Šta je novo?

Nokia E61 i trajanje baterije (GPRS ili sta vec)?

R_U_S

Čuven
Učlanjen(a)
26.04.2004
Poena
620
Zamolio bih postovane vlasnike E61 da iznesu svoja iskustva vezana za trajanje baterije. Video sam da je mellow reakao da mu traje 5-6 dana ako se ne varam.
Ja sam 3 puta do sada punio bateriju i po tvrdnji Nokia trebalo je da se "razradi". Elem, kako god okrenes ne moze da sastavi vise od 35-40 sati. Molim da se ne pominju formiranje baterije i slicne teme. Znam da je nemoguce da svi koriste aparat u istom rezimu, ali pretpostavljam da ga lesite od slusanja muzike, videa, wifi neta za dzabe i gprs-a, a poneko i od razgovora :) :D

Ajde da kazemo da sam za 1 ciklus punjenja:

-muziku slusao 4 sata,
-proveo 5 sati na GPRS-u, sto preko browsera, a najvise preko klijenta za MSN,
-razgovarao 10 minuta,
-poslao 15 SMS poruka,
-primio 10 SMS poruka,
-proveo 2 sata pisuci e-mailove
-instalirao i deinstalrao aplikacije,
-5-6 puta ukljucivao i iskljucivao telefon,
-nekoliko puta menjao memorijske kartice.

Pretpostavljam da je ovo svako radio u pocetku dok ne izvali sve fore i ne nabudzi fon prema svojim potrebama. Ali kako god okrenes meni baterija traje krace nego kod drugih. E da, ima samo jedno ali. Ja sam u Rusiji, u Niznevartovsku i primetio sam na starom telefonu (nokia 6800) da mi baterija traje duplo krace nego u BG-u iako pricam neuporedivo manje. Pretpostavljam da ima veze kakva je mreza ovde, zbog snage predajnika ili sta vec. Mislim nemoguce da se kapacitet baterije prepolovi za 3 dana. Isto je primetio i jedan kolega na svom telefonu.
Da li GPRS dosta utice na potrosnju, da li ga neko intenzivno koristi?
Pozdrav i Nokia rulz!
P.S.
Wifi i blutut sam iskljucio.

R_U_S je napisao(la):
Ajde da kazemo da sam za 1 ciklus punjenja:

Pozdrav i Nokia rulz!
P.S.

Sine, ako si izvukao 40 sa tim sto si radio, ja, kao vlasnik Nokia6680 cu ti reci: PEVAJ! Moja izdrzi max.8h na UMTS-u (stalan protok) i pritom se toliko zagreje da ju je neprijatno drzati. Pa kada saberem to sto si ti radio + ekran E61, to je to. Jedino bi bilo interesantno znati koji je kapacitet tvog akumulatora.

Poslednja izmena:
R_U_S je napisao(la):
Ja sam u Rusiji, u Niznevartovsku i primetio sam na starom telefonu (nokia 6800) da mi baterija traje duplo krace nego u BG-u iako pricam neuporedivo manje. Pretpostavljam da ima veze kakva je mreza ovde, zbog snage predajnika ili sta vec. Mislim nemoguce da se kapacitet baterije prepolovi za 3 dana. Isto je primetio i jedan kolega na svom telefonu.
Pozdrav i Nokia rulz!
P.S.
Marko, sasvim je normalno da ti baterija krace traje kad telefon non-stop trazi mrezu. Evo primera radi, kada putujem negde kolima, baterija na telefonu mi ode mnogo pre nego kada sedim kuci i ne idem nigde.
Druga mogucnost je da ti je vrisnula baterija! :d

Sine Freelanceru... pa tvoj telefon je ipak par generacija stariji, normalno je da malo vise trosi struje. Baterija kod tebe je 900mAh a na E61 je oko 1500mAh.

Sto se mog telefona tice, made in Finland je (mada ne verujem da ima drugi, barem za sada), baterija je naravno originalna, proverio sam hologram.

Probao sam ga kuci, ovde u Beogradu, u Punta Cani u Dominikani i u Bodrumu, Turskoj.

