Šta je novo?

NOSTALGIJA-da li sam oboleo?

R_U_S

Čuven
Učlanjen(a)
26.04.2004
Poena
620
Opasno me muči nostalgija, te sam rešio da postavim ovaj thread. Ne znam gde da ga smestim, bench clubing mi izgleda kao najprihvatljivija solucija. Ako moderatori smatraju da je potrebno neka ga premeste u neku drugu sobu.

Trudiću se da budem maksimalno kratak, mada to nije lako izvesti.

Elem, uhvatila me je neka nostalgija. Smoren tehnološkim napretkom i konstantnom presijom tipa: brže, produktivnije, efikasnije, ekonomičnije, nehumanije setio sam se minulih srećnih vremena.
Da, pogodili ste, osmobitaši su u pitanju: C64, ZX spectrum, i naravno Amstrad-Schneider CPC464, čiji sam vlasnik ja bio. Da sada ne uplićem političku i ekonomsku situaciju u ovo, ali to su bila vremena. Eh kada se samo setim, 1986 g. posle nove godina ćale nam je doneo Amstrada CPC464, sve sa color monitorom, pa još i integrisani kasetofon, ludilo (sada držim sliku na desktopetu). Ostalo je istorija, sve te divne igre, prvi kontakt sa BASIC-om, štelovanje glave kasetofona na sluh (sa Azimut Lokatorom mi nešto nije išlo)....
Negde 1992 sam ga prodao za 220 DEM – šmrc!!
Raspitivao sam se da ga otkupim nazad, ali avaj!! Lik je dao monitor rođaku boodali da ga preradi u TV - i unakazio ga je. Zvuči smešno, ali mi je bilo krivo. Sve jedno, ne odustajem!! Komp ću kupiti, a za monitor ću se snaći.
Skinuo sam emulator WinApe i gomilu igrica, stvarno su original, ali to nije to, nedostaje šmek originala. Ko je još na Šnajderu učitavao igru za 10 sek, pa i sa diskete.
Da se ne lažemo, danas te igre izgledaju smehotresno, ali pre 20-ak godina su izgledale ultra-giga-mega. Sećam se kao da je juče bilo: prva igra koju sam pokrenuo bila je 3D Stunt Rider. Mislili smo da nešto nije u redu (prokleti originali su se učitavali 15-ak minuta). Za neupućene u pitanju je preskakanje engleskih autobusa – double Decker-a. Pa onda Harrier Attack, pa omiljena igra moje švece – Rad Zone!!!
Gde je onda bio Dinkić i sva ova ekipa da juri pirate - pa naravno, i oni su kupovali te pirate, a neki su se verovatno bavili i prodajom. Setite se samo Sveta Kompjutera, zilion oglasa, divota.
Da li se neko seća Geci-Softa, to jest Jovana Palavestre. Kod njega sam „rezao“ igrice – i radile su.
Siguran sam da su se mnogi članovi foruma bavili istim poslom. Evo ja sam svojevremeno „rezao“ igrice kod drfedje – takođe su šljakale bez greške. Ima i suprotnih primera – Jagodić Nikola na primer, iz Braće Jerković, ali nije ni bitno, to su bila vremena.
Zbog ekonomske situacije nisam bio u stanju da kupim drugi računar, a žarko sam želeo Amigu 500.
Šta se posle dogodilo – svi znamo, PROKLETI „IBM KOMPATIBILCI“ – kako su ih u početku nazivali.
Naravno, bez računara se ne može, ali lično mislim da će nam doći glave, upravo zbog gore navedenog: brže, produktivnije, efikasnije, ekonomičnije, nehumanije. Saglasićete se da su ljudi pre 15-20 godina živeli opuštenije (mlađi naraštaji se verovatno pitaju o čemu sada ovaj trabunja). Ja bih na primer računao na digitronu ili pomoću „šibera“, crtao bih na „kulmanu“ – i sve bi bilo OK.

Morao sam da olakšam dušu ovim postom, nadam se da su se stariji podsetili tih divnih vremena, a oni mlađi bi mogli malo da izguglaju na tu temu: Amstrad-Schneider CPC 464, Comodore C64, ZX Spectrum, nemam sada vremena da to uradim i ubacim linkove.

