Šta je novo?

Nostrifikacija diplome i rad u Nemackoj

Nije neverovatno jer moj brat ima legalno u Beču 70k bruto + 13 i 14 plata (neka fora u AU, mislim da toga nema u GER). Kad se sve sabere i oduzme čini mi se da mu je neto oko 4800 -5k, nisam zalazio u detalje.

Naravno, morao je da ima A2 položen da bi uopšte mogao da aplicira za vizu (njemu firma sponzoriše vizu, ne znam detalje :)). On sam kaže da ne zna da bekne njihov nemački (tj. mnogo loše mu ide komunikacija). U firmi svi pričaju na engleskom, a 90% su stranci.

I da, nostrifikovao je diplomu jer mu je to donosilo 10 bodova za tu vizu (opet ne znam detalje :D). Prvi koraj je bilo prevođenje i overavanje iste od strane ovlašćenog prevodioca. On (tj. ona) mu je prevodila još hrpu dokumentacije.

1629402152787.png

Ovo mi je bio "hit" šta je morao da prevodi, to još čuvam jer sam mu ja to skenirao: Certificate_of_birth

1629402046627.png

Između ostale hrpe dokumenata, trebalo mu je:
  • Police_clearance_certificate
  • Proof_of_work_experience
  • Sertifikat - nemački jezik
  • toefl - verovatno zbog firme
  • Zahlungsanweisung (šta god to bilo :))
  • Arbeitgebererklärung (- || -)
  • Rot-Weiss-Rot-Karte
  • ---

Prilozi

• 1629402406964.png
    1629402406964.png
    6 KB · Pregleda: 39
Poslednja izmena:
Nemci su malo nacionalisti, forsiraju svoj jezik. Imam drugara u Minhenu, kaže u imigracionom prestali da pričaju engleski sa mnom kad su shvatili da tražim dozvolu dužeg boravka, prešaltali se na nemački, baš ih briga što ih ne razumem. Nešto slično su ti i ovde kod mene Grci, ali su bar ozbiljne firme korektne i ne *****avaju, kod mene zbog jedne jedine koleginice koja ne zna grčki nas 200 na sastanku pričamo engleski. Francuzi su ubedljivo najgori, oni za svaki dobar posao zahtavaju sertifikat o izvrsnom znanju francuskog, tako na mutno štite svoje profesionalce, na šta po EU propisima nemaju pravo.
@Delicious nisam otisao u De ali su mi na jednom razgovoru (nije vezano za IT) za posao trazili i da sam upoznat sa akcentom u tom mestu 😅 tako da ne treba da iko bude iznenadjen da u nemacku moze da se ide bez znanja nemackog. Mislim da i u vecim gradovima nije bas engleski toliko zastupljen koliko se misli. Ja sam i za narucivanje subway sendvica morao nür auf Deutsch 😅

Nije neverovatno jer moj brat ima legalno u Beču 70k bruto + 13 i 14 plata (neka fora u AU, mislim da toga nema u GER). Kad se sve sabere i oduzme čini mi se da mu je neto oko 4800 -5k, nisam zalazio u detalje.

Naravno, morao je da ima A2 položen da bi uopšte mogao da aplicira za vizu (njemu firma sponzoriše vizu, ne znam detalje :)). On sam kaže da ne zna da bekne njihov nemački (tj. mnogo loše mu ide komunikacija). U firmi svi pričaju na engleskom, a 90% su stranci.

I da, nostrifikovao je diplomu jer mu je to donosilo 10 bodova za tu vizu (opet ne znam detalje :D). Prvi koraj je bilo prevođenje i overavanje iste od strane ovlašćenog prevodioca. On (tj. ona) mu je prevodila još hrpu dokumentacije.

Pogledajte prilog 315254

Ovo mi je bio "hit" šta je morao da prevodi, to još čuvam jer sam mu ja to skenirao: Certificate_of_birth

Pogledajte prilog 315253

Između ostale hrpe dokumenata, trebalo mu je:
  • Police_clearance_certificate
  • Proof_of_work_experience
  • Sertifikat - nemački jezik
  • toefl - verovatno zbog firme
  • Zahlungsanweisung (šta god to bilo :))
  • Arbeitgebererklärung (- || -)
  • Rot-Weiss-Rot-Karte
  • ---
Ne postoji sansa da ima 5k mesecno, ako mu je 70k bruto. Porez na godisnju zaradu za strance preko 60k bruto je preko 50% u Austriji. Znam da je meni za razred izmedju 30k i 60k bilo nesto oko 40%.

