Šta je novo?

Norton AntiVirus 2003 Professional Edition

HAL

Čuven
Učlanjen(a)
13.04.2002
Poena
649
Da li je neko probao, interesuju me iskustva, saveti, podesavanja...
Za kucnu upotrebu, naravno i da li neko ima crack, serial ...

Instalirao, probao i deinstalirao. :(
Norton k'o Norton...FX

Kad sam video sta mi je uradio od Recycle Bin-a popi**eo sam - od fajlova bacenih u korpu i namenjenih za brisanje je napravio najbolje cuvane fajlove na racunaru, morao sam da mozgam pola sata kako da ih se otarasim to jest obrisem. To cudo se zove Norton Protected Bin ili tako neko s**nje. Naravno kopanjem po menijim za podesavanje to moze da se nekako disable-uje, ali me je nevidjeno iznervirala cinjenica da je to uopste instalirao bez ikakvih pitanja i upozorenja - a sto je najskandaloznije Recycle Bin nema nikakve veze sa virusima ni sa bilo cime sto bi jedan antivirus program trebao da radi !!!

Jednostavno, kao sto uvek govorim, Norton uvek tura nos tamo gde mu nije mesto i zato ga mrzim.

Antivirusni deo programa je valjda dobar, ne znam...posle ovog incidenta me nije ni interesovalo da ga nesto isprobavam :(

drapin je napisao(la):
Instalirao, probao i deinstalirao. :(
Norton k'o Norton...FX

Kad sam video sta mi je uradio od Recycle Bin-a popi**eo sam - od fajlova bacenih u korpu i namenjenih za brisanje je napravio najbolje cuvane fajlove na racunaru, morao sam da mozgam pola sata kako da ih se otarasim to jest obrisem. To cudo se zove Norton Protected Bin ili tako neko s**nje. Naravno kopanjem po menijim za podesavanje to moze da se nekako disable-uje, ali me je nevidjeno iznervirala cinjenica da je to uopste instalirao bez ikakvih pitanja i upozorenja - a sto je najskandaloznije Recycle Bin nema nikakve veze sa virusima ni sa bilo cime sto bi jedan antivirus program trebao da radi !!!

Jednostavno, kao sto uvek govorim, Norton uvek tura nos tamo gde mu nije mesto i zato ga mrzim.

Antivirusni deo programa je valjda dobar, ne znam...posle ovog incidenta me nije ni interesovalo da ga nesto isprobavam :(

Verovatno si instalirao i Norton Utilities uz NAV, recimo u Norton SystemWorks paketu.
Pa trebalo je da kao svaki power user izaberes custom instlaciju i kazes da neces da instaliras taj Undelete/protected recycle bin ili kako se vec zove i nista ti se ne ubacuje u Recycle Bin.
A ako hoces da ga ugasis kada ga instaliras samo uradis purge all files, i za svaki disk/particiju ugasis protekciju i gotovo.

Inace sto se tice antivirusa, NAV2K3 odlicno radi, verovatno najbolji NAV do sada. Nije nista zahtevniji od AVPa. Update odlicno radi, moze da proverava outgoing i incoming mail, skripte i sve vec sto je standardno za skeniranje. Sve u svemu meni odgovara i stavio sam ga umesto AVPa koji je tu bio umesto NAV2K2.
Probaj, ako ti se svidi svidi, a ako ne nikom nista.

Odlican je NAV 2003! Uostalom, ja to mislim i za sve NAVove do sada! Ja sam ga (kao i svaki drugi program!) instalirao custom, tako da nisam imao zasticen Recycle Bin...

Inace, ta zastita "kante" nije losa za neiskusne korisnike: npr. saznaju da imaju virus, "obrisu" taj fajl (tako sto ga prebace u Recycle Bin) i misle da su zavrsili! E, tu ih spasava zastita kantice!

Ne ne - cist NAV2k3, retail verzija, 38Mb, skinut sa net-a i nije mi ponudio nikakvu custom instalaciju !

Vrlo je kontradiktorno tako "pouzdano" sprecavati brisanje necega sto je upravo namenjeno za brisanje :confused:

drapin je napisao(la):
Ne ne - cist NAV2k3, retail verzija, 38Mb, skinut sa net-a i nije mi ponudio nikakvu custom instalaciju !

