Šta je novo?

Nov monitor

DukeofSerbia

Slavan
Učlanjen(a)
13.05.2007
Poena
390
Tema nije za mene :), već za člana nesa07.

Otvorio sam da bi i drugima pomogao, pošto dobijam poruke u vezi monitora. Ne kažem da se ne trebaju slati, al‘ ako se stvari
iskomplikuju bolje preko foruma da bi se pomoglo i drugim potencijalnim kupcima bez obzira da li su članovi ili gosti foruma,
a i uvek se može naći neko da uskoči da pomogne.

Dakle, tema je konkretno za nesu07 i njegov slučaj, al‘ će indirektno pomoći i drugima.

Dell U2515H je vraćen, a što se tiče probijanja LED pozadinskog svetla i IPS „žara“ sa stranice:
https://forum.benchmark.rs/showthread.php?221688-Spisak-monitora-sa-IPS-panelima/page14
Problem sa tim fotografijama je što kamera preeksponira snimak pa je efekat mnogo gori nego što jeste. Vidi se edge LED blago izbijanje
što je normalno i nemoguće ga je izbeći na IPS-olikim panelima. IPS „žar“ se vidi sa strane kada se gleda, al‘ to je zaštitni znak tih panela.
Za tačnu procenu se mora videti uživo. Ako se tokom normalnog korišćenja ne primeti (znači da osvetljenje panela nije nenormalno napucano),
onda je ok.

Oštrina slike uz napomenu da utiče i razdaljina sa koje se gleda:
1920x1080 24“ je 90 ppi.
2560x1444 25“ je 118 ppi.
1920x1080 27“ je 82 ppi.
2560x1444 27“ je 109 ppi.
2560x1444 32“ je 93 ppi.

1200p je specifična rezolucija za specifinu namenu (kome treba dodatna vertikalna „dubina“). U protivnom nije za svakodnevnu upotrebu.

Što se tiče razlike između AMVA+ i AH-IPS panela, pročitaj temu iz mog potpisa.

Za kupovinu, izbor ti je jako sužen ako hoćeš da dobiješ najbolji mogući monitor. Narodnih (običnih) modela ima koliko hoćeš.

Ako ti 27“ nije veliko, a ne vidim kako je 2“ problem u odnosu na 25“ :), Philips E-Line 276E7QDSW je najbolja kupovina.
Sinoć sam dobio potvrdu i od Kanađanina da je najbolji monitor u klasi 27“ 1080p (uz HP 27es kome treba sjajan ekran).
Da ga citiram:
It seems to be as good as a 27" 1080p panel can be, and offers image quality competitive with the higher resolution panels.
Philips is definitely on a winning streak with their 24-27" 2016/2017 1080p IPS/PLS panels.
Taj Philipsov model ima moderan Samsungov PLS panel koji je daleko bolji od bilo kog AH-IPS panela u klasi 27“ 1080p.
Sličan slučaj kao i sa Dell U2417H. Kao što je Kanađanin otkucao „kvalitet slike se nosi sa panelima veće rezolucije“.

Moj sažetak tog Philipsa na engleskom:
+ It has at least 300 cd/m2 brightness (250 factory claimed).
+ It seems it doesn‘t suffer from BLB (only minimal for edge lit) and PLS glow.*
+ sRGB is over 99%.
+ Precise colors.
+ Contrast is above 1.000:1.
+ It‘s very good / excellent factory calibrated.
+ Low input lag (under 10 ms) and good response times (Fast is the best).
+ White case.**
- Viewing angles not good/wide as AH-IPS.
- Pathetic VGA cabel in package.

*But it could be just panel lottery as mostly is.
**It has 2 mm black inner bezel between display and frame.

Poslednja izmena:
Tvoja preporuka je kada je u pitanju
1080p na 24" - U2417H

1080p na 27" - HP 27es
Philips E-Line 276E7QDSW https://www.tehnomanija.rs/index.php mod=catalog&op=thm_search&search_type=&submited=1&keywords=276E7QDSW

koji bi izbor bio 1440p na 27" -?

Iz ove recenzije http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2515h.htm se vidi sledece,
da je "ips zar" sa testa http://www.tftcentral.co.uk/images/dell_u2515h/P1080423.JPG slican kao sto je bio kod mene
https://forum.benchmark.rs/attachment.php?attachmentid=223836&d=1488725554
stim sto se tice probijanja kao u testu http://www.tftcentral.co.uk/images/dell_u2515h/P1080421.JPG u kome je skoro kao da je u pitanju statisticka greska u odnosu na moj primerak https://forum.benchmark.rs/attachment.php?attachmentid=223829&d=1488725389 gde se vidi probijanje iz sva cetiri ugla.
Slazem se sa tobom da kamera hoce da prenaglasi vise nego sto oko registruje, ali i okom kada se gleda primecuje se u sva cetiri ugla da ima probijanje.
Da se razumemo, ne kazem ja da tako treba ili ne vec uporedjujuci kako izgleda kod mene i kako izgleda sa testa.
Razlog vracanja monitora nije bio taj iako je bilo sumnje da li je jeste ili nije to probijanje u granicama ili ne, vec je problem bio sto preko laptopa nisam mogao da dobijem vecu rezoluciju od 1152p pa je font bio OK, medjutim posle rucnog unosenja parametra dobio sam rezoluciju 1440p i desilo se blago razocarenje jer je font u nekim programima bio toliko sitan da je to presudilo vracanju monitora.

sto se tice
1200p je specifična rezolucija za specifinu namenu (kome treba dodatna vertikalna „dubina“). U protivnom nije za svakodnevnu upotrebu.
pitao sam zbog U2415
u kom plasticnom primeru je prednost 1200p?