Mogao bih da pišem još 2 sata, ali treba sutra ustati na posao (hah, idem do gradilišta, ništa od kontakta sa računarom :smoke: )
Pozdrav svima, i čuvajte se, sada već 64 bitnika. :wave:

Poslednja izmena:
Ja sam skoro nabavio Amiga forever dupli DVD na kome se nalaze retki snimci od samih pochetaka, prve amige i njenog predstavljanja, amiga reklame, amaterskih snimaka iz zgrade Amige u US, razgovori sa ljudima koje rade na razvoju, snimci iz proizvodnu trake, magacin itd, a onda na drugom DVDu isto to, ali bukvalno nekoliko dana pre nego shto je Commodore najavio svima otkaze, potpuno sluchajno je chovek snimao. I tu prikazuje opet proizvodnu traku koja je prazna, prazni magacini, nema nikoga, najezio sam se bukvalno. Stvarno ko je imao amigu, to mora da nabavi, istorijski snimci. Ja sam naravno imao i Spectruma, dobio sam ga chim se pojavio, ali nekako mi je Amiga ostala u secanju kao hardver ispred svog vremena koji je propao zahvaljujuci ovom dupetu od "kvaliteta" na koji smo i dan danas prinudjeni.

Poslednja izmena:
Amiga rula i definitivno je bila ispred svog vremena .

nije amiga bila toliko ispred svog vremena koliko je PC bio "iza" :D

bah.. ja, toliko old school. moj prvi kontakt sa komodorom je bio 1992-ge i bio je supergigafantastichan... dok moj ujak u francuskoj nije kupio segu genesis (da, sega mega drive 1). e onda su dosle na red igre kao sto su: dune, altered beast, mortal kombat 2, r&r racing, buggerman, true lies, pa ono sa helihopterom.. zaboravio sam kako se zove

ovo naravno nije bilo hronoloshki nabrojano jer ne mogu da se setim kad sam shta igrao :p

nintendo nije bio losh takodje, ali igrao sam samo jednu igru - mario - i to neku kao nabudzenu verziju sa fensi grafikom i mnogo dobrim zvukom. ne znam oznaku tog nintenda, ali znam da je bio ostrih ivica (kvadar)

ehhh....

Secam se drugara koji je u tom vremenu mnogo puta krenuo u skolu i na stanici se okrenuo i vratio kuci da se igra za amigom :D Phantom slobodno se prepoznaj u ovom postu :d
Jes' vala amiga rula, ali nazalost istoriju pisu pobednici ... davno proslo vreme.

R_U_S je napisao(la):
Opasno me muči nostalgija, te sam rešio da postavim ovaj thread. Ne znam gde da ga smestim, bench clubing mi izgleda kao najprihvatljivija solucija. Ako moderatori smatraju da je potrebno neka ga premeste u neku drugu sobu.

Trudiću se da budem maksimalno kratak, mada to nije lako izvesti.

