Šta je novo?

Notebook Samsung np300e5x-a03rs odakle da skinem bios?

Učlanjen(a)
25.03.2005
Poena
695
Na zvanicnom sajtu samsunga ne postoji model koji imam np300e5x-a03rs? Kad kucam u google, rezultati su samo prodaja i to samo u Srbiji? Jel uspeo neko na ovom notebook da aktivira windows :) Kazu mora da da se updetuje BIOS da bi bio SLIC 2.1...

Traži ga po NP300e5x. Ostatak oznake je za tvoju konfiguraciju.

Instaliraj sw update aplikaciju ili easy software manager pa pusti da se apgrejduje u sw update. Sw update ce naci za tvoj laptop sav neophodan softver tj drajvere i eventualno novi BIOS i ponuditi da ga instalira. Nikakvo flashovanje iz BIOS-a, sve radi direktno iz windows okruzenja.

Poslednja izmena:
Flešovanje iz Windows okruženja je veoma rizičan postupak

Ako je proizvodjac tako predvideo - nije. Mozda je bio rizican pre 10-ak godina ali sada je rutina.

Čak i ako je proizvođač predvideo i napravio aplikaciju za tako nešto mnogo puta se dešava da jednostavno sve to stane na pola ili navodno sve prođe kao treba a laptop se posle toga nepali.

Flešovanje je po sebi dovoljno rizičan postupak i kad se radi iz BIOS-a a kamo li nekom aplikacijom iz Windows okruženja i zato preporuka da se zaobilazi metoda pomoću aplikacije iz Wina.

Naravno svako na svoju ruku može daradi kako želi sa parčetom hardvera za koji je dao novac

Win aplikacija se bazira na starom flasheru iz BIOSA. Davna je proslost da se nesto lose desi. ranije se desavalo da korisnik flashuje plocu pogresnim biosom ali ako razlika nije velika ploca je ostajala upotrebljiva tj moglo se ponovo flashovati a ako je razlika bivala prevelika flasher prijavi problem i ne flashuje uopste. Opasno je bilo ako bas u trenutku flashovanja nestane struje pa sve stane - nekada su ljudi flashovali sa disketa pa je znalo da potraje pet minuta to sve. E, ako tad nestane struje - znalo je bas da bude problema. Sada ploce imaju dva bios chipa - radni i rezervni tako da je verovatnoca da ce se nesto u procesu flashovanja trajno zeznuti jako mala.

Poslednja izmena:
@Minja, upravo...ni sam ne znam koliko sam maticnih i laptopova flashovao iz WIN-a, nema tu nikakvih problema, to je samo mit koji sire ljudi poput @Kritika. Sve moze da podje naopako tom logikom, moze i auto da te zgazi na pesackom prelazu dok prelazis na zeleno svetlo...

U sustini tacno, na novijim plocama i laptopovima radi winflash, negde sam nadje update-ovani bios pa je ***** proof i to radi. Medjutim desavalo mi se da na novijim masinama
moram (preporuceno od strane podrske) da radim update iz BIOS-a. Recimo poslednje cega se secam je BIOS za ROG (nije poslednji, jedan ili dva pre njega), desavalo se da winflash "zakuca"
i da bi postedeli korisnike - aj ti lepo manual. To su naravno ispravili i sa novijom verzijom sw i biosa. Pored toga slicna situacija sa jednim Y570. Na starijim plocama je winflash bio nestabilan
i manje vise niko ozbiljan nije radio tako. Zamenjivao sam i preprogramirao gomilu EEPROM cipova na taj nacin.

Jako je zanimljivo je da neko potvrđuje konatstaciju kako je flešovanje iz Windowsa rutina koja funkcioniše besprekorno a odmah potom doda da je procedura zakucavala na najkvalitetnijim Ausosovim laptopovima odnosno na Lenovo laptopu. A potom se traži objašnjenje da su to bile starije tj lošije verzije biosa.

Zbog svega navedenog moja preporuka i na osnovu znanja i na osnovu ličnog ali i iskustva kolega ostaje.

Ko smnatra drugačije u potpunosti poštujem pravo na mišljenje i stav iako se neslažem sa istim a razloge sam naveo.
Da pak ulazim dalje u raspravu i odgovaram na nebulozne primedbe i bolesna poređenja nepada mi napamet.

Kao što rekoh svako ko je dao svoj novac za komad hardvera može ako želi da uzme macolu i isti taj laptop razbije. To je legitimno pravo. (tačka)

Poslednja izmena:
Da me niko ne shvati pogresno i da najpreciznije moguce izrazim svoje misljenje..Na novijim plocama, laptopovima je sasvim sigurno raditi update iz win okruzenja.
Postoji retki problemi sa razlicitim kombinacijama QFlash, WinFlash sw i odredjenih firmware-a, gde se savetuje manualno. @Kritika, konkretno na ova dva racunara
je bio problem sto su oba winflash programa pogresno prepoznavali crc fw fajla (iako je bio ispravan) pa samim tim nisu dali da se nastavi operacija. Nakon manuelnog
update-a jedne verzije BIOS-a i instaliranja novijeg winflash sve je radilo (i radi) dobro danas.
Na nekim novim masinama kao sto je Samsung Ativ jedina opcija update-a BIOS-a je iz windows-a i AllShare app koja inace update-uje sve zivo od drajvera do app.
JOs jednom, na starijim racunarima i plocama - moj savet je najbolje manuelno. Pozz.

Nazad
Vrh Dno