Šta je novo?

Nova graficka - pitanje

Mileceto

Cenjen
Učlanjen(a)
14.08.2010
Poena
154
Pozdrav. Planiram da kupim novu graficku "GeForce GTX 460 1GB" (ili eventualno GeForce GTX 460 768MB) imam procesor Core 2 Duo E7500 2.93Ghz i 4Gb RAM-a zanima me kako ce se ponasati ova graficka uz taj procesor, oce moci da gura novije igrice na max, (mislim nisam neka cepidlaka da gledam koliko ima fps i ostalo al da moze pristojno da se igra na 1400x900 sa high detaljima, samo da ne secka)? Jos nesto, PCI slot na ploci mi je 2.0, a vidim da graficka ima PCI Express 2.1, da li ce da radi na 2.0?

besmislno je kupovati tako jaku kartu na dualcore procesor,(osim ako ne planiras upgrade na quad)
daleo od toga da ti nece raditi sve igre na max u toj rezoluciji ali dugorocno ce ti proc predstavljati problem

izvuci ce pun potencijal iz graficke sa dual core procesorom (mada ne bi bilo zgoreg da ti ga neko klokne na recimo 3.6Ghz). pre ce ti usko grlo postati taj GTX460 nego E7500.

Poslednja izmena:
Za tu rezoluciju mu i ne treba 460ka da bi gurao sve na high

Ja...Na 2.0...

Poslednja izmena:
Trenutno imam bas 9600GT 512Mb, jes da neke igrice rade na 1400X900 na high solidno, al sa zahtevnijim naslovima vec ima probleme (narocinto ovo novije igrice u zadnjih mesec, dva), tako da... Razmisljao sam i o klokovanju procesora, sto mozda i ne bi bilo lose, dok ne uzmem neki quad...

Poslednja izmena:
Pa dobro, ako bude lepo radilo mogu ja da povecam rezoluciju i da povecam podesavanja da ne bude overkill... E da, sto se tice napajanja, kupujem novo zajedno za grafickom, samo jos ne znam tacno koje (od najmenje 500w realne snage Cooler Master, Chieftec... (50-55€) Mozda "CHIEFTEC CHP-500A 500W" Jel ima neko neku preporuku u vezi napajanja koje da uzmem?

Ne znam ko pravi taj CHP niti kakvog je kvaliteta, pa ne mogu bas da ga preporucim. Za te pare LC6560GP3 ili LC6600T Titan 2 su sigurniji izbor. CM je precenjen, kao i obicno.

besmislno je kupovati tako jaku kartu na dualcore procesor,(osim ako ne planiras upgrade na quad)
daleo od toga da ti nece raditi sve igre na max u toj rezoluciji ali dugorocno ce ti proc predstavljati problem

Daj ne loži ljude više sa "proverenim inžinjerskim informacijama iz papirnih časopisa"...

Aha ok, ondacu uzeti neko od ta dva, zanima me jos nesto ako bio uradio klok procesora na recimo 3,5Ghz da li bi trebao da stavim neki jaci kuler ili?

Verovatno da da 🙂 ali sve zavisi od kućišta, rasporeda slotova na ploči... Ipak računaj na neki bolji kuler (30ak € bi ti završilo pos'o)...

Poslednja izmena:
I neces moci da povecas rezoluciju bez da menjas monitor. Za 1440 460-ka je bacanje para. Isto to mozes i sa 5770. Ako razmisljas recimo da menjas monitor i da guras 1920x1080 to je druga prica. Klokni malo cpu i nemas frke.

ja sam mislio kad vec kupujem da bude neka bolja, ali mogao bi da uzmem 5770 (+ sto bi me izaslo dosta jeftinije) najvise me kopka to sto ima 128bit u odnou na 256bit, neki se zale na problem sa drajverima, (posto nisam imao ATI karticu nikad pa ne znam) nvidia ima physics... ne znam koliko je sve to bitno, al ako bi mogao da igram sve na max (najvise kupujem zbog mafie 2) onda bi mozda 5770 bio logicniji izbor

posto ti je budzet ogranicen onda imas dva izbora ili 5750 od 1gb i bolje napajanje za buduci upgrade ili 5770 i malo losije napajanje...sto se tice tog 128 bita i 256 bita pa evo ti primer 4870 je 256 bita dok je 5770 128 bita i iste su po brzini,a razlog toga je brza ddr5 memorija...naklokovana 5770 je po brzini kao 4890 ali se mnogo manje greje...da imas malo vise para onda bi ti savetovao nvidia 460-ku sa 768mb...na tebi je da odlucis

Za tu rez ti je 5770 vise nego dosta, da ne bacas pare bezveze. Ne znam koliki ti je budzet i koliko bi ti ostalo za napajanje. Koje napajanje sada imas?

Imam MS Industrial napajanje bezveze skroz... Raspolazem sa 23000din, uklopilo bi mi se da uzmem 5770 (15660din) i napajanje recimo LC6600T Titan 2 (5420din) ako bih sacekao jos malo mogao bi da skupim za 460 sa 768mb, al' opet, ne znam...

Jel znas da to napajanje po specifikaciji gura samo 432W na 12V? Mozda ne moze ni celih 432W u praksi. Radice 460 na njemu ali ni govora o 600W, cisto da znas.
U toj rezoluciji neces primetiti razliku izmedju 5770 i 460-ke jer ce sve raditi. Ne znam dali da bacas pare bezveze, na tebi je :S:
Ako neces skoro menjati monitor bolje nemoj. Kad skupis za monitor onda menjaj i grafiku. Ako mislis da mozes skupiti za neki full HD monitor u dogledno vreme onda idi na 460.

Imam MS Industrial napajanje bezveze skroz... Raspolazem sa 23000din, uklopilo bi mi se da uzmem 5770 (15660din) i napajanje recimo LC6600T Titan 2 (5420din) ako bih sacekao jos malo mogao bi da skupim za 460 sa 768mb, al' opet, ne znam...

Ako uzimas graficku sa namerom da je neces menjati dugo vremena preporucio bih ti ipak gtx460 kartu. Nije da je 5770 losa karta (daleko od toga) ali gledajuci dugorocno gtx460 je odlicna karta pogotovo sto ima masivni overklok-skaliranje potencijal. E sad, stoji da ces imati veci trosak zbog nabavke napajanja i eventualno kulera za cpu, ali predpostavljam da si ionako imao nameru da uzmes. "Sutra" kada budes menjao monitor (recimo 1920x1200 res) gtx460 ce moci i dalje da gura sve igre skoro na max dok ce 5770 poceti polako da se "gusi" (sa dolaskom novih i zahtevnih igara). Ovo savetujem iskljucivo ako si u mogucnosti da priustis, u suprotnom uzmi 5770 karticu.

OK, hvala vam svima na savetima, pomogli ste mi puno, saznao sam dosta korisnih informacija... sad je izbor na meni sta i kako... Ovako ako sam dobro shvatio, ne bi trebao da osetim neku drasticnu razliku izmedju 5770 i 460 na monitoru od 19'' tj na rez. od 1440x900, 460 dolazi do izrazaja na vecim rez. Onda kad podviucem crtu blize sam slouciji 5770 kao logicniji izbor u mom slucaju... 5770 ce odratidi pos'o na 1440x900, podrazumeva se da su detalji ma max. (jer mi je to sasvim dovoljno posto nisam planirao da menjam monitor u skorije vreme)

Poslednja izmena:
Vise nego dovoljno, ima da sljaka ko zmaj 😉

Nazad
Vrh Dno