Šta je novo?

Nokia komunikator 9300 / 9500

LuxoR

Čuven
Učlanjen(a)
20.01.2002
Poena
619
Vrlo se mislim izmedju ova dva telefona (cene su priblizno iste...)

trenutno imam nokiu 6800 i malo sam je razdrndao, medjutim od dugogodisnjeg koriscenja mnogo sam se navukao na qwerty i nikako ne mogu da koristim standardne brojeve da bih nacukao poruku... tako da mi je komunikator nekako normalan sled stvari ...

(npr dimenzije komunkatora 9300 su neznatno vece od mog trenutnog 6800 - samo po duzini za santim do dva...)

Frka mi nastaje u sledecem.. prednja tastatura mi se ne svidja na 9500, sa druge strane 9500 ima bezicnu mrezu (WiFi - sto mi je super jer sam dosta u okviru bezicnih mreza..) ali je i duzi od 9300...

po ostalim karakteristikama su skroz isti (ne racunam kameru od 0.3 mpix koju mi ne pada na pamet da koristim..)

Da li postoji neki uredjaj da moze da se nakaci na 9300 da moze da radi sa WiFi ???

thx... :wave:

Uzmi e61 vrh je ima vrh funkcije i noviji je tel od ova dva modela, zavrsava posao u potpunosti barem meni koji dosta radi!

Communicatori sa stvar proslosti, Nokia ih nece vise razvijati. Znaci nema novog softvera a obe jos aktuelen verzije imaju ozbiljnih mana.
Sa druge strane e61 je novi smer razvoja qwerty Nokia telefona i koristi standardni Series 60 software sto znaci mnogo lepih stvari iz Rusije za dz.

Suska se da ce uskoro da izadje e90 koji ce biti naslednik 9x00 serije komunikatora... Tako da ne bih bas rekao da je komunikator stvar proslosti, mada se meni i e61 mnogo vise svidja...

nokia E70 je najblize onome na sta si navikao sa dodatkom symbiana, doduse cena je koliko vidim jos uvek prilicno jaka...kao da je jos i porasla u poslednje vreme....

Poslednja izmena:
Heh, i ja sam imao 6800 i kupio sam E61. Razmatrao sam 9300i ali kada sam video sta je to, batalio sam. Iz licnog iskustva ti kazem da je kucanje na E61 drasticno brze nego na 6800 ili E70 (koji zamalo da kupim). Kvalitet izrade E61 je vrhunski.
E da, kovacm bi mogao da ti pomogne, imao je 9500 i E61.
Pozdrav iz 27E - sada sam kod bogoslovije :D

nokia E70 je najblize onome na sta si navikao sa dodatkom symbiana, doduse cena je koliko vidim jos uvek prilicno jaka...kao da je jos i porasla u poslednje vreme....

eehhhhhhhh... znam znam .. opako sam bacio oko na njega, ali mnooogooo para ... bice za par godina valjda malo manje ...

bogda je napisao(la):
Communicatori sa stvar proslosti, Nokia ih nece vise razvijati. Znaci nema novog softvera a obe jos aktuelen verzije imaju ozbiljnih mana.
Sa druge strane e61 je novi smer razvoja qwerty Nokia telefona i koristi standardni Series 60 software sto znaci mnogo lepih stvari iz Rusije za dz.

na mobilnisvet pise da 9300 (i, 9500) ima "7.0s, Series 80 2.0 + Series 40 2.0" sta to zapravo znaci ... u cemu je razlika izmedju toga i "standardnog Series 60" ??

Poslednja izmena:
a na sta vam lici Siemens SK65 ? on isto ima qwerty ... a u oglasima kosta i po 70e ...
koji je njemu softver ? da li ga je koristio iko ?

@LuxoR:

9300/9500: Kad otvoris komunikatora onda koristis Series 80 softver, a kad ga korstis neotvorenog (kao standardni telefon) onda koristis Series 40 (standardni Nokia-in dumbphone softver).

Siemens SK65 (i S65 itd.): Standardni Siemens mobilni softver (Za seriju 65 - M65, S65 itd.) - znaci standardni telefon sa qwerty tastaturom.

Razlika izmedju S60 i S80 je ta sto je S60 onako... telefonski orjentisan, a S80 je ono sto imaju komunikatori tj. softver koji je mnogo blizi standardnim kompjuterskim operativnim sistemima...

@LuxoR:

9300/9500: Kad otvoris komunikatora onda koristis Series 80 softver, a kad ga korstis neotvorenog (kao standardni telefon) onda koristis Series 40 (standardni Nokia-in dumbphone softver).

Siemens SK65 (i S65 itd.): Standardni Siemens mobilni softver (Za seriju 65 - M65, S65 itd.) - znaci standardni telefon sa qwerty tastaturom.

Razlika izmedju S60 i S80 je ta sto je S60 onako... telefonski orjentisan, a S80 je ono sto imaju komunikatori tj. softver koji je mnogo blizi standardnim kompjuterskim operativnim sistemima...

ok... ali zasto je to bolje ili losije od "standardnog Series 60" ? jel postoje za 80 npr Office funkcije ili msn, gtalk, skype ? mislim to bi mi najvise trebalo zbog wifi ... ??

Postoji sve to za S80, a i jos mnogo toga. Potrazi po forumu, vec sam ostavljao linkove ranije. Koristim 9300 i veoma sam zadovoljan.
Pozdrav

ok... ali zasto je to bolje ili losije od "standardnog Series 60" ? jel postoje za 80 npr Office funkcije ili msn, gtalk, skype ? mislim to bi mi najvise trebalo zbog wifi ... ??

Communicator 9300 koji sam probao je doooosta bolje radio sa WiFi-mrezama (signal, protok) od E61. Sa te strane, ako ti je WiFi bitan onda + za 9300.

Poslednja izmena:
Ja sam koristio 9300 skoro godinu dana i telefon je dobar, ali ga ne bih opet kupovao. Nije preveliki, ja sam ga koristio ne otvorenog za poruke, telefoniranje, a otvorenog za work excell, pdf... Po meni je to uravnotezen telefon, solidan, ima brdo softvera za njega, ja nisam imao nikakvih problema sa softverom, itd... Drugar je na njega nakacio eksterni btooth i ima upotrebljiv GPS u kolima.

Kolicina softvera za s80 je makar 5x manja nego za s60 iz prostog razloga sto s60 telefona ima 10x vise od s80. Iz istog razloga NOKIA prakticno prestaje da razvija Symbian s80. s60 Symbian je mnogo razvijeniji, doteraniji i razlika ce postajati sve veca. Po meni sada kupiti s80 telefon je teski promasaj.

I na kraju e61 mozes da koristis kao standradni mob jer je izuzetno tanak. Meni je e61 pogodinij za nosenje neko NOKIA 6600 koju sam do skora imao. Sa 9300 nema se smisla ni porediti.

Poslednja izmena:
9300 ima, po meni, idealnu velicinu, kao recimo 6210... E sad da je softver inferiorniji u odnosu na neki noviji s60, verovatno. I za kraj ako pogledas u neki neki noviji samsung ili nokiu, ekran od 9300 ce ti zauvek izgledati muljavo...

ja bih licno uzeo 9300i/9500
burazer ima 9300i, i zaista je zadovoljan a i ja sam... ;)
e sad mana telefona je to sto je gotovo ne moguce naci aplikacije koje rade na njemu, sve ostalo je manje vise prihvatljivo... mozda bi bilo pametno da razmotris E61, ili eventualno E70, a ni N80 nije los izbor...

Nazad
Vrh Dno