U Austriji uopste nisu toliko dobre plate kao sto ljudi misle, pritom je porez ogroman.

Meni su za tonu poslova gde se trazilo 1-2 godine iskustva u to vreme, nudili 40k bruto kao nekom ko je iz Srbije i prvi put dolazi, ali to su zapravo prilicno bedne pare za zivot tamo, s obzirom da bi oko 40% otislo na porez. To je posle poreza 24k godisnje ili 13 plata po oko 1850e kako su oni isplacivali. Vise mi se isplatilo da nastavim da radim u Srbiji za manju platu od toga. Sa 13 plata po 1000e sam u Srbiji mogao mnogo bolje da zivim nego tamo sa tim parama.

Takodje, ta 13. i 14. plata nisu dodatak na platu, oni jednostavno godisnju platu isplacuju u 13 ili 14 rata(umesto u 12), kako ko.

Gomila ljudi iz mog okruzenja se pomamila i otisla u Austriju i Nemacku, pricali ovde kako su dobili plate po 50k evra godisnje, a ustvari su bile bruto plate u pitanju. Posle kad ih je stigao porez, bilo ih je sramota da kazu kolike su im stvarno plate.

Ovde svi govore neto platu, ali na zapadu se uvek govori bruto plata, na sta ljudi ovde nisu navili. A porezi su uzasni u odnosu na nase.

Poslednja izmena:
U načelu, van Švajcarske, su IT plate lošije u ostatku Evrope. Al hajde i sve to, cene nekretnina su nemilosrdne.
Koliko je beše prosečan kvadrat u Bavarskoj između 8000 i 10000e? Nema te plate koja to može da pokrije, osim ako nije 100k Evra godišnje.
Super primer mi je Italija, pojedini regioni su lošiji čak i od nas po platama, a cene nekretnina veće nego kod nas.

Zato mi USA ili čak zemlje Zaliva deluju kao bolje rešenje,barem po plati.

U Becu je kvadrat 4000e u 10. Becirhu koji oni smatraju jednim od najlosijih. Meni se jedan kraj u njemu(Favoriten), bas svidja, ali cak i tih 4000e sto je njima cena kvadrata u losijem becirhu, je preskupo za te plate koje nude. Cak nisam ni siguran kako funkcionise uzimanje stambenih kredita za strance. Da li mozda prvo mora da se ceka onih 5 godina da bi se apliciralo za drzavljanstvo ili postoje neke drugacije tarife za strance... U svakom slucaju, to je jos nekoliko godina placanja kirije pre kupovine stana, a kirije su tek preskupe. Ispod 800e bukvalno dobijes sobu sa cucavcem.

To za bruto i neto platu, znaju oni dobro kolika im je neto plata nego teše sebe kad kažu bruto. Da je toliko dobro ne bi Švajcarska bila prepuna Nemaca gastarbajtera.

Baš četujem sa drugarom iz Minhena, našao novi posao, kaže bruto plata 80k. Ja pomislim baš lepo, dok mi nije rekao da su odbici skoro pola. A ja ovda zvocam što mi na poreze i davanja uzmu frtalj preko 30%, ima i mnogo gore.

Firma se nešto razmišlja da nas pusti da svi radimo remotely, pa sam bio gledao koje zemlje ljudi preporučuju za remote rad. Tajland, Šri Lanka, Gruzija, na kraju sam poredeći troškove utvrdio da je Srbija jeftinija za život od svih njih, tolika smo sirotinja. U svom rodnom propalom Čačku bih sa ovom platom bio bog Savaot. Mislim da će promene koje je donela ova Kovid situacija usrećiti mnoge kod nas, lovite remote poslove, može da vam bude isplatljivije od selidbe.

^ Porezi i doprinosi kod nas u Srbiji su 70% od čega 35% na teret radnika i 35% na teret poslodavca (čuveni bruto I i bruto II).
Što znači ako ti je neto plata 100 dinara, poslodavac plaća 170 din, 100 din tebi a 70 dinara državi (tj. porez državi, a ostale doprinose u nadležne fondove - PIO, za nezaposlene, zdravstvo).

