Šta je novo?

Nova DD3 memorija od 8 GB, koja i zašto ?

kosta10

Slavan
Učlanjen(a)
19.08.2007
Poena
440
Verujem da većina članova prati moje postove i videli ste da znam dosta o računarima. Njima se bavim još od 1992. godine, ne profesionalno ali znam prilično o njima.

Ali opet imam dileme u vezi kupovine DDR3 memorije za mene, u ukupnom kapacitetu od bar 8 GB.

Ploča mi je kao u potpisu, dakle AsRock 890FX Deluxe 3, a procesor Athlon X3 445.

Nisam zadovoljan ovom memorijom koju trenutno imam, u pitanju je G Skill F3-12800CL7-2GBRM 2x2 GB.

Pa interesuje me šta mi vi preporučujete,dakle treba mi kit od 2x4 GB i VEOMA su mi bitne latencije memorije, dakle CL9 ne dolazi u obzir već bar CL8. Takođe tražim brzinu od bar 1600 MHz jer koliko znam trenutno ne postoje moduli od 4 GB koji rade na 1866 MHz ili višim frekfencijama.

Ja sam našao neke modele e sad treba mi stručna analiza istih tj. zanima me mišljenje vas članova:

1) http://www.itsvet.com/proizvod/patr...0mhz-ddr3-psd38g1600kh/comp_comp_ram/329/1664

2) http://www.itsvet.com/proizvod/patr...-so-dimm-pgv38g1600elk/comp_comp_ram/329/1672

3) http://www.itsvet.com/proizvod/exce...dr3-black-sark-e30133a/comp_comp_ram/876/1548

E sad Mushkin i G.Skill izgleda da na našem tržištu nisu previše zastupljeni, a takođe me čudi da nisam našao nijednu Corsair memoriju koja ima modul od 4 GB a zadovoljava sve ono što sam rekao iznad.

Ako neko zna cene i linkove ka memorijama još od ovih proizvođača, dakle Mushkin,G.Skill i Corsair bilo bi super da mi pomognete da sagledam situaciju malo šire.

P.S. Evo koju zverku sam našao ali ovo nema da se kupi kod nas,verovatno... :( http://www.mushkin.com/Memory/Blackline/998954.aspx

Poslednja izmena:
Ja sam vec postavio isto pitanje,al za sad nema nikakvih odgovora. Evo jedne memorije koja je na ovonedeljnoj akciji a koja mene interesuje

EXCELERAM Black Stark 2x4

Cena je stvarno smeshna, s obzirom da sam za ovaj mushkin pre 10 meseci platio 10 000 din

Pa dobro, ali ne odgovara baš ova memorija mojim overklok potrebama. Zato sam i pitao za neku koja ima latencije od bar CL8. Ali cena je primamljiva,to da !

Jel' ovo potreba za memorijom za konkretan rad (u kom slucaju je pitanje zasto samo X2 CPU) ili za OC?
Najveci problem sto se tice >8GB je podrska ploce, slicno kao sto je i ECC podrska - BIOS moze da pravi probleme, ako uopste podrzava, to def. treba da proveris da li je neko vec stavio >8GB uspeno na toj ploci.
Za konkretan rad, ako se ne varam (jer odavno/godina+ sam gledao performanse CPU-a i memorija sa OC-om), kad se predje odredjena linija, sto je za Nehalem bila 1333 CL9, razlike maltene nema.

I ne mogu ovo da ne prokomentarisem :)
Verujem da većina članova prati moje postove i videli ste da znam dosta o računarima. Njima se bavim još od 1992. godine, ne profesionalno ali znam prilično o njima.
"Ne treba mi nista, samo se hvalim" :)

Poslednja izmena:
Pa u uputstvu ploče piše da podržava max do 16 GB, a meni treba za sada samo 8 GB. :) Tako da ne bi trebalo da bude problem,a i imam najnoviji BIOS za tu ploču.

Imam Athlon X3, a ne X2.

Jel' ovo potreba za memorijom za konkretan rad (u kom slucaju je pitanje zasto samo X2 CPU) ili za OC?
Najveci problem sto se tice >8GB je podrska ploce, slicno kao sto je i ECC podrska - BIOS moze da pravi probleme, ako uopste podrzava, to def. treba da proveris da li je neko vec stavio >8GB uspeno na toj ploci.
Za konkretan rad, ako se ne varam (jer odavno/godina+ sam gledao performanse CPU-a i memorija sa OC-om), kad se predje odredjena linija, sto je za Nehalem bila 1333 CL9, razlike maltene nema.

I ne mogu ovo da ne prokomentarisem :)

"Ne treba mi nista, samo se hvalim" :)

Podseca me na onog "strucnjaka za kompjutere", sav je u tom fazonu :D, sad ne mogu da se setim linka

Ma niko ovde nikog ne farba,ja sam jasno rekao šta mi je potrebno i zbog čega mi trebaju niske latencije memorije. Naravno, zbog overklokovanja procesora. E sad, druga je stvar što su ljudi neozbiljni i zatrpavaju moju temu raznoraznim glupostima...

