Šta je novo?

Normalna idle temperatura?

monstrum

Čuven
Učlanjen(a)
07.01.2003
Poena
665
Da li je ovo normalno, rijec je o Athlonu xp1700, nije oc-an, 133x11.
Idle rezim u Biosu (nema opcija mjerenja u windowsu) je izmedju 55 i 57 stepeni, u zimskom periodu.
Preko zime to dobro dodje jer fino grije po nogama :)
Sada ce ljeto, i za sat-dva nabije mnogo temperature u sobi, pa sam htio pitati, da li bi remont sistema za hladjenje pomogao?
Kuler je marke Speeze, onako, oveci, sa devetkom koja se vrti na 3200 RPM.
Mislimo sam ga skinuti, staviti arctic silver 5 pastu, a prije toga ispolirati hladnjak i procesor, ako ima potrebe za pol.proc. Da li su ovi procesori zbog visokog napona (nesto oko 1.75 def) osudjeni na visoke temperature, ima li smisla da se trosi vrijeme na poliranje?

P.S.
Cistio sam rebra od hladnjaka, ni kada su potpuno cista od prasine, temperatura se ne mijenja.

Ja u nekoj staroj masini imam xp2000 i on se takodje opasno grejao cak se sam gasio jer je bio podesen u biosu cini mi se na 80 da se gasi, ali kada sam skinuo kuler malo ocistio, stavio as5 temperature su znacajno pale i sada je tipa 40-45 u iddle-u, tako da probaj da skines kuler stavis drugu pastu, ubacis neki fan u kuciste, a za poliranje... ako ti se bas polira sto da ne.

... a prije toga ispolirati hladnjak i procesor, ako ima potrebe za pol.proc. Da li su ovi procesori zbog visokog napona (nesto oko 1.75 def) osudjeni na visoke temperature, ima li smisla da se trosi vrijeme na poliranje?

... ako ti se bas polira sto da ne.

Ma kakvo crno poliranje Athlon XP procesora?!?!?
Ti procesori nemaju metalni heatsink preko jezgra, vec je jezgro u direktnom kontaktu sa kulerom. A budes li pokusao da poliras jezgro, bice cao-zdravo.

Moguce su cetiri stvari:

PRVA- da kuler nije od starta dobro montiran, tj da ne lezi lepo na jezgru, ili da je naopako namesten, pa tek onda slabo lezi, a to se sa vrstom kulera koji koristis vrlo lako moze desiti ako se nepazljivo montira. Resava se skidanjem i pravilnim namestanjem kulera, prethodnim ciscenjem stare termalne paste i stavljanjem nove. Nikakav Arctic Silver ti nije neophodan, bilo koja pasta ce raditi posao kada je ovaj procesor u pitanju. MNO PAZLJIV PRI SKIDANJU I MONTIRANJU KULERA JER SE JEZGRO PROCESORA VRLO LAKO MOZE OKRNJITI!

DRUGA- da je losa termalna pasta, da je nema ili da je prljav kuler stavljen na procesor. Resava se skidanjem kulera, prethodnim ciscenjem stare termalne paste i stavljanjem nove. Nikakav Arctic Silver ti nije neophodan, bilo koja pasta ce raditi posao kada je ovaj procesor u pitanju. MNO PAZLJIV PRI SKIDANJU I MONTIRANJU KULERA JER SE JEZGRO PROCESORA VRLO LAKO MOZE OKRNJITI!

TRECA- da su ti otisli elektroliti tj kondenzatori na ploci (odokativno proveri da li im je vrh ispupcen, da li je nesto curilo u osnovi uz plocu itd. Desava se da to bude uzrok pregrevanja procesora. Resava se zamenom elektrolita u servisu.

CETVRTA- da ti jednostavno bios ne prijavljuje tacnu temperaturu procesora. Lako se proveri jedinstvenom metodom razvijenom na ovim prostorima, zove se "PIPANJE".
Ako je proc relativno hladan, tj ne opece ti prst, flashovanje novije revizije biosa moze resiti "problem".

Poslednja izmena:
Ako vec hoces da oboris temperaturu instaliraj bocni ventilator u kucistu, ocisti kuler i stavi vec gore pomenutu pastu.

Jedini AthlonXP koji bih ti preporucio da poliras jeste mrtvi AthlonXP, od kojeg poliranjem mozes da napravis malo ogledalce za cedjenje bubuljica.

Poslednja izmena:
Ja ljudi :)
Pa mislio sam hladnjak polirati, a proc ako je neophodno :)

Jesi ti siguran da nemas Palomino jegro? Ono se greje ko sam djavo i samo nekim dzambo hladnjakom bi mogao da mu spustis temperaturu na neku ok vrednost tipa 40 stepeni u leru :)

Palomino jezgro u full load rezimu ne bi trebalo uz standardno hladjenje da predje 65'C.
Kod procesora sa tim jezgrom je odradjen relativno dobar thermal management u smisli termalnog senzora
i rutine kojom se "gasi" procesor kada temp predje 90'C.
By the way, ta jezgra opusteno rade i na nizim voltazama od fabricki deklarisanih, tako da kao krajnju mogucnost
mozes primeniti spustanje voltaze koje ce rezultovati nizom temperaturom. Ali ovo je bas najgluplje moguce resenje.

