Šta je novo?

Nova klima na staru instalaciju

zoranius

Cenjen
Učlanjen(a)
19.08.2015
Poena
170
Da li neko zna da li može nova klima 12 da ide na staru instalaciju? Imam neku Samsung klimu 12 koja je dosta stara pa bih je zamenio sa invertor klimom. Instalacija za spoljnu jedinicu je ukopana i sprovedana kroz zid i ne vidi se u sobi već se pojavljuje samo na izlazu kod spoljne jedinice. Ne znam da li je bitno, stara klima ima R22 gas a nova bi imala R32. Dužina ukopane instalacije je nekih 6m.

Da li neko zna da li može nova klima 12 da ide na staru instalaciju? Imam neku Samsung klimu 12 koja je dosta stara pa bih je zamenio sa invertor klimom. Instalacija za spoljnu jedinicu je ukopana i sprovedana kroz zid i ne vidi se u sobi već se pojavljuje samo na izlazu kod spoljne jedinice. Ne znam da li je bitno, stara klima ima R22 gas a nova bi imala R32. Dužina ukopane instalacije je nekih 6m.
Zavisi od precnika cijevi, da li pase na novu klimu. to ti majstori dodju, izmjere i vide. Ako precnik odgovara onda mogu testirati cijevi, vakumirati

Mislim da nisu ni prečnici cevi isti, plus elektro instalacija.
Iz tog razloga su nama u sličnoj situaciji montirali on/off klimu, mada i ona ima drugačiji gas pa se kao nešto ispiru cevi (u stvari su ih samo produvali nekim gasom, ekologija propo).

Poslednja izmena:
Mislim da bi elektro instalacija trebalo da bude ok. Koji je uobičajeni prečnik bakarnih i cevi za kondenz koje se koriste za 12 inverter klimu jer je i stara klima bila 12? Izvinite što ovako pitam jer ako bi morala nova instalacija da se radi verovatno ne bih ni ulazio u zamenu.

Jednom ćeš morati uraditi zamenu...

Isto je prečnik cevi za staru 12 i novu inverter klimu.

Ali opet možda može biti nezgodno da se ispertluju cevi koje su već u zid.

Što se tiče električne instalacije tu treba da ide petozilni kabl.

igrom slucaja imam bas takvu staru, samo sto ta "robusnija" nije 12tica nego 14tica i to je bas retkost bila u to vreme.
A ja sam bio izricit za staru 12btu i novu 12btu

sanse da tako nesto ima su vrlo male, u ostalom to se lako izmeri.

Moje dve stare r22 12k klime su fi 12 + fi 6

definitivno treba izmeriti

Nazad
Vrh Dno