Šta je novo?

Nov komp, BSODs i zamrzavanja - win 8 pro

apostol7

Čuven
Učlanjen(a)
24.12.2001
Poena
620
Skor sam uzeo nov komp i sa njim dobio nove probleme.

Konfiguracija:
i5-4570
gigabyte b85m-d3h
2x2GB hyperx blu
wd scorpio black 750GB
seasonic ss400-et
hd4600 integ. grafika

Koristim win 8 pro x64. Moram da koristim 8cu jer mi na sedmici secka resize prozora i to me bas iritira.
Vec sam nekoliko puta dobio ovaj BSOD:

error3.png

Evo sta pise u WhoCrashed:
Crash dump directory: C:\Windows\Minidump

Crash dumps are enabled on your computer.

On Fri 10/18/2013 6:55:00 AM GMT your computer crashed
crash dump file: C:\Windows\Minidump\101813-13406-01.dmp
This was probably caused by the following module: ntoskrnl.exe (nt+0x5A440)
Bugcheck code: 0x1A (0x41792, 0xFFFFF683FF77F528, 0x8000000000000000, 0x0)
Error: MEMORY_MANAGEMENT
file path: C:\Windows\system32\ntoskrnl.exe
product: Microsoft® Windows® Operating System
company: Microsoft Corporation
description: NT Kernel & System
Bug check description: This indicates that a severe memory management error occurred.
This might be a case of memory corruption. More often memory corruption happens because of software errors in buggy drivers, not because of faulty RAM modules.
The crash took place in the Windows kernel. Possibly this problem is caused by another driver that cannot be identified at this time.

On Fri 10/18/2013 6:55:00 AM GMT your computer crashed
crash dump file: C:\Windows\memory.dmp
This was probably caused by the following module: ntkrnlmp.exe (nt!KeBugCheckEx+0x0)
Bugcheck code: 0x1A (0x41792, 0xFFFFF683FF77F528, 0x8000000000000000, 0x0)
Error: MEMORY_MANAGEMENT
Bug check description: This indicates that a severe memory management error occurred.
This might be a case of memory corruption. More often memory corruption happens because of software errors in buggy drivers, not because of faulty RAM modules.
The crash took place in the Windows kernel. Possibly this problem is caused by another driver that cannot be identified at this time.

On Thu 10/17/2013 7:58:42 AM GMT your computer crashed
crash dump file: C:\Windows\Minidump\101713-17437-01.dmp
This was probably caused by the following module: ntoskrnl.exe (nt+0x5A440)
Bugcheck code: 0x139 (0x0, 0xFFFFF88018052430, 0xFFFFF88018052388, 0x0)
Error: KERNEL_SECURITY_CHECK_FAILURE
file path: C:\Windows\system32\ntoskrnl.exe
product: Microsoft® Windows® Operating System
company: Microsoft Corporation
description: NT Kernel & System
Bug check description: The kernel has detected the corruption of a critical data structure.

BlueScreenVIew SS:
ssss.png

Takodje ono sto me najvise iritira je da dok slusam muziku dolazi do prekida reprodukcije na oko sekundu ili manje.
Moguce da prilikom ovoga i mis se zakuca.
Ovo vec iritira u **.

Sta predlazete??

Unapred hvala.

Najverovatnije drajveri, ram (poluispravan, ili u "svadji" sa matičnom) ili hard.
Koliko si vremena koristio 7-cu na tom računaru i da li je bilo problema?
Na 8-ci default drajvere ili proizvodjačeve koristiš?
Najverovatniji uzrok su oni ili ram a istestiraj i hard disk za svaki slučaj.
Ako ne pomognu druge stvari na kraju ubaci i probaj drugi ram, možda tvoj nije u potpunosti "po volji" tvoje matične (dešava se, retko ali dešava se)

Skinuo sam spinrite v6, nocas cu da ga pustim da prvo hdd proverim.
Kolko sam video na netu ovaj program je super za testiranje hdd-a?

Kolko se secam instalirao sam drajvere za cipset(morao sam jer nije prepoznao neke stvari), graficku i mreznu.
Skinuo sam ih sa gigabajtovog sajta.

Na sedmici kolko sam je koristio nije bilo ovih problema ali me je zezalo kada menjam velicinu prozora, secka.
Ovo seckanje nije bas uvek ali je cesto tako da iritira.

Ram sam vec testirao sa memtestom86 oko 10h i nije doslo do greske.
Ako treba mogu npr. da istestiram ram oko 15h sa memtestom86?
Ali to neki drugi dan.

