Šta je novo?

nova ITX konfiguracija je bučna

anicai

Cenjen
Učlanjen(a)
08.06.2017
Poena
185
Mnogo dugo se čekalo na komponente, tako da je komp tek sad konačno sklopljen i upaljen prvi put juče. Veličina kućišta je odlična i dobilo se zaista dosta slobodnog prostora na stolu. Međutim, baš se čuje kada radi, naročito pri paljenju, kao helikopter da uzleće. Bilo je problema i pri sklapanju, jedan ventilator nije mogao da stane gore. Tako da je samo jedan ventilator gore sad, a dva su stavljena na kuler umesto jednog. Evo kako to izgleda:
nr200p.jpg

Šta bi moglo da se uradi da se smanji buka? Prošli je bio potpuno nečujan, ali to je verovatno bilo do kućišta. Da li bi bilo preporučljivo nasmestiti ventilatore da rade na recimo 50%? Da li bi to uopšte pomoglo?

mod: izdvojeno iz ove teme

Nemoj mi reći da fanovi rade na 100%...? :)

Odakle kuler uvlači vazduh?
Premestite prednji vent sa kulera pozadi i stavite oba da uvlače vazduh otpozadi ka unutra...
Onaj gornji vent nije mogao da stane na drugu stranu, iznad napajanja i HDD-a?

Ovako, kao na mom expertskom primeru:

nr200p 2.jpg

I da, definitivno podesite fan krive dok ne nađete dobar kompromis između buke i temperatura...

Prevelik kuler za tako malo kuciste, mozda je to moglo sa manjim, svakako ne hladi unutra uzareni CPU.
Ili neko vodeno. Mehanicki disk out, uzeti ssd ili NVME. Ja kad sam gledao za NR200 kako podesiti ventilatore, nema tu puno izbora.
A buka iz testova nije bila prevelika, e sad ako ocekujes 30db u full loadu, to ce malo teze i sa full tower kucistem. :D

Premestite prednji vent sa kulera pozadi i stavite oba da uvlače vazduh otpozadi ka unutra...

Pogledajte prilog 393981

I da, definitivno podesite fan krive dok ne nađete dobar kompromis između buke i temperatura...
Nisam ja sklapala, već drug koji ima servis, pa stvarno ne znam da li sad rade na 100%. Pogledaću kad instaliram program za podešavanje.
Gornji ventilator uvlači vazduh. Drugi A12x25 nije mogao da stane zbog napajanja, ali 12x15 može.
Ako premestimo vent sa kulera pozadi, jel treba onda da se stavi tu vent koji je došao sa ID-COOLING-om? Ili ne, samo ta dva venta su dovoljna?

Prevelik kuler za tako malo kuciste, mozda je to moglo sa manjim, svakako ne hladi unutra uzareni CPU.
Hladi 13700 koji se dosta greje. Temperature sa ovim kulerom su dobre.
temp.jpg

Mehanicki disk out, uzeti ssd ili NVME.
Da, reći ću joj da zameni to uskoro.

A buka iz testova nije bila prevelika, e sad ako ocekujes 30db u full loadu, to ce malo teze i sa full tower kucistem.
Čuje se dosta i kad apsolutno ništa ne radi na njemu, kad je samo na desktopu bez ijednog otvorenog pograma. Staro kućište Cooler Master Silencio 650 je bilo nečujno. Odlično kućište, ali preveliko.

Onda je mozda do ventova i podesavanja, gpu bi trebao da ti u idle ne radi uopste, a ovi da se jedva okrecu.. Proveri ti Bios kako i sta..

Reče mi sad drug da se to čuju ventovi sa kulera. Probaću svakako da podesim prvo broj obrtaja, pa ako nema nikakvog efekta, premestićemo vent po preporuci.

Pa da, nemas ti druge da ti se cuju. Curve podesi i bice to ok.

Pogledajte prilog 393981

Pre će biti ovako:
nr200p.jpg

Ovo tvoje nema logike... Osim pomeranja gornjeg venta udesno ispred kulera sa čim sam saglasan...

EDIT: I taj gornji ventilator kad se pomeri u desno, treba prebaciti na veći broj obrataja od ostalih jer jedini mučenik uvlači hladan vazduh u kućište....

EDIT2: Sad gledam. Ovaj HDD samo smeta, to je prirodno mesto za 1 do 2 venta koji će ubacivati vazduh u kućište...
U tom slučaju ne mora se dirati gornji vent, ali ga usmeriti da izbacuje vazduh iz kućišta...

