Šta je novo?

NOKIA N8 - prvi Symbian^3 telefon

Mislim da bi buduci kupci ovog tel obavezno trebali dobro da razmisle da li ce da ga kupe posto telefon ima jedan jako veliki problem. Kad se sam ugasi iz sebi znanog razloga nema sanse vise da se ukljuci...
Meni se to snoc desilo inace tel mi je stigao iz Danske full pack, sim free, ja sam skinuo zastitnu nalepnicu sa kutije i posle 3 nedelje mrtav, a da stvar bude jos bolja kad sam danas bio u servisu samo su se nasmejali rekli da ima barem jos 5 telefona koji su mrtvi kod njih i kad sam malo proguglao imao sam sta i da vidim ta ko da moj licni savet (tel je fenomenalan, naravno dok ne crkne) ali ga nikom ne bih preporucio bas iz razloga sto ima jako veliki problem i mislim da ce biti totalni promasaj ako ovo ne uspeju da rese cak se i Nokia oglasila povodom ovoga i priznala da problem postoji...

Tri reci: dve godine garancija :)

pazi,ja ga imam sad vec 6 meseci i odlicno radi,skinut je sa mreze al nikakvih problema sa gasenjem nikad nisam imao....tako da ono znas verovatno je bio neki los kontigent tih telefona sto se desi skoro svakom prozivodjacu.uglavnom fon je odlican samo sto je nokia neozbiljna u vezi sa symbianom,prvo se ponadaju ljudi kad su objavili slike sa update-a 2.0,al onda posle 15 dana otpuste 4000 symbian programera....i kakvu onda podrsku da covek ocekuje??!!

Ма сваком се произвођачу деси да понека серија има неку фалинку... Али ово за неозбиљност по питању подршке је за сваку осуду заиста...

Ма сваком се произвођачу деси да понека серија има неку фалинку... Али ово за неозбиљност по питању подршке је за сваку осуду заиста... Исто тако и за Maemo

Problem sa tel je resen u pitanju je bila baterija koja je iz nekog razloga posle 3 nedelje crkla, stavili novu u ovlascenom servisu i sad sljaka nekih mesec dana...

Telefon stvarno nudi perfektnu kameru,ali samo je taj procesor od 680mhz osetno sporiji nego recimo na nekim Android telefonima(danasnji hit standardi su 1ghz) no u ostalim segmentima pokazuje se kao adekvatna zamena za obican fotoaparat. Novi osvezeni Symbian^3 zaista nudi "ubrzanu" verziju starog symbiana sto se i oseti prilikom koriscenja,no nije bas toliko brz koliko bi malo upuceniji korisnik zeleo,jeftinija alternativa je Satio ili Pixon12,oba telefona pruzaju iste ako ne i detaljnije slike(u slucaju Pixon12)od N8,no softverski N8 je daleko bolji. Ako volite staru skolu ovaj symbian ce vam definitivno odgovarati-brzi je od svih symbiana,sporiji od Andorida,nudi izuzetnu autonomiju baterije,perfektne slike i video zapise-toliko zasada o N8

Ja dobio danas ovaj telefon od strica iz Hrvatske... Ne znam sta da kazem! Ja taman planirao da kupim GS II.
Ono telefon je uradjen...nemam reci, symbian 3 takodje ok, kameru jos nisam probao ali izgleda da je vrhunska. Ekran je takodje dobar trailer tron filma izgleda prelepo na ekranu...
Kada izlazi anna update?
Zapecati mi stric sudbinu ;) .
Nista da prodam moj stari GS pa uzimam GS II nadam se.

Sta da uradis?
Prodaj ga sto pre i kupi nesto fukcionalnije :D
Ili ga prodaj pa idi na more od tih para:D

Ne prodajem poklon, telefon mi je i vise nego ok.
Imam i GS za drugu karticu koji je (da kazem) funkcionalniji.
Nikada nisam prodao nesto sto sam dobio na poklon malo mi je too much.

