Od celog mog teksta ti si se uhvatio za trzisno ucesce. Ako sagledas vecu sliku, videces da Nokiji uopste ne cvetaju ruze. Prema Gartneru Globalno trz. ucesce Nokie u Q2 2009 u odnosu na Q2 2008 je smanjeno za 3% pri cemu je u tom kriznom periodu Samusng uspeo da se poveca skoro 4 %. Takodje prema Gartneru samo u periodu Q4 2007 do Q4 2008 Nokia je uspela da izgubi 10% trz. ucesca u smartphone segmentu, sto je vrlo mnogo.
Prema IDC-u na evropskom trzistu, Nokia je za u periodu od Q2 08 do Q2 09 uspela da izgubi 7% trzisnog ucesca a samusng da se digne za 5%, tako da je razlika 36% naspram 29% u korist Nokie ( bas me interesuje kako ce biti u Q4)
I naravno da Nokia ima tolki udeo u smartphone segmentu, jer niko drugi sa non symbian sistemima nema proizvode u nizem cenovnom rangu( HTC, Apple, RIM..)
Naravno da sam se uhvatio za trzisno ucestje jer si tu pogresio, ostatak je takodje pogresan ali diskutabilan i otvara siru raspravu...
De tjes siru sliku od globalne koju sam ja naveo a ti ponovio? :d Samsung je porastao u EU ali nije bitna samo EU vetj global kao sto si sam rekao... Svakako, samsung je napredovao, zauzima veliki deo trzista i radi sa agresivnim pristupom ali cena toga je mali MPU koji je kod nokie najvetji uz Iphone... Sto se tice smartphone trzista, pa logicno je da je pala kada su se pojavili novi konkurenti ( apple)... Treba uzeti u obzir da je i SE u velikoj krizi i tu je proboj samsunga najvetji. Ali svejedno nokia je tu gde jeste, njena pozicija se nije bitnije promenila i ostatje dugo lider sa dominantnim polozajem na trzistu tako da retji da joj ne cvetaju ruze bas i nije pametno, pogotovo u kriznim vremenima gde je najvaznije ostati tu gde jesi a ne napredovati, mada samsungu treba skinuti kapu za napredak, doduse, ima to svojih pro et contra....
Sto se tice symbiana pa upravo je u tome prednost nokie jer pokriva svaki segment trzista sa njim i otuda toliko ucestje, naravno u premiumu kaska za konkurentima ali opet to sigurno nije jer nokia ne moze da izbaci slicne modele vetj iz cinjenice da je racionalnije sto duze exploatisati postojetje modele i poboljsavati ih samo malo... dokle god radi, a evidentno je da je tako, takvu taktiku ne treba menjati... setimo se samo k750 koji je potukao sve zivo i onda nokiinog odgovora sa n73 koji je marginalizovao k800...
Ali to nije bila poenta mog prethodnog teksta. Nema sumnje da se 5800 lepo prodaje, ali svi ovi njegovi derivati o kojima sam govorio ( 5530, 5230, Navigation Edition...) su besmisleni, i ne vidim logiku za njihovo izbacivanje. Cak je 5530 zato sto je imao expres music nalepnicu bio skuplji od 5800 u trenutku izbacivanja. 5230 koji nema wi-fi i na kraju slag, navigation edition.
Tu je x6,koji bi trebao da zameni 5800, i mnogi ce da padnu na to lepo pakovanje a vec sam gore napisao razlike.
Stvar je u tome, sto svi ovi 5800 derivati koje sam nabrojao su izasli, odnosno su prestavljeni u Q3, i krajnje rezultate cemo videti za par meseci. Ali moje misljenje, da Nokia nece dobro proci, a da ce svi ovi modeli vrlo slicno proci kao i n97 koji je imao vrlo mlak prijem medju potrosacima.
Sto se tice poente tvog prethodnog posta, bojim se da ne kapiras kako trziste funkcionise... Ono sto je tebi besmisleno je svakako veoma smisleno i to ne radi samo nokia vetj i samsung pa i SE, doduse bezuspesno... Svaki od tih modela je namenjen odredjenoj ciljnoj grupi a poenta je napraviti telefon koji tje ih naterati da kupe drugi, bolji za relativno kratak vremenski period, prosiriti portfolio, drzati visok MPU smanjenjem troskova proizvodnje i R&D ali i marketinga... Dakle, da bi se pozicionirao kao lider ti moras da imas telefon u svakom cenovnom rangu, za svaku ciljnu grupu, da udaris na svaki atak konkurenta i da ponekad svesno ides u gubitak kako bi konkurenta onemogutjio da se razvija i naravno produzio lifecycle proizvoda... Ovde naravno treba dodati cinjenicu da je nokia pokrenula ovi store i da je udarila na itunes sa cwm... dakle, vremena se menjaju i zarada kaplje i posle prodaje telefona...
Za n97 si pokazao kako neko ko ne prati, mada si naveo tacne podatke za ms verovatno by google, moze na osnovu licnog utiska da bude u zabludi... Naime, nokia n97 je prodata u preko 2 miliona primeraka za 3 meseca, time premasivsi prodaju sada vetj legendarne n95... i to u doba krize... naravno, time premasivsi cak i nokiinu projekciju prodaje...
dakle, nokia ne ide nigde...