Elem, uhvatila me je neka nostalgija. Smoren tehnološkim napretkom i konstantnom presijom tipa: brže, produktivnije, efikasnije, ekonomičnije, nehumanije setio sam se minulih srećnih vremena.
Da, pogodili ste, osmobitaši su u pitanju: C64, ZX spectrum, i naravno Amstrad-Schneider CPC464, čiji sam vlasnik ja bio. Da sada ne uplićem političku i ekonomsku situaciju u ovo, ali to su bila vremena. Eh kada se samo setim, 1986 g. posle nove godina ćale nam je doneo Amstrada CPC464, sve sa color monitorom, pa još i integrisani kasetofon, ludilo (sada držim sliku na desktopetu). Ostalo je istorija, sve te divne igre, prvi kontakt sa BASIC-om, štelovanje glave kasetofona na sluh (sa Azimut Lokatorom mi nešto nije išlo)....
Negde 1992 sam ga prodao za 220 DEM – šmrc!!
Raspitivao sam se da ga otkupim nazad, ali avaj!! Lik je dao monitor rođaku boodali da ga preradi u TV - i unakazio ga je. Zvuči smešno, ali mi je bilo krivo. Sve jedno, ne odustajem!! Komp ću kupiti, a za monitor ću se snaći.
Skinuo sam emulator WinApe i gomilu igrica, stvarno su original, ali to nije to, nedostaje šmek originala. Ko je još na Šnajderu učitavao igru za 10 sek, pa i sa diskete.
Da se ne lažemo, danas te igre izgledaju smehotresno, ali pre 20-ak godina su izgledale ultra-giga-mega. Sećam se kao da je juče bilo: prva igra koju sam pokrenuo bila je 3D Stunt Rider. Mislili smo da nešto nije u redu (prokleti originali su se učitavali 15-ak minuta). Za neupućene u pitanju je preskakanje engleskih autobusa – double Decker-a. Pa onda Harrier Attack, pa omiljena igra moje švece – Rad Zone!!!
Gde je onda bio Dinkić i sva ova ekipa da juri pirate - pa naravno, i oni su kupovali te pirate, a neki su se verovatno bavili i prodajom. Setite se samo Sveta Kompjutera, zilion oglasa, divota.
Da li se neko seća Geci-Softa, to jest Jovana Palavestre. Kod njega sam „rezao“ igrice – i radile su.
Siguran sam da su se mnogi članovi foruma bavili istim poslom. Evo ja sam svojevremeno „rezao“ igrice kod drfedje – takođe su šljakale bez greške. Ima i suprotnih primera – Jagodić Nikola na primer, iz Braće Jerković, ali nije ni bitno, to su bila vremena.
Zbog ekonomske situacije nisam bio u stanju da kupim drugi računar, a žarko sam želeo Amigu 500.
Šta se posle dogodilo – svi znamo, PROKLETI „IBM KOMPATIBILCI“ – kako su ih u početku nazivali.
Naravno, bez računara se ne može, ali lično mislim da će nam doći glave, upravo zbog gore navedenog: brže, produktivnije, efikasnije, ekonomičnije, nehumanije. Saglasićete se da su ljudi pre 15-20 godina živeli opuštenije (mlađi naraštaji se verovatno pitaju o čemu sada ovaj trabunja). Ja bih na primer računao na digitronu ili pomoću „šibera“, crtao bih na „kulmanu“ – i sve bi bilo OK.

Morao sam da olakšam dušu ovim postom, nadam se da su se stariji podsetili tih divnih vremena, a oni mlađi bi mogli malo da izguglaju na tu temu: Amstrad-Schneider CPC 464, Comodore C64, ZX Spectrum, nemam sada vremena da to uradim i ubacim linkove.

Mogao bih da pišem još 2 sata, ali treba sutra ustati na posao (hah, idem do gradilišta, ništa od kontakta sa računarom :smoke: )
Pozdrav svima, i čuvajte se, sada već 64 bitnika. :wave:
Ah, kad se setim tih vremena, koja je to bila zaraza, pa nista danas ne moze da me zakuca pored kompa kao sto je su to bile igre poput Bomb Jack-a, Manic Minner-a i jos mnogih. Eh, kad se setim samo te piraterije iz onog vremena, reklamiranja u SK. Kupovina SK je bila "must have" svakog meseca, a tu je bila i gomila starih brojeva SK od 1984. pa na dalje.
Prelazak na Amigu 500 1991. je bio ogroman skok, u to vreme neverovatan zvuk, grafika itd.... su cinile da se ne odvajam od kompa i po 20 sati u kontinuitetu :) Umalo da dobijem upalu slepog creva i rane na dupetu od sedenja :d Samo kad se setim Lotus esprit turbo challenge-a ili Pinball Dreams-a, ili Swiw-a.... a da ne pricam o turnirima u Street Fighter-u ili Mortal Combat-u, mada to je vec bilo kasnije. :d
Pre nekoliko godina sam skinuo WinUAE, odlican Amiga emulator i na njegovom virtualnom hard disku instalirao workbench 3.0, razne igre iz onog vremena koje su radile sporo na vec "umornoj" Amigi 1200 iz 1995. Hehe, sad na A64 radi Amiga brze nego na bilo kojoj turbo kartici iz tog vremena, ukljucujuci i PPC :D Deluxe paint renderuje animacije skoro u realnom vremenu, a to je tada trajalo i to podosta. :)
Emulator je toliko mocan da moze da oponasa PAL rezolucije, interlace modove, stereo zvuk... bukvalno isto kao sto je to bilo na Amigi, definitvno emulira sve amigine chipove, mada za to nije lose da masina ima barem kvalitetnu zvucnu karticu, minimum Live! , mada radi ok i na nF2 plocama sa Sound Stormom. Emulacija 68060 procesora je neverovatno brza.

