Šta je novo?

Northbridge temperatura, MSI GD70

daxyco

Čuven
Učlanjen(a)
24.06.2009
Poena
515
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Ljudi, može li mala pomoć? Provalio sam da mi je temperatura northbridge-a jako visoka, očitavanja u everestu su oko 70 i više u idle, ide do 80 u load-u. Ploča je kao u potpisu, MSI GD70.

Šta da radim, da li da kupujem neki kuler ili smem da držim ovu temperaturu? Video sam na netu da je dosta ljudi imalo ovakav problem i da se zamenom termalne paste dobija razlika od nekoliko stepeni. Samo, ne znam kako da skinem ovaj kuler :S:, može pomoć? I oseti se razlika kada otvorim stranicu, nekih 5-6 stepeni opadne temperatura. Imam CM 590 kućište i ovakav je raspored ventilatora: vent na kućištu nazad izvlači vazduh, vent napred na kućištu uvlači preko dva harda. Vent na CPU izbacuje vazduh na gore, i imam Accelero na grafičkoj sa jednim ventom koji duva u grafičku. Šta ovde menjati? Verujem da je najbolje bilo da napravim da okrenem kuler od CPU-a u "normalan" položaj, ali kod AM3 to ne može, postoji li neki način, neki bolt-thru kit ili slično za moj kuler?

Drugo, pokušavao sam da namestim automatsku kontrolu ventilatora u SpeedFan-u, ali me nervira vent na Vendetta 2, ili vrti na 1400rpm, ili stoji, i onda vrti 2 minuta, pa stane minut, pa opet. Ima li tu rešenja? Kupovina novog venta?

Ne treba da menjas pastu. Proizvodjac je tako predvideo da radi i ta mu temperatura ne skodi. Uvek mozes da nakacis vent od 4-5 cm na cipset (ja sam tako skinuo temp za 20 stepeni).

Sto se tice speedfan-a, podesi ga na software controled u advanced tabu i onda preko slajdera mozes da zadajes konstantnu brzinu na kojoj ce da se vrti.

Pa ne bih nešto da spržim, ima li neko podatak koja je max dozvoljena temperatura za nb? Gde bih zakačio vent i koji?

Pa ne bih nešto da spržim, ima li neko podatak koja je max dozvoljena temperatura za nb? Gde bih zakačio vent i koji?

Taj podatak ces tesko naci, ali i trpe oni 80-90 stepeni bez problema. Na staroj M2N ploci koju imam cipset je vreo na dodir (moz da se opeces), pa besprekorno radi dugo vremena.

Ako ti je to bitno, mozes da zalepis, zasrafis ili zavezes neki vent na hladnjak cipseta. Ja sam to resio parcetom 3M trake (pogledaj ovde kako to kod mene izgleda)

Poslednja izmena:
Da li ovde ima da se vidi temp. za NB?
ScreenShot11.jpg

To ces tesko videti na AMD cipsetu.

Ako imas u biosu chipset temp, onda mozda i mozes da pratis iz windows-a, al skini speedfan on ocitava skoro sve sto moze da se ocita!

Ako imas u biosu chipset temp, onda mozda i mozes da pratis iz windows-a, al skini speedfan on ocitava skoro sve sto moze da se ocita!

Nema to veze. Ja nemam to ocitavanje u bios-u, ali everest moze normalno da ocita tu temperaturu.

Uruk TMPIN01 procesor TMPIN02 sb750 TMPIN03 790X tako bi barem trebalo da bude ako pokazuje kao kod mene jer ja isto imam atijev čipset ali pokušaj da uporediš pomoću EasyTune programa koji si sigurno dobio uz ploču .

U easytune6 imam samo sistem i cpu i to se slaze sa TMPIN0 i TMPIN1. Primetio sam da mi TMPIN2 raste kako dizem napon za NB pa mislim da je to onda temp. za NB. Vidim nekima je ta TMPIN2 na 70-80.

Pa u everestu imaš lepo temperatiru northbrodge-a da očitaš.

Nb temp ti je ona koja je u eversestu obelezena kao cpu temp.(bar kod mene je tako)

Meni ne pokazuje u everestu , ali proverio sam u cpuid HWMonitor-u ja NB pod TMPIN2:)
ScreenShot21.jpg

Verujem da je najbolje bilo da napravim da okrenem kuler od CPU-a u "normalan" položaj, ali kod AM3 to ne može, postoji li neki način, neki bolt-thru kit ili slično za moj kuler?

Da pitam još jednom, da ne otvaram novu temu, zna li neko za nešto ovako?

Da pitam još jednom, da ne otvaram novu temu, zna li neko za nešto ovako?

Ima par tema ovde na forumu gde su ljudi sami pravili bolt kit. Nisam siguran da li kod nas ima da se kupi tako nesto za Vendettu.