Ista verzija, ista priča, ništa Custom opcija, Norton Protected Recycle Bin se pojavio sam od sebe. Ukinuo sam ga iz menija, ali ima težnju da vaskrsne nakon nekog vremena.
Inače sam NAV2k3 radi radi kud i kamo bolje od prethodnih. Još kad bih uspeo da ubijem skota....

Ja sam NortonAntivirus2003 nabavio na zasebnom CD-u, bez system works-a....
Oduvek sam mrzeo antiviruse, jer su glomazni, usporavaju sistem, stalno nesto kopaju po hardu i slicno, ali ovaj je odlican! Za svaku preporuku!

PozdraV

i meni nav2003 radi bez problema... postoji taj norton protected recycle bin ali se ne uzbudjujem oko njega...

PA dobro, a sta je tu problem? Povremeno "purge all", i mirna Backa...

A da budem iskren, i meni je, kao nekom kvazi-power useru, taj "protected recycle bin" nekoliko puta spasao mahinalno obrisane fajlove :)

Zorro je napisao(la):
PA dobro, a sta je tu problem? Povremeno "purge all", i mirna Backa...
Pa problem je sto sistem zastite od brisanja ne pripada uz antivirus program i sto ga instalira bez pitanja.

Programi (i kompjuteri u celini) bi trebali da sluze meni a ne da ja budem njihov pokusni kunic. :D

Ako smatram da moze da mi se desi da slucajno obrisem vazan fajl, onda cu svojom voljom da izaberem program za zastitu od brisanja i da ga instaliram, a ne da mi ga neko namece.

Stvar principa. ;)

Jel ukljucen Ghost tu?

drapin je napisao(la):
Pa problem je sto sistem zastite od brisanja ne pripada uz antivirus program i sto ga instalira bez pitanja.

Programi (i kompjuteri u celini) bi trebali da sluze meni a ne da ja budem njihov pokusni kunic. :D

Ako smatram da moze da mi se desi da slucajno obrisem vazan fajl, onda cu svojom voljom da izaberem program za zastitu od brisanja i da ga instaliram, a ne da mi ga neko namece.

Stvar principa. ;)

OK, kapiram te, mada, sta sve moramo da trpimo protiv nase volje, NAV mi je definitivno najmanji problem...

obzirom da je to Norton ANTIVIRUS ghost verovatno nije uključen

Evo i ja da ga nahvalim.. :D

Pre neki dan mi neko poslao virus :(
sva sreca sto kada proveravam postu, prvo se norton nakaci na server pa je pregleda i ako je ok, tek onda posta moze da se pokupi sa servera.
Tako da je virus otkriven jos dok mail nije bio skinut, norton je to lepo eliminisao (poslao ga u karantin :D) i prosledio netscape-u samo mail bez attachovanog virusa.
Zadovoljan sam NAVom, svaka preporuka!
Pozdrav :wave;

petri je napisao(la):
Evo i ja da ga nahvalim.. :D

Pre neki dan mi neko poslao virus :(
sva sreca sto kada proveravam postu, prvo se norton nakaci na server pa je pregleda i ako je ok, tek onda posta moze da se pokupi sa servera.
Tako da je virus otkriven jos dok mail nije bio skinut, norton je to lepo eliminisao (poslao ga u karantin :D) i prosledio netscape-u samo mail bez attachovanog virusa.
Zadovoljan sam NAVom, svaka preporuka!
E svaka mu cast !!!
Ima jedan maaali problem: to isto tako bi uradio APSOLUTNO SVAKI antivirus program, neki bolji bi mozda cak uspeo da ga dezinfikuje a ne da ga salje u karantin. :p

Kokos je napisao(la):
Ukljucen je ghost(D)
Gde je bre ukljucen Ghost ??? E jos bi samo to trebalo da stave u antivirus !!!

Ghost je ukljucen samo u PRO verziju Norton System Works-a...

drapin je napisao(la):
E svaka mu cast !!!
Ima jedan maaali problem: to isto tako bi uradio APSOLUTNO SVAKI antivirus program, neki bolji bi mozda cak uspeo da ga dezinfikuje a ne da ga salje u karantin. :p
Da sem shto je meni AVP obrisao bez pitanja celu .dbx bazu e-mailova i tada sam odluchio da ga nikad ponovo necu staviti na komp.

drapin je napisao(la):
E svaka mu cast !!!

