Šta je novo?

Nokia Belle telefoni

illidan

Nenadmašan
Učlanjen(a)
02.02.2005
Poena
2,205
Moja oprema  
CPU & Cooler
amd 5800x3d, ek nucleus cr240 dark - phanteks t30
Matična ploča
asus rog strix b550-i gaming
RAM
g.skill trident z neo 32gb cl16 3600
GPU
nvidia rtx 4070super founders edition
Storage
samsung 980 pro 1tb, wd black sn770 2tb
Zvuk
ifi zen dac v2 - s.m.s.l ao200 mk2 - kef q350, fiio ft1 balanced
PSU
corsair sf750 platinum
Kućište
lian li a4 h2o
Monitor
asus vg27aql1a
Miš & tastatura
mchose l7 pro, kbd.fans tofu65 raw alu - cream soda switches - gmk serika 2 keycaps
Pristup internetu
  1. Optički internet
[youtube]FBCbWrvOEpw?hd=1[/youtube]

na 3 nova modela

Nokia600-700-701.jpg

Nokia 600

[youtube]pMrWJSC7jhc?hd=1[/youtube]

Nokia 700

[youtube]MHkO19Zivb8?hd=1[/youtube]

Nokia 701

[youtube]oay4yqRQuVE?hd=1[/youtube]

701 mi se svidja ostali su ono, nista posebno. I 700 moze da prodje.

600 mnogo lici na 5530XM.

700 je prilicno bezveze, makar se meni ne svidja dizajn.

701 je ISTI C7.

A gde su specifikacije ? I kakav je taj Symbian Belle, da li je to isto isto što i Symbian Anna ili ne ?

izgleda uzimaju codenames za verzije Anna 1st, Belle 2nd...

Sva 3 mogu da prodju ako ih ponude za dovoljno malu cenu.

Symbian^3 version Belle was not the only thing Nokia announced today as there are three smartphones that will ship with Belle out of the box, also introduced today: Nokia 600, 700 and 701.

First off, the Nokia 600 is referred to by the manufacturer as an all-in-one entertainment hub with the loudest speakers on a smartphone to date. Aside from running Belle, the 600 features a 1GHz processor, 3.2-inch nHD screen, built-in NFC, FM radio receiver and transmitter, A-GPS with an accelerometer and magnetometer, 2GB of internal memory on board (with support for up to 32GB), five-megapixel full-focus camera with LED flash and 720p video recording capability as well as pentaband radio. The phone will be available in black, white, pink and lime colors starting Q3 with a price tag of around EUR 180 (around $260) unlocked.

The Nokia 700 is another world first candidate, being "the most compact touch monoblock smartphone in the market right now". With Symbian Belle and a pentaband radio, it will be very easy to use on any network. It sports a 1GHz processor, GPS, a compass, Bluetooth, FM radio, WiFi, five-megapixel full focus camera with an LED flash as well as 2GB of user memory. The screen is 3.2-inches and uses ClearBlack AMOLED technology protected by gorilla glass. This too has NFC on-board and will be available in cool grey, silver/white, coral red, peacock blue and purple flavors starting Q3 for around EUR 270 ($390) unlocked.

Last, but not least, the Nokia 701 has the brightest screen in the world according to the manufacturer. It runs Symbian Belle on its 1GHz processor, has WiFi, NFC, Bluetooth, GPS, FM radio, 3.5-inch IPS LCD display with ClearBlack technology (marketed as the brightest smartphone screen to date), eight-megapixel full focus camera with a dual-LED flash on the back, front facing webcam, 8GB of user memory, and microSD slot for up to 32GB extra memory. The 701 will arrive in steel dark, silver light, amethyst violet, and white colors in the third quarter of 2011, going for around EUR 290 ($420) unlocked.

Tefoni bi trebali da budu jako povoljni i pristupacni.

Oni mozda na kraju naprave i dovar symbian :) bas kad treba wp da uvedu :D

meni svi izgledaju malo previse "sapunasto", al' 701 ne izgleda lose... malo vuce na HTC, koji mi se inace svidjaju

Mene zanima zashto sada izbacuju telefone sa toliko razlichitih specifikacija kada su svi Symbian3 uredjaji do sada bili bukvalno isti.
Isti proc, isti ekran, ista kamera samo su se u detaljima razlikovali, a ova 3 svi imaju razlichite ekrane i razlichite kamere(slabija 2 verovatno imaju kameru od N900, dok 701 najverovatnije ima onu FullFocus bruku koja je bila na novim Symbian3 telefonima).

Model 600 mi se dopada, a pogotovo je EXTRA model 701, mislim da zaista liči na C7 samo je dosta poboljšan i ima procesor na 1 GHz, konačno !

Ako se obistini da cene budu ovako privlačne kao što piše naš dragi čan illidan, smatram da će mnogi kupovati ove telefone.

To sto lici na C7 mu je samo prednost.
Smatram da je to najbolje dizajniran Nokia telefon.
Ma i ovaj 600 je ok. Zbog kvaliteta reprodukcije i glasnoce. ;)

Da, i model 600 je sasvim ok.

Trebali su ovakve telefone da izbace pre godinu i po, dve. Aj, ne sa 1Ghz procesorom, ali ovako dizajnirana i ovako izrađena je trebala da bude još Nokia 5800. Sada će da vidimo dal' će i ovo i Win pomoći da izađu iz čabra.