Poslednja izmena:
Pored svega vec nabrojanog,meni je iz tog vremena ostalo par slika koje nikad necu zaboraviti:kupovina 1541 II disketne jedinice za c64(cena 400 DEM),quickshot dzojstici,srece pri dobijanju loading ready poruke,kasnije turnira u Sensible-u,kad se nas osam okupi i krlja do zore...eh,omatorilo se :S:

driver je napisao(la):
...ali nekako mi je Amiga ostala u secanju kao hardver ispred svog vremena koji je propao zahvaljujuci ovom dupetu od "kvaliteta" na koji smo i dan danas prinudjeni.

Commodore/Amiga je propao u najvecoj meri zbog svoje poslovne politike, a ne zbog PC-ja (pravili su i oni tada PC kompatibilce). Kad su se malo bila vremena promenila, a firma narasla van nekih dotadasnjih okvira, vrh firme se nije snasao, a nije bio nimalo flexibilan pa je usledilo ono sta je usledilo.

Bio sam mnogo malen ali se secam dana kada smo brati i ja dobili C16! :d
Uz kasetash dobismo i neku glupost kasetu (ne secam se ni shta je bilo na njoj). Poshto nismo ziveli u Beogradu veliki nam je problem bio da nabavimo neke igre. Secam se da sam u nekom programu crtao neshto (ali se slabo secam iskreno).
A onda smo i igre nabavili. Imena se ne secam ali znam da je bila neka igra u svemiru (sv. brod - pucash u ostale :)) Bilo je fenomenalno. Da nisamo bili prikacheni na TV u dnevnoj sobi mislim da se ne bi skidali sa kompa uopshte. Matorci su nam to pravo uskracivali :d Secam se i kada samo saznali da kaseta moze da se razmagnetishe ako stoji na zvuchniku :d Nastala je opshta konfuzija. Srecom pa smo posle uspeli da nabavimo neke druge igre. Zao mi je shto se svega toga jaaaaako slabo secam...

Poslednja izmena:
Hm, a secam se, kada se nismo igrali, onda smo "programirali:D" na C64, ne secam se vise tacno kako ide, ali ono upisem ime pa "go to" pa jos neke komande, pa enter, pa ispuni ekran mojim imenom... Tripovali se da smo "kompjuterasi"....
"Mnogo lepo kad sam bio deca, nikad vise necem biti mali, pa me nesto u srcetu streca, biti mali to mi mnogo fali....."

moj klinac ima 4 godine i vec se sibamo oko igrica, ko i kada ce da se igra, za 30 godina on ce da drnda ko mi nekom forumu i vice - eh, sto je bilo vreme onih PCa, a sada smo u real time, 3d igricama.
ja se secam da su mi stariji govorili da pikam klikere, kako ce mi komp uzeti dushu :) . i pricali o starijim vremenima.
sve je to noramalno.

ali eh, kada se setim i ja tih dana, ja i buraz od tetke + c128 i spectrum.
kakava shkola, udri po match popint, spy vs spy, nebulusu, onaj karate, one trke formula (kako bre beshe, stade mi mozak, ada checkered flag ).

by the road, koji je dobri emulator igrica za c64?

silverglider je napisao(la):
Commodore/Amiga je propao u najvecoj meri zbog svoje poslovne politike, a ne zbog PC-ja (pravili su i oni tada PC kompatibilce). Kad su se malo bila vremena promenila, a firma narasla van nekih dotadasnjih okvira, vrh firme se nije snasao, a nije bio nimalo flexibilan pa je usledilo ono sta je usledilo.

U pravu si, Amiga je najvishe propala zbog Commodore-a, odnosno loshe reklamne kampanje. Oni Amigu nisu reklamirali kao kucni kompjuter uopshte, vec kao neki superkompjuter koji sve moze, pa je to ochigledno odvratilo kupce. Amiga tu nije mogla nishta, to je do kraja bukvalno bila zasebna kompanija koja je od Commodorea zavisila zbog para. Druga greshka je shto nisu hteli da im neko drugi pravi (kompatibilan) hardver, pa je najvecim delom zbog toga PC i zaziveo. Ali u svakom sluchaju, josh jedan dokaz da kvalitet nema veze sa prodjom na trzishtu, vec (ne)obaveshtenost kupaca, odnosno marketing...