Cisto da ne bude lomljave pri menjanju kulera:
http://www.amd.com/gb-uk/Support/0,,238_251_6244,00.html

Poslednja izmena:
Palomino je u pitanju...
Ocistio sam detaljno hladnjak, kad skuzim koliko je mala kontaktna povrsina procesora i hladnjaka, ne znam ima li koristi uopste polirati?
Ubacio sam osmicu koja sada izbacuje vazduh (ispod napajanja) i "drzi se" na 49-50 stepeni, sa otvorenim kucistem padne na 45-46 i nece nize... Djavo jedan... Ne znam sta bih mu radio da ga smirim :S
Drzao sam na vise pozicija coolermaster osmicu na 2500 rpm, zima iz njega izlazi, i drzim par minuta direkt u cpu fan, nista, stavim odozdo/sa strana da duva u pasivni hladnjak procesora, nista... Ne trza uopste... Drzi se 46-ice i ne mrda :trust:

Jer ti kuler ima bakarno jezgro ili ne? Ja sam zamenio na starom kompu moj Speeze koji nije imao bakarno jezgro sa neki koji ima neko bolesno,i temp je pala pooodosta, ne secam se tacno koliko ali vise nego solidno......

Poslednja izmena:
Vidljiva povrsina je sva od aluminijuma, nisam ga skidao komplet, ali vjerujem da je i ostatak alu.

33% overklokovan Duron je trenutno na 38ºC, Spire Micro Flow II (bakarno jezgro), 26ºC u sobi, najobicnija bela pasta od pre 5-6 godina.

S obzirom da imas poveci cooler, mnogo su ti velike tempereature. Najbolje da zamenis pastu.

Hajde da ne bi otvarao novu temu da se ukljucim u ovu posto imam slicno pitanje.
Naime imam proc A64 3000+ i temperatura na idle mi je oko 48-49 ( a skoci i na 50 i malo preko) stepeni ( sa box kulerom i solidno provetrenim kucistem ( 3 osmice)). Da li je to normalna radna temperatura? Najveci razlog sto ovo pitam je jer sam sam montirao kuler i stavio neku staru pastu tako da bas nisam siguran? Kolika je max radna temperatur za ovaj procesor?
BIOS je najnoviji sa Epox-ovog sajta, a temperaturu proveravam u BIOS-u i preko programa Epox Thunder Probe (dosao uz plocu).

Poslednja izmena:
Sve preko 40ºC je mnogo

Hajde da ne bi otvarao novu temu da se ukljucim u ovu posto imam slicno pitanje.
Naime imam proc A64 3000+ i temperatura na idle mi je oko 48-49 ( a skoci i na 50 i malo preko) stepeni ( sa box kulerom i solidno provetrenim kucistem ( 3 osmice)). Da li je to normalna radna temperatura? Najveci razlog sto ovo pitam je jer sam sam montirao kuler i stavio neku staru pastu tako da bas nisam siguran? Kolika je max radna temperatur za ovaj procesor?
BIOS je najnoviji sa Epox-ovog sajta, a temperaturu proveravam u BIOS-u i preko programa Epox Thunder Probe (dosao uz plocu).

MSI K8N Neo4 Platinum, Venice 3000+ sa box coolerom, na default podesavanjima, u Chieftec kucistu koje nema ventilatore, MBM5 je, u zavisnosti od opterecenja i sobne temperature, pokazivao izmedju 30 i 40ºC.

Prilozi

• AMD64 - Desktop.JPG
    AMD64 - Desktop.JPG
    186 KB · Pregleda: 103
Posto mi nema edit moram novi post. Preporucite mi neki program za merenje temperature, ali da podrzava moju plocu ( Epox 9npa7i) posto svi meni poznati je ne podrzavaju ( SpeedFan, MBM, ). Ili da ipak ostanem na Epox Thunder Probe ( koji je dosao uz plocu). SpeedFan mi cak pokazuje i neku temp on 85 stepeni na (kao Temp 3)! Da li on gresi illi treba da se zabrinem?

Meni je jedino everest na ovom dinosaurusu prikazivao temperaturu, i to realnu, identicnu onoj koju sam dobijao u biosu
4.20.1291 Beta, nekih 8 MB imas skinuti znas vec odakle :)
Ja sam ubacio jednu osmicu ispod napajanja, detaljno ocistio hladnjak, 45-48 normala, izuzetno nekad skoci na 50 par sekundi, naravno, u idle. Mora nizhe :)

Poslednja izmena:
Meni je Barton 2500+ sa box kulerom bez grama paste pokazivao 52-53 stepena u idle (otvoreno kuciste, u sobi 20-25C). Kada sam stavio CM pastu, temperatura je pala za vise od 10C.