@ Emix
Odlično što sada imaš i GS i N8. Možeš li, molim te, da izneseš svoje utiske i poređenje trajanja baterije na ova 2 telefona.
Podrazumevam neke slične uslove korišćenja, wifi on/off... Pretpostavljam, doduse, da ce ti trebati ipak neki dan korišćenja N8 da bi ovo mogao da kažeš, ali ako ti nije teško ....

@DrStrangelove Sa zadovoljstvom cu izneti utiske i napraviti komparaciju trajanja baterije ova 2 telefona. Ali moram sacekati par dana da se baterija sto kazu formira. Tj. da se isprazni jedno 2 puta.
Necu je puniti 5-10-12 sati ali kazu da treba da se barem prvi put isprazni do kraja pa napuni.
Za sada mogu da ti kazem da price kako je telefon: Spor, baguje, koci... NE piju vodu! Znaci nikakvih problema. Telefon je direktno iz Nokia Hrvatska. Ima i nas jezik i najnoviji softver.
Dakle ne primecujem nikakvu sporost i tromost kada ga uporedim sa gs. Cak mi se u zadnje vreme desava i da gs pomalo koci i secka!
Drago mi je sto imam priliku da koristim i Symbian 3 jer sam jos i pre 2-3 meseca planirao da ga uzmem.

Moram da kazem da je C7 jos lepsi telefon mozda, prelepo je uradjen. Ali ta 8mpx kamera...brat je morao da se zadovolji sa njim! Lol ;)

Eto imao sam priliku da koristim i E7 koju stric nosi i telefon je kao mini laptop. Nesto poput N8 sa qwerty tastaturom, kada je zatvoren rekao bih da su skoro pa identicni. Ekran je malo veci ali je nekako manje ostar, zbog vece dijagonale a iste rezolucije. Ali nikakav problem.
Telefon je vrhunski odradjen, i mislim da SE, Samsung, HTC... prosto ne mogu da odrade tako skladan, cvrst i kvalitetan telefon

Poslednja izmena:
Hvala u napred.
Koliko mogu da vidim uglavnom svi porede android telefone samo jedne s drugim.
Meni kao N97 korisniku i nekome ko do sada nikada nije koristio android, a skorašnjem kupcu novog smart-fona bi značilo jedno ovakvo poređenje jer još nisam odlučio šta će to biti.

Mislim da androidu generalno treba veca hardverska snaga a i baterija. Jer je zahtevan os.
Ako ti je baterija bitna, tesko da ces naci android sa dobrom autonomijom.
Evo vec mislim da N8 trosi dosta manje energije u odnosu na gs.

I kad koristiš na sličan način kao GS?
Hmmm, pa ja sam uspevao i N97 da ubijem bateriju za jedan dan, čak ne pun dan kada mi je konstantno uključen update vremenske prognoze, blic vesti, nešto gps zamlaćivanja, surfovanje, odgledan film, spotovi, dosta razgovora a i sve to u kombinaciji sa ne baš najbiljim signalom mreže...
S druge strane kad u glavnom samo razgovaram u području dobrog signala izgura baterija puna 4 dana ....

Pa evo ja N8 ne ispustam od juce posle podne i malo pre se iskljucio. Bile su 3 fabricke crtice. Ali bas sam ga mucio ;)
Probao wifi, nfs shift, muziku, video, nekoliko poruka...

Jesi li instalirao neku aplikaciju koja se kači na net, kao accuweather, blic/b92/vecernje novosti vesti (btw, ovi zadnji daju cele vesti, a ostali samo pregled a ceo tekst moras u browswer).
Uprkos silnim stotinama hiljada aplikacija na marketu i appstore-u, iako dosta manje ima i Ovi store dosta toga zanimljivog.
Ukljucen update mail-a?

Nista nisam jos ni ovi aktivirao. To cu kasnije natenane. A slazem se da ima jako puno potrebnih i zanimljivih aplikacija na ovi.
Mail nije ukljucen.

da, zato ti je i izgurao toliko.... OK, necu da te cimam više, sredi utiske narednih par dana pa ćemo onda detaljnije.
Pozdrav i hvala na javljanju.

