Šta je novo?

[Notebook] MSI GT680R

MSI_Guy

Zvanični predstavnik
Vendor
Učlanjen(a)
13.04.2011
Poena
169
Ovaj laptop mi je prošao kroz ruke i evo da prenesem iskustva, koja su formirana na osnovu nekih dve nedelje igranja sa istim koje je - ruku na srce bilo više nego zabavno :)

Ovo je notebook iz gejming serije, a radi se o 15,6" modelu koji ima prilično jak hardver i ekran FullHD rezolucije odnosno 1920x1080 što je isto koliko ima i moj Samsung od 27 inča :D

Izrađen je od plastike, koja je dosta čvrsta i iako bi bi bilo lepše da je izrađen makar delimično od nekog metala ili magnezijuma, ovako je ipak težinom u granicama normale - dakle ima smisla poneti ga sa sobom :)

Poklopac je izrašen od glossy plastike i iskreno ja sam alergičan na to, jer otisci se jednostavno lepe na ovakve površine, a ja sam više za matiranu plastiku. Nažalost, ovo je trenutno trend koji će, nadam se, u nekom doglednom vremenu prestati...

Na sredini je logo MSI-a koji svetli i to deluje jako lepo zbog toga što nije u ravni sa površinom poklopca, već je upušten unutra. U kombinaciji sa ivicama koje svetle narandžasto, to sve deluje jako atraktivno.

Tastatura je odlična i to bez zezancije, na stranu obeležja za igre, koja po meni i nisu potrebna, ono što mi se dopada je što nema ugibanja, a tasteri su precizni i chicklet tastatura je po meni najpraktičnija stvar kod prenosnika. Takođe, prisutan je numerički deo koji je što se mene tiče veliki plus.

Vrlo bitno je i to da su svi tasteri su na svom mestu. Veliki Shift sa leve strane, ctrl pa "fn" taster isto tako, bez ikakvih egzibicija :)

Touchpad je veliki i prostran, a njegova površina odlična. Levi i desni klik su odlični, ali bih više voleo da je plastika crne boje, umesto ove srebrne koja mi se nikako ne sviđa, al' ajde... U tom delu su smeštene i lampice za indikaciju punjenja baterije, rad bluetooth-a, sleep-a itd.

Iznad tastature se nalazi taster za paljenje koji je osvetljen belom diodom, a oko njega osam dodatnih tastera u formi senzora, po četiri sa obe strane.

Oni služe kao prečice za ubrzavanje kulera, promenu modova rada, overklovanje laptopa, paljenje WiFi i BlueTooth veze, ECO moda itd.

Kao i većina novih laptopova i GT680R ima odličan zvučni sistem koji je brendiran od strane poznate audio kompanije. U pitanju je Dynaudio, poznata kompanija sa preko 30 godina postojanja. Zvuk koji isporučuje ovaj laptop je zaista natprosečan, u smislu da je glasnoća visoka, a pritom distorzija se ne pojavljuje ni na maksimalnom pojačavanju.

Kako bi bez niskih tonova to sve bila prazna priča, jer bi zvuk bio previše "plitak", prisutan je i niskotonac čija se membrana nalazi sa donje strane, a lociran je na tom mestu zbog toga što mu je ostavljen poveći prostor koji ima ulogu rezonantne kutije, čime se dubina dodatno povećava.

Sve u svemu, igranje igara i gledanje filmova je zaista u kombinaciji sa FullHD ekranom fantastično iskustvo za one koji vole da imaju multimedijalnu stanicu u pokretu. Kada je konektivnost u pitanju, nije se prištekalo što mi je drago, jer pojedini proizvođači iz nekog razloga za igračke modele smanje broj priključaka, a to ovde nije slučaj. Sa desne strane se nalazi optički uređaj, jedan USB 2.0 i četiri 3,5mm audio džeka.

Sa leve je broj priključaka veći i kao što možete videti tu su dva USB 3.0 (SS), jedan USB 2.0, čitač kartica i ExpressCard (34) slot.

Tu se priča ne završava, jer sa zadnje strane na raspolaganju imate VGA, HDMI, gigabitni LAN i eSATA/USB 3.0... nice :)

Da ne bude da nisam pomenuo, na vrhu ekrana prisutna je i Web kamera, ali kao većina onih koje se nalaze integrisane na laptopu, dobra je za prvu pomoć, mada ja i inače ne koristim tu spravicu, pa nisam bog zna šta merodavan.

