Šta je novo?

Normalizacija jacine zvuka mp3 pesama

Bokaco je napisao(la):
1. Cd-ex je program prvenstveno za ripovanje, a tu je opet neprikosnoven EAC.
2. Kada smo kod konverzije, tu nema sta da trazi sa Db-powerom.
3. Za Cd-ex mora da se cima oko kodek downloada, zatim biranje exe-a ili dll-a, i slicno...(npr, nece da radi sa exe lameom)
4. Db power nudi njihove packove za svaki kodek, koji su mnogo manje teski nego oni zvanicni, a pri samoj instalaciji nudi one najbitnije,koje bar kad sam ja skidao nisu bili zastareli.
5. Veoma bitna stvar je to sto ce cd-ex sutra malo da convertuje plejliste, da dodaje neke od mnogobrojnih efekata, ili pak da sredjuje tagove.
6. Uz to je progrjam i free sem lame-a, ali uvek se moze ubaciti lame cija setovanja pozivas iz komandne linije.
7. Po meni cak i foobar radi posao bolje nego Cd-ex.
uf...
1. ne znam sta to CDex ne moze da uradi, a da EAC moze?
2. zasto? Sta CDex ne moze da konvertuje, a DB moze? Mislim, evo koje sve formate CDex podrzava "iz kutije", a ako mu dodas jos kodeka, podrzava i druge (koje druge, uopste? :) )
cdex1ox.png

3. sta da se cimas? Cdex ima u sebi vec Lame i druge vazne kodeke (Audiograbber nema!), tako da nema cimanja... a ako hoces noviju verziju, skines je i ubacis dll - prosto da prostije ne moze... inace, zasto bi trebao da radi sa EXE Lame-om, kad radi sasvim dobro i brzo sa DLLom??? Uopste ne kontam ovaj "minus" ;)
4. kakvi pakovi? sta ce ti to??? ne volim nikakve kodek pakove!
5. zaista, CDex to ne moze, ali i zasto bi? :trust:
6. hm... i CDex je free (u stvari: OpenSource!), a i Lame je FREE... mislim, opet ne kontam...
7. koji posao? pustanje muzike? :D

ZoNi je napisao(la):
inace, zasto bi trebao da radi sa EXE Lame-om, kad radi sasvim dobro i brzo sa DLLom???
Ovo je istina. Ja sam poredio MP3 fajlove urađene dll-om i exe-om (naravno, ista verzija) i fajlovi su identični (ima par različitih bitova u glavnom headeru, ali muzički sadržaj je do u bit identičan).

Bokaco je napisao(la):
da sam upamtio naziv, veruj mi da bih napisao
nisam instalirao, samo sam skinuo
nekako mi je žao da brišem Cheetah koji mi lepo radi posao

uzgred, u pitanju je GXTranscoder v2

ZoNi je napisao(la):
uf...
1. ne znam sta to CDex ne moze da uradi, a da EAC moze?
2. zasto? Sta CDex ne moze da konvertuje, a DB moze? Mislim, evo koje sve formate CDex podrzava "iz kutije", a ako mu dodas jos kodeka, podrzava i druge (koje druge, uopste? :) )
cdex1ox.png

3. sta da se cimas? Cdex ima u sebi vec Lame i druge vazne kodeke (Audiograbber nema!), tako da nema cimanja... a ako hoces noviju verziju, skines je i ubacis dll - prosto da prostije ne moze... inace, zasto bi trebao da radi sa EXE Lame-om, kad radi sasvim dobro i brzo sa DLLom??? Uopste ne kontam ovaj "minus" ;)
4. kakvi pakovi? sta ce ti to??? ne volim nikakve kodek pakove!
5. zaista, CDex to ne moze, ali i zasto bi? :trust:
6. hm... i CDex je free (u stvari: OpenSource!), a i Lame je FREE... mislim, opet ne kontam...
7. koji posao? pustanje muzike? :D