EDIT3: Sad sam naišao na ovakav predlog za ovo kućište. HDD tj. SSD je provučen sa prednje strane spolja iza prednje plastične maske...
ufk5vl7uukd51.jpg

Poslednja izmena od urednika:
Ovo tvoje nema logike
Naprotiv, u većini ITX kućišta sa tim layoutom koriste taj setup jer kuler dobija svež vazduh otpozadi...NR200 nije izuzetak.
Zaboravljaš da ventovi odozdo guraju vruć vazduh od grafike naviše i onda bi se sve to sudaralo ispred kulera koji bi uvlačio topao vazduh odozdo. Plus, nema mnogo smisla da donji ventovi izbacuju vazduh. Em ventovi na grafičkoj uvlače što je suprotno od onoga što ti želiš da rade, em bi onda izbacivali vruć vazduh od grafike dole u podlogu i onda grafička to opet uvlači i reciklira...
Onako sav izduvan vazduh završava u prednjem delu ispred kulera i biva izbačen od ventova gore.

@Čika_Kure @jurodivi je u pravu (Machines & More odavno istestirao i pokazao), itekako ima smisla da se okrenu ventilatora na kuleru za procesor i da se ubacuje vazduh od pozadi, za mala idu druga pravila nego za velika kucista

EDIT3: Sad sam naišao na ovakav predlog za ovo kućište. HDD tj. SSD je provučen sa prednje strane spolja iza prednje plastične maske...
Je ok opcija, ako neko bas hoce da nema mnogo prasine, ali ce biti drasticno smanjene performanse, + mora mnogo da stimuju obrtaji ventilatore da se usklade. Maksimalan protok vazduh je ogranicen kolicinom izduvnog prostora+ventilatora, ne uduvnog, izduv je hard limit I nikakvo povecanje uduvnog potencijala preko izduvnog nece doprineti icemu

2 ventilatora u delu gde je kuler za procesor je sve sto treba, i idealno oba na kuleru da ne dodje do buke kad je strana koja uvlaci zalepljena na mesh stranice kucista, ali uvek mogu da se izmu NA-IS1-12 odstojnici, koji resavaju buku

Poslednja izmena:
Drago mi je da je masina konacno slozena 😇 .. ostaju jos sitna podesavanja .
Pogledaj video ( ) momka sa Youtube-a koji je slicno slozio masinu i jako lepo pojasnio razne opcije.
Uglavnom da skratimo pricu .. bitna je promaja .. gornji ventilatori izbacuju vazduh ,
a donji i cooler ventilatori ubacuju vazduh u kuciste ( promeniti smer na CPU cooleru ),
i naravno podesiti krivu zbog buke - nema razloga da se bilo sta cuje iz kucista

Bilo je problema i pri sklapanju, jedan ventilator nije mogao da stane gore. Tako da je samo jedan ventilator gore sad, a dva su stavljena na kuler umesto jednog.
Kavez za PSU ima dva mesta za kacenje na toj strani kucista, za SFX-L i SFX napajanja. Kad je kavez u najnizem polozaju (SFX), onda bez problema staje 15mm ventilator, ako se dobro odradi cable management moze i 25mm varijanta da stane.
Slazem se sa predlozima da se orijentises prema Machines and More testiranju. U velikoj meri zavisi da li hoces staklo ili mesh stranicu na bocnoj strani.

Evo kako trenutno izgleda kod mene, sa mesh stranicom. Ovaj ventilator u sredini hladi RAM, uvlaci svez vazduh sa bocne strane (doduse jedan deo reciklira vazduh od GPUa, ali kad stavim ruku pored mesh osetim vazduh da ulazi), jedan deo hvata CPU kuler koji izbacuje nazad, GPU uvlaci od dole a ventilatori od gore izbacuju vazduh. Dao sam prioritet malo hladjenju RAMa, CPU kuler u obe varijante dobija relativno svez vazduh i nema znacajne razlike (5800X3D je topao kako god okrenes heh). Dosta dugo sam koristio staklenu stranicu i CPU kuler je uvlacio vazduh sa zadnje strane, a u ovoj varijanti gore je par stepeni razlika, manje vise neprimetno.
2023-06-21-16-51-56-303.jpg

A evo i kako sam HDD drzao dok sam ga imao. Njegove temp poprilicno skoce kad se CPU kuler okrene da uvlaci vazduh od nazad, cisto da znas. Na tvojoj slici mi se cini da HDD dodiruje metal desno, mozda prenosi vibracije? Ili je ipak zasrafljen desnom stranicom?
IMG_20210308_222948.jpg

