Šta je novo?

Nokia 920 ili 925

• Začetnik teme Začetnik teme nick79
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

nick79

Čuven
Učlanjen(a)
31.05.2004
Poena
620
Pozdrav svima,
Iduce nedelje planiram da uzmem jedan od ova dva telefona u telenoru uz paket. Izbor sam sveo na ova 2 modela i ne bih voleo da ovo bude jos jedan flame thread tipa android vs win itd.
Medjutim nikako ne mogu da se odlucim koji od ova 2 telefona da uzmem. Cena im je ista tako da mi to ne predstavlja odlucujuci faktor. Dosta sam procitao o oba telefona i imam par nedoumica. Naime, sa jedne strane mi se svidja dizajn 925 - tanji je, laksi itd ali koliko sam procitao neki su korisnici prijavljivali da im se metal sa strane ogulio, dok svuda pise da je 920 robustnija. Jos jedna stvar za koju mi se cini da moze predstavljati problem kod 925 je pozicija zvucnika sa donje strane. Koliko se glasno cuje kada je telefon polozen na nekoj podlozi? Dal li ima problema kao sto ima sa Nexus-om 4? 920 je dosta deblja i zbog bezicnog punjenja koje meni ne predstavlja nista posebno. 925 manje memorije - 16GB naspram 32GB kod 920. I ovo mi je mozda i najveci problem - da li je 16GB dovoljno. Pri tome nisam tip korisnika koji instalira brdo aplikacija - u principu mi treba navigacija sa vecinom mapa srednje, centralne i juzne evrope, par manjih aplikacija (gmail, yahoo, linkedin, tubepro, neka vrsta hiit timer-a i slicno) i mozda par manjih igrica ali mi to nije neophodno. Takodje mi je potrebno par GB (3-4GB) za muziku. Sto se tice fotografije, ipak vise volim fotoaparat (RAW + Jpeg) tako da mi za fotografije i ne treba nesto mnogo prostora. Da li mi je za ove potrebe dovoljno 16GB? I da li telefoni koji se uzmu kod nasih operatera imaju mogucnost update-a - mislim na GDR 2 i na update koje izbacuje Nokia? Posto mi se cini da sam negde procitao da 925 "dolazi" updatevana.

Hvala unapred svima na sugestijama i odgovorima.

920 je veca od 925, ima razlike i u ekranu, ja imam brdo aplikacija, nesto malo muzike i imam navigaciju (samo srbija) i nisam dodavao memorisku na fon(imam ativ s), tako da bi 16 GB trebalo da bude dovoljno, 925 ima bolju kameru (6 sociva, trebalo bi da ima bolje slike u mracnim uslovima) oba telefona bi trebalo da imaju iste updejtove jer imaju isti hardware|

kad bi ja birao bez razmisljanja bi uzeo 925

@sukimtk
Hvala na odgovoru. I ja vise naginjem ka 925 zbog njenih dimenzija, nego nemam predstavu kolike su mape i aplikacije. Recimo iGo mi je sa mapama cele evrope i ostalim pratecim fajlovima zauzimao oko 5GB ali nisam siguran kakva je situacija sa Here mapama kao i kolika je velicina prosecnih aplikacija. Sto se tice ekrana, tu imaju svojih prednosti i Ips i Amoled ekran, kao i mana, ali ajde da kazemo da je to vec subjektivno. Kamera mi kao sto rekoh ne igra neku ulogu - telefon mi sluzi tek samo za poneku sliku kada mi foto aparat nije pri ruci, jer imam sony rx100 koji je dovoljno mali da ga uvek lako mogu poneti sa sobom, a sigurno su slike neuporedivo kvaltetnije slikane sa njim od bilo kog telefona. U svakom slucaju hvala na odgovoru. Voleo bih kada bi jos neki vlasnik nekih od ova 2 modela podelio svoje vidjenje stvari po pitanju memorisjkog zauzeca, kao i iskustva sa updateovima.

Mapa Srbije kad se skine na telefon zauzima oko 80mb, a sama aplikacija, ne bi trebala mnogo, mozda isto tako nesto ili manje.

@Boris
Hvala puno na odgovoru. Onda znaci mogu da zakljucim da je za druge zemlje, gde je verovatno pokrivenos veca velicina mapa srazmerno veca - recimo do 200Mb. Sto znaci da za petnaestak zemalja za koje sam zainteresovan to ce biti reda velicine oko 3GB. OK, mislim da ce pasti izbor na 925 ali cu odluciti danas na licu mesta.

Recimo, ali ne moras ti sve da ih skines na telefon, mislim ako si u roamingu pozeljno je ali ako imas klasican net u nekoj od tih zemalja onda ne moras 🙂 I nisu to mape kao na iGO-u, ovde kad ih skines imas ih i za Here mape, ne samo za navigaciju, u onom terenskom obliku kao Google maps..

Ja sam uzeo 925, kolega na poslu ima 920. I on se slaže da je 925 bolje rešenje, iako malo skuplje. Mana je 16 umesto 32gb, baterije su iste, 925 dolazi sa gdr2 fabrički, 50gr je lakši, elegantniji. I ima nešto bolju kameru. Stvar ukusa. Sa 925 sam jako zadovoljan, za mesec dana nisam imao problema sa hardverom, sve radi savršeno, bez bagova i gluposti. Imam instaliran gdr3, kamera je perfektna, ekran odličan, itd itd...

Jos jedna prednost 920 u odnosu na 925 je wireless charging.
Sto se tice nocnog snimanja/fotkanja, trebalo bi da su razlike zanemarljive jer oba modela imaju LED bliceve. Tu dosta odudaraju Lumie 928 i 1020, koje imaju Xenon bliceve.

Nazad
Vrh Dno