Šta je novo?

Nokia E51, software update i ode baterija ?

LuxoR

Čuven
Učlanjen(a)
20.01.2002
Poena
619
Već dugo imam nokiu E51 koja je radila odlično, baterija držala i do 4 dana. Uradio sam software update pre nedelju dana (prvi put od kad ga imam) i sada baterija ne može da sastavi ni 2 dana ?

Možda je neki bag u softveru? (na nokia sajtu sam našao isti problem ali nema konkretnog odgovora, neko reče puni ga više puta možda bude bolje)

Posto ti je ubacio firmver sve je podeseno po default-u
Verovatno si ranije imao druga podesavanja.
Proveri:

Dali je blutut iskljucen
Proveri dali je wifi iskljucen
Screen saver ...

itd.

Nije to slučaj samo sa E51... I E71 sa novim FW-om ždere bateriju. Pored navedenih stvari, prebaci sa 3G na GSM mod.

Baš sam se razmišljao da uradim update ovih dana, ali posle ovoga teško. Pretpostavljam da je u pitanju ova verzija fw 400.34.011?
Sa 3G na GSM mod obavezno, isključi i WLAN (Tools>Settings>Connection>WLAN>Show availa.. na never), takodje mozes da stavis "Light sensor" na min i "Light timeout".
Preporucio bih ti da instaliras na telefon "Nokia Energy Profiler" cisto da proveris potrosnju.

Sve mi je to pogašeno ... osim onog dual moda, sad sam i to prebacio ...

nego izgleda da je to jedan bag koji sam primetio kod brata na E51 i kod žene na E66 a to je memorijska kartica .. njima je takođe baterija vrlo kratko trajala ali kad izvade mem karticu onda traje po više dana.

Kod mene nije bio taj bag imam 4GB punu nekih pesama odavno, nisam ni koristio telefon za to od kad imam ipod touch pa rekoh da probam za početak da formatiram karticu.

Jutros je bilo 5 crtica na bateriji do podne je palo na 3, tada sam i formatirao karticu.. danas sam dosta pričao telefonom i za sada još uvek stoji na tri crtice ...

Pored pesama na kartici je jedino bio instaliran Garmin softver .. tako da ne znam da li je do njega ili do veličine same kartice što je bila puna ili šta već ... ?

Probaj da teme koje najcesce koristis ne drzis na kartici. Jos bolje, koristi deff teme(ako to vec ne radis).

Garmin softver je glavni krivac za kratko trajanje baterije.

^ E to sam i ja čuo, ali koliko je to zaista realno? Pročitao sam negde da treba ugasiti taj neki Garminov proces i da se tako reguliše. Je l' znaš nešto više o tome, da li taj proces (ako postoji) ima veze sa bržim hvatanjem satelita, funkcionisanjem aplikacije...?

Lepo bi bilo kada bih i ja produžio život bateriji na E71. :)

Najverovatnije do tog Garminovog nekog "background" procesa, jer evo od formatiranja mem kartice radi sve ko zmaj ...

Prisetio sam se da je problem na ženinom telefonu nastao baš nakon instaliranja garmina, a zašto se kod mene manifestovao tek nakon update-a nije mi jasno, jer je i kod mene bio garmin pre update-a pa je radilo sve ok (doduše upalio sam ga samo par puta, jer e51 nema svoj gps a samo par puta sam imao prilike da ga uparim sa externim)

uglavnom sada za sada je sve OK ..

:wave:

P.S. sad se setih, šurak je na svoj E71 instalirao Garmin i njemu se kao i meni nije manifestovao nikakav problem, a koliko znam nije ništa gasio od background procesa. e sad koji je bio njegov fw jer je to bilo pre više od godinu dana i koja je to verzija garmina bila bem li ga .. tako da je verovatno bagić na relaciji verzija garmina - verzija fw ...

Poslednja izmena:
Vezano za Garmin mozes da pogledas ovde: http://forum.benchmark.rs/showthread.php?t=175971
Nemam GPS pa ne mogu da ti pomognem :(
Znam samo da Garmin ima neki background proces koji je odgovoran za manje trajanje baterije.
A sto se tice brzeg rada GPS probaj ovo: http://forum.benchmark.rs/showthread.php?p=1946798#post1946798

Za potrosnju: http://forum.benchmark.rs/showpost.php?p=1954944&postcount=313

Nadam se da sam ti bar malo pomogao :)

Disejblovao sam Garminov proces, pa ćemo videti kako se ponaša baterija. :) Ja sam mislio da moram da instaliram zaseban program, pa iz toga gasim proces. A čudi me da nisam zapazio tu opciju i ranije, baš sam čačkao po menijima kada nije mogao da uhvati satelit.

Hvala. :)

Molim, nema na čemu :wave:

P.S. Jedan od boljih Task menadžera za Symbian je po meni "Jbak TaskMan", a još je i free. Probaj, ako nisi do sada...

Probaću i to. :) Samo da javim utiske posle gašenja Garminovog procesa. Juče oko 10 sati ujutru je telefon skinut sa punjača i "preživeo" je noć sa samo 2 crte manje (od 8 crta, valjda). :) Obično padne i po 4-5 crta i ne izdrži drugi dan do kraja.

Dakle, definitivno treba gasiti ovaj proces. Hvala još jednom, Marko. :wave:

Ciao, imam E51, pravio sam pre dva dana backup podataka na PC i pojavi se poruka da postoji nov firmware za ovaj tip telefona i ja kao ajde da probam da ga update-ujem! Stavim mu nov firmware 410.34.001, sve prođe OK, ali posle toga, ajde što ne vidim prethodne aplikacije poput Gmaila, Google Earth-a, nego nema šanse da izađem niti na Internet niti na WLAN! U mtsu su proverili setinge i sve je OK! Jel neko ima neki "lek" za ovo?

Vrh Dno