Hmm.. kako sam virus moze da se 'dezinfikuje' osim da ga kopletno unistis ili sklonis? :D

zalili se ljudi da im drugi AV-i pojedu ceo mail ili naprave nesto slicno (ok, rekla kazala) ali ono sto mi se najvise svidelo je sto ja na kraju ipak dobijem mail, samo ociscen od virusa :)
:wave;

Sentenced je napisao(la):
Da sem shto je meni AVP obrisao bez pitanja celu .dbx bazu e-mailova i tada sam odluchio da ga nikad ponovo necu staviti na komp.
E to je zaista problem !
Verovatno je bio podesen da skenira celu bazu i da automatski brise bez pitanja ako ne moze da dezinfikuje, pa je ceo .dbx "razumeo" kao jedan fajl :( ...dakle stvarno zalosno, ali ipak samo stvar podesavanja !

petri je napisao(la):
Hmm.. kako sam virus moze da se 'dezinfikuje' osim da ga kopletno unistis ili sklonis? :D

zalili se ljudi da im drugi AV-i pojedu ceo mail ili naprave nesto slicno (ok, rekla kazala) ali ono sto mi se najvise svidelo je sto ja na kraju ipak dobijem mail, samo ociscen od virusa :)
Naravno da moze. Virus je parce code-a ili neka script-a, koja nalaze racunaru da radi nesto...Moze da bude samostalan a moze da bude ubacen u neki fajl druge ekstenzije.
Za ove prve je lako jer se odmah prepoznaju i brisu bez posledica. Medjutim, moguce je recimo i .doc i .xls i mnoge druga obicna dokumenta inficirati recimo macro virusom, cak se culo nedavno da su pronasli kako da ubace code i u .jpg fajl.
Dezinfekcija se sastoji u tome da antivirus program prepozna code virusa i samo ga onesposobi a fajl u kome se nalazio ostavi neostecen. To je nekad moguce, nekad nije...
Virusi obicno dolaze u attachment-u, ali ima retkih koji su u samom html kodu poruke i startuju se samim otvaranjem mail-a. U tim slucajevima je neophodno brisati celu poruku.

NAV i mnogi drugi anti virusi skeniraju mail tako sto postave neku vrstu firewall-a izmedju servera i mailbox-a. To malo usporava prijem mail-a i znalo je ponekad da pravi velike probleme (npr. rane verzije NAV-a u kombinaciji sa nekim mail client-ima - secam se da su izdavali razne patch-eve da bi resili takve probleme). AVP npr. skenira "on the fly" dok prima mail. Rezultati su manje vise isti, ne bih se usudio da tvrdim da je jedno resenje bolje od drugog.

Bilo bi tu jos da se pise, i kao sto vidis sve je to dosta komplikovano i razne situacije i scenariji su moguci...

drapin je napisao(la):
Gde je bre ukljucen Ghost ??? E jos bi samo to trebalo da stave u antivirus !!!

Ghost je ukljucen samo u PRO verziju Norton System Works-a...
Evo u atachmentu pa vidi kod mene ga ima i nije pro verzija.Pozdrav

drapin je napisao(la):
Naravno da moze. Virus je parce code-a ili neka script-a, koja nalaze racunaru da radi nesto...Moze da bude samostalan a moze da bude ubacen u neki fajl druge ekstenzije.
Za ove prve je lako jer se odmah prepoznaju i brisu bez posledica.

a pre toga napisano

E svaka mu cast !!!
Ima jedan maaali problem: to isto tako bi uradio APSOLUTNO SVAKI antivirus program, neki bolji bi mozda cak uspeo da ga dezinfikuje a ne da ga salje u karantin.

dakle, posto je virus koji sam ja dobio ipak one I vrste (po tvojoj definiciji, znaci samostalan), kako se onda radi dezinfekcija doticnog sem sto se jednostavno i po kratkom postupku obrise? Znaci neki bolji antivirus bi uspeo da ga dezinfikuje tj. da ga "popravi" bez da ga posalje u karantin ili slicno? ili... sta si mislio anyway ne razumem tvoje odgovore deluju mi malo kontraverzno.
S obzirom da je moj norton podesen ovim redosledom Repair-Quarantine-Delete, ne vidim sta je tu lose sto je virus otiso u karantin posle neuspelog repair-a (pa kako ce i da uspe kad je sam fajl virus!). Mogo sam i da ga obrisem jednostavnim klikom :)