Ne mogu da verujem da je u Grčkoj samo 30% razlika neto-bruto (pod uslovom da se dobro prisećam da si trenutno u Grčkoj)...

U svom rodnom propalom Čačku..
Plata se određuje u odnosu na lokaciju, poreze i doprinose koji se plaćaju lokalnoj zemlji. Tako da u Čačku sigurno ne bi imao prijavljenu platu kao u EU zemlji.
Paušalci i preduzetnici su druga priča, ali kao običan radnik svakako ne.

^ Porezi i doprinosi kod nas u Srbiji su 70% od čega 35% na teret radnika i 35% na teret poslodavca (čuveni bruto I i bruto II).
Što znači ako ti je neto plata 100 dinara, poslodavac plaća 170 din, 100 din tebi a 70 dinara državi (tj. porez državi, a ostale doprinose u nadležne fondove - PIO, za nezaposlene, zdravstvo).

Ne mogu da verujem da je u Grčkoj samo 30% razlika neto-bruto (pod uslovom da se dobro prisećam da si trenutno u Grčkoj)...
Ne računa se tako, već u tom slučaju 70 din od 170 din bruto što mu dođe nekih 40-ak %.

Ne računa se tako, već u tom slučaju 70 din od 170 din bruto što mu dođe nekih 40-ak %.
Mitre, ajde ponovo pročitaj šta sam napisao.
Poslodavac plaća 170 bruto (od čega je 100 dinara neto zarada zaposlenog, a resto od 70 din porezi i doprinosi države).

Razumem da ti kažeš da je to ustvari manji procenat, što stvarno nemam pojma i mrzim da ovakav posvađan sa matematikom računam...

Ali evo iz prakse, da bi ti primio neto u iznosu od 71.930 din, tvoj poslodavac plaća 117.150 dina (bruto II), što mu dođe 61,40% uz napomenu da postoji i neoporezivi deo zarade što "kvari" moju računicu od 70%.
Clipboard01.jpg

Dakle, ok nije 70% nego 61,40%

Bruto je 100% = neto % + doprinosi %, tako računaj da bi bilo uporedivo. Gleda se procenat u odnosu na ukupnu sumu, a to je u ovom slučaju bruto. Na zapadu je logično da se ugovara bruto zarada, jer obračun poreza varira, odbici zavise od više faktora na koje poslodavac ne može da utiče (npr. porodična situacija i sl.).

Baš četujem sa drugarom iz Minhena, našao novi posao, kaže bruto plata 80k. Ja pomislim baš lepo, dok mi nije rekao da su odbici skoro pola. A ja ovda zvocam što mi na poreze i davanja uzmu frtalj preko 30%, ima i mnogo gore.
To ako je neoženjen i nema dece, pa opet ne ode pola. Ni približno pola. Ako je oženjen, ode dosta manje. Npr na 3500 bruto primiš 2300-2400 na najgoru poresku klasu.

To je od moje plate, koliko firma plaća poreza na moju platu se ovde nigde ne pominje, to je do njih. Inače, variralo je ovde sa godinama, kako se vlast promeni, tako usklađuju poreze sa svojom vizijom. Levica ih uglavnom podiže, desnica spušta.
Plata se određuje u odnosu na lokaciju, poreze i doprinose koji se plaćaju lokalnoj zemlji. Tako da u Čačku sigurno ne bi imao prijavljenu platu kao u EU zemlji.
Paušalci i preduzetnici su druga priča, ali kao običan radnik svakako ne.

Valjda bih ja mogao da nastavim da plaćam doprinose u Grčkoj, ako ovde više uzimaju? Interesuje me ovo, ako neko zna više da mi kaže.