Procesor radi na 1.6V.

Poslednja izmena:
Koji je default napon procesora (A64 3000+ Venice core)? Sa setovanjem na auto napon je oko 1.46-47V. Kada sam ga smanjio na 1.36-37V temperatura se smanjila na 50-51 stepen (dok radi Orthos). Na default naponu temperatura je isla do 57 stepeni sa tendencijom porasta.

Moj proc radi na 1.775, s tim da je ploca takva karina da ne moze mijenjati nista osim fsb-a sa 100 na 133 :)

Palomino je u pitanju...
Ocistio sam detaljno hladnjak, kad skuzim koliko je mala kontaktna povrsina procesora i hladnjaka, ne znam ima li koristi uopste polirati?

Jesi ti pročitao šta ti je The Spinner napisao? Taj procesor ne smeš da poliraš. On nema heatspreader (koji ima svrhe polirati), nego jezgro ima direktan kontakt sa telom hladnjaka. Tako da ćeš poliranjem uništiti procesor (ispoliraćeš mu par desetina hiljada tranzistora ,) ).

Ma naravno da nisam njega mislio, vec tijelo hladnjaka... S obzirom da je kontaktna povrsina 1x1 cm, da li ima koristi od poliranog hladnjaka?

Koji je default napon procesora (A64 3000+ Venice core)? Sa setovanjem na auto napon je oko 1.46-47V. Kada sam ga smanjio na 1.36-37V temperatura se smanjila na 50-51 stepen (dok radi Orthos). Na default naponu temperatura je isla do 57 stepeni sa tendencijom porasta.

Eno slika iznad sa default podesavanjima i nepoliranim box hladnjakom.

Ma naravno da nisam njega mislio, vec tijelo hladnjaka... S obzirom da je kontaktna povrsina 1x1 cm, da li ima koristi od poliranog hladnjaka?

Najbitnije je da hladnjak lepo nalegne, i da je pasta dobra. Ima na forumu tutorial o poliranju hladnjaka, ali mislim da je u tvom slucaju to nepotrebno, jer je u pitanju neoverklokovani Athlon XP1700+ :wave:

Hehe, izbusio sam staro kuciste tako da sada osmica moze punom snagom izbacivati vazduh pozadi :)
Trenutno je 44-45, moram negdje tu pastu nabaviti, vjerovali ili ne, nije ju lako u Banjaluci naci... (ne arctic silver 5 vec BILO KOJU termalnu pastu...)

Hehe, izbusio sam staro kuciste tako da sada osmica moze punom snagom izbacivati vazduh pozadi :)
Trenutno je 44-45, moram negdje tu pastu nabaviti, vjerovali ili ne, nije ju lako u Banjaluci naci... (ne arctic silver 5 vec BILO KOJU termalnu pastu...)

Videces iz potpisa da i ja imam 1700+ ali meni je def. napon 1.5V (klokovao sam ga na 1700 pri tom naponu). Do skoro je bila i meni temp oko 50-53
u leru, ali uz pomoc jednog clana ovog foruma koji mi je pozajmio AS5 (di si kume :wave: :d ) sam zamenio pastu i sada ne prelazi 44 ( pri loadu),cak i kad smanjim obrtaje ovog drekavca sto duva u njega :)

Ako treba da se salje pasta u Banjaluku, zovi, imam neku Xilence koju sam skoro koristio... ;)

Poslednja izmena:
Promijenjena pasta - stanje nepromijenjeno...
Temperatura u rasponu 44-50 stepeni.
Stavljena je thermalright pasta bijele boje, potpuno ispravno stavljena (od strane strucnog lica), i promjene nema.
Uoceno je da je jedan cosak procesora okrnjen, da li bi to mogao biti razlog pregrijavanja, nemam pojma, tek, ne znam sta dalje :(

Ubacio sam osmicu koja sada izbacuje vazduh (ispod napajanja) i "drzi se" na 49-50 stepeni, sa otvorenim kucistem padne na 45-46 i nece nize... Djavo jedan... Ne znam sta bih mu radio da ga smirim :S
Drzao sam na vise pozicija coolermaster osmicu na 2500 rpm, zima iz njega izlazi, i drzim par minuta direkt u cpu fan, nista, stavim odozdo/sa strana da duva u pasivni hladnjak procesora, nista... Ne trza uopste... Drzi se 46-ice i ne mrda :trust:

Otvori kuciste i uperi u njega stoni ventilator (moj ima precnik 30cm). Ako ni tako "ne trza", onda mu je to to. Pitanje je i koliko je taj senzor na ploci precizan...

Nazad
Vrh Dno