Uhh.. sad ce Google da ih tuzi za rip off Androida. :)
Stvarno.. kada sam odgledao prvi Belle video pomislio sam da je neko portovao Android na Nokiu. Napravili su gresku koji je Google jedva ispravio.. a to je fragmentacija platforme. Telefoni su previse razliciti. Vidicemo da li ce ovo uopste imati nekog uticaja na situaciju u kojoj se Nokia nalazi.

Napravili su gresku koji je Google jedva ispravio.. a to je fragmentacija platforme. Telefoni su previse razliciti.
Ja bih baš rekao da je ta "fragmentacija platforme", a ustvari diverzifikacija telefona dobrodošla.

Sa S60v5 platformom smo imali seriju telefona koja se razlikovala minimalno: 5800, 5530 (5800 manje WiFi), 5230 (5800 manje Wifi, GPS), X6 (5800 sa kapacitivnim ekranom, integrisanom masovnom memorijom), N97/C6 (5800 slajder sa QWERTY i vidžetima). Hardverske mogućnosti 99% identične, a razlike u cenama stotine evra bez pravog opravdanja. Neko hoće moćniji telefon ("jača" video reprodukcija, više memorije,...), nekome treba samo veliki tačskrin za surf, nekome nešto treće. Svako ima svoje prohteve. Tač Simbijan uredjaji nisu imali takvu razliku medju sobom do pojave ovih modela.

Odlicno.. napisi app koji radi na svim tim telefonima, a bez da imas dodatni code koji detektuje telefon i menja izgled i ponasanje app zbog manjeg ili veceg ekrana ili zbog neostatka memorije. Napravi igricu sa video intro-om i nadaj se da ce taj video da puste sve Nokie.

Zabole mene za to. To je posao programera i oni su u manjini. Neće sigurno celo tržište telefona da ima jedan te isti model u 6 varijanti sa kozmetičkim razlikama u hardveru i softveru naredne 3 godine samo zbog programerske manjine. Evo najbolje ilustracije modela od 300 i 500 evra, sa 6 meseci razmaka, N8 i E7 poredjenje http://www.gsmarena.com/compare.php3?idPhone1=3252&idPhone2=3545 Niko normalan nema potrebu za E7 sa tim razlikama u hardveru i ceni.

Ako programer mora da provede vise vremena praveci istu app za vise telefona onda ce ta app da kosta vise. Odrzavanje takvih aplikacija, update i slicno kosta vise.
Sve u svemu.. nista novo od Nokie.

Ne pise rezolucija ekrana (mozda je svima ista), a velicina se minimalno razlikuje (prva 2 3.2", treci 3.5").

@razbojnik
Ali to jeste bitno. Zašto bih se ja cimao da pišem aplikaciju 6 puta samo za nokiju, kada mogu da napišem po jednu za ios, android i wp7 i ona će da radi na svim telefonima (ne računajući one slabe android krševe).
Danas, ako platforma nema developera, nema ni korisnika (maemo, webos). Ljudi razmišljaju po principu, zašto bih kupio ovaj telefon, a isto košta kao ovaj drugi, koji ima mnogo aplikacija. Malo karikiram, ali shvataš.
A još je i sam development za nokiju bio užas (tj symbian).

---
desire + oxygen 2

Pametan i vešt programer napravi app tako da može da je sa što manje posla portuje tamo gde treba. S60v3 i v5 imaju mnogo aplikacija koje u jednom instalacionom paketu sadrži verzije za obe varijante OS, i to ne tako što postoje dva totalno odvojena skupa unutar te instalacije, već se eventualno promeni neki fajl. WM programi praktično od 2003 do 6.5.3 rade i isto.

Ne možemo valjda da uvek ostanemo na istim specifikacijama. Gde je tu napredak?

Napredak ti je u tome kada izađe novi h/w, donja linija kompatibilnosti se podiže. to je najuočljivije sa igrama, kod programa već nije taj problem.
Osim, ako ne praviš delove aplikacija za druge verzije sistema (veliki problem androida. Srećom najveći deo korisnika je iznad 2.1).

za takve stvari treba da brine onaj koji pravi OS, kao sto to i jeste slucaj. NPR iOS SDK, a verujem i Android SDK (nisam za njega programirao) "skriva" taj deo posla od programera, osim ako bas zeli/mora da se bakce sa tim. Isto programiras app i za iphone 4 i za starije koji imaju duplo manju rezoluciju.

To se vrlo jednostavno resava jednim nivoom apstrakcije, gde ti koristis odredjeni referentni sistem koji se "preslikava" na sistemski ekran kako treba. Tako da, ako su oni to uracunali kada su pravili SDK, programer nece ni osetiti da programira za vise ekrana.

Kad budu napravili symbian a da "radi", pa ondak i da pazarim koji. Ako se ne uhvate za android slamku nema njima spasa :)

@cjokanov:
Dugme od 50pix nije iste velicine na 3.5", 3.7" i 4.3". Apple nije resio skaliranje UI vec su samo duplirali rezoluciju ekrana (320x480 -> retina 640x960), a velicina ekrana je ostala ista (3.5").

Nazad
Vrh Dno