@Masinac Sada vec lupas gluposti... prestani dok je vreme.
Plata se mora izraziti u bruto iznosu, jer poslodavac ne zna tvoj status niti ga zanima, koji cine tvoja struka, vrsta ugovora, poreska klasa (ima ih 6+), obaveze, familijarni status, regija, da li i koliko dece imas, koliko imas godina, premije sa i bez poreza, imas li svoje nekretnine, imas li vozila itd itd... Takodje se moze raditi povracaj poreza, koji moze iznositi i nekoliko hiljada godisnje, sto ulazi u neto platu.
Kolega i ja radimo isti posao, isti broj sati, isti ugovori i slicno familijarno stanje ali ja ipak imam vecu neto platu od njega zbog gore navedenog.
Ista prica vazi pri "registraciji" vozila, ne postoje 2 identicna slucaja i iznosa.
Kredite, lizinge i "Finanzierung-e" bilo koje vrste moze da dize bilo ko ko je duze od 6 meseci u Nemackoj, sa stalnom radnim odnosom i stalnom prijavom.
Ako vas vasa maticna banka smatra nestabilnim ili nesigurnim, dzabe sve, nigde nista necete dobiti.
Stanarine jesu skupe ali kao sto rekoh, Ger je jako social/family orijentisana pa sam iskopao odredbe za koje ni nemci nisu znali te imam stan za "sitne pare" a nije socijalan i sl.
Ako ne znate cinjenice, ne nagadjajte niti ja mislim, jer je dezinformacija najgore sto mozete nekom uciniti.

@DukeLander niko nije spominjao poslodavca i zašto se izražava bruto plata, hoćeš da kažeš da grubo ne znaš kolika ti je neto plata već čekaš februar da razrežu pa da vidiš da li je ostalo toliko na računu. Upućen sam jako dobro ne koliko za Nemačku već za verujem razvijeniju zemlju.

To je od moje plate, koliko firma plaća poreza na moju platu se ovde nigde ne pominje, to je do njih. Inače, variralo je ovde sa godinama, kako se vlast promeni, tako usklađuju poreze sa svojom vizijom. Levica ih uglavnom podiže, desnica spušta.

Valjda bih ja mogao da nastavim da plaćam doprinose u Grčkoj, ako ovde više uzimaju? Interesuje me ovo, ako neko zna više da mi kaže.
Nije problem u tome šta bi ti nego šta bi poslodavac mogao. On mora da ima radnika prijavljenoj na određenoj adresi a ta adresa mora biti unutar zemlje gde se plaćaju doprinosi.
Ako je to Grčka, znači ne možeš da imaš Grčku platu i doprinose, a da živiš recimo u Turskoj. Da bi to mogao, morala bi matična firma da ima lokalno predstavništvo u Turskoj, i da sa tom filijalom zaključiš lokalni ugovor o radu. I tako za svaku zemlju gde bi se preselio.

Firma naravno sve ovo može zakonski rešiti (da te preseli u drugu zemlju, a da primaš iste novce ko da živiš u staroj), ali to se mora precizno definisati i pitanje je da li im se to isplati.
Bruto je 100% = neto % + doprinosi %, tako računaj da bi bilo uporedivo. Gleda se procenat u odnosu na ukupnu sumu, a to je u ovom slučaju bruto. Na zapadu je logično da se ugovara bruto zarada, jer obračun poreza varira, odbici zavise od više faktora na koje poslodavac ne može da utiče (npr. porodična situacija i sl.).
Jel samo Nemci oporezuju u odnosu na porodičan status ili ne?
Kod nas je to malo drugačije rešeno, verovatno i u ostalim zemljama tipa Amerika, Holandija, UK?

Ne znam zaista, treba proveriti za konkretnu zemlju, Norvežani su npr. pre par godina ukinuli podelu poreskih klasa na osnovu porodičnog statusa, ali postoje neke druge poreske olakšice (troškovi vrtića, kamata itd.).

Ovde svi govore neto platu, ali na zapadu se uvek govori bruto plata, na sta ljudi ovde nisu navili. A porezi su uzasni u odnosu na nase.
Ja sam pisao za bruto, a kako mi je to rođeni brat nema razloga da me laže. Međutim, on je imao i neke olakšice (vraćali su mu neki novac) plus mu je firma nešto doplaćivala (van 13 i 14 plate). On ima kao što rekoh 70k bruto, PLUS 13 i 14 isplatu (zovi je kako god hoćeš, regres, topli obrok, ..., biraj), koji se ne oporezuje isto.

Sad su mu vratili oko 1500€ jer mu je agencija greškom naplaćivala više nego što sme da naplati.

Verujem i da si ti imao to što pišeš, ne znam ni pod kojim uslovima si išao, koja viza, ..., međutim koliko sam primetio iz njegove priče, niko se nije žalio od njegovih kolega, niti je bilo kome padalo na pamet da se vraća u svoje matične zemlje.

