Šta je novo?

Nokia E52 ili Nokia 5800?

Johnny B.

Slavan
Učlanjen(a)
26.05.2005
Poena
380
Izbor je pao na ova dva modela.
Svestan sam razlika, bitna su mi misljenja i iskustva.

Hvala.

Uf, to je kao da razmisljas da li da kupis kombi ili motor... Sve zavisi od tvojih potreba, al' ajde da pokusamo:

Ako koristis telefon uglavnom za razgovor i retko za multimediju i internet, onda E52. Taj telefon je od svega po malo: Pristojan ekran (ali za danasnje standarde ipak mali i slabe rezolucije); ima muzicki cip i ulaz 3.5mm (ali verujem da je sam music player na 5800 bolji a morao bi da dokupis i bolje slusalice i vecu memoriju); slabija kamera (sasvim solidna za poslovni tel, ali miljama iza nekih drugih). Prednosti su mu kompaktnost, vrhunska zavrsna obrada i brzina (600 Mhz, sve radi bez i najmanje zastajkivanja).

Sto se 5800 tice, verovatno i sam dosta znas, a i mnogo je o njemu napisano na ovom forumu... Dobar telefon, itekako upotrebljiv TS (daleko od iPhone-a, ali i cena mu je takva...), dobar odnos cena/kvalitet...

Moj izbor, kada sam skoro kupovao mobilni, je pao na e55 (vrlo slican sa E52), ali ja nisam ni razmisljao o 5800, jednostavno me nije interesovala ta vrsta telefona

Pa da, po svemu sam se vec spremio da uzmem E52 jer mi je po svim osobinama najbolji od nize cene, a 5800 mi je skrenu paznju zbog ekrana i dobrog zvuka (memorija nije presudna jer je sve jeftinija).

Uf... 5800 izgleda kao avion u odnosu na E52... s obzirom da su karakteristike u globalu slicne, ja bih se uvek opredelio za veci ekran i bolji zvuk od nesto brzeg procesora... nisam nesto cackao E52 ali sam ga drzao u ruci i sto se izgleda tice nisam razmisljao ni sekundu izmedju njega i 5800...

Pozz

fixed 😡

anyway, zavisi shta ti generalno treba od telefona. lichno bih uzeo 5800 jer kad jednom vidish taj ekran pochetjesh da hejtujesh sve qvga ekrane koje je vreme pregazilo odavno samo im to josh niko nije rekao.

Mene najvise i bune te njihove razlike. Znam da bih se privikao i na TS, sto nije neki problem. Cinjenica je da volim po nekada da slikam i da slusam muziku na telefonu, a i taj TS mi pretstavlja pravi izazov.
Sa druge strane mnogo mi se svidja elegantni stil E52 i metalno kuciste. Na tom telefonu se nemam cemu privikavata samo da uzivam u svemu sto ima, a ima sve.

Bas me nervira. 🙁

ne znam za kameru na e52 ali kamera sa 5800 je uzhasna. bar je duplo gora od recimo kamere sa n73...ali opet ekran na 5800 je fenomenalan a i touch je podnoshljiv. jedino shto je loshe mada ne smeta svima, 5800 je gotovo neupotrebljiv za igre. mogu da prodju eventualno neke puzzle, zuma i sl. ima touch i svojih prednosti kod igara (opet ne vide svi to kao prednost) a to je igranje matorih p&c igrara preko scumma nikad nije bilo bolje (jedino za shta po mom mishljenju i treba stylus).

naravno, ceo pasus je potpuno nebitan ako ne igrash igre na telefonu
🙂

Ne igram. A a sto se kamere tice, na 5800 je bolja nego na E52. Ne slikam mnogo, imam aparat, ali nekada bih voleo da skljocnem koju.

Poslednja izmena:
za nekad, po danu mozhe da posluzhi 🙂

Business or pleasure?

Daj odgovor na ovo pitanje, i odgovor na tvoje pitanje će se sam pojaviti.

E52 ima bateriju kao E71, a trebalo bi da je manji potrošač. Kućište je od aluminijuma i prilično je robustan (koliko jedan telefon može da bude). 5800 je touchscreen veeelikog ekrana i plastičnog kućišta, tako da su kvaliteti i mane ova dva uređaja tačno kao jing i jang.

Šta tebi treba od funkcija telefona? Kamera je qrac i na jednom i na drugom (al' je bolja nego na iPhone-u ili Magic-u), a i ne kupuješ telefon da bi slikao, nego da bi valjda nešto drugo radio sa njim, hm?

Dakle - Business - E52, Pleasure - 5800.

A 5530? 🙂

Mislim, znam da nije u igri, ali nekako mi se cini kao kompromis izmedju ova dva. Mozda i gresim. 5530 ima bolju kameru, slabiji procesor, nema 3G...

Poslednja izmena:
ne znam koji cip koriste ali pusti jedan i drugi u isto vreme pa ces cuti na sta sam mislio... i bez slusalica...

Pozz

Pa naravno da ima jaci zvuk, ima duplo vise zvucnika 😉 Samo sto ja ne vidim nikakvu upotrebnu vrednost te ogromne prednosti...Ides ulicom i slusas prenos utakmice kao na tranzistoru? Ali avaj, ne moze radio bez antene (slusalica)... Mozes i u autobusu da nameces svoj muzicki ukus ostalim putnicima i na taj nacin se bavis nekom vrstom prosvetiteljskog rada...