Poslednja izmena:
Hvala vam momci na tako detaljnim odgovorima. Tačno je trebalo da odgledam taj video pre nego što je sklopio komp. 😄 Nije nikad sklapao itx konfiguraciju, pa se i namučio dosta. E sad, vidim da Machines & More kaže da ako grafička nije jaka, na primer 6600 XT, da se kuler ventilatori nameste tako da izbacuje vazduh. Njena je 5500 XT, možda bi onda bolje bilo da izbacuju? A i @danilo989 kaže da temperature hdd-a skaču ako kuler uvlači vazduh. Pošto još nema nameru da ga menja, onda možda da gornji i kuler ventovi izbacuju, a donji da uvlače?

Kavez za PSU ima dva mesta za kacenje na toj strani kucista, za SFX-L i SFX napajanja. Kad je kavez u najnizem polozaju (SFX), onda bez problema staje 15mm ventilator, ako se dobro odradi cable management moze i 25mm varijanta da stane.
Napajanje je SFX, znači može da stane, nego nije postavio PSU na pravo mesto.
Onda na kuler da ide jedna noctua i jedan vent koji se dobija uz kuler, a gore dva venta?

Kavez za napajanje je relativno lako premestiti, odvrnu se dva šrafa i zakači se na nižu poziciju. Prvo bih to uradio i premestio gornju Noctuu sa leve na desnu poziciju da izbacuje vazduh. Možete koristiti i onaj metalni zaštitnik za ventilator što dolazi uz kućište ako već niste kojim možete da montirate Noctuu gore. Taman da sprečite kablove da kače krilca, pošto će biti knap.

Samo da proverim, desna 15mm Noctua dole isto uvlači vazduh? Ne vidim na slici kako je okrenuta.

Što se tiče brzine ventilatora, skinite hwinfo program, sensors only opcija pri pokretanju, pa ostavite da radi u pozadini neko vreme i okačite sliku da vidimo brzinu ventova.

@anicai .. bas tako kako si rekla , jedan vent na cooleru , gornja dva izbacuju , a donja dva ubacuju vazduh u kuciste

Samo da proverim, desna 15mm Noctua dole isto uvlači vazduh? Ne vidim na slici kako je okrenuta.
Nisam sasvim sigurna, moraću da pitam. Ali ako je namestio da gornji uvlači, onda verovatno ovi donji izbacuju.

Što se tiče brzine ventilatora, skinite hwinfo program, sensors only opcija pri pokretanju, pa ostavite da radi u pozadini neko vreme i okačite sliku da vidimo brzinu ventova.
Odradiću to sad preko vikenda, pa ću okačiti.

koliko ukupno ima A12x25 ventilatore pune velicine ? i u kucistu i van u kutiji
3 komada. Dva je trebalo da idu gore, a jedan na kuler. Međutim, kad nije uspeo da stavi drugi gore skinuo je oba fabrička venta sa kulera i stavio 2 na njega, a jedan gore. Znači samo je obrnuo - 2 venta na kuler, 1 vent gore.

@anicai Def hm, ok 3 a12x25 i 2 a12x15, onda ko sto gore spomenuto, ovaj gornji desno iznad hard-a, a gde je on bio ne mora nista.

Donja dva da uvlace, i ostala dva a12x25 na kuleru kako god prave manje buke (zavisno da li uvlace od pozadi, ili izabacuju od pozadi). Mislim da nema potrebe ID-Cooling ventilatore stavljati, i vako ima puno ventilatora unutra, jos ce samo nepotrebno povecati buku.

Ok, znači ipak samo jedan da bude gore da izbacuje, ali iznad napajanja. I ovaj na cpu kuleru da se premesti kao što je @jurodivi predložio?
Moraću da ga pozovem ovih dana da joj to namesti, ne smem ja da se usudim da joj diram, pa da nešto zeznem. Taman u međuvremenu da je ubedim da uzme još jedan m.2 i izbaci taj hdd. 😄

Ok, znači ipak samo jedan da bude gore da izbacuje, ali iznad napajanja. I ovaj na cpu kuleru da se premesti kao što je @jurodivi predložio?
Da, to je jedna 2 najbolje opcije, oba ventilatora na kuleru, ubacuju od pozadi.

druga je kao sto danilo napisa gore sve isto samo ventilatori na kuleru obrnuti i ovaj skroz pozadi na stranici i oba izbacuju.

Samo zavisi od tolerancije na prasinu, i da li joj je ok da cisto cesce xD

Nazad
Vrh Dno