Ti si probao sa dve godine radnog iskustva, on je otišao sa 10. Itd. Firma mu je isplatila i neke bonuse, to nisam ni računao.

Sad je iznajmio stan u novogradnji, kod bivšeg "šefa", tj. hoću da kažem da nije preko agencije, pa je stan em veći, em jeftiniji od prethodnog (samo sad nema dvorištance, morao je da proda kosilicu ,😂) .

Ko hoće neka veruje, ko neće ne mora. Uostalom, ja sam preneo iskustvo iz prve ruke kako je on otišao tamo.
Ispod 800e bukvalno dobijes sobu sa cucavce
Ja bih baš rekao da sad plaća oko 900 € vrhunski stan, na odličnoj lokaciji. Nova gradnja.

Te godine iskustva imaju veze sa time kakvu platu ce ti ponuditi, nemaju sa porezom. Porez za strance je porez za strance. Osim ako tamo nije vec 5 godina, kao stranca ga kace isti porezi koje sam naveo. Doduse, ne znam kakve olaksice dobija, ali osnovni porez za plate preko 60k godisnje je nesto vise od 50%.

Sto se tice stana, moguce da je sada zbog korone pojeftinilo izdavanje. Znam da im je i hotelski smestaj pojeftinio u nekom trenutku.

Poslednja izmena:
Vidi, nema razloga da se bilo šta ubeđujemo. Ja pričam o vizi, ti o plati, ja o vrsti radne dozvole, ti o porezu, itd. Što bi rekli, ja u klin ti u ploču (ne razumemo se). On je otišao kao radna snaga koja tamo nedostaje, tj. deficitarna je. Ne znam da li to utiče i na radnu vizu (dozvolu) koju je dobio. Žena mu je nakon toga dobila bolje "papire" od njega, iako je on "povukao" nju. Kaže, žene su tamo posebna "kategorija". Ne znam, samo prenosim ono što mi je rekao.

Ti si bio tamo (tako kažeš) i nije ti se svidelo, on je tamo i njemu je OK. Ne samo njemu već velikom broju ljudi. Da zarađuje 2,5-3k € ne bi ni on bio tamo (2k je imao i ovde). Što bi gore neko od kolega forumaša rekao bio je "Bog Savaot" u lokalu ali mu sistem i ljudi oko njega ne odgovaraju i zato je otišao.

Pričaš da se spava na slamarici, možda. On ne spava. Itd.

Ja sam preneo njegovo iskustvo, zadovoljstvo svime što je tamo video, doživeo, postigao, dobio, ..., pažnji koju mu pruža "lokalna samouprava" (išli su i on i žena na kurs jezika iako su imali A2 sertifikate da bi uopšte mogli da dobiju tu vizu), firme (već je prešao u drugu), kolege sa kojima je radio i to je to.

Nema potrebe da bilo koga ubeđujem da ide (ni sam nisam otišao), niti da bilo koga ubeđujem da ostane. Nek svako radi sa sobom i svojom porodicom onako kako misli da mu je najbolje.

Poslednja izmena:
Da dodam, isteklo vrem za edit. Kad je odlazio firma mu je sponzorisala stan nekih 6 meseci, dok se ne snađe. Verovatno mnogo toga zavisi šta si ti imao da ponudiš njima i da li si im uopšte neophodan (a čini mi se da se baviš nekim frontend-om) jer nisu isti uslovi za sve poslove u IT-u.

1234.jpg

Tu se zadržao kratko, par meseci jer mu je bio mali apartman. :D

Poslednja izmena:
Pricam o porezu zato sto si rekao ovo:
"Nije neverovatno jer moj brat ima legalno u Beču 70k bruto + 13 i 14 plata (neka fora u AU, mislim da toga nema u GER). Kad se sve sabere i oduzme čini mi se da mu je neto oko 4800 -5k, nisam zalazio u detalje."

To sto kazes bi znacilo da je njemu porez na platu od 70k godisnje oko 15%, pa mu ostane 60k godisnje ili 5k mesecno. I to 5k mesecno ako gledamo u 12 isplata. Ako je 5k mesecno u 14 isplata, to znaci da je porez 0%. To jednostavno nije istina. Toliko mali porez(15%) nije cak ni Austrijancima u Austriji.