@kosta10

Nemoj misliti da te napadam, ali odakle tebi ideja da je am3 amd-u a cak uopste za overclock procesora trebaju niske latencije memorije. po mom iskustvu samo suprotno. Evo npr, ja sam do pre neki dan imao Exceleram Rippler cl7 memoriju i dok je nisam spustio na cl9 nisam mogao nista da uradim. Nema veze latencija memorije sa overclocking potencijalom. Druga je prica sto se ti bavis overclockem ultra budzet masine, a trazis high end memoriju. Da je neko sa sendijem trazio nju, pa ajd. Tako da se mani corava posla, moj ti je prijateljski savet. Potrosi te pare na druge stvari jer i ako uzmes daleko kvalitetniju memaru (znaci ne samo po latencijama) neces dobiti ni mhz vise. Nije problem u njoj nego u memorijskom kontroleru u procesoru, to vec i vrapci na granama znaju. Bolje uzmi neki ozbiljni x4 pa juri preko 4,0ghz ili neko ozbiljnije hladnjenje. Na kraju krajeva, mozda taj tvoj x3 ni bog ne moze da potera preko 3,7 stabilno, a ti si ubedjen da je memroija u pitanju. totalno los rezon. Sve naajbolje.
pozdrav

Ok, shvatio sam šta želiš da kažeš, sada si to mnogo bolje rekao nego ranije. Hvala na savetima,ali šta da radim kada jke kod mene situacija trenutno takva i bar još jedno 6 meseci neću moći da menjam procesor i uopšte mašinu...planiram verovatno kupovinu 2x4 GB memorije, verovatno Exceleram ili neke slične.

Probaću da stignem do stabilnih 4 GHz tada, pa ako uspem ok je,ako ne bar sam probao. Svestan sam činjenice da je moj procesor prosek, ali hoću da mu izmuzem max snage jer još duže vreme neću moći da ga menjam za bolji, nažalost.

Taman dok se ja oparim za tih 6 meseci ili više, tada će uveliko vladatiu Bulldozer i biće dobar sa cenama. :)

memorija imas u e**iju patriot exceleram i kingston za cc 5000din 2x4gb. 1600cl9. Uzimaj koju oces i ne razmisljaj previse.
Cedjenje snage iz tog x3 preko 3.7ghz ima i lose strane (ako je taj oc uopste moguc). Prevelik napon koji ces morati da obuzdas dobrim kulerom, kao i naprezanje napajanja i maticne ploce posebno (njene naponske) ne vrede dodatnih 300mhz nikako. Generalno, ako ti treba sirova snaga, stekaj za i5,i7. A ovako lepo guraj to na 3,7 i cekaj buldozera ili neki povoljan x6 npr.
pozzz

Da,da,znam za taj Exceleram 2x4 GB već preko nedelju dana. Sad štekam pare i verovatno za koji dan uzimam tih 2x4 GB.

Što se kulera tiče, imam fantastičan kuler Noctua, plaćen 70 evra pre godinu dana, tako da nije problem kod njega. Pa probaću,radiću testove naprezanja i na stabilnost sa Burnin programima. U svakom slučaju, štekam polako pare od septembra za neki mnogo bolji procesor, verovatno Bulldozer pretpostavljam.

Ovo već prelazi sve mere, molim moderatora da stane na put ovakvim neslanim šalama i ukloni sve postove koji me vređaju !!! Hvala !!!

offtopic:

Sam si kriv za ovo, nije da branim ostale, ali niko ne voli samohvalisanje, a da pri tome taj neko nema baš dovoljno materijala za tako nešto.
Kako bi bilo kada bih sad ja prepotentno izjavio kako sam Apple Mag i par ekselans poznavalac Apple hardvera i softvera, pošto sam korisnik Apple-a, evo, sad će 7-ma godina, što je ipak nešto duže od proseka na ovim prostorima. Ili da se pohvalim da sam znalac zato što je moj prvi "PC" (tada nije ni postojao PC) bio ustvari Sinclair Spectrum ZX, tamo negde sredinom 80-tih.
Malo spusti loptu i sve će biti ok.

nemam nista protiv Koste ali mene je licno ovo nasmejalo u celom kontekstu:

Odavno već ja komponente ne kupujem u Srbiji, već na Zapadu,konkretnije u Nemačkoj. Tamo ima sve čega ti duša hoće,da ti ne pričam. A i cene su dosta niže nego ovde,za komponente pričam naravno.

tema se pretvorila u spamfest :party:

Ljudi dvoumim se izmedju ove kombinacije:

Da li da uzmem 4 x OVE memorije

ili

1 x OVE

Da li neko ima iskustva sa ovom memorijom na Asus 89 cipsetu i da li ako se opredelim za prvu memoriju ona moze da radi na 1600 Mhz????
Meni licno treba kolicina,jer trenutno radim neke mnogo zahtevne stvari.

1x ove druge, mnogo je kvalitetnije izrade i dvoumljenja nema. Sem ako ti baš treba 16 GB RAM-a, onda uzmi 4x1. :)

Nazad
Vrh Dno