Šta je novo?

Nov hdd neće da radi

gordan84

Slavan
Učlanjen(a)
10.10.2008
Poena
330
Moja oprema  
CPU & Cooler
5800x
GPU
4070 Ti
Kupio sam nov hdd WD20EZRX 2TB ali neće da radi.
Čuje se kao da zavrti diskove pa stopira, pa ponovo zavrti i tako stalno.

U BIOS-u kada treba da ga identifikuje na samom startu zaglavi, tako da ne mogu uopšte ući u bios podešavanja.

Probao sam mjenjati sata kablove, ubaciti ga na mjesto drugog postojećeg hdd-a li ne pomaže.

Ima li neko neku sugestiju, da nešto probam ili da ga odmah reklamiram?

Da li mozes da ga dodatno zakacis na postojeci sistem i dodas preko Disk Management opcije i formatiras kao novu particiju i da mu dodelis slovo ?

Misliš da ga dodam dok je windows pokrenut?
Mogao bih to ako smijem tako.

Ne, ugasi PC, potpuno, cak i kabal mozes izvuci van, opreznost je majka sigurnosti, da budes potpuno siguran, onda ga nakaci na neki od sata portova, podigni postojeci win i vidi sta se desava. Da li ga uopste vidi, kreiraj particiju, formatiraj ga, dodeli slovo, u disk managmentu, kao sto ti rece covek gore, i javi sta se desava dalje...sretno...
...to kacenje dok sistem radi, zaboravi....nebitno sta pise gde, sata hot swap, itd....nije ti zapelo i to da radis, aj pozdrav.

U BIOS-u kada treba da ga identifikuje na samom startu zaglavi, tako da ne mogu uopšte ući u bios podešavanja.

Probao sam mjenjati sata kablove, ubaciti ga na mjesto drugog postojećeg hdd-a li ne pomaže.

Ima li neko neku sugestiju, da nešto probam ili da ga odmah reklamiram?
Jesam li dobro razumeo, bios baguje/smrzava kada je priključen hdd?
I ne možeš uopšte ući u bios podešavanja.
Ako je tako (budući da si sa različitim kablovima probao) ostaje ti spajanje na drugi sata kontroler, reset biosa, upgrade biosa (ne iz windowsa)
A kao prvo da isprobaš hdd u drugom računaru ako si u mogućnosti.

Da, bios zaštopa u standardnoj proceduri identifikacije uređaja, na samom početku.

Stavio sam hdd u eksterno kućište i priključio kao eksterni disk ali opet ista stvar, pokušava da se pokrene možda 20 sekundi i onda se ugasi.

Probaću sutra na nekom drugom računaru.

Ma najgore mi je što sam ga kupio u Beogradu pa sada trebam čekati da neko bude išao gore da to zamjenim.

Nesto ti tu pogresno radis. Najsigurnije ti je da ga povezes na postojeci sistem(naravno kada je ugasen racunar) pokrenes sve normalno, ne ulazis u Bios i kada ocita Windows udjes u Disk Management, formatiras ga(ako ga nalazi uopste) i dodelis mu slovo, nadam se da to znas odraditi. I posle bi trebalo biti ok, ako ga ni tada ne prepoznaje preostaje ti da proveris druge SATA ulaze na ploci i da ga tu konektujes ili da Update-ujes sam BIOS pa sve ponovo(mada ne mislim da je to u pitanju). Na kraju ako nista nece samo reklamacija.

Ne ulazim ja u bios, nego jednostavno neće da se pokrene windows jer zaglavi na početku.
Mislim da je nabolje da probam na drugom računaru pa ako neće onda reklamacija.

Skines hard na kom ti je win, stavis taj sto pravi problem na isti kabl ga prikljucis, upalis komp, ubacis cd od win i pokrenes instalaciju. Ako krene instalacija i ako ti se prikaze hdd formatiras ga i tjt, prekines instalaciju i onda nakacis onaj hard sa win i ovaj preko drugog kabla i vidis sta se desava. Mada bice da je to za reklamaciju, i ja sam imao takav slucaj pre mesec/dva isti simptomi samo sto sam mogao uci u bios ali ne pokazuje podatke o hardu, samo oznaku i nista vise.

Disk mora da se vidi u BIOSu. Mogući problemi su firmware harda (verovatno) i BIOS(manje verovatno). Treba pogledati i ovo, ali prvo testiraj na drugom računaru.

Disk mora da se vidi u BIOSu. Mogući problemi su firmware harda (verovatno) i BIOS(manje verovatno). Treba pogledati i ovo, ali prvo testiraj na drugom računaru.

Moguce, mada to skljocanje mi deluje kao da je prolupao, meni se desilo da odnesem WD 1TB RED na reklamaciju jer je pistao kao blesav i zamene mi hdd, ja donesem taj nov kuci, prikacim ga i krenu da se vrte ploce i onda skljoc i sec/dve tisina i opet krenu ploce da se vrte i opet posle par sekundi skljoc i tako u krug, vratim ga nazad kao DOA i dobijem drugi, taj normalno radi da kucnem u drvo.

Imao sam sličan problem sa Samsungom F3 1TB kod upgrade-a mašine - jednostavno se nije video. Računar proba da ga inicijalizuje, ne uspe - ovaj naravno otškljoca, ali računar se palio. Rešenje je bilo da ga nakačim na drugi kontroler - pošto ima i jedan port sa ASMedia kontrolerom, ostali portovi su na Intel kontroleru,i da mu flešujem novi firmware. Dakle, može da bude i ovo... Mada mi iskreno ne deluje tako. Probaj na drugom računaru sa različitim specifikacijama...

Poslednja izmena:
Probao sam na drugom računaru i isto se ponaša.

Imam slican problem sa WD 320GB koji sam koristio kao storage. Kada sam probao da na njega instaliram Win7/32 sve je dobro proslo do trenutka kada je trebao da odradi boot sistema sa harda. Tada izbacuje poruku DISK FAILURE. U biosu se vidi (doduse jednom je bio registrovan ali bez imena) Probao sam format/reinstal sa drugim Win7, isti problem. Hard je testiran i nisu prijavljene nikakve greske ili bad sectori. Probao sam na drugoj masini takodje se javlja isti problem. Zanimljivo da je uspeo da podigne sistem dok je drugi hard sa winom u njemu. Znaci uredno bootuje i ponudi mi oba Win7 i oba rade, ali sam nikako nece da bootuje. Jel ima neko ideju ili da nastavim da ga koristim kao storage?

mozda ti je ukljucena ona zastita boot sektora u biosu za viruse pa to nekako pravi problem

Ostao ti BOOT sektor na starom disku, isključi stari disk dok ne instaliraš windowse pa ga posle priključi.

Hvala za info. Da li mogu nekako da sredim Boot sector tog diska preko nekog software u Win7. (Naravno bootujen sa starog diska).

Hvala Rick!! Ne znam ni sta sam uradio ali sam uspeo da bootujem win sa harda. Desava se i dalje da ga ne prepozna im3 u biosu ( prikazuje blank) ali vrsi posao.

Nazad
Vrh Dno