Šta je novo?

Nova Dell P serija P2x14H

Pazario sam juce p2414h, za sebe. Dobar je, ocekivao sam po pricama vise ali dobar je.
Jel moze neko da mi da preporucena podesavanja za njega (cifre, sajt, program). Malo mi vuce na plavo.

Poslednja izmena:
Meni stig'o danas, ima probijanja svjetlosti u donjem lijevom uglu, mada u igricama ne smeta (bar meni, za sad :)).
Sto se tice ovog drzaca, nesto imam osjecaj da ukoliko ga budem vise puta spustao-podizao (monitor), da ce se olabaviti i da ce stajati samo na najnizem spustu (da tako kazem), imam osjecaj da je lose odradjen, e sad mozda me osjecaj vara.
Ostalo je sve ok, velika je razlika kad se predje sa 19" na 24", tako da sam jos uvijek pod utiskom. :)

Ne mogu da se odlucim! P2414h ili U2312hm?

Poslednja izmena:
@no_pain, po testovima P2414H je naslednik U2312HM-a
sa druge strane, manje kosta i ima savremeniji panel (i bolju sliku)

Pa U2312HM je UltraSharp serija, tesko da je P2414H njegov naslednik, niti je ista serija niti je ista velicina (a postoji P2314H).

Verovatno je hteo reci noviji, ali ako je sadasnja P serija bolja od prosle U, onda je naslednik, ako ne u tehnoloskom, onda u prakticnom smilu :p. Mozda i jeste naslednik, mozda su pomedili ove e i AH panele u P seriju, a U ostavili za top modele kao i pre (sa S panelom). Jesu pre P modeli uopste bili IPS?

Verovatno je hteo reci noviji, ali ako je sadasnja P serija bolja od prosle U, onda je naslednik, ako ne u tehnoloskom, onda u prakticnom smilu :p. Mozda i jeste naslednik, mozda su pomedili ove e i AH panele u P seriju, a U ostavili za top modele kao i pre (sa S panelom). Jesu pre P modeli uopste bili IPS?
Da, sve je ovo ako je, tj pod znakom pitanja je.

Hoce neki opsirniji review za P2414h od ljudi koji ga imaju, planiram kupovinu sledece nedelje pa da znam sta uzimam, na netu bas i nema mnogo testova. Bice koriscen za obradu fotografija, znaci PS, Lightroom, net, poneka igrica mada nemam mnogo vremena. Najvise obrada slika zbog toga i uzimam IPS. A posto vidim u karakteristikama da je odziv 8ms rekoh da pitam kakav je u igricama...?

Ovo ti nije cisti IPS, nego AH-IPS. Ako vec hoces obradu sliku i slicno, treba visu klasu da uzimas.

stigo i moj primerak :D u guzvi sam pa sam probao samo dirt3 i cs:go i nisam primetio ghosting, cak sta vise deluje mi zivlje kao da ima vise hz i mnogo lepse boje u odnosu na samsung 2033sn sto je i za ocekivati, i drago mi je sto nisam isao na glossy s2340l jer mi bas bije svetlo od prozora, ne bi nista video...posle cu da istestiram na http://www.lagom.nl/lcd-test/ da vidim ima li probijanja itd... ovo mi je second best buy uredjaj ove god posle asus hd7...i velicina je boli glava, sad cu ko covek da uzivam u serijama i filmovima sa lepsom polovinom a ne da se jedno od nas uvek zali kako pola ekrana ne vidi zbog distorzije boja :p mislio sam da ce me robustan izgled odvratiti ali ne, mnogo mi je bitnije extra postolje sto moze da se okrece na sve strane, da igram fliper ko co'ek :D

edit: da pohvalim dell sto je zapakovao i DP kabl, tako da nisam morao da kupujem DVI i da dotle kacim VGA :)

Poslednja izmena:
Dal je bolja odluka taj P2414h ili U2412m. Ne razliku u ceni, posto vidim da je ovaj P jeftiniji solidno

Jedina prednost 2412M je 16:10 rezolucija tj. 1920x1200. Mada ko uglavnom koristi monitor za igre i filmove ovo i nije neka prednost.

meni vise odgovara 16:9, a koliko sam na brzaka pregledao neke testove dellovih s, p i u aktuelnih serija, p i u mu dodju na isto samo sto kod ovog p2414h ima dosta manje probijanja nego kod u2412m ili hm, nisam siguran, tako da sam odmah nakon tog detaljnog testa i poredjenja pozvao i narucio p2414h...to je neko moje vidjenje, mozda je u2412m jaci u nekim drugim poljima ako nije u probijanju, a mozda samo naplacuju tih dodatnih 120 pixela koji bi meni bili samo crne strafte na kojima bi gledao probijanje i pizdeo...

Ovo ti nije cisti IPS, nego AH-IPS. Ako vec hoces obradu sliku i slicno, treba visu klasu da uzimas.