Ja nisam rekao da si ti bilo sta lose rekao o papirima ili necem drugom, ali ljudi idu tamo zbog plate, a to sto kazes vezano za platu, ljudima daje pogresnu sliku. Nista nemam protiv tebe, nemoj pogresno da shvatis.

Da je porez na platu od 70k stvarno 15%, Austrija ne bi mogla da primi ljude, jer bi se tukli da se presele tamo.

Proverio sam poslednju informaciju i porez za platni razred od 60k do 90k je 48%. Po nekim kalkulatorima vidim da uz posebne uslove moze da se obori na oko 40%, ali je to opet daleko od 15% sto ispada po onome sto si prvo napisao.

Tako da ako prima 5k mesecno, ima vecu platu od 70k godisnje. A ako ima 70k godisnje, onda prima blize 3.5k mesecno.

To su vrlo bitne informacije za nase ljude koji idu tamo. Vec sam rekao da je par drugara otislo u Nemacku i Austriju fascinirano bruto platama, pa im posle nije bilo bas lepo kada su videli koliki je neto iznos.

Poslednja izmena:
Tako je, kad sabere šta ima da sabere to je to +/-200 dodaj ili oduzmi jer mu nisam gledao izvode.

Verovao ili ne, na tebi je. Onako, "seljački" na kantar uz kalkulator kako smo mi računali to izađe 4,8-5k. To smo sabirali sve što mu je leglo na račun, a ne znam šta mu sve plaćaju.

Poslednja izmena:
To su vrlo bitne informacije za nase ljude koji idu tamo. Vec sam rekao da je par drugara otislo u Nemacku i Austriju fascinirano bruto platama, pa im posle nije bilo bas lepo kada su videli koliki je neto iznos.
Meni nije jasno, ideš u drugu državu i ne raspitaš se kolika ti je neto plata? Još ako razumem, to su IT stručnjaci, nisu nisko kvalifikovana radna snaga. Plus, što tebi na prvoj plati legne neto iznos, znači odmah se zna na čemu si. Plus u DE postoji i povraćaj poreza ( koji zavisi od gomile faktora, može da se desi i da moraš da vratiš državi deo para ).
U Nemačkoj nema taj porez na strance, postoji jedino porez na "neoženjene".

@old_bookmaker normalno je da ti firma obezbedi stan dok se ne snađeš, meni je takođe bio obezbeđen dok nisam našao svoj stan prvih 9 meseci. Poenta je naći deficitarno zanimanje.

Postoji jako lepa aplikacija gde upišeš bruto platu, u kojoj si pokrajini, da li si oženjen, koliko dece imaš itd i izbaci ti platu bukvalno u cent. Evo primera u najgoroj poreskoj klasi, bez žene i dece.

Prilozi

• Screenshot_20210824-164400.jpg
    Screenshot_20210824-164400.jpg
    69.5 KB · Pregleda: 61
  • Screenshot_20210824-164557.jpg
    Screenshot_20210824-164557.jpg
    77.8 KB · Pregleda: 53
Meni nije jasno, ideš u drugu državu i ne raspitaš se kolika ti je neto plata? Još ako razumem, to su IT stručnjaci, nisu nisko kvalifikovana radna snaga. Plus, što tebi na prvoj plati legne neto iznos, znači odmah se zna na čemu si. Plus u DE postoji i povraćaj poreza ( koji zavisi od gomile faktora, može da se desi i da moraš da vratiš državi deo para ).

@old_bookmaker normalno je da ti firma obezbedi stan dok se ne snađeš, meni je takođe bio obezbeđen dok nisam našao svoj stan prvih 9 meseci. Poenta je naći deficitarno zanimanje.

Postoji jako lepa aplikacija gde upišeš bruto platu, u kojoj si pokrajini, da li si oženjen, koliko dece imaš itd i izbaci ti platu bukvalno u cent. Evo primera u najgoroj poreskoj klasi, bez žene i dece.
Nazalost, mnogi nasi mladi pojma nemaju sta je bruto, a sta neto. Tako i odu.

Ja sam recimo za Austriju lepo sve pitao firmu(dve), tako da sam odmah znao na cemu sam i nije mi se svidelo. Tamo sam bio drugim poslom, pa je ovo bilo usput i nije bilo svrhe da se nastavlja sa dalje sa procesom selekcije(tacnije samo je trebalo da bude onog poslednjeg kruga gde se potpisuje sve) i ostaje tamo. Sad radim remote sa timom koji sedi u Becu, a ja sedim kod kuce u BG i vise mi se isplati. Inace sam QA.