1. Pa, dokazano je da odredjene izgrebane cd-e cd-ex nece da procita kako valja, dok je EAC jedini program na trzistu koji moze da cita i cde koji lice na gramofonske ploce. Imao sam jedan takav, i znam sta pricam.
2. Koje druge? Pa lepo ti rece da skoknes do dbpower-ovog kodek centrala, tamo ces da vidis koje. ima ih tridesetak, mada meni ne treba ni 5,6.
3. Da, skinuo sam novi ogg vorbis, ubacio u cd-ex, i cvrc, nece da ga uopste prepozna. Pa, za nove kodeke, moras da se cimas da ih downloadujes, ili pak novu verziju cd-ex-a, a dbpower je zapakovao od svakog kodeka samo sto on koristi, tako da su teski max 500k.
4. Pogledaj gore, nisu to packovi sa vise kodeka.
5. Kad dosad nisi skapirao, nije ni bitno :)
6. Jeste free, ok.
7. Ne, konvertovanje obavlja izuzetno dobro, pogotovo sto lako barata sa listama pesama, moze cak i zvuk sa mikrofona direktno da enkoduje u bilo sta. Ili da dekoduje i odma sprzi na cd. Podrska za kodeke je ista kao i kod cd-exa Itd.

Mislim moze i winamp da pusta filmove, ali ipak je to program za muziku. Cd-ex ipak nema taj konfor pri konvertovanju, ali radi posao sasvim dobro. Ipak i dalje me niko ne moze ubediti da je bolji od dbpowera. Pa i ja sam cd-ex koristio uz audio konverter wizard, pa sam ih oba batalio. I moram reci da nisam jedini kome je cd-ex ljudski mucio probleme sa razlicitim verzijama aspi-ja, a sa onom koju sistem instalira nije hteo ni da se startuje.
Pozdrav

Poslednja izmena:
wiz011 je napisao(la):
Ovo je istina. Ja sam poredio MP3 fajlove urađene dll-om i exe-om (naravno, ista verzija) i fajlovi su identični (ima par različitih bitova u glavnom headeru, ali muzički sadržaj je do u bit identičan).

Pa, da isti su, samo ja sam po defaultu navikao da koristim exe...
I,da kakva je ta patchovana verzija?
Pozdrav

Poslednja izmena:
Bokaco je napisao(la):
1. Pa, dokazano je da odredjene izgrebane cd-e cd-ex nece da procita kako valja, dok je EAC jedini program na trzistu koji moze da cita i cde koji lice na gramofonske ploce. Imao sam jedan takav, i znam sta pricam.
2. Koje druge? Pa lepo ti rece da skoknes do dbpower-ovog kodek centrala, tamo ces da vidis koje. ima ih tridesetak, mada meni ne treba ni 5,6.
3. Da, skinuo sam novi ogg vorbis, ubacio u cd-ex, i cvrc, nece da ga uopste prepozna. Pa, za nove kodeke, moras da se cimas da ih downloadujes, ili pak novu verziju cd-ex-a, a dbpower je zapakovao od svakog kodeka samo sto on koristi, tako da su teski max 500k.
4. Pogledaj gore, nisu to packovi sa vise kodeka.
5. Kad dosad nisi skapirao, nije ni bitno :)
6. Ne, konvertovanje obavlja izuzetno dobro, pogotovo sto lako barata sa listama pesama, moze cak i zvuk sa mikrofona direktno da enkoduje u bilo sta.
7. Ipak i dalje me niko ne moze ubediti da je bolji od dbpowera.
8. nisam jedini kome je cd-ex ljudski mucio probleme sa razlicitim verzijama aspi-ja
1. hm... to je vrlo diskutabilno... i ko je to dokazao? ;) ja sam neke uzasne diskove lepo "odradio" sa CDex-om i Teac-om, a nikako nije moglo nista da se uradi sa EAC-om i Sony-jem... zapravo, mislim da su takvi slucajevi skroz nebitni, jer su suvise retki (ja sam samo 2x video disk sa kojim se bilo koji program za ripovanje stvarno mucio)
2. ma, bre, znam ja da ih ima jos, ali ne verujem da mnogo ljudi koristi jos nesto osim mp3/wma/ogg*... ostali su vise onako neka egzotika ;)
3. ja sam stavio novi ogg i radilo je lepo, mada ne koristim ogg... ah, cimanje :D da, *****aTo je to - treba otici na neki sajt i skinuti 200-300 kB kodeka :) http://www.free-codecs.com/Audio_Codecs.htm
4. ok
5. znam da nije bitno :p
6. i CDex snima direktno sa mikrofona u bilo koji format... cesto to koristim...
7. pa, dobro... ali, nije ni losiji ;)
8. razlicite verzije aspi-ja?? pa, sto razlicite? stavis ForceASPI i sve radi kako je i predvidjeno :) a ne mora ni aspi, ako koristis WinXP/2k: "When this option enabled, CDex will use the Native Windows NT SCSI library, instead of the ASPI library." (objasnjenje iz Help-a CDex-a)... ja sam to probao 1x i radilo je lepo, ali po navici instaliram i ForceASPI...