Danas opet pustio aimp3 slusam muziku, komp nista drugo ne radi, opet zvuk se nesto razvlaci(usporava), secka.

pozz

Poslednja izmena:
Može Spinrite, može i HD Tune.
10 sati sa memtestom je i više no dovoljno, nije poluispravan ram dakle.

Istestiraš hard, a možeš i koristiti par sati Linux Mint ili Puppy Linux butovane sa optike.. uobičajeno korišćenje, muzika, filmovi, surf, tjube..
Ako ni tu nema problema, tada ostaje nekompatibilan ram i problemi sa drajverima (verovatnije ovo drugo)

A to sa HD 4600 je isto zanimljivo (baci pogled u moje komentare zaboravio sam u kojoj je temi), naime jedan član je imao/ima suprotan problem sa njom, na 8-ci mu secka kod resizea prozora a na 7-ci sve radi normalno.

Da da, ja sam :)
U pocetku je win 8 lepo radio, ali brzo je poceo da zeza.

Odradjen error scan preko hdtune-a bez greske:
EVO.png

Znači softver u pitanju.
Reinstaliraj win, isprobaj i druge verzije drajvera (ako postoje naravno).
U krajnjem slučaju probaj i kako se ponaša sa x86 varijantom osmice.
Imaš softverske probleme i sa 7-com (seckanje prozora) i sa 8-com (krahiranje kernela) pa je lako moguće da ti praviš neku grešku/greške.
Prekontrolisi sve tri puta, ponekada se naprave greške u žurbi.
Pozdrav

Taj dump je vrlo nezgodan - deluje kao da je RAM, ali ne mora da bude. Da li si resetovao podešavanja u BIOS-u na default?

Evo opet sam stavio win 7 i ponovo secka.

Kolko sam primetio secka tek kad se podigne win, mislim da to ima veze sa
operecenjem HDD-a.

E sad ono sto je zanimljivo je da kad pustim muziku preko Aimp-a ili Foobar-a
uvek dolazi do usporavanja(seckanja) prozora prilikom menjanja velicine.
Dok nema muzickog plejera izgleda ne secka, hahaha :D

Jesam, ucitavao sam u biosu Load Optimize Values. Ali nista, mrka kapa.

Poslednja izmena:
Probao sam bar 3,4 razlicite verzije windowsa 7 x64.
Sa svima je isto :mad:

HDD...

Probaj i da updatujes bios ploce. Ume da brljavi sa novijim procesorima.

Vec sam apdejtovao bios(F7). Takodje sam vracao i na F3 ali isto...
Sada sam najnovijem biousu F7.

Krenuo sam da proveravam HDD sa spinrite v6, level 4.
Za sada je sve u redu, nema ostecenih sektora.

Poslednja izmena:
Ako je memorija u redu, da li si probao da vrtiš Prime95 ili Linx? Ja sam dobijao ovakve dumpove kad sam se igrao sa overclockovanjem u - offsetu, gde je mana to što idle voltaža isto ide dole, pa zbog toga dolazi do problema - kad su sve voltaže na max, sve radi. Dakle, moguća opcija je i procesor - jeste vrlo retka, ali...

Vrteo sam malo linx bez avx-a oko 30min, temp ide do 80 stepeni.
Sa avx-om temp ide preko 95 stepeni na boxu :)
Kolko da pustim linx?

Sada sam stavio win 7 x64 pa cu da vidim da li na njemu dolazi do restarta i iste greske.
U svakom slucaju na njemu secka kad menjam velicinu prozora sto se ne dogadja na 8ci :(

Ako stignem snimicu seckanje da vidite kako to izgleda.

Hvala svima na dosadasnjoj pomoci!

Poslednja izmena:
Šta radiš ti bre? Kuvaš ili pečeš taj procesor 80°C pa 95°C Meći drugi kuler što pre. Meni se čini da je tu upitanju debela nekompatibilnost nečega. Nisu mu sve ovce na broju.:trust:

Procesor pecem samo kad radi linx :)
Obicno radi na oko 40 stepeni pri normalnoj upotrebi (net, film, muzika, programiranje ...).

Mislim da cu ga reklamirati.

Poslednja izmena:
Procesor se previše greje - ali BSOD-ovi mi ne deluju kao da su izazvani tim. LinX bi trebalo da prođe bar 25 prolaza sa svom memorijom, ali s tim temperaturama ne bih ga puštao. Ostavi memtest da se vrti preko noći - mada BSOD-ovi mogu biti i od drajvera.