Kokos je napisao(la):
Evo u atachmentu pa vidi kod mene ga ima i nije pro verzija.Pozdrav
da samo što slika koju si ti dao nije od NAV-a već od Norotn System Works-a

Kokos je napisao(la):
Sorry.mislio sam da je to to:D :D :D
E pa vi''s, nije to isto :D
Dakle razumeli smo se da Ghost dolazi sa NSW, jal Pro ili ne - nije bitno, a NE dolazi sa NAV...

petri je napisao(la):
...dakle, posto je virus koji sam ja dobio ipak one I vrste (po tvojoj definiciji, znaci samostalan), kako se onda radi dezinfekcija doticnog sem sto se jednostavno i po kratkom postupku obrise? Znaci neki bolji antivirus bi uspeo da ga dezinfikuje tj. da ga "popravi" bez da ga posalje u karantin ili slicno? ili... sta si mislio anyway ne razumem tvoje odgovore deluju mi malo kontraverzno.
S obzirom da je moj norton podesen ovim redosledom Repair-Quarantine-Delete, ne vidim sta je tu lose sto je virus otiso u karantin posle neuspelog repair-a (pa kako ce i da uspe kad je sam fajl virus!). Mogo sam i da ga obrisem jednostavnim klikom :)
Dakle, normalno da nema sta da se dezinfikuje kad nije redovni fajl inficiran virusom, nego "cisti" virus fajl. Eventualno moze da se deaktivira brisanjem nekog dela koda, ali sto bi - jednostavnije ga je samo obrisati sto kazes. Moj komentar je bio genralan, posto nisi precizirao kakav je virus bio u pitanju...

Osim toga, ne zaboravi da virusi ne dolaze samo preko mail-a, mogu da se nadju u raznim .exe-ima koji izgledaju kao normalna instalacija nekog programa, mogu da se nadju na disketama, CD-ima itd. Onda krene zaraza da se siri po sistemskim fajlovima i tu je onda sposobnost dezinfekcije vrlo bitna.

Moja reakcija je bila samo da skrenem paznju da to sto si naveo kao vrlinu NAV-a radi svaki drugi antivirus ako je pravilno podesen. Takvi virusi kao sto je taj koji si ti dobio ne bi trebali da budu problem ni za jedan antivirus pa to ne moze da bude merilo kvaliteta programa.

Merila za kvalitet antivirus programa bi trebala da budu:
- procenat prepoznatih/propustenih virusa
- procenat uspesno dezinfikovanih zarazenih fajlova ( kao sto rekoh,ima vrlo vaznih fajlova koji mogu da budu napadnuti a koji niposto ne smeju da se obrisu ili da se stave u karantin gde sistem ne moze da im pristupa.
- brzina skeniranja
- kolicina zauzetih resursa
- brzina i lakoca update-ovanja baze
( da li sam zaboravio jos nesto vazno ?)

LM, hocu da kazem da je malo deplasirano uopste da diskutujemo o kvalitetu AV-a posto niko od nas nema test kompjuter i bazu sa 50.000 virusa da ih ponudi antivirus programu na "obradu", pa je vrlo je nezahvalno govoriti o kvalitetu nekog, bilo kog, AV-a na osnovu par slucajnih bliskih susreta sa nekim manje vise bezazlenim crvom.

Nase ocene mogu samo da se svedu na recimo pitanje update-a, zauzimanju resursa (sto ce svako sa malo slabijom masinom lako da oseti) i eventualno kakvoci grafickog interfejsa.

drapin je napisao(la):
...Nase ocene mogu samo da se svedu na recimo pitanje update-a, zauzimanju resursa (sto ce svako sa malo slabijom masinom lako da oseti) i eventualno kakvoci grafickog interfejsa.

A sta nije u redu sa Nortonovim update-om, odradi sve kako treba. Ovo nova verzija nista ne zauzima vise resursa od AVPa, a i mnogo je lep onako saren:)

Vrh Dno