A 5530? 🙂

Mislim, znam da nije u igri, ali nekako mi se cini kao kompromis izmedju ova dva. Mozda i gresim. 5530 ima bolju kameru, slabiji procesor, nema 3G...
5530, loshija kamera, isti procesor, nema 3g, nema gps

Pa naravno da ima jaci zvuk, ima duplo vise zvucnika 😉 Samo sto ja ne vidim nikakvu upotrebnu vrednost te ogromne prednosti...Ides ulicom i slusas prenos utakmice kao na tranzistoru? Ali avaj, ne moze radio bez antene (slusalica)... Mozes i u autobusu da nameces svoj muzicki ukus ostalim putnicima i na taj nacin se bavis nekom vrstom prosvetiteljskog rada...

Prvo, ja i ti se ne poznajemo pa je glupo da razgovaras na taj nacin, jer ja nisam tebi nista podrugljivo ili uvredljivo rekao tako da ne treba ni ti samnom tako da pricas...
Drugo, ne znam gde si u mom postu procitao da sam uopste pomenuo to da je 5800 glasniji?... iako jeste glasniji uopste nisam pricao o tome vec o kvalitetu, mozda su bolji zvucnici u 5800, ne znam i nije me briga... a ono "i bez slusalica" se odnosilo na to da 5800 ima kvalitetniji zvuk i bez slusalica, ne da je obavezno koristiti ga u autobusu umesto cigancica...
... i opet prvo...

Pozz

Da li 5800 moze da otvori pdf?
Kakvo je otvaranje word, excel,... i da li moze editovanje?

Moze li neki klipcic da vidim kako to izgleda?

mozhe pdf ali je adobe reader na symbianu agonija. mozhe da otvara word i excel fajlove i to dosta bolje nego pdf. za editovanje ne znam, nikad me nije interesovalo.

Prvo, ja i ti se ne poznajemo pa je glupo da razgovaras na taj nacin, jer ja nisam tebi nista podrugljivo ili uvredljivo rekao tako da ne treba ni ti samnom tako da pricas...

Ne znam zasto si se nasao uvredjenim zbog mog posta i sta sam to podrugljivo napisao. Samo sam pokusao da se setim nekog nacina upotrebe stereo zvucnika na mobilnom telefonu... I dalje mi nije jasno kako moze da se proveri kvalitet zvuka bez dobrih slusalica.
a ono "i bez slusalica" se odnosilo na to da 5800 ima kvalitetniji zvuk i bez slusalica

Elem, na osnovu licnog uporedjivanja sa nokijom 5800, kao i na osnovu par tekstova koje sam procitao, tvrdim da 5800 nema kvalitetniji zvuk od nokije E52. Ono sto ima kvalitetnije su slusalice i daljinski koji se dobija uz njega.

Muzičke mogućnosti. Imajući u vidu da je uređaj gotovo potpuna kopija XpressMusic serije uređaja, odnosno tačnije modela Nokia 5730, on poseduje muzički čip koji omogućava da telefon postigne kvalitet zvuka koji je jednak kvalitetu koji ostvaruju smart telefoni kompanije Nokia, za razliku od prethodnih modela E serije, koji su više bili pozicionirnai kao korporativni telefoni. Tako se Nokia E52 može uz model E72 smatrati za prve predstavnike E serije koji poseduju vrhunski kvalitet zvuka.
Izvor: mobilnisvet, tj. mobile-review

U tome je bila sustina mog posta. Toliko.

Poslednja izmena:
Mislio sam na 5530 jer ima bolju kameru od E52, losjiu od 5800, po onome sto sam video bolje je izradjen od 5800. Naravno, tu je i cena, jeftiniji je kudikamo od 5800. Subjektivno, lepsi...

E52 definitivno....bar sto se mog misljenja tice...jer nekako je sav metalan...i onako mocno deluje u ruci...a ima sve i kao 5800 sem TS-a tok je 5800 sav nekako plastican imam osecaj kao da ako ga jace stegnem ce da se nesto polomi...

To je kod mene presudilo.

odlican telefon, prezadovoljan sam.
tanak, veliki ekran, lako se kuca tekst,......
baterija 3-5 dana (u zavisnosti koliko ga koristis), brz,....

Poslednja izmena:
postoji jedna serija e52 vrlo bagovita, citao sam da se ljudi zale da fon zabada i da se resetuje...

@johny
koju si ti seriju dobio i jel imas problema do sada s fonom?

ima li neko jos neki info o ovome?

Nemam na sta da se pozalim.
Mozda mi se desilo od kada ga imam 2-3 puta da se restartovao sam od sebe, ali mu to nisam uzeo za zlo s obzirom koliko ga maltretiram. 😀
Ovaj sto ja imam je kao E52-1. Tako pise na njemu, mislim u njemu.

Ja imam E-52 od kad se pojavio maltene... isto je u pitanju E 52-1...software version 021.013 03-Jul-2009...

telefonom sam prezadovoljan osim jedne stvari koja mi jako ide na zivce... a to je da je zvuk koji ja cujem "mutan" kad pricam sa nekim...i to bas iritira...jer ne mogu da se opustim kad pricam s nekim vec sam non stop napregnut da razumem sta mi prica.. (a btw to je osnovna funkcija telefona, da to valja...bar bi tako trebalo biti)... Citao sam po forumima da se ljudi zale na taj problem, da navodno E 52 ima neki noise reduction...nemam pojma iskreno da kazem... Nisam video da je neko to resio novim firmware-om...posto su ljudi uglavnom pricali da je u pitanju los zvucnik..

Da li je to mozda i kod tebe problem, i koji imas firmware..

Pozdrav

Nazad
Vrh Dno