To sam zbog temperature nb vratio sve na default, plašio sam se da ne spržim nešto. Kad otključam četvrto jezgro, sva očitavanja za temp jezgara su 0. Moguće da nema potpunu podršku za tvoju ploču everest, pa zato ne piše šta je šta.

najbolje da opipas prstom nb...ja kad sam imao gigabyte 790 plocu meni je everest pokazivao skoro 70 stepeni,a kad sam pipnuo prstom nije bio topliji od 40 stepeni

najbolje da opipas prstom nb...ja kad sam imao gigabyte 790 plocu meni je everest pokazivao skoro 70 stepeni,a kad sam pipnuo prstom nije bio topliji od 40 stepeni

Ja sam se tako opekao :d

@daxxyco
To sto nemas per-core ocitavanja kad ukljucis ACC je sasvim normalno. Uvek ti ostaje glavni termalni senzor ;) Temepratura NB-a ne zavisi mnogo od procesora.

Beagle, znam za to :)

Plašim se samo šta ako ne naleže dobro hladnjak na nb pa se i ne prenosi toplota na hladnjak, on hladan, a nb se kuva :)

Probaj da ga "klackas" i mrdas levo desno. Ako se mrda skini stavi pastu i pritegni bolje ako mozes. Kod mene se bukvalno safi hladnjak (dva vijka imaju i sam pritezes po zelji). Kad to uradis probaj da nekako fiksiras ventilator da duva pravo u nb (ja sam uspeo 80mm da fiksiram). Ja sam skinuo temp nb-a za 20 stepeni u loadu (sa 60+ na 40 c).

Prilozi

• Capture.JPG
    Capture.JPG
    58 KB · Pregleda: 92
A na početku sam i pitao kako da skinem hladnjak :), ali izgleda da niko ne zna. Nisam video nikakve šrafove pa ne znam kako da ga skinem.

A što se tiče dodatnog venta, plašim se da bi to prilično zujalo?

Pazi ja sam rekao za moj dfi. Gledao sam malopre neke slike od gd70 i nisam mogao da vidim na koji nacin su prikacili hladnjak. Sigurno moze da se skine. Skini plocu pa je okreni i pogledaj. Najverovatnije su zabice i dobro su sakrivene pa se ne vide sa gornje strane.

Namestio sam u speedfan-u da mi se pali vent na 45C, tako da je zbog toga temperatura tolika. Inače u idle je oko 26 sa ventom na 100%.

Namestio sam u speedfan-u da mi se pali vent na 45C, tako da je zbog toga temperatura tolika. Inače u idle je oko 26 sa ventom na 100%.

a kolka ti je temp NB-a kad ti je vent ukljucen ?
Cekaj tebi je temp. Cpu-a 41 kad ti nije vent na vendeti ukljucen uopste?Pise ti gore da ti vent na cpu 1380RMP-a
:) skonto sam! Tebi je redovno vent vrti , a na 45C si namestio 100% da krene. Mislim da su ti visoke temp. od ploce i grafe..

Poslednja izmena:
Polako, polako...

Pitao sam već na jednoj temi ovo za speedfan, ali mi niko nije odgovorio. Kad se vrti vent na 100% temperatura je oko 27C, što mi nije potrebno. Ja u speedfan namestio desired temp 45C. On se tad zavrti minut i spusti na oko 38-39C i onda stane pa opet naraste na oko 45C. Izgleda da sam ja uhvatio screen u tom periodu kad je vent duvao. Inače ovaj vent nema prevelikog uticaja na temp NB jer gura vazduh na gore. Zato vent nazad na kućištu izvlači taj vazduh iznad nb-a, i njegov rpm sam vezao za temp nb-a, stavio sam 80C desired. A na grafičkoj mi je Accelero i na njoj 12ica koja se ne mrda u idle pa je zato malo veća temperatura. Kad je uključim u idle, temp je 40ak C.

A za matičnu ploču nemam pojma ni koja je preporučena temperatura, ni koliko bi trebalo da bude, ali mislim da ni ona nije loša kad se popale svi ventilatori (4 ih imam, jedan na cpu, jedan na grafi, jedan nazad na kućištu i jedan napred uvlači vazduh).

Inače to za speedfan, vent se ili vrti na 100% ili na min koji sam mu ja dozvolio, postoji li neko rešenje kao što sam video za grafičku, recimo 35C x%, 45C y%, 55C z%...?

Poslednja izmena:
Pa ako si ti zadovoljan temperaturama onda ok. Za moju plocu proizvodjac preporucuje da temperaturu chipset-a drzim ispod 65 c. Posto je ista platforma predpostavljam da je i temperaturna granica slicna ako ne ista. Dao sam ti primer za hladjenje nb-a pa vidi da iskombinujes nesto. Temperatura cpu-a ti je u granici normale i kao sto ako ti tako odgovara onda ok.

Nazad
Vrh Dno