Najbolje je radio u Bodrumu, preko sest dana aktivnog koriscenja. Prvo sam bio u roamingu, a onda sam kupio Telsim karticu i aktivno je koristio za sve zivo, kao i za GPRS koji je tamo flat rate za oko 27€ mesecno.
Turska mreza je fascinantna, signal mi nikada nije opao, zakucan je na najvecoj vrednosti. Tamo svako brdo ima repetitore, kao i svaki veci hotel.

U proseku sam pricao po desetak minuta dnevno i igrao igrice jedno sat. Surfovao netom sigurno pola sata dnevno i to vecinom preko Wi-fi konekcije, koja je bila free u hotelu. (brze je nego GPRS, ali je korisno imati Google Earth u gradu).
Sto se Punta Cane tice, tamo sam bio u Roamingu, ali sam samo odgovarao na par poziva, nista drugo nisam radio, jer je 1 Mb (i slovima, jedan megabajt) GPRS-a oko 15 Eura u roamingu!!!!
Tamo je baterija trajala oko 5 dana, samo nisam siguran koja je tamo frekvencija, jer E61 sve podrzava.

Najzad, glupa srbija, supak evrope, septicka jama.
Baterija traje jedva 2.5 dana, tj. pola 3. dana pisti i kuka da je napunim.
E sada, u Beogradu se, u ovo letnje vreme i najmanje igram telefonom, samo odgovaram na pozive i ne zovem. GPRS nisam ni pipnuo.
Merac signala radi ko "Vu metar" ili analizator spektra.... stalno skace sa jedne bazne stanice na drugu.
Kako sam u Turskoj pricao, ko preko fiksnog, savrsen zvuk. Ovde je jezivo u odnosu na tamo. Ni posle deset godina od kako imam mobilni, imbecili iz mobtela nisu uspeli da poprave signal. Ajde da zivim u nekom selu oko Beograda, ali kuca mi je na 2.5 km od Terazija u vazdusnoj liniji. Ako to nije centar, ne znam sta jeste onda.

Najzad, jedno zapazanje u vezi E61 i Bluetootha.
Za razliku od starog telefona, rekao bih da ukljucen BT ne utice previse na trajanje baterije, barem se meni nije znatno smanjilo trajanje za vreme jednog koriscenja, kada sam radi eksperimenta ukljucio BT i drzao ga tako dok baterija nije otisla!

testthenext je napisao(la):
Sine Freelanceru... pa tvoj telefon je ipak par generacija stariji, normalno je da malo vise trosi struje. Baterija kod tebe je 900mAh a na E61 je oko 1500mAh.

Batice, da se ne vredjamo! :D
Ta moja zastarela, par generacija stara Nokija 6680 ima UMTS dok E61 ima najmoderniju tehnologiju prenosa podataka zvanu eGPRS koju ti koristis! Toliko o tome ;). Popni se na UMTS pa uporedjuj.

I nemoj bre da se glupiras izjavama da telefon trosi vise struje zato sto je dve godine stariji. Kapacitet BL-5c je manji, 850mAh i tacno sam zadivljen sto mi sa upaljenim BT preko koga ide transfer izmedju laptopa i telefona, koji je pritom nakacen na UMTS sa konstantnim protokom od 43Kbs, ista traje 8h! Posle godinu dana koriscenja, sve manje. Samo UMTS trosi 50% vise struje od GSM/GPRS-a.

I uopste nije rec o tom telefonu nego E61 i to sto sam rekao i dalje mislim: za uslove u kojima ga je koristio i na nacin upotrebe - to normalno

A sad nek me pljuje ko zeli, sta da vam radim.
Ustekajte telefon u struju ako hocete da vam radi 24h dnevno.:type:

Poslednja izmena:
Ja stvarno ne znam gde u Beogradu poslednjih par godina signal nije zakucan do kraja - sudeći po nekolicini aparata raznih proizvođača koje sam imao u to vreme.

Što se E61 tiče, ukoliko stvarno izdrži 40 sati uz onoliko mrcvarenje koje je napisano u prvom postu, ja mu samo skidam kapu. Poslednjih godina posedujem isključivo smartphone i ako pomenuti aparat stvarno izdržava toliko, definitivno je pravi šampion.

Čim ti malo dosadi, videćeš, ima standby vreme da mu se žestoko produži - ne razumem na osnovu čega si zaključio da su to loše performanse koje si ostvario. Iz mog ugla imaš verovatno baterijski najnezavisniji uređaj na tržištu. Pojedini PPC Phone aparati ne bi izdržali ni 7-8 sati takvog ritma, a ti se žališ na E61. Budi realan i veoma veoma zadovoljan. ;)

Freelancer je napisao(la):
Batice, da se ne vredjamo! :D
Ta moja zastarela, par generacija stara Nokija 6680 ima UMTS dok E61 ima najmoderniju tehnologiju prenosa podataka zvanu eGPRS koju ti koristis! Toliko o tome ;). Popni se na UMTS pa uporedjuj.

Izvini, o cemu pricas???
Poredjenje sa Nokia sajta!!!!!

Connectivity Nokia 6680 .......... Nokia E61
Bluetooth............Yes..................Yes

WAP................WAP 2.0............WAP 2.0

GPRS..................Yes..................Yes

EDGE..................Yes..................Yes

WCDMA..............Yes...................Yes

Pop-Port(TM)......Yes...................Yes

WLAN .......................................Yes

Dakle, kao sto vidis, i E61 ima "WCDMA - Wideband Code Division Multiple Access, also known as UMTS" tehnologiju....

Pazi ovako,

Meni baterija traje tako dugo jer sve koristim vrlo umereno, najvise za razgovor a MP3 i net po malo tj po potrebi, tako da meni i dalje baterija raje po 5-6 dana bez problema. Ono sto si ti napisao je satiranje baterije tako da je i pravo cudo sto ti toliko traje

Izgleda da nema sanse da baterija traje duze od 48 sati uz moj nacin koriscenja telefona.
Delom je ovde sama telefonska mreza krivac za tako nesto jer signal bas varira kao VU metar kao sto neko rece. U stanu je uvek zakucan do kraja, ali na poslu non stop skace (kao da prati pesmu "Master of pupets" od Metallice).

I jos nesto sam primetio. Sada mi na staroj nokii 6800 baterija traje sest dana (2-3 dana ranije dok sam je koristio za e-mail preko GPRS-a, znaci nekoliko puta dnevno da posaljem i skinem postu, bukvalno po 2 minuta, ili se eventualno okacim na net preko infra red porta, ali sam dosta vremena provodio u kucanju mejlova. Sada je koristim samo za razgovor i SMS.
Doduse u E61 mi je kartica drugog operatora (da budemo iskreni), ali ga bas lesim od interneta i MSN-a preko GPRS-a, a sada jos igram i Doom2 i Counter Strike (kao malo dete) i traje mi 2 dana maksimum. Sve ovo pisem sa njega.
@drfedja:
Oboleo sam, pa sta :D :p
Zasto bre nema neki telefon sa Voodoo 2 chipom :D, bas mi se igra doom kako dolikuje :p

ja kupio Sony Er. K800i, tako nekako, svideo mi se, za jednu drugu karticu. Ima odlicnu 3D akceleraciju, neuporedivo bolju od E61. Ali, ipak je E61 poslovni telefon, za ljude koji ce retko igrat Doom i sl... pa nam je to sto nam je!

@testthenext hm... kako 3D akcelaricija moze da ubrza Doom?? Quake da ali Doomu tesko da moze da pomogne :p

Baterija na mom E61 traje od 2 do 5 dana. Ako je mucim sa surfom, igricama... po pola dana - traje plafon nesto vise od 48h.
Ako samo telefoniram, pisem sms, nesto malo maila, agile messenger cini mi se da traje do 5 dana.

i jedno pitanje: da li lithium-polyemer baterije treba da se formiraju? na netu nigde nema podatak da treba da se formiraju. Pise samo da je optimalno da budu oko 40% pune ako se ne koriste (toliko % su i pune u svim telefonima kada ih kupite) i da je optimalno da se stalno dopunjavaju odnosno da se ne prazne skroz (sto je bilo preporucljivo za NiMh baterije)...?

Ne,za Ni-Cd i Ni-Mh baterije i SAMO za njih je vazilo da SE FORMIRAJU i da NE treba da se puno cesto jer je bolje da se prazne prvo skroz zbog memorijskog efekta!!
Kod Li-Ion i Li-Pol baterija vaze potpuno obrnute stvari,odnosno da se NE formiraju i da se MOGU puniti kad god pozelite a da se po mogucstvu ne prazne potpuno,bar ne cesto!
Pozdrav ,)

e to sam i ja otprilike skapirao iz xx textova koje sam procita na raznim stranama po netu! ali nigde nisam nasao lepo napisano treba ili ne treba formirati bateriju. 10x!

Samo što je nekim ljudima viša matematika da shvate da ne postoji (ispravan) telefon koji će potpuno isprazniti Li-Ion ili Li-Poly bateriju. Prema tome, slobodno je možeš prazniti dokle hoćeš, preprazniti je ne možeš, telefon će se ugasiti pre tog momenta.

To opet ne znači da treba sa Li-xxx baterijama postupati potpuno bahato, imaju one svojih 300tinjak šokova koje mogu da podnesu, nakon čega kreće da im opada kapacitet. Kod bulja aparata to je manji problem, njima će pasti sa 10 dana na 3-4 dana battery life, čime će i dalje biti upotrebljivi. Kod multimedijalnih i smartphone igračkica, posebno koje se poprilično koriste, to može da bude solidan problem.

@testthenext hm... kako 3D akcelaricija moze da ubrza Doom?? Quake da ali Doomu tesko da moze da pomogne :p

E pa ne znam. Imam neki Golf na oba telefona, potpuno je isti.
Na Sony-ju radi perfektno, dok se na E61 jezivo vuce...Kad bi samo E61 imao takvu akceleraciju ko mali Sony, a sa takvim ekranom, gde bi mu kraj bio...

No, poslovnom telefonu to svakako ne treba, cak ni za golf :)

salim se! :) doom koristi BSP i nikakva 3D karta ga ne moze ubrzati :) (samo brzi CPU/memorija) Quake je ja mislim jedna od prvih igara koja podrzava 3D akceleraciju...

@nidza to sam i ja procitao na milion sajtova da Li-Ion/Polymer baterije ne mogu da se "preprazne".

Nije fazon u bateriji, nego su uređaji pametni pa je čuvaju u skladu sa specifikacijama. Isto tako i elektronika baterije čuva uređaj. Iz tog razloga su rizične rabote sa neoriginalnim baterijama, iako ja lično nisam nikad imao većih problema. Jednostavno je sigurnost u radu u kompletu - softver aparata, elektronika na bateriji i ćelija.

E61.
30-60min price, 50tak SMS-a. Par sati msn/icq/gtalk i par stotina kB GPRS-a dnevno. 2-3MB u sat vremena neta preko WiFi.
Ne koristim telefon za mp3 igranje igara ili gledanje filmova.
U ovom temu ga punim svako drugo vece, nije se desilo da se isprazni ali spadne na poslednju ili pretposlednju crticu uvek.
Zemun/Novi BGD/Centar.

Poslednja izmena:
@Sasa:
Sta reci, odlicno. Ti vise koristis telefon od mene (ili isto) a ispada da ti manje trosi. Evo jednom mi je izdrzao 48h uz moj uobicajeni tempo (slusao sam muziku jedno 2 sata, super stvar dok setas, nisam igrao doom2), ali se bunio da ostaje bez "corbe". Stvarno ne znam sta je, ali evo i drugima u firmi krace traje baterija nego u BG-u na primer, nezavisno od modela telefona i operatora.

gde ima da se skine doom za E61?

Prvi telefon posle N6510 koji mi je izdržao više od 48 sati! Aaa! Presrećan sam ...

Nazad
Vrh Dno