Šta je novo?

Nokia Belle telefoni

znam na sta mislis, oni su ga resili koliko je njima bilo potrebno jer nemaju razlicite dimenzije ekrana.

Ali hteo sam da kazem da se to da srediti u SDK-u, naprimer ako se neko bavio QT SDK-om, zna o cemu pricam. Ima citav framework layout-a koji pomazu da se prevazidju problemi sa razlicitim ekranima. Ne definises apsolutne dimenzije kontrola, nego njihovo ponasanje u odnosu na ekran. Svaka kontrola ima "zeljenu" velicinu koju prijavljuje, a to se prilagodjava uslovim (radi ostalih kontrola i rasporeda na ekranu).

Poenta je da je razlog sto iOS i Android imaju toliko aplikacija, to sto je SDK i ceo proces razvoja vrlo dobro izveden. Ja sam se bas iznenadio koliko malo vremena je potrebno da se "udje" u osnove programiranja za iOS, iako pre toga nisam znao objective c, znaci sa standardnom c++ oop osnovom

Poz

meni su ruzni za sve pare.... previse ''nokie'' a ekrana na pola telefona 😀

Solidan telefon, samo verujem da nece biti jeftin nimalo...

Nokia izgleda bolje da uopste ne pokusava sa WP7-om 🙂 sada kada manje ljudi radi na symbian-u on sve bolji 😀

Symbian Belle... bolje da su ga nazvali Symdroid,vise bi ih cenio...
Ovo je tako bedan i jadan potez nekadasnjeg giganta Nokije,kao sto neko rece vatanje za slamcicu...jako su zakasnili,i juce im je kasno...
Da su ovo uradili pre 5 godina (a mogli su glat) ne bi ni spomenuli Android...mada dzaba i najfensi telefoni,kad Android ima Market sa gomilom free app...
Ne znam za ostale,ali kod nas u radnji posle 9-og prodatog iz serije Galaxy padne jedna Nokija...na kojoj pise "Kupovinom ovog telefona sticete pravo na 20 besplatnih aplikacija" ... pfffff....
Ok,vidim sad je Sym open source,moooozda se izvuku kao opposite Androidu,koji moze da prezivi zahvaljujuci mogucnosti izbora...
Iskreno zao mi je,jer sam skoro 10 godina bio na Symbianu i njegov "pad" se odavno mogao osetiti.Steta jer je imao ogroman potencijal koji su lagano ubili u pojam...
I jos jedan detalj koji je interesantan,kako skace prodaja Android fonova skace nam i prodaja wifi rutera.. 🙂

Poslednja izmena:
To bolje da ne spominjemo....

Ako je suditi po svemu, Belle je ubedljivo najbolji Symbian do sada i ne samo to - predstavlja zaista korak unapred u odnosu na Annu.

Kasno Belle na Nokia-u stiže.

Nije kasno - ali (ali) da Nokia shvati da mora sada cenom da se bori i da ne precenjuje svoje proizvode...
Na primer ja bih pre ovo uzeo nego li Galaxy Ace ili wildfireS 🙂 eto na primer video sam skoro da C7 preko Handy-a uz MTS MixNet M paket kosta kao i Wildfire S (jos i kad bi C7 dobio Belle)

Znaci samo da pogode cenu i mogu nesto uraditi

Rekoh ja na početku. Ovako je trebalo da izgleda i radi još Nokia 5800. I cena je bila koliko je 5800 danas. Sada im je kasno.

Ne bih se slozio da je kasno. Realno ubrzali su development proces, W7 je daleko iza njih... tako da, nije jos odzvonilo Symbianu iako su neki ovde rekli da je tako 🙂

^ Pa da to je vec potvrdjeno odavno. Svi Symbian^3 modeli ce dobiti Belle update.
E sad kako ce sve to raditi na 680mhz... ljudi iz Nokije kazu da je sve u redu i da je Belle veoma brz i stabilan na 680mhz, videcemo.

Poslednja izmena:
Po meni će najveći problem sa belle biti aplikacije, znam da su rekli da ih dosta ne radi kako treba, pitanje je da li će se developeri smarati prepravljanjem aplikacija za belle kada im i ovako symbian više nije toliko interesantan.

nek' im je sa srecom pa neka dodju u obzir za novi fon za koju godinu

^ Pa da to je vec potvrdjeno odavno. Svi Symbian^3 modeli ce dobiti Belle update.
E sad kako ce sve to raditi na 680mhz... ljudi iz Nokije kazu da je sve u redu i da je Belle veoma brz i stabilan na 680mhz, videcemo.

Nisam pratio symbian scenu - vec sam bio digo ruke od njega... Skoro mi je zapao neki primerak C7-ce od kolege pa sam se malo poigrao sa njom i uopste mi nije delovala lose... A ovaj Belle stvarno deluje kao veliki korak u pravom smeru ( a koji ce uspeti nesto da uradi samo ako ucine aparate pristupacnim)

Ne mislim da su konkurencija ovim telefonima androidi (pa cak ni oni najjeftiniji), vec telefoni tipa wave. Jedino sto nokia mora da bude znatno konkurentnija sa cenama.

Nazad
Vrh Dno