Poslednja izmena:
Bokaco je napisao(la):
I,da kakva je ta patchovana verzija?
Ništa specijalno... Umesto Musepack-a je ubačena podrška za Lame.exe

ZoNi je napisao(la):
8. razlicite verzije aspi-ja?? pa, sto razlicite? stavis ForceASPI i sve radi kako je i predvidjeno :) a ne mora ni aspi, ako koristis WinXP/2k: "When this option enabled, CDex will use the Native Windows NT SCSI library, instead of the ASPI library." (objasnjenje iz Help-a CDex-a)... ja sam to probao 1x i radilo je lepo, ali po navici instaliram i ForceASPI...
Ih, bre, ZoNi... Ti znaš koliko smo se nas dvojica dopisivali u vezi s tim i da ista verzija ForceASPI-ja kod tebe jeste radila, a kod mene nije. Gremlini. Problem sam rešio tako što sam Nero ASPI stavio u CDex folder. Inače, u poslednje vreme koristim Win native library, a ne ASPI.

Poslednja izmena:
LUC1FER je napisao(la):
mala sala... mislim da on koristi Mac, a valjda je mp4 zastupljeniji na toj platformi, nego na Win-u...

@ wiz011: ma, znam... to je otprilike i bila poenta: ako ne radi ASPI, tu je Win-ova "biblioteka", tako da generalno nema frke... mada, napominjem, ja uvek na svaki komp stavim ForceASPI 1.7 i za sada nije bilo ni "p" od problema...

ZoNi je napisao(la):
1. hm... to je vrlo diskutabilno... i ko je to dokazao? ;) ja sam neke uzasne diskove lepo "odradio" sa CDex-om i Teac-om, a nikako nije moglo nista da se uradi sa EAC-om i Sony-jem... zapravo, mislim da su takvi slucajevi skroz nebitni, jer su suvise retki (ja sam samo 2x video disk sa kojim se bilo koji program za ripovanje stvarno mucio)
2. ma, bre, znam ja da ih ima jos, ali ne verujem da mnogo ljudi koristi jos nesto osim mp3/wma/ogg*... ostali su vise onako neka egzotika ;)
3. ja sam stavio novi ogg i radilo je lepo, mada ne koristim ogg... ah, cimanje :D da, *****aTo je to - treba otici na neki sajt i skinuti 200-300 kB kodeka :) http://www.free-codecs.com/Audio_Codecs.htm
4. ok
5. znam da nije bitno :p
6. i CDex snima direktno sa mikrofona u bilo koji format... cesto to koristim...
7. pa, dobro... ali, nije ni losiji ;)

1. Ja sam na netu procitao 2 testa o tome, a i iskusio na svojoj kozi/cd-u. Al, ok, verovatno je to i do citaca i do programa zajedno.
2. Pa da, ali kad naletis na neki fajl sa nekom cudnom :) ekstenzijom, a to nije ipak cesto, cudis se cudom onda.
5. E bitno je ako ja to kazem i tacka! :)
7. #%$#$*@#&%
8. Ma ok, sredio sam aspi, ali opet npr. EAC nema tih bugova.