Ne verujem da je do pregrejavanja procesora. Kao sto sam vec rekao, procesor obicno radi na oko 40stepeni.
Ove visoke temp su samo prilikom linxa. Nista zahtevno nisam radio prilikom BSOD-a.
Memtest sam vec vrteo oko 10h sati i sve je proslo OK, mada neki kazu da je los memtest.

Ja licno mislim da je do graficke, bar ovo sto se tice sporog menjanja velicine prozora.
Juce sam deinstalirao drajver i sa default vga drajverom bar ne secka promena velicine prozora (ima tearinga).
To je onaj osnovni skoro neupotrebljivi drajver.
E sad da li je to hardverski problem ili do drajvera, nemam pojma. Probao sam nekoliko drajvera i sa svima je isto.

Nosio bh da reklamiram, ali znajuci kako to nasi testiraju verovatno ce reci da nista nije primeceno i da
je sve u redu :) Ako jos koji dan ne ukapiram sta je nosim pa nek se oni zezaju.

Poslednja izmena:
Evo sad i na 7ci isti BSOD.
Ali sad je DRIVER_POWER_STATE_FAILURE.

opet greska.png

Sada cu da ga rasklopim pa cu verovatno sutra da ga nosim na reklamaciju.
Javljam sta sam uradio.

Odneo sam procesor i maticnu sinoc u monitor pa cemo da vidimo sta kazu...

Reči će ti:"Šta oš kod nas je radio ceo dan bez problema". Ja sam jedno vreme radio u servisu i politika je bila samo sklopiš pc instaliraš win drivere neke sitne igrice , programe gasiš i prodaješ. A testiranje ništa da se vidi da li to radi u smislu kompatibilnosti ništa....crap

Reči će ti:"Šta oš kod nas je radio ceo dan bez problema". Ja sam jedno vreme radio u servisu i politika je bila samo sklopiš pc instaliraš win drivere neke sitne igrice , programe gasiš i prodaješ. A testiranje ništa da se vidi da li to radi u smislu kompatibilnosti ništa....crap

Grešiš silno sine...ako je to firma MonitorSystem mogu samo reči hvale da kažem za njih.Izuzetno profesionalni i mogu da potvrdim da će maksimalno pokušati da pomognu čoveku.I sve njihove mašine se testiraju bez ikakvog pogovora.To je mala firma i nije im u cilju da gube mušterije.Ja recimo imam brdo tehnike koju sam kupio kod njih i nikad nisam imao problem sa njima.Druga je stvar ako pošalju komponentu natrag distributeru zbog ustanovljenog kvara...oni rade to što si naveo.I da se ja pitam lupao bih takve penale uvoznicima i distributerima zbog toga da bi se pušili...

Agoniji je dosao kraj posle dugackih i mucnih 5 nedelja :)

Ploca je bila u pitanju. Ali posto nemaju vise u ponudi taj gigabyte ponudjena mi je Asus b85m-e.
Nesto mi se ne svidja ta ploca tako da ce mi verovatno sutra vratiti pare.
Pokusacu da se ustekam, jos neko vreme, za Asus Vanguard B85, ako budem izdrzao.

Poslednja izmena:
Agonija se nastavlja :mad:

U monitoru su mi rekli da je ploca bila problem. Posto nisu imali da mi daju gigabyte vratili su mi pare.
Pre neki dan sam uzeo Asus vanguard b85 u nadi da vise necu imati problema.
Kad ono prc.

I dalje secka resize prozora ma 7-ci. Ne uvek ali dovoljno da nervira,
isto kao i pre.
Skoro 5 nedelja mi je cpu i mobo bili u servisu.
Vise stvarno ne znam sta da radim, bas bezveze :mad:

Poslednja izmena:
Ili da probaš sa drugim hardom???? To mi miriše na HDD samo tako...

Stavio sam windows 8.1. Javljam ako dodje do BSODa. Takodje cu videti ovih dana da prebacim hdd iz laptopa pa da vidim da li tu sece resize na sedmici.

Evo sad i na 7ci isti BSOD.
Ali sad je DRIVER_POWER_STATE_FAILURE.

Pogledajte prilog 126104

Sada cu da ga rasklopim pa cu verovatno sutra da ga nosim na reklamaciju.
Javljam sta sam uradio.
Imao sam i ja skoro taj isti bsod i to samo taj, kao tvoj ali samo na sedmici iz čistog mira. Samo pufne i restart dok na 8.1 ništa, radi kako treba pošto obavezno imam dualboot sisteme. Reinstalirao sedmicu preko image i za sada radi.

Nazad
Vrh Dno