Pa nije bas tako. Dosta aplikacija radi, tj. one najvaznije rade u najvecoj meri, samo se prikazuju u originalnoj rezoluciji, sto znaci da ti 60% ekrana zvrji prazno.
Ali sve vise proizvodjaca izbacuje verzije softvera i za ovaj telefon.
Stavise, samo mi TomTom fali u E61 izdanju, a i za to mislim da je pitanje nedelje kada ce da izadje.
Jedino sto smeta kod ovog telefona je malo veca sirina, ali ne moze i jare i pare. Definitivno je wide format neuporedivo upotrebljiviji od portrait formata, kada su tako male povrsine u pitanju. Stane vise smislenih podataka.
Sto se igrica tice, dosta ih radi i u 320x240 rezoluciji, pa to ume impozantno da izgleda.
Imas preinstaliranu Office podrsku, pa mozes svaki dokument da otvoris i sto je bitnije, da ga editujes, ako ti to treba. Ima i Copy/Paste opcija, sto je uz QWERTY tastaturu bitno. Power Point je programom Wireless prezenter fenomenalno podrzan. Prezentacija se kontrolise putem Bluetoot konekcije i njome se upravlja preko mob. telefona. Ne samo sto ostavlja lep utisak, vec sto daje neuporedive mogucnosti za efikasno i elegantno predstavljanje u odnosu na klasican nacin prezentacije.
Browser je po meni prvi put zaista upotrebljiv, jer je mnogo lakse citati web stranu na ovako velikom formatu. Mnogo vise reci stane, jer se "ne lome"!
WLAN donosi veliki plus.
Pre neki dan sam u Ice Cafe-u seo na sladoled koji kosta nesto oko 100 dinara. Za to vreme sam preko WLAN-a koji tamo imaju pregledao sve mailove, par sajtova i uz to Google Earth mobile edition koji radi ko zmaj preko broadband komunikacije. Poenta te provere je manje vise bio test, da vidim kako sve to radi na nepoznatoj lokaciji. Nakacio se na WLAN iz prve i brzina surfa je bila sigurno 512Kb, a napravio sam verovatno 5-6mega, sto bi me na GPRS-u kostalo minimum 300din!
Ko ima kuci wireles ruter za ADSL, moze da proveri postu a da ne ustaje iz kreveta, da chatuje, dopisuje se na MSN-u i jos sto drugih stvari!!!
Ono sto niko nije spomenuo je perfektno kuciste od legure magnezijuma!!! Dakle, telo je od metala, sto definitivno doprinosi utisku robusnosti. Tastatura se pali samo kada je to zaista potrebno! Light senzor je veoma precizan, pa ce jacina svetla ekrana i paljenje tastature odvijaju bas kako treba, a to i stedi bateriju!
I jedna mana...
Na prvi pogled, fenomenalna je opcija prepoznavanja glasa. Sa leve strane, nalaze se preklopnici za Volume Up/Down (kojima se na zalost ne moze skrolovati, a nema ni tockic) a ispod je Record taster, za snimanje razgovora ili diktafon, jednim potezom (jednim pritiskom)
Duzi pritisak na ovaj taster aktivira Voice Recognition opciju. Ovaj put to vazi za (skoro) sve funkcije telefona, ne samo za imena iz imenika. Dovoljno je reci sta zelite, i telefon ce otvoriti taj meni. Recimo izgovoreno "Bluetooth" poziva BT meni, "Help" poziva Help i sl.
No to nije sve, umesto komande, mozemo reci bilo koje ime i telefon ce pozvati to ime iz imenika. Ranije su glasovne komande morale da budu unesene za svako ime ponaosob, sada to nije slucaj. Sto je najbolje, nije bitno ko prica, telefon raspoznaje svaciji glas i to do neverovatne preciznosti.
Ali problem dolazi kada je potrebno pozvati srpsko ime. To ce malo teze da ide. Telefon interpetira nasa imena onako kako bio ga procitao prosecan englez. Dakle, malo cudno. Epilog je da recimo izgovoreno "Jovan Petrovic" nece sigurno pozvati Jovana Petrovica iz vaseg imenika, vec ko zna koga.
Ali ako kazete "Dzouen Petrooouviiik", mozda ga i pozovete 🙂
Salu na stranu, telefon ima i opciju - procitaj ime, koja sluzi da sintetizovan glas procita ime iz imenika. Tada, kada cujete njegov izgovor, ako ga zapamtite i izgovorite slicno, uspecete posle kraceg vremena da provalite kako se "izgovaraju" nasa imena i da i manje vise uspesno pozivate iz imenika.
Jedino treba pripaziti na okolinu, mogu pomisliti da ste malo skrenuli....
Sve u svemu, moj telefon za narednih par godina!!!
p.s.
Izvinjavam se ako sam bio malo konfuzan i ako ima neka type greska. Cekam da poslajem jedan fajl pa da spavam, a za to vreme prenosim svoja iskustva sa ovim telefonom!