Šta je novo?

Nokia E75, problemi sa navigacijom

Dust

Cenjen
Učlanjen(a)
15.05.2011
Poruke
70
Poena
170
Pozdrav svima. Nov sam na forumu, ali sam i dosta neiskusan sa korišćenjem GPS uređaja (što će reći, početnik). Nabavio sam mobilni telefon Nokia E35 sa integrisanim GPS-om. Odmah sam skinuo OVI mape i neke aplikacije sa GPS podrškom, međutim tu nastaju problemi. Iako je OVI odmah skinuo mapu Beograda sa neta, jednostavno- nije uspeo da odredi moju lokaciju. Proveravao sam da li je sve u redu. U aplikaciji GPS data sam išao na "satellite status" i uvek on uspe da uhvati 1-4 satelita (kako sa mog prozora, tako i ispred zgrade u kojoj stanujem). Ni iz više pokušaja ovaj problem nije rešen...
Pre nego što ubacim neki uzbiljniji program ("Garmin" ili "iGo"), interesuje me, šta ovde zapravo nije u redu, da li je u pitanju neki feler ili "normalna pojava"?:sceptic:
 
iGo ne postoji za Simbijan, ostaje ti samo Garmin (iako to nije jedini program, ali je jedini, za sada, koji ima upotrebljive mape za Srbiju). Uključi Assisted GPS i Network based (Location> Positioning> Positioning methods), to će da hvata i signal od baznih stanica mobilne telefonije. Btw, Ovi maps još nisu upotrebljive kod nas, postoje samo najveći putevi i nazivi naselja, ali u web varijanti su mnog detaljnije, pa očekujem da će u nekom skorijem izdanju za mobilne da ih poboljšaju.
 
Da, pa hvala. Sada, što se tiče OVI mapa, nadao sam se da će makar da pogodi "u prazno" blizinu lokacije, ali ne. Inače, skinuo sam još i "META" društvenu aplikaciju, koja ima mape Beograda, ali, ni ona me nije pronašla (pola sata stoji searching for satellites i ništa)...
 
Ubacio sam Garmin i mape. Instalacija je iz ko zna kog pokušaja dobro prošla, međutim kada tražim neku adresu ili satelite (sa prozora) pola sata stoji "Awaiting better GPS accuracy", napuni ga ponekad do pred kraj, ali odatle ne mrda... :/ Da napomenem da sam proverio, sve mape su zaista ušle, tu su i adrese i sve...
 
Pri prvom pokretanju uvek treba više vremena da locira uredjaj. Kod mene je najduže bilo 5 minuta pri lošim uslovima (oblačno nebo). Idealni uslovi su da je potpuno vedro i da okolo nema visokih struktura.
 
Udalji se od zgrade, a pogotovo nemoj hvatati signal sa prozora. Idi negde na čistinu i budis strpljiv. I uljuči Assisted GPS.

U zavisnosti od trenutnog položaja satelita, može se desiti da prvo lociranje baš baš potraje.

A svejedno ti je koji softver koristiš. GPS modul u telefonu je nezavistan hardverski uređaj i nema on pojma kojem softveru šalje lokaciju koju je izračunao iz satelitskih signala.
 
Zar assisted GPS ne koristi GPRS?

Inace sam stavio gomilu Garmina na Symbian fonove i stvarno nema pravila,kod nekih extra brzo nadje signal,,kod nekih se bas muci,nezavisno od modela,iste mape ista verzija Garmina,uvek iskljucujem Assisted GPS.
Na E75 bih stavio 5.00.60 zbog rotacije ekrana,ranije verzije hoce da brljaju...
 
Poslednja izmena:
Da, troši internet, ali i ubrzava odredjivanje lokacije. Može da se iskoristi za hladan start, pa da se isključi.
 
I potroši jedva koji kb.
 
Nazad
Vrh Dno