Šta je novo?

Nov komp zamrzava se po 20+ sekundi

Učlanjen(a)
19.02.2008
Poena
309
CPU & cooler: AMD x4 955, CM Hyper 212+
Motherboard: ASUS M4A88TD-V EVO/USB3
RAM: Exceleram Black Sark 2x2GB 1600MHz
VGA: Gainward GTX 460 Golden Sample
HDD: wd800
PSU: SeaSonic SS-620GB

Instalirao sam windows 7 64bit legalan bez servis pack 1 i sve najnovije drivere. Zatim sam skinuo AVG free i jos par programa sitnih tipa winrar. Desava mi se da se komp zamrzne u nekim trivijalnim stvarima (otvaranje my computera, otvaranje control panela, kucanje urla u internet exploreru) i to potraje po 20+ sekundi. Prilikom unrar-ovanje 7gb(od po 95mb) dobijao sam neki error na nekoliko razlicitih delova. Uradio sam neki hard disk check od western digital-a jer je taj hard disk a star je 5-6godina. Test je prosao bez problema.

Misleo sam da je do windows-a nesto bilo pa sam ga reinstalirao. Pa onda sa svezom instalacijom opet isti problem. Zabode na 20+ sekundi kad god mu se cefne. Nisam nista podesavao samo sam plug-and-play dok ne namestim windows pa cu onda sve da ispodesavam. Radi bez drajvera valjda ima samo manje razloga da zabode? Sad sam probao igricu da instaliram preko image-a(daemon tools lite) i izbacuje mi ovu gresku u quote-u.
Problem signature:
Problem Event Name: APPCRASH
Application Name: Autorun.exe_Electronic Arts AutoRun
Application Version: 1.9.1.0
Application Timestamp: 452e8213
Fault Module Name: EAInstall.dll
Fault Module Version: 0.0.0.0
Fault Module Timestamp: 452e81db
Exception Code: c0000005
Exception Offset: 000103b3
OS Version: 6.1.7600.2.0.0.256.48
Locale ID: 1033
Additional Information 1: 4c0d
Additional Information 2: 4c0d4d78887f76d971d5d00f1f20a433
Additional Information 3: 4c0d
Additional Information 4: 4c0d4d78887f76d971d5d00f1f20a433

Misleo sam da je problem do hard diska jer sam dobijao ove rezultate u HD Tune Pro:

Misleo sam da je do hd problem pa sam kupio novi (Samsung F3 500GB).

Opet mi se desava da zabode komp. Sve mi se cesce desava ovo. Menjao sam sata kablove, portove i resetovo cmos i opet nista. Kad sam uradio HD Tune test imao je velike skokove kao. Kad sam ubacio hard od 80gb kao sistemski a ovaj 500gb kao sekundarni i hd tune pokazuje da 500gb sasvim lepo radi.

Uradio sam i memtest na oba modula. Jedan po jedan.

Mislim da je do ploce pa sam zato napravio temu ovde.

Sistem ti je oduvek bio na tom WD-u, nisi ga stavljao na F3 ? Jesi li radio nesto tokom ovog HDTune testa (ne bi trebao ni mis da pomeras) ?

Na starom kompu sam furao ovaj wd(xp sp2 32bit) i radio je bez problema. Prva dva puta sam sistem imao na wd-u i uvek ima skakanja(ne bas ovoliko ali nikad nije normalno, nekad sam pomerao mis ali nekad i nisam). Treci(zadnji) put sam sistem stavio na f3 i opet je bilo skanja ali je max brzina za f3 bila normalna. Onda sam stavio wd kao sistemski i f3 kao sekundarni i hd tune sve lepo iscrta za f3.

Sad sam MemMap stavio Probed u memtest-u i dobijem ovo za oba modula kada sam ih pojedinacno testirao:

Znaci memorija?

Nisu to skokovi, vec padovi. Nista mi ovo nije jasno koliko si i sta tumbao sistem. Taj grafkon koji si dobio za disk nije u redu, ako nista u pozadini nije radilo i koristilo HDD tokom HDTune benchmark-a onda nije dobro. Instaliraj OS na taj F3 a WD nemoj ni da kacis pa onda vidi da li je sve u redu, ili i dalje imas problema sa zamrzavanjem.

U nekoliko navrata sam na forumu spomenuo da na Amd AM3 platformi da bi memorija radila na brzini 1600 mora da se u biosu podesi Northbridge volt control na 1.2V a CPU NB VID volt control na 1.3V.

Pa kad se ubaci memorija padne na 1333. Al isto se desava sa njom za 1333 i 1600. Meni je digao windows i sa 1600 ali nisam nista radio samo otvorio cpu-z. Hvala za napomenu da znam kad budem podesavao sve posle.

Bilo kako bilo velika je verovatnoća da ti je mem neispravna, ako mem test puca na 1333 onda nemaš dileme.

Bio sam u Alti-ju i kad rade memtest onda ne izbaci greske. Ali kad stavi memmap na probed onda izbaci greske ali usput i sva slova nestanu sa ekrana samo boje ostanu(stara je verzija memtest pa valjda zato). Odobrili su mi da uzmem nove module i otisao sam u emmi i uzeo sad nove. Dodjem kuci krenem memtest ovaj sa default podesavanjima i prodje bez problema. Ali kad promenim memmap na probed onda opet izbaci greske kao i sa proslm primercima. Sta sad?

Nisi rekao sta si uzeo, jel iste (isti model brenda) ili nesto drugo tipa kingston? Mozda je serija falicna?

Isti model sam uzeo. Sad sam probao memok dugme i pise da je uspesno bootovao sistem preko memok dugmeta i da udjem u bios i sacuvam podesavanja. Usao sam i video da je napon spusten na 1.5 i frekvencija na 1333. Opet isto.

EDIT: Bio sam i probao da underclockujem procesor na 15x200MHz i 15x180MHz i opet isto.

Poslednja izmena:
Jedino da pitam nekoga od koga sam kupio/prodao nesto(*** niko iz blizeg drustva se ne bavi kompovima, samo pes/fifu da gura:) ). Sad sam radio linx na default klokovima.

Prilozi

• hwm linx.jpg
    hwm linx.jpg
    279.3 KB · Pregleda: 55
Jesi probao da stavis samo jedan stap, pa onda njega da istestiras, probaj u druge slotove i probaj u singl chanel...

Samo i jedan drzim od kad sam video problem. Proshaltao sam ih kroz sve slotove, naravno pojedinacno. Sad sam probao i na 2T i opet isto.

Cisto da budemo sigurni,koje napajanje ti gura sve ovo?

Vidim sad da je seasonic.

Nista ti ne preostaje nego da uzmes druge memorije ali ne isti proizvodjac pa da probas, drugog resenja nema.

Hmm,koja je verovatnoca da opet ubode faulty ram.... Jedan prema.....ili se ne trpi ram sa plocom,ili imas problem sa northbridgeom na ploci.
Vec sam citao kako asus i nije bas sjajan kao sto je bio,opet....bilo bi lepo kada bi ram mogao da ubodes kod nekoga u racunar i da ga istestiras na drugoj ploci.

Ili da odnese u Emmi ceo komp i proba Kingston koji provereno radi na toj plochi. Al prvo da lepo zamoli Manchu. ;)

Sad sam poslao poruku Mancha-u pa se nadam da ce odobriti ovaj poduhvat pa da razresimo misteriju.

Ja sam na (zasluzenom :p) odmoru ove nedelje, ali svrati slobodno do shopa, nije problem da se proba par modula, pa da vidimo koji se najbolje mirise sa plocom.
Probaj i da iskljucis ona dva switcha na ploci, meni je to jednom pomoglo, iako CPU nije bio ni otkljucan ni overklokovan.

Juce sam zamenio moj exceleram za mushkina u emmi-ju i prestao je komp da zabada ali opet nisam mogao da instaliram igrice preko autorun-a. Skinuo sam demo igrice koji je bio u exe formatu i nije hteo. Jutros sam probao opet i uspeo sam da ga instaliram i igrao sam se bez problema. Onda sam namestio preko flesa da intaliram windows 7 ali ne ovaj legalni. Kad sam ga instalirao opet je zabo na 30-ak sekundi(ali samo jednom nije posle nikako). Instalirao sam drivere bez problema na njega. Kad sam probao igricu preko autorun-a opet nije hteo. Sta da mu radim?

Znam da zvući banlano, ali probaj da zameniš drajvere za grafiku. Ja sam imao veliki problem a tim. Do duše sa ATI, ali sve jedno. Zamena drajvera je 5 min. posla.

Probao sam preko integrisane grafike i preko zasebne graficke kartice. Probao sam i sa i bez drajvera. Igrao sam, need for speed underground 2 demo, pola sata i nije bilo nikakvih problema.

Vrh Dno