Koliko vidim IPS "žar" (glow) je sličan, al‘ to se ne može biti siguran zato što da bi se direktno uporedilo mora biti isti nivo osvetljenja,
sa istom kamerom i istim podešavanjima. Ovako odoka, deluje slično.

Font je mali, to sam ti kucao, jednostavno u nekim programima i igrama je nemoguće skalirati. Nekome smeta (kao meni), nekome ne.

1200p je prednost ako ti treba vertikala dakle ako se npr. baviš programiranjem, rad sa tabelama (Excel/Calc), dugačkim dokumentima,
Adobe programi gde je bolje što veća površina i tako to. Mana je multimedija zato što je video standard 1080p.

27“ 1440p su skupi monitori. Dva najbolja modela (koji nisu igrački) uopšte nisu dostupna u Srbiji. Dell U2715H je 68k. Na brzinu sam
pregledao TFTCentral test i sem 1440p rezolucije, nije bolji od Philipsa po kvalitetu slike.

Ili ćeš čekati Dell U2417H da se možda pojavi (proveri kod svih prodavaca) ili Philips E-Line 276E7QDSW ili Dell U2415 (1200p).
To je najbolje od najboljeg.

Philps E-Line

Vau, hvala na preporuci. Našao se neko ;).

‘Ladno mi je promaklo da postoji model sa manjom dijagonalom – Philips E-line 246E7QDSW. Ni jedan VA/IPS-oliki
monitor nije tehnički 24“ već su svi 23,6-8“.

Kao i Dell U2417H i HA, ima Samsungov PLS panel (ali proširene pokrivenosti boja), samo od 23,6“, a ne 23,8“ i on
je stariji (Dell modeli imaju nove „bez rama“ panele). Međutim, na papiru je bolji po pitanju kvaliteta slike u odnosu
na konkurentske AH-IPS panele. A u stvarnosti?

Našao sam dva testa: prvi je PC Advisor. Žalili su se da odziv nije za igre, mada je u sledećem testu potvrđeno da je sasvim ok.
Koristili su Spyder5 Elite za testiranje koji je problematičan amaterski uređaj.

Drugi test je od čuvenog hardware.info koji su definitivno u samom vrhu po testiranju monitora (na prste jedne ruke se mogu
naći sajtovi koji koriste osciloskop u testovima). Super test 19 budžetskih 24“ modela (ovo sam ostavio i na VA temi). Zanimljivo
da je test pokazao da moderni VA paneli imaju horizontalne uglove gledanja kao IPS-oliki, a mnogim slučajevima i bolje. Ne verujem,
al‘ merenja ne lažu ,)...

Testere je zapao problematičan Philipsov model sa lošom uniformnošću slike (ovo je čista panel lutrija što uvek i navedu na TFTCentralu)
što mu je degradiralo krajnji rezultat. Vertikalni uglovi gledanja slabi. Kontrast je razočaravajuće ispodprosečan, ali ga vadi sledeće.

Philips ima jedan ogroman plus, a to je belo kućište koje je i ubedljivo najbolje zato što drastično poboljšava naš doživljaj dubine crne boje
(iluzija kontrasta) tako da ispodprosečan kontrast nije sam po sebi negativna vest. Takođe belo kućište subjektivno smanjuje LED probijanje
i IPS „žar“ (glow). Modeli „bez rama“ su sušta suprotnost.

TL; DR – Philips od 27“ je superioran u odnosu na manji model koji je natprosečan po nekim parametrima, a po drugima prosečan i slab
tako da ću ga dodati na listu uslovno preporučenih modela. Verujem da se uz profi kalibraciju može fino doterati pošto ima potencijal
(uz čuveni uslov da se ne dobije problematičan primerak).

27“ verzija ima superiorne specifikacije u odnosu na fabričke i već je u startu odlično fabrički kalibrisan.

Poslednja izmena:
Imam vec dugi niz godina monitor Samsung t220, 1680x1050, u ono vreme monitor sa najboljim TN panelom koji se mogao kupiti kod nas. Zanima me da li bi sada prelaskom na neki 24 Dell iz ultrasharp serije video osetnu bitniju razliku ili ce to biti nesto bolje?! Vidim po netu poredjenja sadasnjih TN i IPS i TN se dosta dobro drze, e sad koliko su novi TN evoluirali u odnosu na odlicne od pre skoro 10god, verovatno jesu...

Sent from my VTR-L29 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno