Šta je novo?

Hardver nova B550 ploča

• Začetnik teme Začetnik teme vrobec
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

vrobec

Čuven
Učlanjen(a)
16.01.2002
Poena
675
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 5700X3D + Thermalright Silent Assasin 120 SE
Matična ploča
MSI Tomahawk B450
RAM
Kingston 3600MHz DDR4 2x16GB
GPU
Asrock Taichi RX 6800 XT
Storage
Kingston KC3000 1TB, Samsung 980 500GB
PSU
Be Quiet! Power Zone 2 750W
Kućište
Chieftec Dragon Midi Tower
Monitor
AOC 24G4X
Miš & tastatura
Logitech MX518, Logitech K120 keyboard
Ostale periferije
XSX, PS5, NSW, LG C3
Tablet
Xiaomi Pad 5
Mobilni telefon
Xiaomi Mi 10T Pro
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Pošto moram da uzmem novu B550 ploču, jer mi se pored novih cena hardvera ne menja 5700X3D i 32GB DDR4, koja ploča bi bila dobar izbor?
Gledam Asus TUF B550M Plus, MSI B550 A-Pro, Gigabyte Eagle B550. Uzeo bih kod nas, KP samo ako je neki baš dobar deal.

Ja sam imao Asus TUF B550M Plus i menjao je za istu ali u ATX formatu, guram isto 5700X3D. Zadovoljan sam plocom, mada nisam nesto zahtevan korisnik. Ako te interesuje nesto konkretno oko ove ploce, pitaj. Za ostale dve koji pominjes ne znam kakve su.

Ja sam imao Asus TUF B550M Plus i menjao je za istu ali u ATX formatu, guram isto 5700X3D. Zadovoljan sam plocom, mada nisam nesto zahtevan korisnik. Ako te interesuje nesto konkretno oko ove ploce, pitaj.
+1

Za ostale dve koji pominjes ne znam kakve su.
Ako gledamo VRM i sudeći po HardwareUnboxed recenzijama, pomenuta MSI, kao i jeftinija B550-VDH(WiFi) su odlične ploče.
Za Gigabyte ne mogu da se setim da li beše EAGLE ili Gaming-X ne valjaju ili su lošije u odnosu na TUF i MSI^...

@vrobec
Nađi "B550 roundup" na kanalu pa pogledaj/proveri 🙂

Po meni (i ceni):
1. TUF (atx)
2. MSI A-Pro
3. MSI VDH

Asus mi se više sviđa, bolji I/O, bolji zvuk i sekundarni M.2 slot ne deli bandwidth sa PCIe slotovima (ako se dobro sećam). Problem je što nema front USB-C konektor, što smatram za must have u 2025 i mATX verzija ima manje SATA konektora i drugi PCIe slot možeš da otpišeš...

Asus mi se više sviđa, bolji I/O, bolji zvuk i sekundarni M.2 slot ne deli bandwidth sa PCIe slotovima (ako se dobro sećam).
👍 👍
Nope, deli sa petim i šestim SATA portom.

Problem je što nema front USB-C konektor, što smatram za must have u 2025 i mATX verzija ima manje SATA konektora i drugi PCIe slot možeš da otpišeš...
👍👍

Do/sa 3611 verzijom BIOS-a - ATX varijanta ima i bug sa USB dropout-om (na 2.0 portovima kod mene, 3.0 su ok).
Rešivo ručnim setovanjem verzije PCI-e portova, na 3.0 ili 4.0 (prema potrebi grafike/m.2), umesto Auto.
Novije beta BIOS-e nisam probao, te ne znam da li je u njima ispravljeno...

Takođe, a čini mi se da je ovo standardna "boljka" na Asus pločama, pri paljenju zaliće CPU kuler na pun obrtaj 1-3sec tj. dok se ne učita BIOS.
AM2/3 Gigabyte to nije radio, dok za novije, kao i za MSI - ne znam.

Uglavnom, realno i nije problem ako ventilator inače nije mnogo bučan, tj. ako nema visok RPM ili ako se mašina retko gasi/pali.
Pritom možda i ja preuveličavam jer vučem "traume/pizd-jec" još od s775 dana i Intelovog stock kulera pa nisam oduševljen podsećanjem, iako se trenutni LC-CC-120 tek jedva primetno čuje na punom gasu, tih par sekundi...

Sem toga nemam nikakvih zamerki u ovih mesec dana koliko je koristim, konkretno sa Linuksom, mada se i Win10 snašao bez problema (da se podigne 2x barem, bez ikakvog kukumavkanja) 🙂

Asus mi se više sviđa, bolji I/O, bolji zvuk i sekundarni M.2 slot ne deli bandwidth sa PCIe slotovima (ako se dobro sećam). Problem je što nema front USB-C konektor, što smatram za must have u 2025 i mATX verzija ima manje SATA konektora i drugi PCIe slot možeš da otpišeš...
Kako nema front USB C? Ja imam PHANTEKS Eclipse G300A na njemu imam front USB C i USB A koji su istim kablom povezani na onaj prikljucak za front usb 3.2 gen 1 na ploci (prikljucak pored onog gde se ploca povezuje sa napajanjem). Kome u 2025 treba vise od 1-2 sata prikljucaka?

Nema, jer su USB-C i 3.0 front panel header-i različiti, kako fizički tako i po brzini/verziji/generaciji.... Random slika dole, ali se lepo vide jedan pored drugog.
Tako da ćeš ti sa ovim TUF-om imati fizički USB-C napred, ali 3.2 gen1 umesto gen2 koji bi (verovatno) bio da ploča ima pravi C header...

Ako i kada promeniš kućište (čiji prednji C port dođe sa kablom za pravi C header), jedina opcija će ti biti adapter, pa da ga bocneš pozadi u regularni C port...
Ergo, tebi trenutno i nije, ali generalno i realno...jeste problem/mana 🙂

Kome u 2025 treba vise od 1-2 sata prikljucaka?
Meni treba 5 🙃 Nakupilo se diskova tokom godina...
(khmm, donacije u m.2 valuti su dobrodošle 🙂🙃😋)

Prilozi

• 81Xw7z2Xd+L._AC_UF350,350_QL80_.jpg
    81Xw7z2Xd+L._AC_UF350,350_QL80_.jpg
    34.1 KB · Pregleda: 19
Znaci Gigabyte Eagle otpada. Asus ili MSI pitanje je. 😃

Neš pogrešiti ni sa jednom (od pominjanih modela)...

Sem toga...."let the wallet and features decide" 💁‍♂️

Da li ima ovih ploča - ostale su mi u lepom sećanju a još uvek rade

• MSI Tomahawk b550
  • AsRock Steel Legend b550

Nazad
Vrh Dno