Sto se tice Nemacke, ti drugari sto su otisli u Nemacku su inzenjeri, ne IT-jevci.

Ali kad odes kao oni na 50k bruto, pa te jos u okolini ubedjuju da porez nije nesto veliki i da je sve sjajno i bajno, a posle ti ostane 2800 neto, nije bas najlepsi osecaj. Cak je to i slican porez kao ovde, ali nije ocekivano za nekog ko ne zna o tome. Svakako je bolje primanje nego sto bi imali ovde, ali nije ono cemu su se nadali.

Poslednja izmena:
Inžinjeri su lepo plaćeni u DE, zavisi doduše koja struka ali opet. 2800e je malo za inžinjera, nema priče. Znam ljude koji kao kv radnici ( električari ) imaju i koju stotku više.
To i jeste problem naših, zanesu ih pare pa.misle da je sve u parama. Pa kad dođe stan 900-1200 evra bez troškova, onda bude frka. Pa dođe rata kredita za auto, osiguranje svaki mesec plus jos par osiguranja ( ka trećim licima, za stan, što je ovde pod obavezno ) i spadne se na preživljavanje.

Ovo su inzenjeri svezi sa mastera :D Nisu imali radnog iskustva ovde, osim prakse za vreme studija i ovde i tamo.
Generalno su to ljudi koji odu tamo na master da bi ostali da zive tamo. Svakako ce im biti bolje kada nakupe iskustvo i dobiju drzavljanstvo.

Jedan se cak vratio posle 2 godine(imao je pre toga i ovde 2-3 godine), doduse on je programer, jer mu se ne isplati da radi tamo, kad ovde moze da ima 35% manju platu sa tim iskustvom, a zivi mnogo bolje nego tamo.

@Masinac Sada vec lupas gluposti... prestani dok je vreme.
Plata se mora izraziti u bruto iznosu, jer poslodavac ne zna tvoj status niti ga zanima, koji cine tvoja struka, vrsta ugovora, poreska klasa (ima ih 6+), obaveze, familijarni status, regija, da li i koliko dece imas, koliko imas godina, premije sa i bez poreza, imas li svoje nekretnine, imas li vozila itd itd... Takodje se moze raditi povracaj poreza, koji moze iznositi i nekoliko hiljada godisnje, sto ulazi u neto platu.
Kolega i ja radimo isti posao, isti broj sati, isti ugovori i slicno familijarno stanje ali ja ipak imam vecu neto platu od njega zbog gore navedenog.
Ista prica vazi pri "registraciji" vozila, ne postoje 2 identicna slucaja i iznosa.
Kredite, lizinge i "Finanzierung-e" bilo koje vrste moze da dize bilo ko ko je duze od 6 meseci u Nemackoj, sa stalnom radnim odnosom i stalnom prijavom.
Ako vas vasa maticna banka smatra nestabilnim ili nesigurnim, dzabe sve, nigde nista necete dobiti.
Stanarine jesu skupe ali kao sto rekoh, Ger je jako social/family orijentisana pa sam iskopao odredbe za koje ni nemci nisu znali te imam stan za "sitne pare" a nije socijalan i sl.
Ako ne znate cinjenice, ne nagadjajte niti ja mislim, jer je dezinformacija najgore sto mozete nekom uciniti.
Ako sme da se zna (može i na PM), koja je to caka, koji zakon za manju stanarinu?
Jel imaš nekih saveta za povraćaj poreza? Ove godine smo već odradili, ali za narednu... Čuo sam i da postoje neki programi/aplikacije za to, ali zbog trenutno slabog poznavanja jezika nisam uspeo da nađem.
- Znam da za supružnike može da se bira da jednom bude veći porez, a drugom manji. Obično ljudi tako izaberu veći porez za onog sa manjom platom, pa manji porez plaća onaj sa većom, čime efektivno imaju više neto ukupne zarade.

Koja je to aplikacija?
Dajte te korisne savete, aplikacije za poreze, povraćaje poreza, efikasnije korišćenje sistema u Nemačkoj...

Vrh Dno