Šta je novo?

Nov monitor

Vortex

Cenjen
Učlanjen(a)
29.10.2009
Poena
159
Posedujem monitor Samsung SyncMaster 940BF. Imam ga vec par godina i hteo bih da ga zamenim za nov koji je Full HD. E sad za oko mi je zapao Samsung PX2370 LED, dijagonala mi odgovara, cujem da ga hvale, ali mu je cena malo jaca... 300e... Pa me zanima da li za ove pare moze da se uzme neki bolji monitor, da mozda ima i bolji panel on ovog (TN), a da mu je dijagonala tu oko 24 inca?

Druga stvar... Koliko bih mogao da dobijem za ovaj moj monitor?

Zanima me jedna stvar. Nasao sam test ovog monitora na bencmarku i dobio je dobre kritike, ali mi nije jasno sta znaci hardverska kalibracija?

http://multimedia.benchmark.rs/monitori/uporedni_test_monitori_vishe_klase_sa_IPS_panelima/strana_6/

Prvo su stavili user mod i nisu bili bas najzadovoljniji rezultatima testiranja, pa sRGB pa je i tu plava boja preovladavala, a onda ide recenica: `Videćemo kako će hardverska kalibracija popraviti stvari.` Ali koliko vidim, oni su menjali vrednosti u user modu. Jel to radjeno preko nekog aparata, kad je hardverski, ili su vrednosti menjane preko dumica na monitoru? Posto sam citao da postoji spravica, koja nije bas jeftina, a koristi se u te svrhe... Koga ne mrzi neka pogleda link koji sam postavio.

Da,postoji ta spravica pomoću koje se vrši hardverska kalibracija. Ona se prisloni za LCD monitor i onda se pomoću uputstva koje se dobije uz ovaj aparat radi hardverska kalibracija. Cilj ove kalibracije je idealan stepen boja, kontrasta i osvetljenja, uz što manje manjkavosti.

To se obično radi kada je monitor loše podešen kada je izašao iz fabrike,a skoro svim monitorima treba, manje ili više, hardverska kalibracija. Pa je veoma preporučljivo da, kada kupiš monitor, odneseš svoj primerak istog da ti se odradi hardverska kalibracija jer koliko sam ja shvatio,to baš i nije posao za početnike.

Kad ti se to odradi onda ćeš imati dalekoooo realnije boje, mnogo bolji kontrast i mnogo realniji prikaz slika i filmova. Moja preporuka da ti to odradi neko ko ima tu spravicu, jer ti da je kupuješ nema smisla, košta preko 120 evra.

Ali koliko ja vidim oni su odradili kalibraciju na LG IPS236v i zanima me da li te vrednosti(Brightness, Contrast, RGB) vaze za sve primerke tog monitora i samo ih unesem kada ga kupim ili ne...

Nazad
Vrh Dno