Pozdrav

ZoNi je napisao(la):
hm... izgleda da ima svasta od opcija i mogucnosti u tom programu, ali mi GUI deluje preterano nabudzeno :( a i 14MB za takav program je jednostavno previse...
samo mu je GUI mana
sta sve moze program 14MB nije mnogo (mada, verovatno bi bilo manje da nema toliko GUIja - te kao 95,97,2000,XP,2003...k'o da je deo M$ Office-a)
ima normalizaciju zvuka, neke efekte, CD graber...svasta ima
zbog GUIja razmisljam da li da izbrisem Cheetah cija je instalacija 10MB a podrzava samo OGG/WMA/MP3/WAV i nema vise GUIja i radi samo konvertovanje

@momsab

Ja ti predlazem da skines dbpower koji zauzima 2mb, i plus pakove koji te interesuju -max 2 mega, i imas 3 puta laksi i isto toliko bolji program. :) Pozdrav

Poslednja izmena:
imam CDex, ne primetih da ima normalizaciju i sredjivanje po frekvencijama i ubacivanje nekih efekata kao i mogucnost slusanja on-line (o flac-u da ne pricam)

dBpower necu da skinem, imao sam ga ranije...ne volim programe koji uglavnom rade na desni/levi klik

Poslednja izmena:
momsab je napisao(la):
imam CDex, ne primetih da ima normalizaciju i sredjivanje po frekvencijama i ubacivanje nekih efekata kao i mogucnost slusanja on-line (o flac-u da ne pricam)

dBpower necu da skinem, imao sam ga ranije...ne volim programe koji uglavnom rade na desni/levi klik

Cek malo, sta mislis pod tim desni/levi klik? Ima i on svoj interfejs koji je veoma prakticno odradjen. To za desni klik je samo dodatna mogucnost koja ne mora ni da se koristi.

Ja takodje koristim DB jer jedino sa njim uspevam da odradim konverziju FLAC-->Apple Lossless

momsab je napisao(la):
hm... normalizaciju ima

sredjivanje po frekvencijama? nemam pojma sta to znaci :S:

ubacivanje nekih efekata? ako se ne varam, CDex nema mogucnost ubacivanja nikakvih efekata... u stvari, o kakvim efektima pricamo? Eho i slicno tome?

slusanje on-line? mislis slusanje npr. Internet radio stanica? To nema!

flac? ni ovo ne znam sta je :S:

btw, jesi probao Audiograbber?

@ Zoni
Au covece, pa flac ti je fucking lamers audio codec, tj free looseles audio codek ili tako nekako, u svakom slucaju, stvar koja dobija na popularnosti. Na dvd se sprzi onoliko flac pesama koliko moze mp3 na cd. Nazalost jos nema standalone, a cini mi se prenosivih cd/flash plejera koji imaju mogucnost citanja ovog kodeka. U svakom slucaju, sa flacom jedina razlika u odnosu na audio disk je ta koju stvori samo ripovanje.

I, da Luc1fer rece jednu stvar koja me podseti da napisem nesto sto smatram za veoma bitno. Na mom i ortakovom sistemu konvertovanje iz/u odredjen format je jednostavno nemoguce! Mene je najvise pogadjalo to sto nisam mogao da konvertujem pesme u WMA 2PAS 96Kbit/s, koji se pokazao kao vise nego odlican za moj mp3 player, kada su zvuk/velicina pesme u pitanju. CD-ex uopste ne nudi 2pas konverziju ili neke napredne mogucnosti kod odredjenih kodeka. To ti odmah govori da nije za to prvenstveno pravljen. Sasvim solidan program je i Audio Converter Wizard koji ima sva podesavanja za nekoliko najpoznatijih kodeka, ali na zalost zakuca kada hocu da neku pesmu konvertujem u 2pass wma. Isprobao sam svojevremeno jos 5-6 programa za konverziju koji su takodje javljali gresku kada konvertujem u wma.

I, pogadjajte koji je jedini program uspeo da odradi posao!

mikihog je napisao(la):
Koji program moze da emituje istom jacinom zvuka mp3 pesme koje se medjusobno razlikuju u jacini zvuka?
Probaj Sound Forge - mnogo je dobar [oduvek je i bio] ;)

CamBieL je napisao(la):
:wall: WMA=Windows Media Audio - inache jako los format - najcesce koriscen za audio stream [broadcasting] ili uklapanje u neki video fajl ...

wma los?! u poslednje vreme bas i nije

e, ono cudo koje predlozih radi i video konvertovanje
probacu ga kasnije detaljnije