Nisam neki pro korisnik, vise amaterski za svoju dusu sto bi rekli, treba mi samo neki monitor koji vernije prikazuje boje i sliku i 16:9, a i sigurno je bolji od mog trenutnog monitora. Nije da je los, odlicno me sluzio svo ovo vreme ali doslo je vreme da se menja. U pitanju je Samsung 940n.

eo ti poredjenje sa 740n, a mogu reci da sam prezadovoljan tim 4:3 samsungom i da ga cuvam za oldschool igranje cs 1.6...prodao sam moj samsung 2033sn [tn, nije led, 16:9, bio sam zadovoljan ali dosta je sluzio, vreme za ips] pre no sto mi je stigao ovaj dell pa nisam mogao da uporedim al verovatno je isti kao i 740n sto se tice prikaza...tu je i lap toshiba l500, da je slikano digitalnim aparatom, verovatno bi razlike bile jos uocljivije...

Razmisljao sam da eventualno uzmem i ovaj primerak, ali primetih na Dell-ovom sajtu da koristi isti anti-glare kao i na ovom mom U2312HM tj. anti-glare with hard coat 3H, sto se kosi sa nekim od izjava ovde. Da li je neko video i U2312HM i P2414H i moze da garantuje da drugi nema toliko agresivan coating?

Koliko sam ja upratio, overclockers.ru, TFTCentral i pcmonitors.info su zakljucili da je na modelu P2414H coating osjetno manje agresivan nego na U2312HM ili U2412M sto je i jedna od karakteristika tih novijih AH-IPS monitora (pored tog "advanced" IPS panela jel), "zrnasti" efekt je prilicno manje izrazen nego kod starijih modela sto je u svakom slucaju napredak, mada se to moglo vidjeti i kod starijih AH-IPS monitora drugih proizvodjaca kao sto su LG i ASUS (23EA63V/MX239H).

Evo stigo i moj monitor, trenutno sam na poslu pa veceras cu da ga probam, nadam se da mi je zapao ok primerak.

Kakva je razlika u panelu izmedju ovog monitora i LG IPS237L-BN?

Dvoumim se izmedju ova dva monitora pa bih cenio svaku pomoc :).

Mislim da koriste isti AH-IPS panel iz LG-a, ako nije isti razlika je toliko minorna da je nece niko nikad primjetiti :) Oba monitora su po testovima fantasticna + ovaj P2414H je flicker-free (ne koristi PWM metod kod smanjenog osvjetljenja) sto je super pozitivna stvar jer su mnogi korisnici imali raznih problema u vidu glavobolja, velikog i brzog zamora ociju itd. Takodje oba monitora koriste nesto manje "zrnastiju" presvlaku preko panela pa je samim tim i prikaz slike nesto cistiji/ostriji nego na starijim modelima. Na kraju se sve svodi na licne preferencije, pitanje estetike i velicine samog ekrana. LG model ima dijagonalu od 23'' dok je kod Dell modela dijagonala 23.8''.

Ta velicina od 23.8" je kod P2414H zar ne? Ili je i kod P23?

kad pomenu estetiku, i ja sam mislio da je "moglo bolje" kod p2414, al sad posle nedelju dana, nekako mi se i svidja, minimalisticki dizajn, nije glossy vec mi deluje robusno, mislio sam da ce mi dugmici smesteni napred bosti oci i to me je najvise odvracalo od monitora jer sam picajzla za neke detalje, ali se ne primecuju uopste, i stalak je cvrst i lep, nije retardirano crno siv kao kod U serije vec je ceo siv i daje bas lep kontrast, da je skroz crn izgledalo bi previse monotono i jeftino kao da je neki acer od 10k din...sve u svemu, extra odradjen i kompletan monitor, u odnosu na trenutnu ponudu kod nas, po pristojnoj ceni. da je ostao na 17k, bio bi definitivno best buy bez pogovora, a mozda i bude neka akcija oko nove god, pre no sto pdv skoci, pa zato ko ima u planu kupovinu ips monitora, neka odvaja pare u slamu :d

ko ga je kupio za 17k din odlicno je prosao jer je i po trenutnoj ceni best buy monitor. eventualno deli prvo mesto sa S24B350TL od koga ima bolje postolje.

da kazem da posle nedelju dana koriscenja ovog monitora, ja sam extra zadovoljan, i kad sam seo kod brata za 740n, reakcija je bila wtf? xD msm da sam dovoljno rekao ;)

Konacno je i moj primjerak stigao, minimalni glow donjem lijevom uglu, boje fantazija, kontrast fantazija, dizajn odlican, velicina savrsena, odziv odlican (probao u BF3) i sto je najvaznije nema PWM i vise me ne bole oci i glava:happy::party: Overclockovao sam ga na 75Hz bez problema preko CRU-a i prihvata to osvjezenje na 1920x1080, ako bude frame-skippinga smanjicu na 72Hz sto su potvrdili da odlicno radi. Prve impresije su da je monitor odlican!

Poslednja izmena:
Ja uzeh U2312HM -- dobar je i ovaj al ne znam da li sam mogao da kupim maltene za iste pare bolji i veći monitor. Uplašili me jer nije U serija tj. što nije ultrasharp. Ne znam hoću li moći da zamenim.

Vrh Dno