Poslednja izmena:
Meni je ipak "debeljko" ostao u najlepsem secanju(verovatno zato sto nikad nisam ni imao amigu) imao sam neku plavu knjigu pa sam "programirao",crtao sprajtove...neka mreza,pa popunjavash kockice pa racunash...vise se ni ne secam,davno beshe.A igre su bile vrh.

Meni je zato stari dobri gumenjak ZX ostao u najlepsem secanju... Harrier Attack, Ollie&Lisa, Manic Miner, Alchemic... 1987 li bese? Uzivanjcija. Ceo dan "kod kuce, pred televizorom". Kako sam se samo radovao kada se ucita igra nakon 10 minuta! Ohoo!
Kada sam seo posle toga za 386 na 20 Mhz nisam verovao da igra moze da se ucita trenutno - bilo je to vreme Xenona 2, Outruna i Sierrinih point & type avantura (Space/king/police quest) preko kojih sam ucio engleski...

Eeee to su bile igre sa dusom!

Znam bilo je sjajno,ali glavu gore tek dolaze prave igre ;)

Meni je cale '90-e iz Nemacke doneo Amigu 500 ...dopunismo ram do jednog megabajta i to je bilo to. Od tad se ne odvajam od komp-a :)

Prvo sto sam igrao bio je Rick Dangerous, Lotus i Wings koji me je tada TOLIKO odusevio, da 5 dana nisam mogao da se smirim. Ideja, muzika...ma sve. Jeste da sam ja bio klinac, ali definitivno je sve to imalo neki drugi smek.

Da, i Cannon Fodder mi je jedna od omiljenijih igara... Jools, Jops , Stoo ... jel se secate? :)

Poslednja izmena:
Ehehehe.... Moj drug je imao gumenjaka, ja debeljka a nesto kasnije treci u tandemu amigu 500. Uuuuujeee... To je bilo science fiction. Amiga mislim. Secam se slazemo neke kocke po sata na ZX-u i na kraju ko pobedi u duelu pise preko celog ekrana "Xxxx Winner" :) Nismo znali ni sta to znaci al si winner i tacka! Amiga je bila nesto neverovatno. Desavalo se da se posle 4-5 igranja na ZX-u kod 1. pajtasa prebacimo kod mene na C-64 (dok nas matorci ne isteraju da "ne kvarimo oci vise") pa onda odemo kod treceg i pi**mo amigu do zore :). U najlepsoj uspomeni mi je ostao C-64 (imao sam NOVI, lepsi, elegantniji model :) ). Minner 1867 (???), Kongo Kong, pa onaj sa zmijama, Out Run....

Ready

Press play on tape...
Loading.
Load Error

:)

Zbog nedodtatka love nikad nisam kupio disketnu jedinicu. Al da zeza bude veca, dodjemo mi do love i jedno vece - ajt u Minken. Kupi mi cale Citizen 120D (mnogo love je kosto, oko 400 DEM). Donesemo ga kuci kad ono-ne moze bez disketne jedinice da ucita program za njega! Shit! Mogao sam samo da printam naredbom PRINT " " - i on otprinta to sto je u zagradi. Otprinto sam svoje ime i adresu za sve sveske u skoli 10000 puta :). Posle je dosao PC 386 DX/40, kupljen u Comtrade-u u BGD, placen 3000 ili 4000 DEM, sve sa 14" colorcem. Al to je vec kraj (ove) price... Al ima nesto sto se nastavlja. Sta? :) Pa stampac Citizen gore pomenuti, namenjen Commodore-u 64. NIKAD ga nisam koristio ko covek. Osto je u ormanu, zaboravljen. Kad ja tamo a ono medjutim. Posle kupovine PC-ja, nisam imo love za stampac. Moji matori opet zapucali za Bayerische Königreich u shopping i tip u radnji ih ubedi da je najbolje da za taj stampac kupe adapter (1,5 kg teski adapter, izvlaci se iz printera ko baterija iz Notebooka). Kupise ga oni za 150 ili 180 DEM i printer poce svoj drugi zivot. A izaso me ko sv. Petra kajgana.... Ali vredelo je . . .

