fleshovanja i setovanja biosa, krene instalacija windowsa sa HDDa. medjutim, tu su bili stari setup fajlovi od prije fleshovanja. uglavnom, dok je on u toku instalacije uglavnom stavljao svoje drajvere prijavljivao je da ne moze da instalira drivere za "disc drive" i "cd rom" :S: zavrsi se instalacija, restartuje komp, on nece da dize sistem, ni u normal mode ni u safe mod. odradim repair sa CDa, on izbrise "stare" setup fajlove i ubaci nove, krene instalacija ponovo i sve prodje kao podmazano (do sad, da ne ureknem :)). predpostavljam da je do konfikta dolazilo izmedju toga sto je prijavljivao u toku prve instalacije, disk drajva i cd roma. kad kaze disk drajv, misli li na HDD ili na FDD? a sto se CDa tice, imam pioneer 109e dvd rezac..

p.s. hvala svima koji su imalo doprinijeli spasavanju mojih zivaca :wave:

Vrh Dno