Bokaco je napisao(la):
@ Zoni
Au covece, pa flac ti je fucking lamers audio codec, tj free looseles audio codek ili tako nekako, u svakom slucaju, stvar koja dobija na popularnosti
aha... kao onaj Monkey ili tako nesto... pa, ne verujem da ce to nesto mnogo "dobiti na popularnosti"

E, Zoni, ima ljudi koji mrze mp3 iz dubine duse. To je prvenstveno za njih. A obzirom da kapacitet plejera/hdd sve vise i vise raste, i nije toliko nelogicno koriscenje, naravno ako se ima bas dobra oprema koja ce da izvuce iz takvog zapisa max.
Pozdrav

Cini mi se da i dalje niko nije odgovorio da li postoji nesto poput Mp3Gaina, ali za ogg?
Znaci da ne kompresuje iznova fajl, vec da mu menja samo volume pojedinacnih frejmova.

pa, ono sto ja predlozih radi i normalizaciju i sredjuje cak i po frekvencijama
e, jedno pitanje: sta fali rekompresiji ako se ne gubi na kvalitetu?

wma VS mp3: noviji wma fajlovi zauzimaju manje mesta sa jednakim podesavanjima (bitrate, itd)

Poslednja izmena:
Momsab: Sta znaci sredjivanje po frekvencijama? i kakve efekte je moguce ubacivati gde (i zasto)?

Turbo

Turbo: ljudsko uho cuje od 20Hz do 20KHz
gotovo u svakom player-u postoji equalizer sa kojim moze da se pojacava il smanjuje jacina (mereno u dB) pustanja neke frekvencije

LM, kod nekih audio fajlova neke frekvencije, da se tako izrazim, mogu da budu dosta tise u odnosu na ostale (ne mislim na to da su neke frekvencije po prirodi viskoki tonovi a drugi niski)..kao sto moze da se uradi normalizacija jacine zvuka pesme, tako moze da se ruadi maltene za svaku frekvenciju ponaosob
efekti su kao oni efekti koje pravi zvucna tokom pustanja, tipa hala, suma, podvodno itd.

to se u programu GX Transcoder pdoesava na onim tabovima sa strane

p.s. momsab, ne Momsab

Ajd da ozivim ovu staru temu da ne pravim jos jednu,i to zato da mi neko predlozi neki program koji moze da prepakuje pesme (ne znam pravi izraz) iz 128kbps (uglavnom ripovane u WMP-u,samo setovano na 128kbps i mp3 kao file type) u recimo 160kbps ili 192kbps i da ih normalizuje,lepse zvuci na ovim slusalicama (Nokia HS-23) a sad sam poceo vise da slusam muziku preko fona kad sam nabavio vecu memorijsku pa se lako primeti razlika izmedju pesama,i stalno moram da"brckam"telefon i menjam volume i equalizer vrednosti da mogu normalno da ih odslusam! :mad:
Pozeljno je da je programce lako za koriscenje jer mi pola stvari o kojima ste pisali ovde nije jasno,fino bi bilo da bude free ali ne mora a ni velicina nije vazna,samo da ne zauzima bas previse procesor (svo vreme imam oko 40-50% zauzece zbog ADSL-a pa ako bih dodao i njega da radi sa preko 50%... bio bi show)! :p
Pozdrav ,)

Lomnica_city je napisao(la):
...
da mi neko predlozi neki program koji moze da prepakuje pesme (ne znam pravi izraz) iz 128kbps (uglavnom ripovane u WMP-u,samo setovano na 128kbps i mp3 kao file type) u recimo 160kbps ili 192kbps i da ih normalizuje,lepse zvuci na ovim slusalicama (Nokia HS-23)
...
pesma rekompresovana iz 128 u nešto drugo (160, 192, 65478944gbps ;)) ne može da zvuči bolje od originalnog 128kbps fajla, tako da fajl treba ostaviti u bitrejtu u kome već jeste.

da ponovim:
pesma rekompresovana iz 128 u nešto drugo (160, 192, 65478944gbps ;)) ne može da zvuči bolje od originalnog 128kbps fajla, tako da fajl treba ostaviti u bitrejtu u kome već jeste.

što se tiče pojačavanja, probaj već spominjani mp3gain.
dobijaš jači snimak bez rekompresije i menjanja kvaliteta samog mp3 fajla.

Nazad
Vrh Dno