Danas je drugo vreme
danas su drugi dani
uglavnom spram mog kompa... sve ostalo...

ajd, odo ja

Pozz svima

driver je napisao(la):
U pravu si, Amiga je najvishe propala zbog Commodore-a, odnosno loshe reklamne kampanje. Oni Amigu nisu reklamirali kao kucni kompjuter uopshte, vec kao neki superkompjuter koji sve moze, pa je to ochigledno odvratilo kupce. Amiga tu nije mogla nishta, to je do kraja bukvalno bila zasebna kompanija koja je od Commodorea zavisila zbog para. Druga greshka je shto nisu hteli da im neko drugi pravi (kompatibilan) hardver, pa je najvecim delom zbog toga PC i zaziveo. Ali u svakom sluchaju, josh jedan dokaz da kvalitet nema veze sa prodjom na trzishtu, vec (ne)obaveshtenost kupaca, odnosno marketing...

Ovo drugo je predstavljalo veci problem od samog marketinga. Hteli su sve da drze u svojim rukama, kao sto je Apple drzao sve u svojim rukama tada (i hardver i OS i kontrolu izrade sw-a). Medjutim, kada drzis sve u svojim rukama, onda sve i zavisi iskljucivo od tebe - lose su ocenili potrebe kupaca, planiranje modela, isporuke, promene trzista, nisu hteli da prodaju licence, daju sve specifikacija prizvodjacima kompatibilnog hw-a na vreme, usaglase neke svoje specifikacije sa drugim standardima (setimo se 15kHz grafickih modova), itd; a kroz sve to bili vrlo rigidni i sporo prilagodljivi misleci da oni sami mogu da diktiraju trziste. The concept backfired. Apple je tu naucio lekciju i u kriznoj situaciji je bio dozvolio izradu i kompatibilaca cak (Micron, Umax, itd) i to im je pomoglo da "prezime" krizu, sinhronizovao je svoje portove i druge sitnice sa PC svetom, itd.

Marketing tu moze biti sekundaran na toliki broj prodatih proizvoda; jedno je kada marketingom iznosis potpuno nov proizvod na trziste (sto ovde nije bio slucaj), pa da zavisis u potpunosti od kvaliteta te kampanje, a drugo kada vec milion ljudi ima taj proizvod na stolu i koristi ga za sta misli da treba (koristili ga cak i u NASA-i, sigurno ne za Ultimate Giana Sisters).

Poslednja izmena:
-R tape loading eror
poruka koju sam najvise mrzeo u detinjstvu

dr.Tiristor je napisao(la):
Hm, a secam se, kada se nismo igrali, onda smo "programirali:D" na C64, ne secam se vise tacno kako ide, ali ono upisem ime pa "go to" pa jos neke komande, pa enter, pa ispuni ekran mojim imenom... Tripovali se da smo "kompjuterasi"....
"Mnogo lepo kad sam bio deca, nikad vise necem biti mali, pa me nesto u srcetu streca, biti mali to mi mnogo fali....."

joj...
Ja dobio c64 davne 1990. i nakon pocetne euforije i celodnevnog igranja padne mi na pamet da napravim svoju igru.
Pitam ortaka koji je imao c64 vec godinu-dve (znaci haker) kako se prave igre i on kaze "Ma lupis par naredbi u Basic-u i onda sta ispadne-ispadne". Ja naravno odjurim kuci, otvorim neku knjizicu o Basic-u, izaberem 10ak naredbi koje su 'zvucale' opasno (i naravno nemaju blage veze jedna sa drugom) i ukucam ih.
Naravno, nije radilo. Prijavljuje neke sintakse greske, ja se kao mucim da to ispravim a nemam tri chuke kako to radi... :wall:
A da ne spominjem da mi nije bilo jasno kako programeri mogu da najave neku igricu kad ne znaju sta ce da im ispadne na kraju? :d

Posto se sad bavim programiranjem ne prodje mi dan a da se ne setim toga...

silverglider je napisao(la):
Ovo drugo je predstavljalo veci problem od samog marketinga...

To je sve tachno, ali ta kontrola je povlachila sa sobom i kvalitet bez premca. Sve u vezi Amige je bilo kvalitetno, ali to se ne uklapa u hiperprodukciju i ono shto je PC kasnije napravio. Nova amiga je 94. godine bila napravljena, i tek je ona bila daleko ispred PCa, ali nije bilo love da se ubaci u masovnu proizvodnju. Bash me interesuje shta bi danas bilo da su sve to dali "kinezima"...