Evo da iznesem neke prve utiske o bateriji posto se tek malo pre iskljucio telefon sam od sebe.
Znaci u nedelju uvece oko 12 je ukljucen punio sam ga do 5-5:30 ujutro, znaci nekih 5 sati.
Danas se iskljucio sto ce reci nekih 2-2 i po dana aktivnog koriscenja, sto je po meni i vise nego ok. Iznenadjen sam.
Da budem iskren mislim da bi mi se Galaxy S od 6 ujutro vec sledeceg dana u isto vreme iskljucio. Takvo je moje iskustvo, a ja mislio to skroz ok, e pa moze i bolje kao sto sam se uverio.
Ne mogu precizno da kazem ali evo od prilike: Aktivirao Ovi i skinuo prvo operu i jos par aplikacija, isprobao sve to. Proveravao mail nekoliko puta na dan i koristio operu mozda 30-ak minuta dnevno. Slusao muziku oko 3 sata. Oko 100 poruka i 10-ak poziva. Slikao 10-ak puta kamerom...
Eto to je to kazem od prilike naravno cackao sam podesavanja i sve to da prilagodim sebi. Ali sve u svemu odusevjen sam telefonom, nema kocenja nema bagova, sve otvara brzo. Ekran odlican za kucanje i jako precizan.
Mislio sam da ce situacija biti gora i da cu ja prodavati ovaj N8 ali za sada jedno ok, pozitivno iskustvo.

Za kameru nema potrebe da trosim reci, prebacio neke slike na komp i ne primecujem razliku kada ih uporedim sa onima koje pravi moj samsung aparat od 10mpx.
Reprodukcija muzike je odlicna out of the box jer po prvi put uz telefon dobijam bubice vrhunskog kvaliteta sa mikrofonom sto je po meni jos jedan veliki plus.

Ne moze bolje od Galaxy s. :)
Ne mozes da poredis autonomiju n8 sa gs, jer n8 ima slabiji cpu, 0,5" manji amoled displej, nije android itd. Galaksija ima bolju autonomiju od direktne, realne konkurencije. Desire HD npr.

U svakom slucaju odlican telefon i odlicna autonomija ali nije bas za poredjenje za zahtevnijim i jacim GS ;)

Ma znam ja sve to. Ali poredim najvise zbog DrStrangelove jer mi je rekao da ako mogu iznesem utiske GS vs. N8 najvise zbog toga.
Symbian nije toliko zahtevan ali ja sam iznenadjen autonomijom posto se radi o bateriji od 1200 mAh.

Ne kazem ja da je N8 generalno bolji od GS, ali u nekim segmentima svakako jeste.

Sta je bolje nije sustina mog posta, kao kada bi poredio potrosnju goriva nekog gradskog suv-a i Nissan Patrola-a :D

Slabiji cpu, solidno manji displej i manje zahtevan os.. to je to.

Ima li kakav proveren player da pusta mkv-ove na N8? Bilo bi pozeljno i da podrzava titlove (dovoljno eng karaktere).

To valjda može i default player.

Sent from my GT-I9000

Probao sada shreka i pusta samo ton. Izgleda zavisi od toga sta sadrzi matroska.

Poslednja izmena:
@Emix: hvala za javljanje.
@hsv.stoned: Verovao ili ne, još postoje ljudi koji nisu imali telefon sa androidom i nemaju bas tako cest kontakt sa novim modelima. A pošto se na celom forumu porede uglavnom android telefoni jedan sa drugim ili jedan isti telefon sa različitim romovima, meni to kao vlasniku N97 malo znači samo po sebi. Čitam o miliamperčasovima, procentima, satima ... ali dok se ne uporedi direktno, ne znaš na čemu si. Npr 1200 mAh u android svetu uglavnom znači da bi jedva docekao popodne , a kamo li 2,5 dana.
Znam da je N8 po specifikacijama hardverski inferiorniji od SGS u svakom pogledu, ali Emix je lepo objasnio da u realnoj upotrebi nije to neki svemirski zaostatak.
Planiram da se upgrade-ujem sto se telefona tiče u narednih mesec-dva pa mi znači ovo što je čovek izneo ... ako ne skupim dovoljno za SGS2 :d

Nazad
Vrh Dno