Što se konfiguracije tiče, u smislu komponenti, bez mnogo dileme se može reći da je odlična. Procesor je SandyBridge bazirani Core i7 2630QM čiji je nominalni radni takt 2GHz, ali ga sa MSI TDE+ možete podići na 2,6GHz i to ne treba mešati sa Intelovim Turbo Boost-om. Sa MSI Turbo modom ga "zakucavate" na 2600MHz :)

Ovaj procesor je urađen u 32nm litografiji, ima četiri jezgra i osam thread-ova kao i 6MB keš memorije i izuzetno je brz, a u turbo modu je svakako jedan od najbržih mobilnih procesora :)

5980807157_c25b6f440a.jpg

Memorije ima i više nego što treba, odnosno 16GB, a za smeštanje podataka dva 2,5" HDD-a od po 750GB što će reći, ukupno 1,5TB prostora.

5981364826_99b8a7002c.jpg

Grafička kartica je mobilna verzija GeForce GTX460, a ovaj model poseduje 1,5GB GDDR5 memorije, što je ujedno i jača verzija od dve postojeće. GPU poseduje 192 Stream procesora, a referentni takt je 675MHz, odnosno 1350MHz za Stream procesore, što je više nego dovoljno za većinu novih naslova na visokom nivou detalja. Ipak, u slučaju GT680R, grafička je overklokovana za dodatnih 25MHz, čime se izvlači još malo snage, uz praktično nepostojeću promenu u zagrevanju :)

5981383730_94443168b0.jpg

Bitno je napomenuti da postoje dve verzije GTX460M - sa 1GB i sa 1,5GB.

Pored toga što ima 500MB više, što i nije toliko velika razlika, glavna prednost jačeg modela je u memorijskoj magistrali koja je 192bita naspram 128bita kod 1GB verzije.

Identična priča važi i za GTX560M koji će zameniti GTX460M, pa imajte to u vidu :)

Uz sve to, kako je prisutnost ROP jedinica direktno zavisna od broja aktivnih memorijskih kontrolera, razlika je 16 naspram 24, što je takođe nezanemarljivo i direktno utiče na teksturni fillrate :)

192bit naspram 128bit čini jako veliku razliku u memorijskom protoku, a naravno to se prenosi na performanse u igrama, evo i odličnog poređenja...

f9d.png
5623772393_8cc8dac24c.jpg

Umorih se malo, kasnije ću okačiti nešto od rezultata u aplikacijama/igrama :)

Evo za kraj i dva klipa na mom YouTube kanalu (HD naturaly :))

[YOUTUBE]J03Xo4urlnk[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]eBVjNHxSU7g[/YOUTUBE]

Novi modeli iz GT/GE serije definitivno postaju sve ozbiljniji. Evo nekoliko slajdova koji pokazuju malo o novim modelima :)

11596705.png

73398197.png

96940175.png

Interni testovi sa performansama u FullHD rezoluciji i visokim podesavanjima :)

38408747.png

Inace model koji se meni mnogo dopada - GE620DX :)

Uopste se ne bi reklo da je u pitanju igracki model, vec izgleda jako kulturno sa puno brusenog aluminijuma sto najvise volim da vidim, jer nisam fan sjajne plastike. Uz to, poseduje GT555M i to verziju sa svih 144 Stream procesora, a ne kao recimo Lenovo koji je u Y570 stavio 96 SP-a sto je za trecinu manje :(

41051599.png

32168738.png

35339021.png

Iskreno mislim da su performanse skroz na mestu i da je za neki lagani gejming ova masina odlicna i GT555M stvarno nije kartica za potcenjivanje :)

cek bre, jel ovo deo korisnicki opisi ili sta?? msi guy, vendor official support inace, pa onako uzgred bas pise o msi proizvodima? ccc

Sta je problem? Covek je imao laptop kod sebe i postovao je ovde utiske. Zar se to ne racuna u korisnicki opis?
Kontam da bi ti bilo lakse da je regovao neki drugi name koji nema MSI u sebi pa da je postovao :D. Chillax.

Inace lapu su mnooooooooooooooooooooooooooooogo lepe specifikacije :D. Me like :)

Odlican review, a mashina je vrhunska! Bez obzira sto sam se priklonio Asus G seriji i koristim isti, ne bih se bunio kada bi ovako nesto posedovao :) jedino bi mi falio 17 displej :)

Nazad
Vrh Dno