CYK je napisao(la):
-R tape loading eror
poruka koju sam najvise mrzeo u detinjstvu

Je l'? :)
Pa probas jos 2-3 puta load "", i onda kad uspe... :banana:

driver je napisao(la):
To je sve tachno, ali ta kontrola je povlachila sa sobom i kvalitet bez premca. Sve u vezi Amige je bilo kvalitetno, ali to se ne uklapa u hiperprodukciju i ono shto je PC kasnije napravio. Nova amiga je 94. godine bila napravljena, i tek je ona bila daleko ispred PCa, ali nije bilo love da se ubaci u masovnu proizvodnju. Bash me interesuje shta bi danas bilo da su sve to dali "kinezima"...

Jao daj nemoj da se lazemo "kvalitet bez premca"... Oni su imali tada koncept racunara koji je tada bio ispred PC-ja (i u hw i sw pogledu), ali kvalitet izrade nije bio posebno bolji od konkurencije. Je l' za npr. A3000 pravljeno ukupno 7 ili 8 revizija ploca, pa i do poslednje revizije bagovi i dalje ostali (npr. WD SCSI kontroler koji se ukokavao kada nakacis vise od jednog uredjaja - posebno ako taj uredjaj viska nije hdd, matori INT2 problem koji je zahtevao modovanje ploce da bi jedan broj akceleratora radio, grabljenje za buster 11...); za A2000 ukupno oko 15 revizija ploca - moja je imala vezove krpljene dolemljenim zicicama - sa tipicno svojim bagovima u pojedinim revizijama (noise, problematicni cpu slot, itd), A500 revizija sa katastrofalnim floppyjem, itd. To jesu bili kvalitetni racunari, ali su imali svoj deo kolaca sto se problema, neispravnosti i ostalog tice. Samo sto ti tada nisi razmisljao o tome kao danas iz ugla srafcigerasa, nego si samo menjao diskete u flopicu i rokao dzojstik.

P.S.
To sto je Commodore/Amiga pravio se ne uklapa u hiperprodukciju? C64 i dalje drzi ginisov rekord sa 22 miliona prodatih primeraka za jedan odredjen model racunara. Sto se Amige tice, nje je prodato cirka izmedju 5 i 5,5 miliona primeraka. Gde ces masovnije od toga za jednu kompaniju? Pogotovo u to doba kada je vlasnika "personalnih racunara" bilo kudikamo manje nego danas.

Poslednja izmena:
xexe... pa kad je commodore shutno Jay Minera cim su dobili arhitekturu i gotovu Amigu 1000. Gotovo neverovatno, mozes na prste izbrjati ljude koj su zasluzni za razvoj industrije. npr. Joe Decuir je 1977 projektovao SIO bus za Atari 800 da bi 1995/96 radio na USB standardu koji po mnogo cemu lici na SIO bus...

heh i ja sam imao amigu.. jedina koja je imala dusu...

Poslednja izmena od urednika:
R_U_S je napisao(la):
Opasno me muči nostalgija, te sam rešio da postavim ovaj thread...

Oboleo si! ;)
Ja nemam takvih problema...
Poenta je samo u strasti koju si prema igri i igranju uopsteno imao kad si bio dete i strasti koju vishe nemash sada kada si omatorio... Bilo to zrelo ili nezrelo, kod mene nije taj sluchaj, nishta manje me danashnje igre ne zadovoljavaju, chak shtavishe josh su mi i zanimljivije...
Onih mnogih naslova koje ste nabrojavali se secam sam, ali u poredjenju sa danashnjim igrama mi je ipak sve to smeshno...
Realno gledano, da nekom klincu danas koji igra opushteno far cry npr dash da igra neku igru iz tog doba, ismejavao bi se na tvoj rachun... Isto tako bi i u tvom sluchaju bilo da si se rodio nekih 15 god kasnije... :)

Poslednja izmena:
inspirisani ovim threadom sinoc smo ortak i ja, koji je inache bio Amigista, rasklopili dve amige i nekako sklopili jednu... posle smo lemili joysticke i od nekih pet sklopili dva da rade kako treba... proslo je vec dva sata... ali kad smo ukljucili Alien Breed sreci nije bilo kraja! kako su samo navirale uspomene :) ako znate nekog ko prodaje old school "krshware" javite mi, kupujem sve i svashta (osim PrCa, Amige500 i ST-a!), mozda jednog dana izložim sve te rachunare :D (u zimskim danima :))

Nazad
Vrh Dno